Flat types: Welke soorten flats zijn er? Onroerend goed gids

Platte types – De vastgoedmarkt is bijna eindeloos, en de platte sector is geen uitzondering. Er zijn talrijke soorten flats, die zich van elkaar onderscheiden door een groot aantal factoren. Als u op zoek bent naar een vastgoedbelegging, een flat wilt huren, kopen of zelf bouwen, zult u een doolhof van mogelijkheden aantreffen. Wij hebben alle gangbare typen flats hier voor u op een rijtje gezet en samengevat, zodat u een overzicht krijgt. Van lofts en omaflats tot penthouses en rijtjesflats: ontdek alles wat u moet weten over veelvoorkomende flattypes en hun kenmerken! Ook bij de verkoop van een appartement moet u uw eigendom goed kennen en de markt correct kunnen inschatten. Tip: Hier kunt u alle soorten huizen vinden.

Flat types van A tot Z: Oud gebouw, loft, penthouse & Co.

Flats zijn een populaire beleggingskoffer, juist omdat ze worden verhuurd. Afgezien van de huurvoorwaarden en de keuze van de perfecte huurder, kan de keuze van een geschikt appartement echter een uitdaging zijn. We hebben de 10 meest voorkomende types flats hieronder samengevat, zodat u een overzicht krijgt van uw opties op de woningmarkt. De links hieronder brengen u naar uitgebreide en gedetailleerde pagina’s over elk type flat, waar u nog meer te weten kunt komen. Vind het perfecte type appartement voor u – of u nu een investeerder, huurder of geïnteresseerd bent in het kopen van een condominium.

Leestip voor beginners, waar moet je op letten als je je eerste huis koopt? Lees hier meer:

 • Eerste flat kopen

Klik hier om rechtstreeks naar de individuele gidsen te gaan:

 • Oud gebouw flat
 • Flat
 • Zolder appartement
 • Oma flat
 • Flat
 • Loft
 • Maisonnette flat
 • Micro-appartement
 • Penthouse
 • Kelder appartement
 • Terras appartement

Flat in oud gebouw: hoge plafonds, stucwerk en parket – favoriet van de huurder

In Duitse steden behoren flats in oude gebouwen tot de meest gezochte eigendommen. En terecht: het tijdperk van de oude gebouwen eindigde naar schatting 70 jaar geleden, toen het gebruik van betonnen muren en ramen met isolerend glas steeds gebruikelijker werd. Zo zijn deze gebouwen gevuld met verhalen uit de zogenaamde Gründerzeit rond 1900, wat ook tot uiting komt in de architectuur en de kamers, die in de stijl van de renaissance zijn.

Dit appartement in een oud gebouw is een van de meest gewilde objecten op de Duitse markt en een uitstekende investering. Vanwege zijn karakteristieke charme, bijzondere architectuur en unieke constructie is deze flat zeer gewild bij veel mensen. Door de nabijheid van het stadscentrum, de hoge plafonds, de erkers en de ramen zijn flats in oude gebouwen erg in trek en velen zouden een klein fortuin betalen om in zo’n pand te kunnen wonen. In dit artikel vindt u veel nuttige tips, voor- en nadelen over dit speciale type gebouw.

 • Oud gebouw flat

Flat: Kleine flat te huur in grote steden

Flats zijn erg populair, vooral voor de eerste eigen flat, maar kleine flats zijn ook erg aantrekkelijk voor andere flatjagers. Een flat is een kleine flat met slechts één of ten hoogste anderhalve kamer. De appartementen zijn meestal modern ingericht en beschikken over meubilair van hoge kwaliteit.

Naast de klassieke flats zijn er ook gemeubileerde flats. Dit type flat is vooral populair bij mensen die slechts op zoek zijn naar een tijdelijke flat voor een bepaalde periode. Voor een vaste prijs kan de eigenaar of verhuurder het meubilair en de inrichting overnemen. Dit bedrag wordt vaak bij de maandelijkse huur opgeteld. Het woord “flat” wordt ook gebruikt als synoniem voor “vakantiewoning”.

 • Flat

Zolderflat: Wonen onder het dak – houten balken & verwarmingskosten

Wat is een zolderflat eigenlijk? De naam spreekt eigenlijk voor zich. Zolderflat is de term die een flat beschrijft op de verdieping direct onder het dak. Een voorwaarde om een flat daadwerkelijk als een zolderflat te kunnen beschouwen, is dat de dakhellingen ook deel uitmaken van de wooneenheid en dus bijvoorbeeld de ruimte in de flat verkleinen. Soms hebben dakhellingen zelfs een negatief effect op de bruikbare woonruimte. Penthouse-flats kunnen ook wooneenheden zijn op de bovenste verdieping van een huis, maar deze worden nooit gekenmerkt door hellingen.

Een ander type flat onder het dak is de mansarde flat. Dit is ook een vorm van wonen op de bovenste verdieping van een huis. De naam verraadt echter al dat de dakvorm niet het klassieke zadeldak is, maar een mansardedak, dat steeds meer te vinden is in grote steden zoals bijvoorbeeld Parijs. De helling van de zijmuren onder het mansardedak is niet zo extreem als die van een klassieke dakvorm.

 • Zolder appartement

Omaflat: huurder onder eigen dak of meergeneratiewoning

Dit type appartement is een bijzonder aantrekkelijke woonoptie voor gezinnen die samen in een meergeneratiehuis willen wonen. Gezinnen kunnen samen onder één dak wonen, en toch biedt de aparte omaflat een toevluchtsoord en een mogelijkheid tot privacy in een vrijstaand huis.

Door de lage huur- en koopprijzen is een omaflat ook populair bij jonge professionals, studenten of beroepsgroepen zoals au pair meisjes of particuliere zorgverleners. Deze bevinden zich meestal in de kelder of op zolder. Als verhuurder is een omaflat spannend omdat u de flat onder uw eigen dak kunt verhuren en dus zowel de flat als de huurder goed in de gaten kunt houden. Het nauwe contact tussen huurder en verhuurder kan echter ook als een nadeel worden geïnterpreteerd. Ontdek hier wat u moet weten over omawoningen!

 • Oma flat

Flat: Wonen op 2 verdiepingen – veel leefruimte en vrije ruimte

De naam zegt het al als het gaat om flats met meerdere verdiepingen. Want wat een etage flat maakt, is dat de flat zich uitstrekt over een hele etage van een flatgebouw. Maar dat is nu juist wat soms tot verwarring leidt, omdat veel mensen denken dat een flat op één verdieping meerdere verdiepingen beslaat. Helaas, dit is verkeerd. Als u op zoek bent naar een flat met meerdere verdiepingen, kunt u meer te weten komen over maisonnettes, galerijflats of duplexwoningen.

De juiste flat kiezen is niet gemakkelijk, vooral voor een investering. Er zijn veel verschillende soorten flats, en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hier vindt u alles wat u moet weten over het woningtype Appartement: Appartementen beloven veel ruimte en de mogelijkheid om op een groot oppervlak uw eigen wensen en ideeën in werkelijkheid om te zetten. Maar het kopen van een flat moet altijd zorgvuldig overwogen worden. Is een flat op een verdieping iets voor jou? We zullen proberen het samen met u uit te zoeken.

 • Flat

Loft: luxueus wonen en ruimte voor vrije ontwikkeling

Vooral in grote steden als New York of Londen verschenen de lofts voor het eerst in de jaren veertig. Oude fabrieken en pakhuizen werden omgebouwd tot woonruimte, zodat kunstenaars goedkoop konden wonen. Intussen is de doelgroep voor potentiële loftbewoners veranderd. De bijzondere eigendommen zijn zeer gewild, exclusief en vooral duur, onder meer vanwege hun omvang. De plattegrond van de oude industriële woestenij is uitbundig gemoderniseerd en aangepast aan de luxestandaard van de kopers, die meestal jonge, succesvolle volwassenen zijn. Wilt u uw geld investeren in een onroerend goed en zo jarenlang extra inkomsten verwerven? Dan kunt u alles te weten komen over de voor- en nadelen van dit type flat, en waar u op moet letten bij het kopen/huren.

 • Loft

Maisonnette: Wonen op 2 verdiepingen met galerij en hoge plafonds

“Klein huis” is wat de Franse naam betekent. De woonvorm draagt de titel vanwege de twee verdiepingen die hij belooft. Het zijn juist deze die de charme van de woonomgeving uitmaken, want kamers met verschillende verdiepingen doen de bewoners even vergeten dat het maar om een flat gaat. Veel mensen zoeken daarom specifiek naar flats met een galerij. Als u ook op zoek bent naar een maisonnette, kunt u hier alles vinden wat u moet weten over de zoektocht.

Zoals hierboven al kort werd vermeld, bestaat een maisonnette uit twee verdiepingen, waarbij het bovenste gedeelte vaak maar uit een halve verdieping bestaat. De platte vorm wordt vaak aangetroffen op de bovenste verdiepingen van een gebouw, waar de bovenste verdieping met een open trap verbonden is met het gedeelte van de flat eronder. Deze optie maakt de flat breder en bevordert het gevoel van een grote, ruime flat, terwijl de leefruimte wordt gemaximaliseerd.

 • Maisonnette flat

Micro-appartement: 1 kamer / 2-kamerappartement

De microflat is de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer gewild goed op de Duitse markt, waardoor het een uitstekende kapitaalinvestering is. Steeds meer mensen verhuizen naar de grote steden en door de nabijheid van het stadscentrum, de flexibele inrichting en de verhoudingsgewijs lage huren zijn microappartementen zeer in trek. Wilt u investeren in de aankoop van een microflat of wilt u deze eerst huren? In dit artikel vindt u veel nuttige tips, voor- en nadelen over dit speciale type woning.

 • Micro-appartement

Penthouse: Geniet van luxe boven de daken van de stad

Het penthouse is een afzonderlijk appartement op het dak van een huis met meerdere verdiepingen of van een flatgebouw. Afgezien van de vloerplaat is een penthouse niet verbonden met het gebouw eronder. Penthouses hebben vaak exclusieve luxueuze kenmerken en zijn zeer duur.

Dit type flat belooft absolute luxe boven de daken van de stad. Penthouses zijn flats in een klasse apart, vaak luxueus ingericht met grote ramen die de kamer overspoelen met natuurlijk licht en u laten genieten van het adembenemende uitzicht. Luxe heeft zijn prijs, maar er is altijd ruimte voor besparingen. Wat u moet zoeken in een penthouse, en hoe u er het beste een kunt krijgen, wordt hier onthuld. Laat u meeslepen in de wereld van het luxueuze penthouse, misschien wordt het wel uw volgende woning – of het nu in Düsseldorf of New York is: penthouse-appartementen vindt u overal ter wereld!

 • Penthouse

Kelderflat: koel en dicht bij de grond

Wat is het? Dit type appartement bevindt zich ondergronds, d.w.z. in de kelder. Dergelijke woningen zijn vaak midden in het stadscentrum te vinden, d.w.z. op een perfecte locatie. Potentiële huurders/kopers worden echter vaak afgeschrikt om een dergelijke woning te kopen vanwege de positie ervan in het gebouw. Bent u geïnteresseerd in het huren of kopen van zo’n appartement om het daarna te verhuren?

Een kelderflat is vooral goedkoop. Ondanks de betrekkelijk lage huurprijs is het pand, dat gewoonlijk midden in het stadscentrum is gelegen, nogal impopulair en sommige aspecten schrikken potentiële huurders af. Desondanks kun je met een paar eenvoudige trucs een kelder gemakkelijk ombouwen tot een flat en wat geld bijverdienen. U kunt uw eigen kelder verbouwen en verhuren of een flatgebouw in de stad kopen. Hier kunt u alles te weten komen over souterrainwoningen.

 • Kelder appartement

Terras appartement: Wonen met terras en toegang tot de frisse lucht

Een terrasflat is een flat die uitsluitend wordt bepaald door het bezit van een terras. De grootte, de kamerindeling en het type flat kunnen sterk variëren. Dit artikel geeft een definitie van de term “terrasflat”, wijst op de voor- en nadelen, en stelt verschillende terrasflats voor. Bovendien worden belangrijke referentiepunten opgesomd om u te helpen beslissen of ugaat huren of kopen!

In de vastgoedwereld wordt een terras meestal verkocht als het hoogtepunt van een flat. Maar wat is een terras eigenlijk? Aan welke criteria moet het voldoen om als zodanig te worden verkocht? Moet ik op iets speciaals letten in huurcontracten? Al deze vragen zullen in het volgende artikel worden beantwoord!

 • Terras appartement

Woningtypes en huizen: alternatieven

Je eerste huis kopen! Maar welke? In welk type onroerend goed moet u het eerst investeren? Liever flat types, woning types of nog steeds commercieel?

Vastgoedtypes in vergelijking: Welke als kapitaalinvestering?

Laten we in het kort de verschillende mogelijkheden vergelijken om de meest rendabele, ongecompliceerde instap te vinden op het gebied van investeringen in onroerend goed. Na de vergelijking wordt het snel duidelijk dat flats de gemakkelijkste manier zijn om te beginnen investeren in onroerend goed. Omdat er 2 grote risico’s zijn voor verhuurders: Huurachterstand en leegstand. Om dit risico tot een minimum te beperken, moet u vanaf het begin aandacht besteden aan het juiste type onroerend goed.

 • Soorten eigendom

Huistypes in een oogopslag

Heb je gewoon wat meer ruimte nodig? De keuze aan onroerend goed is tegenwoordig echter zeer groot. Vooral bij de aankoop van een woning moet met veel factoren rekening worden gehouden en is de keuze van het juiste type woning van essentieel belang voor het rendement (verhuur) en de waardestijging (investering). In het volgende artikel willen wij u graag uitleggen welke soorten huizen er zijn en wat elk van hen anders maakt.