Soorten onroerend goed: Koop je een flat of een huis? Rendement en investering

Je eerste huis kopen! Maar welke? In welk type onroerend goed moet u het eerst investeren? Liever flattypes, woningtypes of commercieel? Laten we kort de verschillende opties vergelijken om de meest rendabele en ongecompliceerde manier te vinden om te beginnen investeren in onroerend goed. Na de vergelijking zult u zien dat flats de gemakkelijkste instap zijn in onroerend goed als investering. Dit komt omdat er 2 grote risico’s zijn voor verhuurders: Huurachterstand en leegstand. Om dit risico tot een minimum te beperken, moet u vanaf het begin aandacht besteden aan het juiste type onroerend goed.

Een huis kopen? Risico: 100% eigendom = kosten

Huis – Je eigen huis, je eigen thuis, is het grote doel voor velen als het gaat om het kopen van onroerend goed. Of het nu voor eigen gebruik is of als investering, u bent de enige eigenaar en dus ook verantwoordelijk voor alle investeringskosten wanneer u een huis koopt.

Geen kostendeling, geen omslag naar huurders

Het is nog extremer bij koopwoningen, want hier kunt u geen kosten doorberekenen aan huurders. Dat een eigen woning de duurste vorm van huisvesting is, hebt u al geleerd in het artikel Uw eerste woning kopen. U bent immers verantwoordelijk voor alle kosten, ook later in uw pensioen!

Exploitatiekosten en onderhoudskosten zijn altijd voor uw rekening, zelfs als het huis al lang is afbetaald. Met een huis wordt het al snel duur, want in tegenstelling tot een flat waar u deel uitmaakt van een gemeenschap van eigenaars, draagt u 100% van de gemaakte investeringskosten.

Tip! Lees de volledige vergelijking tussen huis, flatgebouw, commercieel en condominium, op mijn nieuw project voor onroerend goed kopers (Immobilien-Erfahrung.de) hier:

Eeuwigdurende investeringskosten – voorbeeld: Verwarmingssysteem

U hebt net uw huis afbetaald en een jaar later moet u een nieuw verwarmingssysteem kopen. Laten we zeggen dat dit verwarmingssysteem 10.000 kost, dus uw aandeel is een volle 10.000 (als 100% eigenaar).

Als u een condominium had, in een flatgebouw, zeg met 10 eenheden (flats), waarvan u één eenheid bezit, zou u slechts 1.000 moeten betalen, dat is 10%.

Laten we zeggen dat er een jaar later grote schade aan het dak is. Schade die in de loop der tijd geleidelijk is ontstaan. Nog eens 10.000 aan reparatiekosten. Als huiseigenaar, komt het allemaal weer op jou neer. Als u eigenaar was van een flat, dus weer deel uitmaakte van een gemeenschap van eigenaren (flatgebouw met 10 eenheden), slechts 1.000.

Huurvrij op je oude dag? Een oud huis…

Geen belastingvoordelen voor verhuurders, geen subsidies voor het creëren van woningen, geen omslag naar uw huurders.

Dat is een vereenvoudigd voorbeeld.

Zonder verdere onderhouds- en beheerskosten zou u als eigenaar 20.000 moeten betalen. Tot zover “huurvrij op je oude dag” als eigenaar-bewoner.

Of het nu voor persoonlijk gebruik is of als investering, voor nieuwkomers in onroerend goed zijn condominiums in vele opzichten rendabeler dan huizen.

Een appartementsgebouw kopen: Meer risico en bronnen van gevaar

Meergezinswoning – Bij een meergezinswoning heeft u in eerste instantie de nadelen van het huiseigenaar zijn, plus aanzienlijk hogere investeringskosten als u een meergezinswoning koopt.

Meer vloeroppervlak, meer woonruimte, meer huurders, meer gevel, meer risico’s.

Daarom moet u over meer eigen vermogen beschikken, zodat u de aankoopprijs kunt betalen, maar ook de volledige, lopende exploitatie van het appartementsgebouw. En onthoud, er zijn 2 grote risico’s voor verhuurders: Huurachterstand en leegstand. Met meer huurders neemt het risico toe, vooral op C-locaties en B-minus-locaties.

Voor een appartementsgebouw als investering, als we het hebben over het betreden van onroerend goed, heb je ook meer kennis en ervaring nodig. Onderhandelingen over de koopprijs, de daaropvolgende verhuur en genoemde leegstand van afzonderlijke eenheden. U moet dit aankunnen, zowel uit het oogpunt van know-how (nieuwe huurders met kredietwaardigheid) als uit financieel oogpunt (lopende afbetalingen van leningen).

Commercieel vastgoed kopen

Commercieel – Commercieel heeft verschillende nadelen, voor beginners in onroerend goed, voor een ding de wettelijke eisen zijn verschillend, de eisen voor het onroerend goed, maar ook de wettelijke kadervoorwaarden, zoals huurovereenkomsten. Bovendien is er een groter risico van leegstand bij commerciële huurders door de grotere schommelingen dan bij woningen. U moet met dit alles rekening houden wanneer u een bedrijfspand koopt.

Hoe dan ook, hoofdkwartier, appartementsgebouw, commercieel, de gemakkelijkste manier om in vastgoed te geraken is condominiums!

Koop een condominium:

Condominium – Als u toevallig al onze gids over het kopen van uw eerste woning hebt doorgelezen, dan weet u al dat condominiums de gemakkelijkste manier zijn om in onroerend goed te beginnen.

De “makkelijkste” manier om een onroerend goed belegger te worden.

Hier is nog eens een korte samenvatting:

In de regel hebben zij minder eigen vermogen nodig, enerzijds voor de aankoop, maar ook voor de latere exploitatie van het onroerend goed.

U maakt deel uit van een gemeenschap van eigenaren en de investeringskosten worden dienovereenkomstig over de partijen verdeeld.

Het huren van een condominium is beheersbaar, in tegenstelling tot flatgebouwen. Huizen hebben ook een zeer specifieke doelgroep, meestal gezinnen. De demografie verschuift meer naar eenpersoonshuishoudens.

Onze tip is dan ook om 1-2 kamerflats te kopen!

Een huis kopen: Huistypes in een oogopslag

Vooral bij de aankoop van een woning zijn er veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden en de keuze van het juiste type woning is essentieel voor het rendement (verhuur) en de waardestijging (investering). Meer informatie over het kopen van een huis en de afzonderlijke woningtypes vindt u hier.

Huis types in een lijst:

Koop een flat: Soorten flats in een oogopslag

De vastgoedmarkt is bijna eindeloos, en de woningsector vormt daarop geen uitzondering. Er zijn talrijke soorten flats, die allemaal van elkaar verschillen door een groot aantal factoren. Lees hier meer over het onderwerp:

Hier vindt u een overzicht van de flat types:

U kunt nu nog meer feiten over huizen, appartementsgebouwen en flats vinden op mijn nieuwe project voor onroerend goed kopers (Immobilien-Erfahrung.de): Immobilienarten , Haus oder Wohnung kaufen?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.