5 Verzekeringen voor aannemers en waar u op moet letten

Vooral bij een groot project als het bouwen van een huis, zijn er risico’s. Of de bouw nu vertraging oploopt, de kosten hoger uitvallen dan het geraamde budget of er dingen misgaan. Deze risico’s mogen niet worden gedragen door bouwvakkers en daarom zijn een aantal zaken belangrijk vóór de aanvang van de bouw, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Verzekering voor woningbouw – voor uw veiligheid

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat bouwvakkers aansprakelijk zijn voor schade en ongevallen, ongeacht of er sprake is van eigen schuld. Sommige verzekeringen moeten dus vooraf worden afgesloten om zich tegen risico’s te beschermen, zodat de droom van een eigen huis geen nachtmerrie wordt. Maar welke verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten voor de start van de bouw, zodat u zich kunt beschermen?

Aansprakelijkheidsverzekering voor bouwvakkers – bescherming tegen ongevallen

Hoewel uw huis normaal door een extern bedrijf wordt gebouwd, bent u toch aansprakelijk voor alle schade die op de bouwplaats wordt veroorzaakt. Als de bouwput niet goed is beveiligd en een kind erin valt en een arm breekt, bent u aansprakelijk voor de schade, ook al was het niet uw schuld. Als eigenaar van een gebouw bent u wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat het bouwterrein veilig is en het zo nodig te herstellen. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt dergelijke schade wel, maar alleen voor zeer kleine bouwsommen tot 50.000 euro. Dit bedrag is voldoende voor een verbouwing of een modernisering, maar u kunt er geen nieuw gebouw mee bouwen. Daarom moet u zich op voorhand beschermen met een zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers. Deze dekt dergelijke schade en bedraagt gewoonlijk 250.000 – 300.000 euro. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen, want een ongeluk kan sneller gebeuren dan je denkt. Zelfs als u overtuigd bent van de veiligheid, bent u waarschijnlijk geen deskundige en kunt u het risico dat bestaat niet inschatten. Dus om onaangename verrassingen te voorkomen, sluit u een verzekering af voordat u begint te bouwen.

Brand- en opstalverzekering – 2 in 1 verzekering

Aangezien de bouw van een huis gewoonlijk enkele maanden in beslag neemt, wordt het casco blootgesteld aan brandgevaar. Schade aan de ruwbouw als gevolg van brand, blikseminslag of explosies kan de bouwer enkele 10.000 euro kosten en de bouw enorm vertragen. Een blikseminslag die brand veroorzaakt, kan betekenen dat de bouw van het huis helemaal opnieuw moet beginnen. Dit is een vreselijk idee, maar helaas gebeurt het vaker dan men zou denken. Om u als bouwer tegen dit gevaar te beschermen, is er dus de brandschadeverzekering. In een normaal huis zou dergelijke schade worden gedekt door de opstalverzekering, maar niet in een ruwbouwconstructie. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden daarom een cascoverzekering aan, die na voltooiing van de bouw direct wordt omgezet in een woonhuisverzekering. Een zeer goede deal dus, waarbij u met één verzekeringspolis veel verzekeringsclaims tijdens en na de bouw kunt afdekken. Een dergelijke verzekering is echter niet alleen belangrijk voor u om financiële en veiligheidsredenen, maar wordt ook vaak door banken geëist bij het aangaan van een lening, zodat het bouwkrediet in de eerste plaats wordt goedgekeurd.

Verzekering voor bouwwerken – extra bescherming

Een aanvulling op de brandschadeverzekering is de opstalverzekering, omdat deze verdere gevallen dekt die niet onder de brandschadeverzekering vallen. Gevallen zoals storm- of overstromingsschade zijn hier verzekerd, maar ook vandalisme of constructie- en materiaalfouten vallen hieronder. Als er materiaal uit de ruwbouw wordt gestolen, of als er een rel in de ruwbouw is, of als er wordt ingebroken en vernield, zal de opstalverzekering de schade vergoeden. Deze gevallen doen zich ook vaker voor dan verwacht en het is beter zich ertegen te beschermen en het zekere voor het onzekere te nemen dan het risico te lopen extra kosten te moeten maken.

Ongevallenverzekering voor bouwvakkers – Verzekering voor helpers

Bij de afwerking van het interieur van het huis doen veel bouwers een beroep op bouwhelpers, die vrienden of kennissen kunnen zijn, om geld te besparen. Kennissen, familie en vrienden die ervaring hebben op dit gebied en het een en ander weten over interieurbouw zijn graag bereid te helpen en zo het budget van de bouwer te verlichten. Het wordt echter problematisch als de bouwvakkers gewond raken. Als iemand van een ladder valt of zich verwondt met een stuk gereedschap, is de eerste vraag welke verzekering dit dekt. In professionele bouwbedrijven zijn de werknemers gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering en ongevallen of verwondingen worden hierdoor gedekt. Dit is niet het geval bij bouwvakkers, en wettelijk gezien is de bouwvakker als eerste aansprakelijk voor ongevallen die in zijn huis gebeuren. Afhankelijk van het ongeval kunnen bouwers enorme kosten oplopen die niet in de berekening waren opgenomen. Wie er dus over denkt om bouwgeld te besparen door vrienden of kennissen in te schakelen om te helpen bij de binnenafwerking, moet vooraf nagaan of een ongevallenverzekering voor bouwhelpers niet een optie is waarvan gebruik moet worden gemaakt. Het is beter wat geld te investeren in een verzekering dan het risico te lopen zelf aansprakelijk te zijn voor schade.

Aansprakelijkheidsverzekering voor terreinen – Verzekering tegen bouwvertragingen

Voordat met de bouw van een huis kan worden begonnen, moet eerst een geschikt stuk grond worden gevonden. Aangezien het perceel meestal het eerste is dat wordt gekocht, is het ook het gebied dat het langst leeg staat. Door vertragingen bij de bouw of dergelijke, staat het reeds aangekochte perceel soms maandenlang leeg. Niettemin bent u de eigenaar en als eigenaar hebt u verplichtingen die u moet nakomen, ook al gebruikt u het goed nog niet of woont u er nog niet. Als eigenaar bent u bijvoorbeeld verplicht om in de winter sneeuw te ruimen en de trottoirs schoon te maken en te gritstralen. Als u dit niet doet en iemand glijdt uit en raakt gewond, bent u aansprakelijk voor de schade die op uw eigendom ontstaat. Sluit dus een aansprakelijkheidsverzekering af voor uw eigendom als de start van de bouw vertraging oploopt of als er een risico op dergelijke schade bestaat, bijvoorbeeld bij bouwen in de winter.

Verzekeringen vergelijken – vind de beste aanbieding

Om uzelf te beschermen tegen risico’s en extra kosten naast de enorme kosten van uw eigen huis, moet u daarom enkele verzekeringen overwegen die voor u zinvol zijn, afhankelijk van uw levenssituatie en de bouw van uw huis. Voordat u deze verzekeringen afsluit, moet u echter nagaan wat er precies onder de desbetreffende verzekering valt en welk aanbod voor u het beste is. U kunt verschillende verzekeringen vergelijken, zowel online als met adviseurs, en zo uw kansen op het vinden van een goedkope verzekering vergroten. Hoewel de voordelen van verschillende verzekeringspolissen meestal vergelijkbaar zijn, verschillen de verzekeringspremies enorm, en daarom is het de moeite waard om ze van dichtbij te bekijken en te vergelijken. Het is dus beter om het zekere voor het onzekere te nemen, verzekeringen te vergelijken en de perfecte verzekering te vinden die u tegen alle mogelijke risico’s en onverwachte uitgaven kan beschermen.