Twee-onder-een-kapwoning: zelf kopen of nieuw bouwen? Checklists, tips en meer

Het kopen van een twee-onder-een-kap woning – Het kiezen van de juiste woning, als eigenaar-bewoner of investeerder, is niet eenvoudig. Het kopen of bouwen van een huis, of zelfs het verkopen van een huis, vereist de nodige voorbereiding, en u moet altijd zo goed mogelijk geïnformeerd zijn over uw eigendom. Er zijn talloze woningtypes, zoals de villa, het landhuis of een nul-energie huis. In het hiernavolgende wordt echter kennis gemaakt met de woonvorm twee-onder-een-kapwoning. Deze woonvorm biedt ruimte voor het hele gezin, maar wat onderscheidt hem eigenlijk van het vrijstaande huis en vooral, wat is beter? Van prijzen tot het vinden van een stuk grond tot financieringsmogelijkheden voor uw eigen huis, wij vertellen u hier alles wat u moet weten. Klik hier om terug te keren naar het overzicht van de voor- en nadelen van elk type woning.

Halfvrijstaand huis, wat is het? Definitie en kenmerken

De term twee-onder-een-kapwoning verwijst naar een wooneenheid die zich gewoonlijk over meerdere verdiepingen uitstrekt en ongeveer even groot is als een standaard vrijstaand huis. Het verschil met een eengezinswoning is echter dat, zoals de naam al aangeeft, twee-onder-een-kapwoningen zich uitstrekken over de helft van een zeer grote, langgerekte woning. Dit bespaart grondoppervlak en u ervaart nog steeds bijna de luxe van het bezitten van een eigen huis met een paar beperkingen, waar we later in het artikel dieper op in zullen gaan.

Kamerindeling en groene ruimte

Een twee-onder-een-kapwoning biedt twee bijna identieke wooneenheden, die elk ongeveer even groot zijn als een vrijstaande woning. Dit hangt natuurlijk volledig af van het type vrijstaande woning. In principe is een twee-onder-een-kapwoning echter bedoeld om ruimte te bieden aan een middelgrote woongroep.

Om deze reden kunt u minstens twee slaapkamers verwachten in een twee-onder-een-kapwoning. Vaak maken meerdere badkamers, evenals gastentoiletten, woonkamers en keukens deel uit van de wooneenheid. Bovendien zijn er terrassen en groenzones die ofwel privé zijn, ofwel gedeeld worden met de naaste buur, want er is één ding waar u zich bewust van moet zijn: Een twee-onder-een-kapwoning is altijd maar een deel van het huis, zodat contact met de buren bijna onvermijdelijk is.

U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, van bungalow tot rijtjeshuis!

Voor- en nadelen van een twee-onder-een-kapwoning: grootte, prijzen en buren

Nu u enige informatie heeft over twee-onder-een-kapwoningen, gaan we verder met de voor- en nadelen van dit type woning. Hier liggen vaak de beslissende punten verborgen die de doorslag geven voor of tegen de huisvorm.

Voordelen: Beter dan het vrijstaande huis?

De ruimtebesparende eigenschappen van de huisvorm maken vaak optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Bovendien creëren twee-onder-een-kapwoningen vanwege hun doelgroep vaak een omgeving met jonge gezinnen. De wijken zijn dan ook zeer gericht op kinderen en tieners met scholen, kleuterscholen en dergelijke.

  • Grote leefruimte
  • Tuin
  • Geen boven- en onderhuurders

Nadelen: Problemen met de buren?

Het type woning brengt echter ook nadelen met zich mee, want in steden bijvoorbeeld is de klassieke twee-onder-een-kapwoning minder gebruikelijk dan andere woningtypes. Toch is het niet absoluut onmogelijk om ze in de binnensteden te vinden. Maar vooral nieuwbouwlocaties zijn vaak te duur en te kostbaar om er een twee-onder-een-kapwoning te bouwen. Verderop in dit artikel leest u hoe u precies een geschikt stuk grond kunt vinden.

  • Directe buren
  • Voornamelijk in buitenwijken
  • Voor nieuwbouw: zoeken naar huurders

Tips en trucs: renovatie, energieregels en locatie

Soms is het perfecte huis nog niet gebouwd, maar ontbreken er nog een paar puntjes op de i tot u uw droomhuis heeft, of steken de buren roet in het eten. Dat is iets wat u koste wat kost wilt vermijden, dus hier zijn een paar suggesties voor renovatie, rust van de buren en precies waar u de beste twee-onder-een-kapwoningen kunt vinden.

Renovatie: Verbouwing tot het perfecte huis

Vooral als u een twee-onder-een-kapwoning koopt, zijn er veel mogelijkheden om uw nieuwe woning te verbeteren. U bent niet gebonden aan een huurcontract dat u beperkingen oplegt, maar u moet toch voorzichtig zijn, want renovatiewerkzaamheden en het daarmee gepaard gaande lawaai kunnen de eerste oorzaak zijn van problemen met de buren. Daarom is het raadzaam om op zijn minst vooraf met hen te praten, want u deelt een gemeenschappelijke leefmuur.

Waar vind ik twee-onder-een-kapwoningen?

Dit soort woningen wordt vaak aangetroffen in voorsteden of kleine steden, omdat de doelgroep vaak geïnteresseerd is om naar deze plaatsen te verhuizen. De omgeving is vaak familiegericht en wordt gekenmerkt door kinderen van verschillende leeftijden.

Indien u, als bouwer, een huis wilt bouwen om het in de toekomst te verhuren, is het een goed idee om niet alleen het pand zelf, maar ook de omgeving te analyseren. Lees meer hierover in het gedeelte over het juiste stuk grond.

Energieregels bij het kopen van een huis

De Duitse energiebesparingsverordening is voor het laatst gewijzigd in 2013. Sindsdien, en reeds met de vorige wetteksten, zijn regels van kracht die in acht moeten worden genomen, met name bij de bouw van een huis, en die vooraf moeten worden voorgelegd om een bouwvergunning te krijgen. Als koper moet ik het energiecertificaat van het huis voorgelegd krijgen.

Tip! Wil je een huis kopen? Kijk dan eens naar Kopen van een huis. Meer informatie over financiële planning, bijkomende kosten, leningen & Co.

Grond en gebouwen: de juiste reden voor een twee-onder-een-kapwoning

Of het nu voor eigen gebruik is of om door te verhuren, de ligging van een huis is minstens even belangrijk als het huis zelf. U wilt immers een omgeving vinden waarin u zich jarenlang prettig zult voelen of waarin potentiële huurders geïnteresseerd zullen zijn. Om het bouwen en bewonen van een nieuw huis zo aangenaam mogelijk te maken, is het de moeite waard om al in een vroeg stadium aan een paar dingen aandacht te besteden.

Checklist: Keuze van perceel en locatie

Bestaat er zoiets als het perfecte stuk land? Helaas kunnen wij u geen algemeen antwoord op deze vraag geven. Wat wij wel kunnen doen, is u voorzien van hulpmiddelen waarmee u kunt vaststellen wat u precies zoekt. Op deze basis zal het zeker gemakkelijker zijn om te vinden wat u zoekt.

  • Samenstelling ondergrond: klei, zand, steen, kiezel?
  • Grootte van het perceel
  • Verhoogde ligging van het perceel
  • Nabijheid van watermassa’s (overstromingsgevaar?)
  • Voormalig gebruik van het pand
  • Nabijheid van openbaar vervoer
  • Bestaande lijnen
  • Bouwprojecten in de omgeving
  • Scholen/kleuterscholen/openbare voorzieningen in de buurt?

Energieregels voor bouwers en ontwikkelaars

Met de invoering van de energiebesparingsverordening moeten bouwprojecten aan bepaalde structurele eisen voldoen om een bouwvergunning te krijgen. Gegevens over het verwarmingssysteem en de thermische isolatie worden berekend om een benaderende waarde vast te stellen, die informatie geeft over de duurzaamheid van een gebouw.

De eisen inzake isolatie en verwarmingssysteem werden samengevoegd omdat het de bedoeling was dat slechte isolatie kon worden gecompenseerd door bijvoorbeeld een efficiënter verwarmingssysteem. Dit is vooral interessant voor gebouwen die gerenoveerd moeten worden. Maar ook nieuwe gebouwen kunnen er baat bij hebben. Waarbij de trend om milieubewust te leven steeds sterker wordt. Volgens Statista is de bouw van gebouwen met duurzaamheidscertificaten sinds 2009 meer dan verviervoudigd.

Eigendommen zoeken: Wat te overwegen alvorens te kopen

Zoekt u een stuk grond, wilt u een bouwproject beginnen en is de inspanning u te veel? Dan is een aankoop altijd een goede optie. Het positieve aspect is natuurlijk de planning en de vele andere taken die al voor u zijn geregeld. U hebt echter geen zeggenschap meer over hoe het gebouw er uiteindelijk zal uitzien of zal worden gebouwd. Maar afhankelijk van de locatie is de vastgoedmarkt niet te versmaden en laat niets te wensen over.

Afspraak bekijken checklist

Nog voor u een woning gaat bezichtigen, of zelfs nog voor u op zoek gaat, hebt u waarschijnlijk al nagedacht over hoe u wilt dat uw nieuwe huis eruitziet. In het volgende deel bespreken we waar u op moet letten. Hier zullen we kort bespreken hoe u zich moet voorbereiden op de bezichtigingsafspraak van uw kandidaat, zodat u het huis van uw dromen kunt krijgen.

Een bezichtigingsafspraak moet niet alleen door u worden gebruikt om de woning te bekijken en een paar details te weten te komen, de afspraken zijn ook vooral bedoeld voor de verkopers en u om elkaar te leren kennen. U wordt gescreend, zodat de makelaar en de vorige eigenaars kunnen beoordelen of u of zij de juiste kandidaten zijn voor het pand.

Dus je doel is om een goede, verzorgde indruk te maken. Het is ook goed om voorbereid en georganiseerd te zijn. Ja, er wordt inderdaad veel van je verlangd. Maar maak je geen zorgen, niemand verwacht dat je bovenmenselijk bent. Fouten zijn ok en worden getolereerd, zolang de algemene indruk maar goed is. Het is immers zowel in uw belang als in het belang van de verkopers om iemand te hebben die bij het huis past.

Let op de volgende dingen om een goede eerste indruk te maken:

  • Verzorgd worden
  • Vraag vooraf naar parkeermogelijkheden
  • Voordat u naar binnen gaat, vraag of u schoenen mag dragen
  • Neem belangrijke persoonlijke documenten (kredietwaardigheid enz.) al mee
  • Stel vragen over het object
  • Probeer over te brengen waarom je geïnteresseerd bent in het object

Checklist voor twee-onder-een-kap woningen: Wat het nieuwe huis moet hebben

Natuurlijk is het belangrijk een goede indruk over te brengen, maar u mag niet uit het oog verliezen dat u met de bezichtiging ook bepaalde belangen nastreeft of moet nastreven, want u wilt natuurlijk niet alleen alle voordelen leren kennen, maar ook de gebreken van het huis, waar een verkoper misschien niet direct op ingaat. Gerichte vragen zijn hier op hun plaats.

Energiekosten: houd rekening met bijkomende kosten

Als het huis dat u van plan bent te bouwen een nieuwbouwhuis is, is de gemakkelijkste manier om de energieprestaties van het huis te controleren het energiecertificaat dat het huis zou moeten hebben gekregen. Daarnaast kunnen natuurlijk ook energiebesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen en dergelijke, de energiekosten drukken.

Een andere goede manier om erachter te komen hoeveel er werkelijk wordt verbruikt in het huis is te vragen naar de rekeningen van de huurders. Maar wees voorzichtig: niemand is verplicht u toegang te geven tot persoonlijke rekeningen. Dus wees niet te gretig om ze te zien. De energieleverancier daarentegen kan u gemakkelijk informatie geven over de prijzen.

Koopcontract: evaluatie en criteria

Ten slotte is het natuurlijk belangrijk de koopovereenkomst te controleren om niet in een val te lopen. Doe dit zelf of huur een advocaat in. De notaris zou u het huurcontract twee weken voor de afgesproken datum moeten toesturen, zodat u voldoende tijd heeft om het document nog eens goed te bekijken.

Het is belangrijk na te gaan wat u precies koopt, vooral in het geval van twee-onder-een-kapwoningen. Omdat er natuurlijk een tweede partij in het huis is met wie het eigendom wordt gedeeld.

Extra: Een woning kopen en tegelijkertijd belasting besparen?

Het kopen van een woning is misschien niet alleen omdat u in uw eigen huis wilt wonen. Het kan ook zijn dat u een pand wilt kopen of bouwen als investering. Hoe dan ook, er zijn een aantal factoren om te overwegen – want veel geld komt niet gemakkelijk! Hier vindt u tips en informatie over hoe u uw investering en uw eigendom tot een succes kunt maken.

Een appartementsgebouw kopen: Taxatie van onroerend goed, procedure, kosten, huur & co.

Uw idee heeft zich gemanifesteerd en uw droom van een huis wordt werkelijkheid. U hebt al verschillende eigendommen bekeken, prijzen vergeleken en uw budget voor het kopen van een huis vastgesteld. Voordat u nader in onderhandeling treedt met verkopers of een woning reserveert, moet u de financiering van de woning plannen en uw voorwaarden bepalen. Hoe professioneler u te werk gaat en hoe concreter u plant, hoe gemakkelijker het zal zijn om een huis te kopen, van het idee tot de financiering en de notariële akte van het contract. Dan is alles klaar voor de verhuur van het appartementencomplex. Leer hier alles, van taxatie tot het verhuren van appartementsgebouwen.

Belasting besparen met onroerend goed: kopen, huren of verkopen

Leer hoe u uw belastingen moet beheren! U bent de beste financiële professional die u kunt vinden voor uw individuele omgeving (privé en zakelijk). Zelf belastingen berekenen is hét middel om uw eigen belastingdruk zo laag mogelijk te houden. Het gaat er dus om belastingen om te zetten in particuliere rijkdom. Hoe minder belasting u aan de fiscus hoeft te betalen, hoe sneller u uw privévermogen kunt opbouwen. Hier vindt u artikelen over het onderwerp belastingoptimalisering. Voor het grootste deel houden wij ons bezig met de aankoop van onroerend goed in Duitsland. Begin met de basisbeginselen over bijkomende aankoopkosten in Duitsland, overdrachtsbelasting en rechtsvormen zoals vastgoedvennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en familiestichtingen.