6 typische fouten bij de verkoop van een villa: aankoopprijs, documenten, bezichtiging & co.

6 fouten bij het verkopen van een villa – Zoals je al hebt gezien, kan het een uitdaging zijn om een huis particulier te verkopen. Erger zijn echter de risico’s en fouten die kunnen ontstaan bij het particulier verkopen. Fouten die uiteindelijk leiden tot een lagere verkoopprijs en dus directe financiële verliezen voor jou als verkoper. Hier zijn de meest voorkomende fouten bij de verkoop van grote panden.

1) Verkoop onder tijdsdruk, slechte voorbereiding

De inspanning en omvang van de verkoop van onroerend goed worden vaak onderschat. Een veel voorkomend gevolg is de daaruit voortvloeiende tijdsdruk, die een negatieve invloed heeft op de verkoopprijs. Fouten in de voorbereiding van de verkoop kunnen verstrekkende gevolgen hebben – en niet alleen financiële. De koper moet immers met de verstrekte informatie en documenten ook de financiering van zijn bank rondkrijgen. Door een gebrekkige voorbereiding kan het verkoopproject in elk stadium mislukken.

Tip: Laat niets aan het toeval over. Neem voldoende tijd om de verkoop van je woning voor te bereiden.

Bepaal je doelen en plan de stappen van de verkoop met een vooruitziende blik. Laat onze professionele service je helpen om je woning doelgericht en optimaal te verkopen.

2) Verkeerde schatting van de aankoopprijs

De vraagprijs is altijd gebaseerd op de waarde van het pand. De persoonlijke inschatting van de eigenaar is echter vaak heel anders: De verkoopprijs wordt te hoog of te laag ingeschat. In beide gevallen wordt er financieel verlies geleden en is de koper mogelijk niet in staat om het pand te financieren. Onze reële marktwaardebepaling bestaat uit verschillende factoren. In onze taxatie houden we alleen rekening met eigendommen die vergelijkbaar zijn met de jouwe. Dit geldt zowel voor het type huis of appartement als voor de locatie en inrichting van het pand. Het bepalen van de aankoopprijs is een cruciaal aspect van een succesvolle vastgoedverkoop.

Tip: Ons proces analyseert de verkochte woningen in jouw regio en bepaalt zo een realistische verkoopprijs in overeenstemming met de markt. Geef geen geld weg.

Alles wat je moet weten over de taxatie vind je hier:

3) Onvolledige of ontbrekende documenten

Het verkrijgen en indienen van documenten voor de verkoop van het onroerend goed is in elke fase noodzakelijk. Potentiële kopers, overheden, kantoren en banken hebben documenten nodig of verstrekken ze. Verzamel alle benodigde documenten zo vroeg mogelijk. De huidige kadastrale uittreksels worden uitgegeven door de lokale rechtbank en de splitsingsverklaringen voor het wooncomplex zijn ook belangrijk. De volledige kerngegevens van de woning, die te vinden zijn in de bouwtekeningen, kadastrale uittreksels en plattegronden, zullen door serieuze kandidaat-kopers uiterlijk bij de bezichtigingsafspraak worden opgevraagd. Als een energieprestatiecertificaat of belangrijke documenten niet in een vroeg stadium beschikbaar zijn, kunnen potentiële kopers hun interesse verliezen of kan de verkoop later mislukken – bijvoorbeeld als de bank bezwaar maakt tegen ontbrekende documenten of een te hoge aankoopprijs.

Tip: Als je wilt, kunnen wij veel van de benodigde documenten voor je aanvragen.

Hier is een lijst met de belangrijkste documenten voor de verkoop van huizen en appartementen:

  1. Plattegronden
  2. Plattegrond
  3. Kadastraal uittreksel
  4. Brandverzekeringsbewijs
  5. Een overzicht van de bijkomende kosten
  6. Lijst van alle renovatiewerkzaamheden
  7. Foto’s
  8. Het huidige energiecertificaat
  9. De specificatie van de leefruimte
  10. Bestaande huurovereenkomsten
  11. Als er meer dan één eigenaar is, details over de eigendomsstructuur
  12. Een gedetailleerde beschrijving

Meer over de belangrijkste documenten vind je hier:

4) Slecht vertegenwoordigd eigendom

Woningen worden tegenwoordig online verkocht – of het nu gaat om een echtscheiding, scheiding of erfenis. Potentiële kopers zoeken naar geschikte woningen in sociale media en online databases op internet. Presenteer je woning op de best mogelijke manier en in lijn met je doelgroep.

Tip: Vóór de bezichtigingsafspraak en zelfs vóór de eerste fotosessie moet het te koop staande huis er netjes en gezellig uitzien.

Mis het niet om je woning van binnen en van buiten in topconditie te krijgen.

  • Stel reparaties en onderhoud niet langer uit.
  • Ruim op en creëer een heldere indruk.
  • Zorg voor netheid en een gezellige en aantrekkelijke sfeer.

Home staging” loont. Dit houdt in dat je de woning zo voorbereidt dat potentiële kopers zich meteen thuis voelen en verliefd worden op de woning. We geven je graag advies. Enkele tips voor home staging:

  • Verwijder persoonlijke spullen vóór de bezichtigingsafspraak
  • Het pand visueel en emotioneel verbeteren

5) Foto’s: daglicht, open ruimte en diversiteit

Maar de belangrijkste factor zijn waarschijnlijk de foto’s – vooral voor vastgoedmarketing en het exposé. Een koper wil natuurlijk zoveel mogelijk van het huis zien om een idee te krijgen of het iets voor hem of haar kan zijn.

Om geweldige foto’s van je woning te maken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden: Allereerst moeten de kamers natuurlijk netjes en schoon zijn. Je moet er ook voor zorgen dat je de foto’s bij daglicht maakt, zodat de kamers goed te zien zijn en kopers kunnen beoordelen hoeveel daglicht er in de kamers valt.

De mooiste kamer, het dakterras, de open keuken of misschien de erker met uitzicht. Je omslagfoto moet het meest expressief zijn en het beste van het huis weergeven. Foto’s van alle kamers en, indien beschikbaar, de tuin/balkon/terras, een buitenaanzicht en vooral een plattegrond mogen niet ontbreken.

Fototips in een oogopslag:

  • Kamers schoon en netjes
  • Daglicht (ten gunste van lichte kamers)
  • De eerste foto zou de beste foto moeten zijn
  • Bedek alle kamers en oppervlakken
  • Plattegrond

Wat belangrijk is in een exposé vind je hier:

6) Slecht voorbereid op de kijkafspraak

Potentiële kopers hebben belangrijke vragen tijdens bezichtigingen. Ze hebben tijd nodig om zich vertrouwd te maken met het huis en de omgeving. Er wordt deskundige en technisch goede informatie verwacht over bouwkundige kwesties. Bij de verkoop van onroerend goed worden gedetailleerde vragen gesteld over het gemeenschappelijke eigendom, omdat deze aandelen ook samen met het onroerend goed worden gekocht.

Tip: We helpen je graag met al je vragen tijdens de bezichtigingsafspraak. We maken al een voorselectie bij het selecteren van potentiële kopers, zodat er geen tijd of moeite wordt verspild.

Wij voeren de verkooponderhandelingen voor je. Met onze jarenlange ervaring kunnen we verkooponderhandelingen over onroerend goed zeer succesvol voeren. Als makelaars blijven we objectief en laten we ons niet onder druk zetten om beslissingen te nemen.

Conclusie: Hoe vermijd je fouten en risico’s?

Als je je huis wilt verkopen en deze valkuilen vanaf het begin wilt vermijden, neem dan direct contact op met een makelaar. Makelaars zijn deskundige contactpersonen die niet alleen jarenlange ervaring hebben, maar ook de nodige knowhow en kennis.

Met de service van een makelaar kun je lange onderhandelingen en onsuccesvolle kopers vermijden, zodat je snel een koopcontract voor de woning kunt laten opstellen en de overdracht in gang kunt zetten.