Koop een stuk land: Bouwzone, bouwperceel en bouwaanvraag

Kopen van een stuk grond – Veel geïnteresseerden die een stuk grond willen kopen, zijn van plan er een huis op te bouwen. Dit is echter alleen mogelijk als het perceel is aangewezen als bouwgrond of als het een zogenaamd “Bauerwartungsland” is. Deze aanwijzing is van toepassing op percelen die in de nabije toekomst door de stad of gemeente zullen worden aangewezen als bouwgrond.

Land kopen: Grondbeginselen voor kopers

Bovendien zijn er percelen die zeker niet bebouwd mogen worden, zelfs niet binnen enkele maanden of jaren. Zij moeten voor landbouwdoeleinden worden gebruikt of het moet om tuinland gaan. Bouwpercelen zijn meestal duurder dan percelen die voor de landbouw of als tuin zijn bestemd.

Voorlopige bouwvergunning tot aansluiting op waterleiding, riolering en elektriciteit

In de regel is er reeds een positieve voorlopige bouwvergunning en een overeenkomstige infrastructuur in de vorm van aansluitingen voor water, riolering en elektriciteit. Als u informatie uit de eerste hand wilt hebben, vraag dan aan de stad of gemeente die verantwoordelijk is voor het onroerend goed of het bouwgrond is en laat dit schriftelijk bevestigen. Dan staat u aan de veilige kant wanneer u het perceel hebt gekocht en een bouwaanvraag indient voor het gebouw dat u op het perceel wilt optrekken.

Tuinland is niet gelijk aan bouwgrond

Als u een tuin koopt waarop een groter tuinhuis staat, betekent dit niet dat u het tuinhuis op dit perceel mag inruilen voor een huis. Ook al is het een massief zomerhuis met een elektriciteitsaansluiting, een aansluiting voor water en riolering en een mogelijkheid tot verwarming in het koude jaargetijde, dit betekent nog niet dat u dit huis mag inruilen voor een eigen woning.

Economisch gebruik wordt gedefinieerd als

Het economisch gebruik van de grond wordt door de verantwoordelijke steden en gemeenten zeer nauwkeurig gespecificeerd. In het verleden zijn er herhaaldelijk teleurstellingen geweest over geplande bouwprojecten die aanvankelijk door de stad of gemeente en later zelfs door een rechtbank werden geweigerd. Daarom is het van groot belang uitgebreide informatie in te winnen over het onroerend goed dat u van plan bent te kopen.

Ga vóór de aankoop na of u het geplande bouwproject op het perceel van uw keuze mag uitvoeren. Dit geldt niet alleen voor de bouw van eengezinswoningen, maar ook voor appartementsgebouwen, die alleen mogen worden gebouwd op percelen die als zodanig zijn aangewezen.

Tip! Hier vindt u een overzicht van alle woningtypes en flattypes van A tot Z. Definities, kosten, tips en nog veel meer.

Onroerend goed als belegging: Bijzonder

  1. Deel: Klassieke of exotische investering – Welk vastgoed is geschikt als investering?
  2. Deel: Onroerend goed als investering – Waar moet ik op letten?

Koop land: Particuliere verkopers

U kunt een stuk grond kopen van een particuliere verkoper. U handelt de aankoop rechtstreeks met de verkoper af of u besluit gebruik te maken van de diensten van een makelaar. Het voordeel is dat u professioneel advies krijgt. De makelaar kan namens u navraag doen over de bouwprojecten waarvoor het door u geselecteerde perceel bestemd is. Hij heeft de mogelijkheid om de stad of gemeente te vragen welke bouwprojecten op het perceel zijn goedgekeurd en welke niet.

Er moet rekening worden gehouden met de voorschriften van de stad/gemeente

Als u een stuk grond koopt van een particuliere aanbieder, kunt u in de meeste gevallen uw bouwproject realiseren volgens uw individuele ideeën. Daarbij hoeft u alleen maar de voorschriften in acht te nemen die zijn vastgesteld voor bouwprojecten in de stad of gemeente waar het onroerend goed is gelegen. Binnen het kader van deze voorschriften kunt u zelf beslissen hoe groot het huis moet zijn, of u een kelder wilt en of u een geprefabriceerd huis of een massief huis wilt bouwen. Het is ook mogelijk om samen met een architect het huis te ontwerpen volgens volledig individuele specificaties, indien het perceel reeds in uw bezit is voordat met de planning van het bouwproject wordt begonnen.

Koop land: Ontwikkelaar

Projectontwikkelaars verwerven grotere percelen grond of meerdere aaneengesloten percelen grond om er een bouwproject te realiseren. Daarnaast worden ook afzonderlijke percelen op zeer aantrekkelijke locaties van een projectontwikkelaar gekocht. U kunt zelf vaak alleen het perceel van de projectontwikkelaar kopen als u besluit tegelijkertijd een huis te bouwen. In dit geval is de keuze kleiner dan wanneer u het perceel van een particuliere projectontwikkelaar koopt.

Veel projectontwikkelaars werken nauw samen met de fabrikanten van geprefabriceerde en massieve huizen en bieden alleen hun producten aan. U hebt echter de mogelijkheid om een woning uit het programma van de fabrikant te kiezen en deze aan uw individuele behoeften aan te passen. Een ander voordeel van deze oplossing is dat u het bouwproject niet zelf hoeft uit te voeren.

Als u dat wenst, zal de projectontwikkelaar het hele bouwproject coördineren en uw huis op de afgesproken datum aan u opleveren, klaar voor bewoning. De dienst van de ontwikkelaar omvat alle vergunningen. Ook de bouw van een garage of carport en de aanleg van de tuin kunnen door de projectontwikkelaar worden verzorgd.

Verdere voorschriften voor het bouwproject

In veel steden en gemeenten zijn er voorschriften dat huizen slechts een bepaalde grootte of hoogte mogen hebben. Soms moet het algemene aanzicht van de omringende gebouwen behouden blijven. Voor hen betekent dit dat zij bijvoorbeeld alleen een huis kunnen bouwen met een structuur van één verdieping en een puntdak.

Moderne huizen van twee verdiepingen zijn op sommige plaatsen niet toegestaan omdat zij het uniforme beeld van de straat zouden kunnen verstoren. U moet ook te weten komen welke ruimtelijke afstanden u moet aanhouden tot naburige gebouwen. Deze voorschriften gelden alleen voor vrijstaande eengezinswoningen, niet voor twee-onder-een-kapwoningen of rijtjeshuizen. In nieuwe woonwijken die aan de rand van grotere steden worden gebouwd, wordt vaak van deze regel afgeweken. In het geval van een klassieke ontwikkeling met eengezinswoningen in een woonstraat moet u er echter rekening mee houden dat de afstand tussen uw gebouw en de buurman ten minste drie meter moet bedragen. Dit geldt niet alleen voor het hoofdgebouw, maar ook voor garages en carports.

De afbraak van vervallen gebouwen

Als er een ouder vervallen gebouw op het terrein staat dat u wilt slopen, is daar ook toestemming voor nodig. In dit verband kunnen er eisen worden gesteld aan de bescherming van historische monumenten. U moet zich hiervan bewust zijn voordat u besluit het eigendom te kopen.

Bouwterrein op grote percelen niet vrij te kiezen

De verordeningen die steden en gemeenten voor een ontwikkeling uitvaardigen, kunnen ook specificaties betreffende de bouwplaats bevatten. Dit is meestal alleen relevant voor u als u een zeer groot stuk grond hebt gekocht.

Misschien wilt u het huis niet direct aan de straat bouwen, zodat u wat rustiger kunt wonen, weg van het verkeerslawaai. Indien alle andere huizen in de buurt echter direct aan de straat zijn gebouwd, kan u de bepaling worden opgelegd dat uw nieuwe huis in de uitlijning wordt geplaatst. U zult geen toestemming krijgen voor een gespreid gebouw. Verduidelijk ook deze zaken voordat u het land koopt. Ook als u bouwgrond uw eigendom noemt, moet u zich aan de geldende voorschriften houden. In de regel kunnen steden en gemeenten niet worden beïnvloed met betrekking tot hun bestekken.

Als u bouwt zonder een duidelijke vergunning te hebben voor de bouwplaats die u hebt gekozen, kunt u in het ergste geval worden bedreigd met sloop of afbraak. Laat het niet zo ver komen, maar voorkom het door alle nodige informatie in te winnen voordat u tot aankoop overgaat.

Lukinski biedt u niet alleen een ruime keuze aan kavels op aantrekkelijke locaties, wij geven u ook graag alle informatie die u nodig heeft voor uw geplande bouwproject.

Conclusie: Grond kopen, het beste met deskundigen

Over de aankoop van een stuk grond moet goed worden nagedacht. Het is vooral belangrijk dat de voor het bouwproject geplande vergunningen op voorhand worden verkregen. Dit zal u behoeden voor onaangename verrassingen, die vaak nauw verband houden met onwetendheid over de toepasselijke voorschriften.

Lukinski biedt u verschillende diensten aan met betrekking tot de aankoop van grond in de deelstaten Hessen en Rijnland-Palts. Dit omvat het verkrijgen van de belangrijke informatie die u nodig hebt om uw bouwproject met succes te starten. Indien u advies wenst, neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij zullen op korte termijn een persoonlijk onderhoud met u regelen en u geschikte eigendommen in de door u gekozen regio voorstellen.