Speculatiebelasting op onroerend goed: verkoop van grond, appartement, huis incl. bedrag en termijn
Hoeveel is speculatiebelasting? Wanneer is speculatiebelasting verschuldigd? Of wanneer is speculatiebelasting niet van toepassing? Deze belasting is belangrijk wanneer u een eigendom verkoopt. Het maakt niet uit of het gaat om een stuk grond, een flat, een huis of een flatgebouw. Leer hier meer over het verkopen van onroerend goed: Belastingen.
Speculatiebelasting eenvoudig uitgelegd
De naam zegt het al, deze belasting is bedoeld om speculatie op de vastgoedmarkt te beperken. Daarom zegt de wetgever: als je een pand koopt, kun je het pas na X jaar belastingvrij verkopen. X = jaren verschilt naargelang u het vastgoed als investering hebt gekocht (huren) of er zelf in woont (eigen woning).
Winsten van meer dan 600 euro (belastingvrije som, EStG § 23) moet u aangeven in uw belastingaangifte. U boekt de winst in de bijlage “Overige opbrengsten”.
Laten we terugkomen op het Frist verschil.
Onderscheid: Verhuur (kapitaalinvestering) / eigen gebruik
De speculatieperiode verschilt naargelang u een eigendom koopt als investering om het te verhuren. Of u koopt een woning voor eigen gebruik, d.w.z. dat u er zelf in woont.
Speculatie periode:
- Gebruik door derden – 10 jaar
- Eigenbelang – 3 jaar
Speculatiebelasting geldt alleen voor particuliere verkoop
De belasting is te vinden in de wet op de inkomstenbelasting (EStG), §22 Soorten andere inkomsten, meer bepaald in §22, lid 2: “Inkomsten uit particuliere verkooptransacties in de zin van §23;” – het gaat dus om een belasting die alleen wordt geheven op particuliere verkooptransacties.
De wet:
- § 23 Onderhandse verkooptransacties – extern
Als u commercieel verkoopt, wordt u anders belast. Daarom moet je ook de 3-eigendommen regel kennen. Daarin staat dat iedereen die binnen 5 jaar 3 eigendommen verkoopt, onder de handel in commercieel onroerend goed valt.
Voorbeeld: Deadline voor kapitaalinvestering / persoonlijk gebruik
Nog twee praktische voorbeelden van speculatiebelasting.
Speculatiebelasting Kapitaalinvestering
U koopt een eigendom op 42-jarige leeftijd, verhuurt het en verkoopt het op 50-jarige leeftijd, dan hebt u het binnen acht jaar gekocht en verkocht. Bijgevolg is speculatiebelasting verschuldigd.
- < 10 jaar in bezit = speculatiebelasting
Speculatiebelasting is niet van toepassing – u koopt uw eigendom ook op 42-jarige leeftijd en verkoopt een deel ervan op 53-jarige leeftijd. Er liggen dus meer dan 10 jaar tussen de aankoop en de verkoop van het onroerend goed. Bijgevolg is geen speculatiebelasting verschuldigd.
- > 10 jaar in bezit = geen speculatiebelasting
Speculatiebelasting Eigenbelang
In het geval van persoonlijk gebruik worden de termijnen verlengd tot 3 jaar. Al het andere blijft hetzelfde, inclusief het bedrag van de speculatiebelasting.
Speculatiebelasting
Nu de belangrijkste vraag, wat is de belasting op de verkoop?
Hoe hoog is de speculatiebelasting?
Er is geen vast belastingtarief voor speculatiebelasting. Uw belastingkantoor berekent het bedrag met uw respectieve belastingtarief.
Eigen inkomstenbelastingtarief van 40%
- Winst uit verkoop: 20.000 euro
- Speculatiebelasting (40%): 8.000 euro
Terug naar de onroerend goed encyclopedie.