Wettelijke ziektekostenverzekering als zelfstandige en freelancer

Wettelijke ziekteverzekering – Als werknemer en werkneemster bent u automatisch aangesloten bij een wettelijk ziekteverzekeringsfonds. De inschrijving en de betaling van de maandelijkse premies worden door uw werkgever gedaan. Maar ook als zelfstandige of freelancer kunt u zich inschrijven bij een wettelijk ziekenfonds en als vrijwillig lid profiteren van de voordelen van de ziekenfondsen. Aangezien er verschillende wettelijke ziekteverzekeringsfondsen bestaan, kan een vergelijking ook in dit geval de moeite waard zijn en als basis dienen om niet per se in het door uw werkgever of uw plaatselijke ziekteverzekeringsfonds gekozen ziekenfonds te blijven. In het algemeen doen de wettelijke ziekenfondsen het zeer goed, zelfs met vrijwillig lidmaatschap.

Is een wettelijke ziekteverzekering de moeite waard?

Deze vraag kan niet in het algemeen worden beantwoord. Als u een hoog inkomen heeft als zelfstandige of freelancer, kan de maandelijkse premie duur uitvallen omdat deze afhankelijk is van het inkomen. Voordat u zich aanmeldt als vrijwillig lid van een wettelijke ziektekostenverzekering, is het absoluut noodzakelijk dat u vergelijkt en nagaat hoe hoog de premie in uw geval is en of u niet gunstiger gedekt bent bij een particuliere ziektekostenverzekering.

Bij de vergelijking moet ook rekening worden gehouden met het feit dat particuliere verzekeraars rekening houden met een jaarlijkse verhoging van de premies en dat het duur kan worden naarmate men ouder wordt. Een eenvoudige overstap van een particuliere ziektekostenverzekering terug naar een wettelijke ziektekostenverzekering is niet zo gemakkelijk. Daarom moet u zorgvuldig nagaan of u de premies voor een particuliere ziektekostenverzekering in de toekomst van uw inkomen kunt betalen, of dat er problemen zullen ontstaan als uw inkomen daalt. Bij wettelijke ziekenfondsen kunt u niet kiezen tussen verschillende tarieven, maar als vrijwillig lid profiteert u van het voordeel dat u een lagere premie betaalt als u een lager inkomen hebt.

Vergelijk GKV en PKV: bespaar premies en krijg de beste voordelen!

In het verleden was het gebruikelijk dat zelfstandigen en freelancers zich niet inschreven bij de wettelijke ziekteverzekeringsfondsen. U bent hiertoe niet verplicht, aangezien u kunt kiezen tussen een particuliere ziektekostenverzekering en de voordelen van een wettelijke ziektekostenverzekering.

Om de juiste beslissing te nemen, moet de nadruk liggen op de voordelen. Lage premies bieden financiële voordelen, maar zijn niet voldoende voor een volledige bescherming van de gezondheid in geval van een verzekeringsclaim. U zult de beste beslissing nemen als u zich zowel op de voordelen als op uw persoonlijke verzekeringspremie concentreert en uw ziektekostenverzekeringspartner zorgvuldig kiest. Indien de voordelen van de wettelijke ziektekostenverzekering voor u niet toereikend zijn wegens steeds meer beperkingen, is het raadzaam een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten om de voordelen uit te breiden en aan te passen aan uw individuele behoeften.

Verdere belangrijke informatie over het onderwerp verzekeringen

In de verzekeringssector wordt een onderscheid gemaakt tussen verplichte, noodzakelijke en aanbevolen verzekeringen. Een ziektekostenverzekering is, evenals een verzekering voor langdurige zorg, een van de contracten die elke Duitse burger wettelijk verplicht is af te sluiten. Als u een huis financiert, kunnen er aanvullende verzekeringen zijn die de bank en u dekken.

Aanvullende ziektekostenverzekering – voor wie is het de moeite waard?

De uitkeringen van de wettelijke en particuliere ziektekostenverzekeringen worden steeds geringer. Sommige gewenste prestaties, zoals een eenpersoonskamer en behandeling door een hoofdarts in het ziekenhuis, zijn niet inbegrepen in het standaardtarief van een ziektekostenverzekering. Evenzo moet u in het geval van tandprothesen met implantaten alle diensten die buiten de kostendekking van de zorgverzekeraars vallen, uit eigen zak betalen en dus hoge extra kosten verwachten. Met een aanvullende ziektekostenverzekering compenseert u uw eigen financiële uitgaven en hebt u de mogelijkheid uw ziektekostenverzekering aan te passen aan uw rechten en uw individuele behoeften.

  • Hier vindt u meer informatie over aanvullende ziektekostenverzekeringen.

Particuliere ziektekostenverzekering – advies over uitkeringen en diensten

Het is algemeen bekend dat u als particuliere patiënt een aantal voordelen geniet en bijvoorbeeld niet in de rij hoeft te staan voor een afspraak met een specialist. De voordelen van een particuliere ziektekostenverzekering zijn lonend als u uw verzekering verstandig en volgens uw behoeften kiest. Zelfstandigen, freelancers, particulieren en iedereen die geen ziektekostenverzekering heeft via zijn werkgever of een sociale instantie, kunnen kiezen voor een particuliere ziektekostenverzekering en profiteren van de tariefvergelijking. Over het algemeen heeft u vanaf een bepaald bruto-inkomen per jaar de keuze tussen een wettelijke ziektekostenverzekering of een particuliere ziektekostenverzekering.

  • Hier vindt u meer informatie over particuliere ziektekostenverzekeringen.

Gezondheid – advies over verzekeringen

Sinds 2009 is er in Duitsland een wettelijk verplichte ziekte- en langdurige-zorgverzekering. Uitzonderingen zijn uitgesloten, zodat u ook als zelfstandige, freelancer of iemand met een laag inkomen een ziektekostenverzekering moet afsluiten. Als u in loondienst werkt en verplicht verzekerd bent, bent u automatisch gedekt door een ziektekostenverzekering via uw werkgever en hoeft u niet zelf voor uw basisgezondheidsbescherming te zorgen. De situatie is anders als u geen baan hebt waarvoor een verplichte verzekering geldt; in dat geval moet u zelf voor uw ziektekostenverzekering zorgen.