Nu in Nederland! Huis + flat als investering in Duitsland – steden, belastingen, tips

Lukinski – Alle onroerend goed tips voor Duitsland, nu ook beschikbaar in Nederland! Bent u op zoek naar een woning als investering in Duitsland? Leer hier de belangrijkste dingen over onroerend goed in Duitsland. Van basis onderwerpen: Een eigendom kopen, een eigendom taxeren of zelfs een eigendom verkopen. Naar speciale onderwerpen zoals: belastingen, rechtsvormen, huren. Tip! Lees ook onze Atlas van kapitaalinvesteringen.

Vastgoed als investering: stap voor stap

Vastgoedbeleggingen in Duitsland zijn populair over de hele wereld. De centrale ligging in Europa, de rechtszekerheid van de staat, de stabiele ontwikkeling en politieke situatie. Dit alles en nog veel meer onderscheidt Duitsland als investeringslocatie.

Maak kennis met het land en de onroerend goed markt in het hart van Europa.

Voordelen: Investeringen in Duitsland

Voordelen van investeren in Duitsland:

 • Centrale ligging in Europa
 • Grootste markt in Europa, veel wereldmarktleiders
 • Groeiende bevolking, vooral als gevolg van migratie
 • Rechtszekerheid en een stabiel bankwezen
 • Stijgende vastgoedprijzen (grondprijzen)
 • Stijgende huurprijzen voor decennia

Investeringsatlas: Waar investeren? Steden vergelijking

Een eerste, belangrijk punt op uw checklist voor een investering in Duitsland is de locatie van het onroerend goed. Het heeft een grote invloed op uw huuropbrengst en dus op uw winst. Daarom hebben wij onze Lukinski-rating, met alle steden in Duitsland met meer dan 40.000 inwoners. We verdelen de steden in 4 categorieën, van A tot D.

Meer over Capital Investment Atlas:

Vastgoed kopen in Duitsland

Flatgebouw, huis, flat of stuk grond, bij de verkoop van onroerend goed in Duitsland moet u, net als in Nederland, met een aantal zaken rekening houden. Kom alles te weten over bijkomende aankoopkosten, bedrijfskosten, belastingen en nog veel meer.

Het belangrijkste voor jou:

Beleggingspand in een A-locatie zoals Berlijn:

Goed renderende eigendommen in goede B-locaties zoals Bonn:

Locatie in Europa: kaart en topsteden

Centraal liggen de metropolen Berlijn, Hamburg, München in Beieren en Keulen, Düsseldorf in Noordrijn-Westfalen. Maar er zijn ook interessante investeringen tussen de steden. Eerst een blik vanuit macro-oogpunt.

Belangrijkste steden / grootstedelijke regio’s:

Bijkomende aankoopkosten voor huis, flat en grond

Bij de aankoop van een onroerend goed in Duitsland komen diverse bijkomende kosten kijken. Deze zijn echter beheersbaar. Daartoe behoren de kosten voor de inschrijving in het kadaster, de notaris(koopovereenkomst), de grondoverdrachtsbelasting en (indien in opdracht) de makelaar.

Exploitatiekosten: incidentele kosten van een onroerend goed

Incidentele kosten ontstaan niet alleen wanneer u koopt, het bezit van een eigendom brengt ook kosten en belastingen met zich mee.

Vastgoed kopen (en financieren) in Duitsland

Flatgebouw, huis, flat of stuk grond, bij de aankoop van onroerend goed in Duitsland moet u, net als in Nederland, met een aantal zaken rekening houden.

Het wordt ook ingewikkelder als het om financiering gaat als u geen staatsburger van het land bent. Het zou immers veel moeilijker zijn om bij uw vermogen te komen mocht er iets misgaan met de financiering. Dit is echter ook het geval voor banken in Nederland, waar toegang tot een Duitse lening niet mogelijk is. Kredietwaardigheid speelt in Duitsland, net als in Nederland, een grote rol.

Wetten en rechtsvormen: Voor bedrijven

Wat is toegestaan, wat niet? Lees hier meer over wetten, rechten en ook rechtsvormen in Duitsland als u uw eigendom niet particulier wilt kopen en een vennootschap in Duitsland wilt oprichten.

Oprichting van een vennootschap en rechtsvormen

Een eerste, kleine gids voor het opzetten van een bedrijf in Duitsland.

Voor alle details moet u echter beslist een deskundige raadplegen, idealiter een Duitse belastingadviseur.

Onroerend goed verkopen in Duitsland

Flatgebouw, huis, flat of stuk grond, ook bij de verkoop van onroerend goed in Duitsland moet u, net als in Nederland, een aantal stappen volgen en heeft u de juiste documenten nodig voor de verkoop.

Bereken waarde van huis en flat

Voor een succesvolle verkoop heeft u bovenal één ding nodig: een goede vraagprijs. Als een eigendom te duur is, zal niemand geïnteresseerd zijn in het aanbod. Als de prijs te laag is, verlies je geld. Bereken een goede prijs met een taxatie. Typisch zijn er in Duitsland 3 procedures om de waarde (marktwaarde) te bepalen: de vermogenswaardeprocedure, de comparatieve waardeprocedure en de procedure van de gekapitaliseerde winstwaarde voor investeerders.

Bepaal de waarde van een eigendom:

Verkopen: stap voor stap

Het belangrijkste voor u om te weten over de verkoop:

Met of zonder makelaar

U kunt uw eigendom zelf verkopen (particulier of als vennootschap). Natuurlijk kan een makelaar ook helpen. Als u besluit met een makelaar te werken, lees dan hier meer: Een makelaar inhuren.

Metropolen: A-locaties in Duitsland

Hier is een blik op de belangrijkste metropolen in Duitsland in A-locaties.

Berlijn: Duitsland Oost (hoofdstad)

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Momenteel wonen er meer dan 3 miljoen mensen in de stad. Berlijn is ook internationaal populair en trekt elk jaar miljoenen toeristen. Een hot investeringslocatie waar kapitaalinvesteerders zich goed van tevoren moeten informeren.

Hier is een inzicht:

De plaats van Berlijn in Duitsland:

Berlijnse bezienswaardigheid, de TV-toren op Alexanderplatz:

Hamburg: Duitsland Noord

Het bijzondere van Hamburg is de toegang tot de Oostzee. Daarmee is het de enige stad met miljoenen inwoners en een grote scheepvaartindustrie. Dit maakt Hamburg, net als Berlijn, tot een zeer internationale locatie.

Meer over:

Locatie van Hamburg in Duitsland:

Een herkenningspunt van Hamburg, de Elbphilharmonie in de haven.

München: Duitsland Zuid

München ligt in Beieren. Beieren is, eenvoudig gezegd, het typische Duitsland. Bergen, groene weiden, meren en het goede leven. München zelf heeft meer dan een miljoen inwoners en is, net als de hele deelstaat, vaak een voorloper in Duitsland, met goede economische cijfers en inkomens voor de bevolking. De huisvesting is er dan ook het duurst in vergelijking met de andere A-locaties in Duitsland.

Meer over de Beierse hoofdstad:

De plaats van München in Duitsland:

Skyline van München:

Keulen en Düsseldorf

Keulen en Düsseldorf liggen in Noordrijn-Westfalen. Deze twee steden liggen slechts enkele kilometers uit elkaar en zijn met de auto binnen 30 minuten te bereiken. Beide steden liggen in Noordrijn-Westfalen, de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland. Goed voor kapitaalinvesteringen, want dit is waar degenen die in de “grote stad” willen wonen worden aangetrokken.

Meer informatie vindt u hier:

Keulen op de kaart:

Skyline van Keulen:

Düsseldorf op de kaart:

Skyline van Düsseldorf:

Frankfurt

Frankfurt am Main ligt in Hessen, in het westen van Duitsland. De stad is de zetel van de Europese Centrale Bank en daarmee een belangrijke plaats in Duitsland, maar ook in heel Europa. Frankfurt is ook de bankhoofdstad van Duitsland. Frankfurt ligt op ongeveer 2 uur rijden van Keulen en Düsseldorf, in zuidelijke richting.

Lees hier meer:

Frankfurt op de kaart:

De skyline van Frankfurt:

Conclusie: Heeft investeren in Duitsland zin?

U hebt nu geleerd over de voordelen van investeren in Duitsland. U kunt relatief veilig investeren in flats, huizen en appartementsgebouwen. Daarnaast zijn er meer bijzondere, exotische beleggingen zoals verzorgingstehuizen. De bevolking in Duitsland wordt immers steeds ouder en de gezondheidszorg is bijzonder goed gefinancierd. Laten we de belangrijkste zaken voor beleggers nog eens op een rijtje zetten.

Voordelen van investeren in Duitsland:

 • Centrale ligging in Europa
 • Grootste markt in Europa, vele wereldmarktleiders
 • Groeiende bevolking, vooral als gevolg van migratie
 • Rechtszekerheid en een stabiel bankwezen
 • Stijgende vastgoedprijzen (grondprijzen)
 • Stijgende huurprijzen voor decennia