Ervaring met het verkopen van een condominium: 7 voorbeelden en getuigenissen van verkopers

Typische fouten bij de verkoop van een huis kunnen al snel duizenden of tienduizenden euro’s kosten. Zelfs in het goed doordachte proces van het verkopen van een flat is er één waarheid die zichzelf keer op keer bewijst: Elke verkoop is net zo individueel als de flat zelf. Hoewel elke situatie zijn eigen uitdagingen en kansen met zich meebrengt, kunnen de ervaringen van andere verkopers toch waardevolle inzichten bieden. Van verschillende leeftijdsgroepen tot verschillende levensomstandigheden, elke verkoop vertelt een uniek verhaal. Tip! Leer de praktische 1×1: Een flat verkopen.

Waarom ervaringen van anderen?

Elk verhaal belicht typische fouten die je moet vermijden en laat zien hoe slimme beslissingen en praktische acties tot een succesvol resultaat kunnen leiden.

De meeste mensen verkopen 1 woning in hun leven, daarom is het zo belangrijk om ervaring op te doen. Meer dan 67% kiest uiteindelijk voor een goede makelaar, in grote steden zelfs 80%.

Dit zijn geen lofzangen op ons en mijn werk. Ik heb een paar privé-ervaringen verzameld.

Natuurlijk zijn hier de fictieve ervaringsverslagen in een meer gedetailleerde vorm met rubrieken:

“De prijsval vermijden” – Ervaring #1

Veldverslag 1: Karin Müller
Leeftijd: 32

Ik dacht dat ik de prijs van mijn flat goed had ingeschat. Maar bijna niemand toonde interesse. Ik was gefrustreerd en begreep niet wat ik verkeerd had gedaan. Toen ontmoette ik een makelaar. Hij leek mijn frustratie aan te voelen en bood aan om mijn situatie te bekijken. Hij analyseerde de markt, inspecteerde mijn flat en kwam toen naar me toe met een nieuw prijsvoorstel.

Ik vond het moeilijk om mijn verwachtingen bij te stellen omdat ik het beste uit de verkoop wilde halen. Maar de makelaar legde me uit dat de oorspronkelijke prijs niet in overeenstemming was met de marktsituatie. Ik vertrouwde op zijn advies en paste de prijs aan. En zie – plotseling waren er meer aanvragen en belangstelling. Uiteindelijk kon ik mijn flat verkopen voor een eerlijke prijs. De makelaar liet me zien hoe belangrijk het is om de juiste vraagprijs te vinden.

 • Appartement met 72m²
 • 4 kamers
 • Frechen in NRW
 • Balkon met uitzicht op het park
 • Moderne keuken
 • Nabijheid van openbaar vervoer

“Gestructureerde analyses leiden tot een betere presentatie” – Ervaring #2

Veldverslag 2: Hans Werner-Meier
Leeftijd: 45

Ik was me er altijd al van bewust dat mijn flat in de loop der jaren wat krassen en tekenen van slijtage had opgelopen. Aanvankelijk had ik de neiging om deze af te doen als kleine gebreken. Maar mijn perceptie veranderde drastisch toen potentiële kopers de flat kwamen bekijken. Opeens leek de indruk van verwaarlozing alomtegenwoordig en deze tekenen van slijtage werden weerspiegeld in de aanbiedingen – op een negatieve manier.

Een vertrouwde vriend die professioneel in de vastgoedsector werkt, adviseerde me om te investeren in gerichte reparaties en renovaties. Aanvankelijk stond ik enigszins sceptisch tegenover deze aanbeveling, omdat ik niet zeker wist of het de moeite waard zou zijn. Toch besloot ik het advies op te volgen en te beginnen met een systematisch voorbereidingsprogramma. Dit omvatte maatregelen zoals nieuwe verflagen, het repareren van kleine gebreken en een grondige schoonmaakbeurt.

De resultaten van deze maatregelen waren behoorlijk indrukwekkend. De reacties op de herontworpen en zorgvuldig voorbereide flat waren aanzienlijk positiever. Potentiële kopers toonden nu aanzienlijk meer interesse. Dit stelde me uiteindelijk in staat om mijn appartement met succes te verkopen voor een redelijke prijs. Deze ervaring heeft me op indrukwekkende wijze duidelijk gemaakt dat een zorgvuldige voorbereiding en presentatie een essentiële rol spelen bij een veelbelovende verkoop.

 • 85m² flat
 • 2 slaapkamers
 • Centrale locatie in Hamburg
 • Ruime woonkamer
 • Hoogwaardige apparatuur
 • Nabijheid van winkelvoorzieningen

“Foto’s en beschrijvingen” – Ervaring #3

Veldverslag: Murat T.
Leeftijd: 28

Ik verkocht mijn kleine flat in Keulen en dacht dat het goed zou zijn om een paar kiekjes te maken met mijn mobiele telefoon om mijn flat te laten zien. Maar toen ik de advertentie online zette, waren er niet veel mensen geïnteresseerd. De foto’s waren wankel en de tekst was moeilijk te begrijpen. Ik was echt teleurgesteld omdat ik wist dat mijn flat echt geweldig was. Toen ontmoette ik Maria, een vriendin die in de reclame werkt. Zij liet me zien hoe belangrijk het is om de flat goed te laten zien. Dus huurde ik een professionele fotograaf in en schreef ik een betere beschrijving. Het resultaat was verbluffend! Opeens kreeg ik veel meer aanvragen en mensen waren dol op mijn appartement. Uiteindelijk vond ik de perfecte koper die helemaal onder de indruk was van de foto’s en de beschrijving. Dit verhaal laat zien hoe belangrijk foto’s en teksten zijn voor een succesvolle verkoop.

 • 50m² flat
 • 1 slaapkamer
 • Locatie in het centrum van Keulen

“Vergeten documenten” – Ervaring #4

Veldverslag: Aurora Giurgiu
Leeftijd: 50

Ik was zo enthousiast over de verkoop van mijn flat dat ik vergeten was om de nodige documenten voor te bereiden. Toen een potentiële koper serieuze interesse toonde, begon ik te zweten. Hij wilde documenten zien die ik niet bij de hand had. Het was beschamend en frustrerend tegelijk. Dat was het moment waarop ik me realiseerde hoe belangrijk een grondige voorbereiding is. Nu heb ik een checklist gemaakt voor al het benodigde papierwerk – uittreksels uit het kadaster, splitsingsverklaringen, energieprestatiecertificaat en meer. Door vanaf het begin slim te werk te gaan, bespaar je niet alleen problemen, maar ook tijd en zenuwen.

 • 110m² maisonnette
 • 3 slaapkamers
 • Rand van Stuttgart
 • Groot balkon met uitzicht
 • Moet gerenoveerd worden

“Onderhandelingen? Geen probleem” – Ervaring #5

Veldverslag: Julia R. Becker
Leeftijd: 37

Onderhandelingen? Geen probleem. Maar toen ik met een potentiële koper sprak, realiseerde ik me dat het moeilijker was dan ik dacht. Ik ging akkoord met een lagere prijs om de deal rond te krijgen. Maar toen ontmoette ik Mark, een vastgoedadviseur. Hij hielp me om onderhandelingstactieken te leren en mijn zelfvertrouwen een boost te geven. Ik was beter voorbereid op de volgende koper. Ik onderhandelde professioneel, hield voet bij stuk en bereikte de prijs die ik in gedachten had. Deze ervaring leerde me hoe belangrijk het is om onderhandelingen voor te bereiden om de beste deal te sluiten.

 • 65m² flat
 • Open ruimte concept
 • Industriële stijl in Berlijn Kreuzberg
 • Hoge plafonds en grote ramen
 • Creatieve werkruimte
 • Nabijheid van kunstgaleries en cafés

“Wanneer vrienden het koopcontract opstellen” – Ervaring #6

Veldverslag: Thomas Fischer
Leeftijd: 60

Nou, ik had een vriend het koopcontract laten opstellen. Maar dat leidde tot misverstanden en onzekerheden. Toen de koper vragen stelde, was ik overdonderd. Dat was een waarschuwing. Ik realiseerde me dat de juridische bescherming van de verkoop van het grootste belang was. Ik zocht professionele hulp in de vorm van een advocaat. Hij beoordeelde het contract, zorgde ervoor dat alle juridische aspecten waren afgedekt en gaf me het vertrouwen dat ik nodig had. De verkoop verliep vlot en ik leerde dat deskundige juridische ondersteuning essentieel is.

“Seizoen en tijd” – Ervaring #7

Veldverslag: Samuel Chukwuaze
Leeftijd: 29

Flats zijn altijd gewild, nietwaar? Maar toen ik mijn flat te koop zette, was er verrassend weinig belangstelling. Deze teleurstelling was moeilijk te verwerken, vooral omdat ik had gehoopt mijn flat snel te kunnen verkopen.

Toen ontmoette ik een ervaren makelaar die me een heel nieuw perspectief gaf. Ze legde me in detail uit hoe de vastgoedmarkt anders reageert in verschillende seizoenen en dat het juiste moment een doorslaggevende factor is voor het succes van een verkoop. Haar inzicht overtuigde me om mijn oorspronkelijke verkoopplan te herzien.

De makelaar adviseerde me om de verkoop uit te stellen en de markt goed in de gaten te houden. Ik was eerst sceptisch – ik wilde niet nog meer tijd verspillen. Maar ze legde me uit dat geduld en een strategische aanpak op de lange termijn tot betere resultaten kunnen leiden.

Gelukkig had ik de tijd tijdens de uitverkoop.

Uiteindelijk volgde ik haar advies op en wachtte ik tot de volgende lente, wanneer de vraag het grootst zou zijn. En ze had gelijk – op dat moment vond ik de perfecte koper die heel blij was met mijn appartement. De verkoop verliep vlot en ik realiseerde een goede prijs. Deze ervaring deed me beseffen dat het juiste moment om een huis of appartement te verkopen cruciaal kan zijn. Soms loont het gewoon om te luisteren naar deskundig advies en geduldig te wachten op het beste moment.

 • 90m² Penthouse
 • 2 slaapkamers
 • Luxe inrichting in Düsseldorf
 • Privé dakterras
 • Oud gebouw met karakter