Koop een flat: Kosten, makelaars en huren – Eigendom in plaats van huur

Een flat kopen – De meeste kopers besluiten om een flat te kopen om twee redenen: de koper wil de flat gebruiken om er zelf in te gaan wonen, of de koper is op zoek naar een financiële investering die op middellange of lange termijn winstgevend zal zijn. Hier kunt u veel belangrijke informatie vinden over het kopen van een flat en over de verschillende soorten flats en hun respectieve definities en kenmerken. Leestip voor beginners! Waar moeten beginners rekening mee houden? Lees hier meer: Je eerste flat kopen!

Koop flats voor voltooiing

Als je een flat wilt kopen, heb je de keuze uit verschillende eigendommen. U kunt investeren in een dure flat op een gunstige locatie in het stadscentrum, zoals een loft of penthouse, om te verhuren op de vrije woningmarkt of om er zelf in te trekken en te wonen op een aantrekkelijke en populaire woonlocatie. U kunt ook kiezen voor een flat aan de rand van een stad of op het platteland, zoals een grootmoedersflat of zelfs een zolderflat. Er zijn daar ook appartementsgebouwen, waarin de appartementen soms tegen zeer redelijke prijzen worden aangeboden. Als u op zoek bent naar een vorm van huisvesting die goedkoop is in termen van maandelijkse kosten en als u geen hoge aankoopprijs kunt investeren, is deze optie een zeer goede keuze voor u.

Tip! Een overzicht van alle flat types van A-Z. Definities, tips en nog veel meer: Appartementtypes.

Huren of eigen gebruik

Als alternatief voor het kopen van een flat die reeds klaar is om te worden bewoond of verhuurd, kunt u flats kopen voordat het huis is gebouwd met het oog op verhuur of bewoning door de eigenaar. Neem contact op met de projectontwikkelaar zodra het bouwproject bekend wordt om een woning van uw keuze te reserveren. Dit is mogelijk indien de flats na de voltooiing van het bouwproject afzonderlijk aan verschillende eigenaars zullen worden verkocht. Andere bouwprojecten worden uitgevoerd in opdracht van een projectontwikkelaar. In de meeste gevallen is het de bedoeling van de projectontwikkelaar om de flats zelf te verhuren. Een individuele aankoop van de flats zal niet mogelijk zijn.

Onroerend goed als belegging: Bijzonder

  1. Deel: Klassieke of exotische investering – Welk vastgoed is geschikt als investering?
  2. Deel: Onroerend goed als investering – Waar moet ik op letten?

Aankoop van een flat die gerenoveerd moet worden

Het kopen van appartementencomplexen die moeten worden opgeknapt, wordt steeds populairder. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan het opknappen van flats, waarvan u zich bewust moet zijn voordat u tot aankoop overgaat. Het nadeel is dat u de flat niet onmiddellijk na de aankoop kunt gebruiken. Je moet verdere investeringen doen.

Investering ondanks noodzaak tot renovatie

De voordelen wegen echter op tegen dit nadeel, zodat veel beleggers er bewust voor kiezen een flat te kopen die gerenoveerd moet worden. U heeft de mogelijkheid om het appartement naar eigen inzicht in te richten in het kader van een verbouwing.

U kunt nieuwe ramen en deuren integreren en de indeling van de kamer veranderen. De installatie van leidingen en elektrische bedrading is veel eenvoudiger wanneer een flat wordt gerenoveerd. Als u al in het appartement woont, is het ingewikkelder en tijdrovender om de structuur van het elektrisch systeem of de leidingen aan te passen aan uw ideeën.

Ontwerp de plafonds, muren en vloeren precies zoals u dat wilt. Meestal kunt u een pand dat gerenoveerd moet worden voor een redelijke prijs krijgen.

Zorg er echter voor dat de bescherming van het monument geen eisen stelt aan dit object. Zo niet, dan is het belangrijk dat u vóór de aankoop nagaat of u bereid bent aan deze eisen te voldoen. Vaak gaan de voorwaarden gepaard met een middelmatige of hoge financiële uitgave. Dit bedrag komt bovenop de aankoopprijs van het appartement en de kosten voor de renovatie.

Aankoop van moderne appartementen die niet hoeven te worden opgeknapt

Zeer populair op de markt zijn flats die niet hoeven te worden opgeknapt en modern zijn ingericht, zoals een loft, penthouse of zelfs nieuwbouwflats zoals maisonnettes of appartementen. U koopt zo’n flat voor een hogere aankoopprijs. De flats zijn klaar voor onmiddellijke bewoning. Zij hebben een positieve energiebalans en kunnen tot op zekere hoogte ook achteraf worden vormgegeven volgens de individuele ideeën van de nieuwe eigenaar.

Oud gebouw of appartement in een modern nieuw gebouw

Voordat u iets koopt, moet u zich afvragen of u een flat in een oud gebouw of een flat in een nieuw gebouw verkiest. Beide soorten woningen verschillen van elkaar. Oude gebouwen worden gekenmerkt door hoge kamers en grote ramen. De kamers zijn zeer ruim. Veel kopers vinden dit een voordeel. U moet echter ook rekening houden met de verwarmingskosten van deze flats. Deze zijn veel hoger door de kamerhoogte en de daarmee gepaard gaande grotere volumes dan in moderne flats, waar de kamerhoogten meestal lager zijn.

In moderne flats zijn de kamers vaak kleiner. Flats in een oud gebouw hebben ook een speciale charme waar veel potentiële kopers van houden. Het is een zeer individuele beslissing en ook een beslissing van de individuele smaak of men de voorkeur geeft aan een flat in een oud gebouw of aan een flat in een nieuwer gebouw. Als u voor een oud gebouw kiest, is het belangrijk dat het gebouw al een energierenovatie heeft ondergaan. Deze maatregel kan de verwarmingskosten aanzienlijk verlagen.

Aankoop van een huurflat

Wanneer u besluit een huurflat te kopen, neemt u de huurovereenkomst in haar huidige vorm over. U hebt niet het recht om wijzigingen aan te brengen in dit contract. Huurverhogingen zijn alleen toegestaan binnen het kader van de wettelijke voorschriften.

Als u van plan bent de flat te renoveren, bent u verplicht dit met de verhuurder af te stemmen. U kunt niet eisen dat de huurder het appartement voor de duur van de renovatie verlaat. U hebt echter de mogelijkheid om de huurder een vervangend appartement ter beschikking te stellen. U moet de kosten betalen.

Bovendien is het belangrijk te weten dat u de huurovereenkomst alleen kunt beëindigen als u zelf verklaart dat u in nood verkeert of als de huurder bij voortduring de verplichtingen van de huurovereenkomst schendt. Hieronder valt het herhaaldelijk niet betalen van de huur, maar ook het in huis nemen van een andere bewoner zonder u daarvan op de hoogte te stellen.

Tip voor toekomstige investeerders in onroerend goed!

Er zijn twee dingen die je constant nodig zult hebben en horen: Huurrendement, of beter gezegd bruto huurrendement, en de aankoopprijsfactor. Beide helpen om snel een bod op onroerend goed te evalueren. Leer hier meer over het verschil en maak kennis met mijn aanbeveling voor u, als beginner in onroerend goed:

  • Factor huurrendement versus aankoopprijs

Kennisgeving van beëindiging van eigen gebruik

Als de verhuurder zich gedraagt zoals in de huurovereenkomst is bepaald, heeft u alleen de mogelijkheid om de huurovereenkomst voor uzelf op te zeggen. U kunt alleen opzeggen als u echt van plan bent om zelf in de flat te gaan wonen. Soms moet je dat zelfs bewijzen. Alvorens een huurflat te kopen, moet u er zeker van zijn dat u niet zelf in de flat wilt gaan wonen of dat uw aanspraak op eigen gebruik door een rechter zal worden gehonoreerd. Elke huurder heeft het recht om een kennisgeving van eigen behoefte in eerste instantie niet te aanvaarden en een herziening door een rechter te eisen. In dat geval zou uw intrek in de flat worden uitgesteld. Natuurlijk hebt u de mogelijkheid om contact op te nemen met de huurder vóór de geplande verkoop. Breng hem op de hoogte van de geplande eigenaarswoning, zodat hij zich erop kan voorbereiden. In veel gevallen zijn de huurders bereid te verhuizen en kunt u de zaak in der minne schikken.

Behoefte aan huisvesting

De gemiddelde grootte van flats in Duitsland ligt tussen 30 en 150 m². De flats hebben één tot vijf kamers. De inrichting omvat een eigen badkamer en een keuken. Als u op de huidige woningmarkt een flat koopt, zult u nauwelijks aanbiedingen krijgen zonder badkamer. Kolenverwarming is ook zeer zeldzaam. De voorkeursverwarming voor appartementen in flatgebouwen is gas, stadsverwarming of stookolie.

  • Onroerend goed statistieken

Voordat u besluit een flat te kopen, is het belangrijk dat u uw huisvestingsbehoeften in reële termen bepaalt. Je moet niet alleen uitgaan van de huidige situatie. Probeer je voor te stellen hoe je over een paar jaar zou willen leven. De meeste kopers die hun eigen huis kopen, doen een investering voor het leven. Zo moet u weten of zij in de toekomst het gezin willen uitbreiden, of zij een studie nodig hebben na het voltooien van een verdere beroepsopleiding, of dat zij een logeerkamer willen inrichten voor vrienden of familieleden.

In tegenstelling tot het kopen van een vrijstaand huis, biedt het bezitten van een eigen appartement u slechts beperkte mogelijkheden om uw woonruimte uit te breiden. Je kunt alleen hele grote kamers delen. Een uitbouw, die in veel vrijstaande huizen met een grote tuin mogelijk is, kan in een flat niet worden gerealiseerd. Daarom is het raadzaam een woning te kiezen die één of twee kamers meer biedt dan u op dit moment nodig heeft. Als de aankoopprijs goed is, bent u ook zeer goed voorbereid op toekomstige woonsituaties na de aankoop van het appartement.

Gemiddeld hebben flats in Duitsland twee tot vier kamers. De driekamerflat is bijzonder populair. Het wordt beschouwd als de ideale woonvorm voor alleenstaanden, voor alleenstaanden met kinderen en voor koppels die geen kinderen hebben. De gemiddelde grootte van een driekamerflat is ongeveer 80 m².
Flats met één kamer zijn meestal niet geschikt voor aankoop, omdat zij slechts beperkte mogelijkheden voor individuele ontwikkeling bieden. Zeer grote flats met meer dan vijf kamers zijn zeldzaam en worden vaak alleen in grotere steden aangeboden. Ze bevinden zich in oude stadsvilla’s en zijn vaak erg duur.

Vereniging van eigenaars

Als eigenaar van een appartement in een appartementsgebouw maakt u deel uit van een gemeenschap van eigenaars. De vereniging van eigenaren neemt beslissingen over zaken die alle eigenaren aangaan. Deze omvatten het ontwerp van de gevel, de renovatie van het dak, maar ook de installatie van een TV-systeem en het ontwerp van de tuin.

De meerderheid van de gemeenschap van eigenaars heeft het quorum. Dit betekent dat u misschien beslissingen zult moeten aanvaarden die u zelf anders zou hebben genomen.

Als eigenaar in een appartementsgebouw, bouwt u reserves op voor mogelijke renovaties. U draagt ook bij aan de verzekering die voor het gebouw moet worden betaald. Ook de onroerendgoedbelasting wordt naar evenredigheid betaald. Deze reserves worden maandelijks op een rekening gestort en zijn vergelijkbaar met de servicekosten die een huurder moet betalen. Als eigenaar van de flat zijn zij verplicht deze uitkeringen te betalen.

Conclusie: Een flat kopen / ETW

Een eigen flat kopen wordt als zeer lucratief beschouwd, vooral in de grotere steden. Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een flat, biedt Lukinski zich aan als een partner voor de aankoop. Wij hebben ons in deze regio gespecialiseerd en bieden u niet alleen een professioneel aankoopproces, maar ook een zeer goede kennis van de markt. Neem telefonisch contact met ons op om eventuele vragen te verduidelijken. Wij maken graag een persoonlijke afspraak met u en stellen u verschillende eigendommen voor.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.