Een oud huis / appartementsgebouw verkopen: Renovatie achterstand, leegstand, bouwvallig – wat te doen?

Verkoop van een oud huis / appartementsgebouw [jaar] – U bent in het bezit van een oud huis of een oud appartementsgebouw (ook een flatgebouw) dat binnenkort verkocht gaat worden en u stelt zich de vraag: Hoe organiseer ik de verkoop van een oud huis of appartementsgebouw het beste en vooral het meest effectief? Hoe verandert de vraagprijs? Is renovatie de moeite waard om de waarde te verhogen? Renovatie achterstand, leegstand, bouwvalligheid – in ieder geval bent u eigenaar. Maar wat kan er nog meer gedaan worden? Direct verkopen of renoveren en dan verkopen? Lees meer over het proces, de waardebepaling en meer hier en in andere artikelen.

Oud onroerend goed verkopen [jaar]: Waar moet u op letten?

In de eerste plaats is de uitgangssituatie een belangrijk referentiepunt voor de verdere procedure. Bijvoorbeeld, de zeer fundamentele vraag:

Verkoopervaring, tijd en kapitaal

Verkoopt u uw allereerste onroerend goed of heeft u al ervaring in de onroerend goed handel?

Deze gids is speciaal voor beginners!

De redenen hiervoor variëren, van een erfenis van onroerend goed tot een schenking (belastingbesparing), tot een echtscheiding. Want soms kom je heel onverwacht in een oud huis of flatgebouw. Zo worden elk jaar miljarden aan onroerend goed, van grond tot appartementsgebouwen, geërfd.

Degenen die spontaan in bezit zijn gekomen, hebben waarschijnlijk de minste druk om te verkopen. Tot dusver zijn er immers nog geen berekeningen gemaakt met de activa. Dit heeft meestal ook gevolgen voor de mogelijkheden die u hebt om de waarde te verhogen, omdat vaak het nodige eigen vermogen voor ambachtslieden, architecten & Co. ontbreekt.

Is mijn oude huis nog iets waard?

Zelfs als uw oude huis of flatgebouw absoluut aan renovatie toe is en op een C-locatie staat:

Biedprijs voldoet aan koper

Ten eerste:

Kopers kunnen altijd gevonden worden voor de juiste prijs

Ten tweede, onthoud:

Waar er een huis is, is er een stuk grond

Appartementsgebouwen en grond

Oude vrijstaande huizen, halfvrijstaande huizen of rijtjeshuizen en vooral appartementsgebouwen bieden potentieel. Ook al denken veel beginnende verkopers in het begin vaak: Wie zou er geïnteresseerd zijn in mijn oude huis?

Twee aspecten in het bijzonder zullen voor u interessant zijn:

  • Meergezinswoning (bestand van meerdere appartementen)
  • Groot stuk grond (ook voor eengezinswoning) vanaf 2.000 m².

Gericht op beleggers in plaats van op portalen

Als de vloeroppervlakte groot genoeg is, het flatgebouw voldoende flatgebouwen heeft, dan kunnen oude huizen, flatgebouwen en hun percelen een groot potentieel hebben bij vastgoedinvesteerders, in eigen land maar ook bij buitenlandse investeerders, in de off market handel.

Het grote voordeel is dat de hele verkoop veel sneller verloopt en de verkoopprijs voor u vaak lucratiever is door exclusieve aanbiedingen in plaats van een breed platform op portaalsites.

Om dergelijke investeerders (family offices, bedrijven, investerings- en vastgoedfondsen, andere instellingen) te bereiken, moet u uw eigendom verkopen met deskundigen op het gebied van de off market. Wat betekent dit? Hier wordt onroerend goed uitsluitend door een makelaarskantoor op de markt gebracht.

Dus om 1:1 te spreken, het makelaarskantoor neemt alleen contact op met geselecteerde contacten op basis van het eerder bekende profiel. Uw eigendom verschijnt dan niet op vastgoedportalen, maar wordt heel gericht voorgesteld aan individuele investeerders met een geschikt aankoopprofiel.

Grote investeerders willen directe en exclusieve toegang, andere eigendommen zijn voor hen niet interessant omdat ze tijd kosten.

Kapitaal en koopkracht: b.v. voor modernisering

Deze investeerderskringen beschikken ook over het nodige kapitaal om het oude eigendom te ontwikkelen. Ze hebben 2 opties.

Panden in de renovatie achterstand:

Voorbeeld: Ontwikkeling van huur naar eigendom

Een heel eenvoudig voorbeeld: U hebt een oud flatgebouw met 15, 20, 30 of 40 huurders. Nu zijn er twee mogelijkheden:

Optie 1: Regionale kopers

Regionale investeerders beschikken gewoonlijk over minder kapitaal dan investeerders die nationaal of internationaal actief zijn. Bijgevolg zal een groot deel van de eigendommen in de huidige staat blijven functioneren.

Dit betekent dat er minder potentieel in het oude eigendom zit en dat de aankoopprijs daalt.

Optie 2: Supraregionale investeerders

Grotere investeerders daarentegen nemen kapitaal in handen en ontwikkelen het vastgoed, bijvoorbeeld door huurflats om te vormen tot appartementencomplexen.

Op dezelfde manier, als verkoper, krijg je hogere biedingen.

Daarom verspilt u uw tijd niet aan vastgoedportalen, het beantwoorden van 100 e-mails, het voortdurend doen van kredietcontroles. En hoe controleer je het eigen vermogen of de financiering van de koper?

Als u uw oude woning off-market verkoopt, is het niet ongewoon dat de eerste persoon uit het contact al de koper van de woning wordt. Het koopcontract en de notarisafspraak worden vier weken later gemaakt.

Voordeel: Bewijs van financiering is beschikbaar, evenals de aankoopprofielen van de investeerders = Snel verkoopproces

Taxatie: Oude panden die gerenoveerd moeten worden

Hoe wordt een eigendom getaxeerd? Als u uw eerste woning verkoopt, zult u veel vragen hebben over het proces, maar ook over de waardebepaling van de oude woning. De taxatie is immers de basis voor de biedprijs en dus ook voor de later te realiseren koopprijs en uiteindelijk ook uw winst uit de verkoop van het onroerend goed.

Wat voor soort huis verkoopt u?

Over enkele ogenblikken zullen wij nog gedetailleerdere gidsen voor u hebben over de taxatie van huizen, appartementsgebouwen en ook villa’s, afhankelijk van het type huis dat u wilt verkopen. Afhankelijk van het soort huis veranderen de parameters, van rijtjeshuis tot appartementsgebouw.

Allereerst, wat voor soort onroerend goed bezit u en wilt u verkopen? Er zijn verschillende soorten huizen, van rijtjeshuizen tot vrijstaande villa’s, landhuizen of zelfs appartementsgebouwen, zoals hierboven vermeld.

Afhankelijk van de grootte van het pand, de staat van het pand, de capaciteit van de verhuur (versus leegstand), de locatie en de grootte van het pand, resulteren aanbiedingsprijzen die realistisch zijn en potentiële kopers voor uw pand aantrekken.

Als je over de rivier kijkt, zie je hoe de verschillende soorten zijn verdeeld, van oud naar nieuw.

Evaluatiecriteria in de eerste fase

Vijf belangrijke evaluatiecriteria:

  • Grootte van het pand
  • Grootte van het perceel
  • Situatie en ontwikkeling
  • Huidige verhuur
  • Conditioneer het object

Uiteraard stelt u deze taxatie niet zelf op, maar wordt deze opgesteld door een taxateur of deskundige. Dit levert een objectieve waardering op, voor de basis van de gehele berekening, op basis waarvan de biedprijs kan worden berekend.

Ontwikkeling en potentieel van het onroerend goed: Biedprijs

Bij de berekening van de biedprijs kunnen derhalve ook toekomstige ontwikkelingen worden ingeprijsd.

Hier vindt u nog meer basisinformatie over de taxatie van woningen, de taxatie van appartementsgebouwen en natuurlijk over de taxatie van grond.

Oud kasteel, oud paleis of landgoed?

Nog specialer dan huizen en flatgebouwen zijn objecten zoals oude kastelen en paleizen, die over hun hoogtepunt heen zijn.

Maar ook hier is de kans groot dat vastgoedbeleggers of beleggingsfondsen belangstelling hebben voor uw eigendom. Afhankelijk van de status van het beschermde gebouw kunnen ook hier “eenvoudige” opties (verbouwing tot koopappartementen) tot meer complexe mogelijkheden van verbouwing of herbestemming worden toegepast.

Daarom kunnen wij u hier geen standaardrichtlijn bieden, zoals bij oude huizen en flatgebouwen. Het hangt altijd af van de individuele locatie, de ontwikkelingsmogelijkheden, b.v. als gevolg van monumentenzorg, maar ook de geschiedenis die bij dergelijke panden hoort.

  • Kasteel en paleis te koop

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.