Bouwen van een twee-onder-een-kap woning: Bespaar kosten en moeite
Bouwen van een twee-onder-een-kap woning – De twee-onder-een-kap woning is goedkoper dan een vrijstaande woning. Hoeveel er werkelijk kan worden bespaard, is iets wat veel bouwers op het eerste gezicht niet kunnen inschatten. Bij Lukinski adviseren we u graag over de besparingsmogelijkheden bij het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning. Maar de twee-onder-een-kapwoning heeft ook enkele beperkingen – enige flexibiliteit is vereist. Onze experts op het gebied van twee-onder-een-kapwoningen willen graag wat ideeën met u delen. Misschien is de twee-onder-een-kapwoning precies de juiste woonvorm voor u?
Waarom de twee-onder-een-kap woning helpt te besparen
De redenen om geld te besparen bij het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning wegen meer dan eens door. De factoren voor de gunstige bouw van de twee-onder-een-kapwoning liggen in de
- Kleinere kavelgrootte
- het weglaten van de buitenmuur, aangezien beide eenheden verbonden zijn
- een enkele dakconstructie voor twee huizen.
Bij een twee-onder-een-kapwoning kan nog meer worden bespaard als de verwarming en de warmwatervoorziening samen worden gebruikt. Hoewel de aankoopprijs voor een groot verwarmingssysteem ook zo’n tien tot twintig procent hoger ligt dan voor een eengezinswoning, kan het grotere verwarmingssysteem besparingen tot wel zestig procent opleveren.
Als men de bouwkosten van twee eengezinswoningen vergelijkt met die van de twee-onder-een-kapwoning, ziet men op het eerste gezicht het besparingspotentieel. De bouwmethode vermindert het oppervlak van de acht buitenmuren, aangezien één muuroppervlak kan worden bespaard door de huizen in elkaar te zetten. Speciale isolatie tegen warmteverlies is voor deze tussenmuur ook niet nodig. De exacte besparingsmogelijkheden voor uw twee-onder-een-kapwoning kunnen alleen in elk individueel geval nauwkeurig worden berekend.
Nauwkeurige berekening van besparingsmogelijkheden
In principe kan worden gesteld dat hoe groter het gebouw is, hoe hoger de kostenbesparingen zijn. Gemiddeld wordt ongeveer een derde van de kosten voor het bouwen van twee muren bespaard. Het Lukinski team van deskundigen geeft u graag meer informatie en advies over het besparen met de twee-onder-een-kapwoning. Een gemeenschappelijk verwarmingssysteem, elektrische installatie en warmwatervoorziening bieden extra besparingsmogelijkheden bij de bouw van twee-onder-een-kapwoningen. Ook kunnen in grote mate gunstiger kostenramingen worden verwacht, omdat het contract groter is, een langere looptijd heeft en dus winstgevender is voor de betrokken bouwondernemingen.
Grote kostenbesparing op het land
In het geval van vrijstaande huizen en appartementencomplexen moet een wettelijke minimumafstand tot de buurman worden aangehouden. Dit verkleint het bebouwbare gebied. Zo moet bijvoorbeeld het bouwperceel voor een vrijstaande woning in totaal zes meter breder zijn dan de woning. In het geval van een twee-onder-een-kapwoning is deze minimumafstand niet van toepassing en kan op een voldoende groot bouwperceel meer vierkante meter worden gebouwd. Met een perceellengte van 100 meter is 300 vierkante meter minder bouwgrond nodig – over de gehele lengte is 3 meter beschikbaar voor woonruimte, aangezien geen minimumafstand is vereist. Als men uitgaat van een prijs per vierkante meter van 100 euro voor de bouwgrond, betekent dit een besparing van 30.000 euro.
De kostenbesparingen voor een twee-onder-een-kapwoning zijn iets lager als de bouwgrondprijzen laag zijn of als kan worden afgezien van een grotere tuin. Hoe kleiner het perceel waarop moet worden gebouwd, hoe kleiner de besparing voor de twee-onder-een-kapwoning. In stedelijke gebieden is de twee-onder-een-kapwoning echter een zeer aantrekkelijke manier om het beste uit een dure bouwgrond te halen. Er kan aanzienlijk worden bespaard op grondkosten en bouwkosten.
Het leven in de twee-onder-een-kap woning
In het algemeen is de doorverkoopwaarde van een twee-onder-een-kapwoning vrij hoog. Twee-onder-een-kapwoningen zijn in trek, ook vanwege de mogelijkheid om meerdere generaties onder één dak te huisvesten. Grote gezinnen of zij die dat willen worden, maar ook nieuwe woonconcepten, zoals Airbnb, kunnen uitstekend met een twee-onder-een-kapwoning worden gerealiseerd. De ouders, de kinderen, iedereen vindt een plek in het twee-onder-een-kap huis. In de tussentijd kan het worden verhuurd op de reguliere huurmarkt.
Naast de besparingen door een beter gebruik van de bouwgrond, levert de constructie met één dak ook financiële voordelen op. Voor twee huizen is slechts één dak vereist, dat moet worden geïsoleerd. Ook kunnen lagere energiekosten worden verwacht. In de meeste gevallen staan twee-onder-een-kapwoningen op minder krappe percelen dan vrijstaande woningen. Dit is een van de redenen waarom twee-onder-een-kapwoningen tot de meest gewilde eigendommen op de vastgoedmarkt behoren. In de regel kunnen voor twee-onder-een-kapwoningen goede prijzen worden verkregen en kunnen vrij snel kopers worden gevonden.
Het grootste besparingspotentieel van de twee-onder-een-kapwoning
De twee-onder-een-kapwoning heeft één muur minder dan twee vrijstaande eengezinswoningen. Dit vermindert niet alleen de bouwkosten, maar ook de verwarmingskosten in de twee-onder-een-kapwoning. Er moet echter worden erkend dat vrijstaande woningen momenteel ook uitstekend geïsoleerd zijn. Dankzij de zeer goede buitengevelisolatie verliezen moderne gebouwen aanzienlijk minder energie via de muren.
Het feit dat de bedrijfskosten van het gemeenschappelijk gebruikte verwarmingssysteem worden omgeslagen over een grotere woonoppervlakte betekent echter dat de constructie van een twee-onder-een-kapwoning nog meer financiële voordelen biedt. De toegerekende onderhouds- en reparatiekosten zijn ongeveer de helft van die van twee onafhankelijke, conventionele verwarmingssystemen. Dit bespaart enkele honderden euro’s per jaar.
Het grootste kostenvoordeel van de twee-onder-een-kapwoning ligt echter in de constructie ervan. Wanneer de woning is gebouwd, kan een twee-onder-een-kapwoning tot 50.000 euro goedkoper zijn dan een vergelijkbare eengezinswoning met dezelfde woonoppervlakte.
Overwegingen alvorens een twee-onder-een-kap woning te bouwen
Volgens de ontwikkelingsplannen en de wettelijke voorschriften moeten de twee huishoudens naar buiten toe een uniforme indruk maken. Dit beperkt de ontwerpmogelijkheden van de eigenaars. SO een latere uitbreiding van de zolder, bijvoorbeeld om dakkapellen in te bouwen, kan alleen voor de gehele twee-onder-een-kapwoning worden gedaan. Er zal geen bouwvergunning voor de uitbreiding van de zolder worden afgegeven voor een enkele twee-onder-een-kapwoning.
Ook zijn veel renovatiemaatregelen alleen mogelijk na overleg met de eigenaar van de tweede helft. Dit geldt ook voor reparaties aan het dak en andere van buitenaf zichtbare delen. Indien een overschakeling op een andere energiebron, stadsverwarming of een volledige modernisering van het verwarmingssysteem wordt gepland, moeten de twee eigenaars het eerst eens worden over een oplossing.
De gemeenschappelijke muur verhindert verdere vensters in de kamer. Met een slimme planning hoeft dit echter geen groot nadeel te zijn. In twee-onder-een-kap woningen is er echter slechts licht uit drie windrichtingen. Afhankelijk van de ligging van het bouwterrein en de ontwikkeling is het mogelijk dat een van de twee-onder-een-kapwoningen ramen heeft die op het zuiden zijn gericht, terwijl de andere permanent donkere ramen heeft die op het noorden zijn gericht. Daarom is het belangrijk om de bouwplaats en de mogelijke ontwikkeling met een professional te bespreken alvorens te kopen. Wij van Lukinski zijn een competente en betrouwbare partner voor alle vragen.
Nabijheid van de buurman – een nadeel?
Je hoeft niet bang te zijn voor lawaai van de buren. Voor twee-onder-een-kapwoningen wordt bij de planning rekening gehouden met een bijzonder goede geluidsisolatie. Geluiden van hameren, boren of housemuziek kunnen echter door de muur heen dringen. Het kan gelijkaardig zijn in de tuin. Afhankelijk van de eisen die aan de woonlocatie worden gesteld, kan een gezin met veel kinderen de ontspannende middag op het terras doorbrengen. Er kunnen echter ook spanningen ontstaan wanneer familieleden of vrienden de twee-onder-een-kapwoning bewonen. De voortdurende aanwezigheid schept een nabijheid die op den duur misschien niet gewenst is.
De twee-onder-een-kapwoning in één oogopslag
Als de grondprijs hoog is, is het de moeite waard een twee-onder-een-kapwoning te kopen of te bouwen. Hoe kleiner de vereiste oppervlakte van het perceel, hoe groter de kostenbesparing. Bovendien zijn er voordelen wanneer de grondprijzen bijzonder hoog zijn. Hoe duurder de prijzen per vierkante meter in de regio, des te meer loont het om een twee-onder-een-kapwoning te bouwen.
Gemeenschappelijke installaties in en rond het huis kunnen de woonlasten verder verlagen. Onderhoud en reparatie van het dak, de verwarming en andere installaties worden door de partijen gedeeld. Een nadeel kan de beperkte gebruiksmogelijkheden zijn bij verbouwingsmaatregelen – als deze gevolgen hebben voor de buitenruimte. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de oriëntatie van de duplex, zodat elk van de helften over voldoende daglicht beschikt.
Wilt u een twee-onder-een-kap woning bouwen?
Neem contact met ons op voor alle vragen over de aankoop van uw woning of de nieuwbouw van uw twee-onder-een-kapwoning. Als online makelaar voor de regio’s Hessen en Rijnland-Palts heeft Lukinski een groot aantal zeer gunstig gelegen percelen in de aanbieding, die bij uitstek geschikt zijn voor een twee-onder-een-kapwoning. Wij geven u ook graag advies over fundamentele bouwkwesties, de oriëntatie van het huis en de gebruiksmogelijkheden – bijv. door verhuur. Als u een twee-onder-een-kapwoning wilt laten bouwen, is Lukinski uw ervaren partner.