Een huis verkopen: Zonder een makelaar?! Documenten, belastingen en kosten – waar moet u rekening mee houden?

Huis verkopen [jaar] – Eengezinswoningen worden gekenmerkt door het feit dat zij worden bewoond door slechts één gezin, één echtpaar of één alleenwonende persoon. Ze hebben een tuin die ook eigendom is van de eigenaar. Niet alle vrijstaande huizen worden bewoond door hun eigenaars. Er is ook de mogelijkheid om een vrijstaand huis met tuin te huren. In bijna alle federale staten zijn eengezinswoningen zeer populair als vorm van huisvesting. De vraag op de vastgoedmarkt is navenant hoog. Kent u de waarde van uw huis al? Zo niet, lees dan hier meer over woningtaxatie. Tip! Hier vind je mijn gratis XXL gids van A-Z met alle checklists: Een eigendom verkopen.

[jaar]: Hoe gaat de verkoop van een eigendom in zijn werk?

In alle gebieden is de locatie de belangrijkste factor, niet alleen bij de verkoop van uw vrijstaande woning, rijtjeshuis, villa & Co. Verkoop van onroerend goed, verkoop van een huis maar ook bij de verkoop van een appartementsgebouw is de ligging een centrale waarderingsfactor voor de verkoopprijs van uw onroerend goed, vooral als u een oud huis wilt verkopen.

Tip! Klik op de doorlopende links (dik gemarkeerd) en weer terug, zodat u alles leert wat belangrijk is voor de verkoop van het huis!

Locatie, locatie, locatie! Hier is nog een speciale blik op een selectie van grote steden:

Vóór de verkoop: stap voor stap

Een huis verkopen in de drukte van alledag is nogal veeleisend. Als u in dezelfde stad woont en al met pensioen bent, is er tijd om te verkopen. In alle andere omstandigheden vergt de verkoop van een huis veel tijd, planning en denkwerk, evenals gesprekken, zoals u zult zien in de volgende twee checklists voor de voorbereiding bij de verkoop van een huis.

Want zelfs lang voordat u uw huis verkoopt, moet u regelingen treffen. Een van de belangrijkste vragen is zeker of u al een (veilig) vervolgeigendom in het vooruitzicht hebt. Renovatie van het huis kan de waarde van uw eigendom verhogen vóór de verkoop. Over herinrichting en inventaris gesproken, heeft u alle nodige documenten al verzameld, zoals kadastrale kaart, kadastraal uittreksel, plattegronden en energieprestatiecertificaat . Hier is een kort overzicht van de belangrijkste vragen voordat u uw huis gaat verkopen.

9 Vragen voor de verkoop van een huis

9 vragen die je jezelf als eigenaar moet stellen voor je verkoopt:

 1. Heeft u een vervolg woning in het vooruitzicht?
 2. Moet het huis gerenoveerd/heringericht worden?
 3. Zijn alle documenten volledig?
 4. Moeten er boetes worden betaald voor vervroegde aflossing?
 5. Zijn de scheidingsverklaring, de opstalverzekering, de notulen van de vergadering van de eigenaars, de rekeningen van de nutsbedrijven, de lijst van de huurprijzen, enz. beschikbaar?
 6. Zijn er lijsten van het onderhoud van het condominium (onderhoudskosten)?
 7. Moet de inventaris mee verkocht worden?
 8. Is er een recht van eerste weigering op het huis?
 9. Hoe hoog zal de taxatie van uw huis zijn?

Checklist: Benodigde tijd, afspraken, kredietwaardigheid en inspectie

Dan komt het er echt op aan bij de verkoop van het huis. Als makelaar weet u dat u een hoop werk voor de boeg hebt.

Het gaat met name om ervaring met de handel in onroerend goed, om risico’s en fouten bij voorbaat te vermijden bij de verkoop van een huis.

Een ander actief aspect is de marketing van het onroerend goed. Het juiste platform moet gevonden worden of niet, sleutelwoord buiten de markt onroerend goed. Daarnaast is er de tijd die nodig is voor de planning van de verkoop, van de voorbereiding via advertenties, foto’s, portalen, het beantwoorden van vragen van belangstellenden, het maken van afspraken voor bezichtigingen, het controleren van de kredietwaardigheid van potentiële kopers of investeerders, onderhandelingen over de koopprijs, het koopcontract, belastingen en nog veel meer.

9 eenvoudige stappen om een huis te verkopen:

 1. Hoe goed ken jij persoonlijk de verkoop van een huis?
 2. Heb je al eerder een huis verkocht?
 3. Kunt u een zinvolle advertentie maken (online en print)?
 4. Hoe beoordeelt u uw onderhandelingsvaardigheden in gesprekken ter plaatse?
 5. Zou u een vreemde in uw huis willen toelaten?
 6. Wil je dat iedereen weet dat je van plan bent te verkopen? Tip: Onze off-market eigenschappen
 7. Bent u bereid om te gaan met de wettelijke vereisten die nodig zijn om het huis te verkopen?
 8. Bent u bereid om de tijd en moeite te nemen om uw huis zelf op de markt te brengen?

Marketing, klantenbestand, onderhandeling, makelaar?!

Hoe langer u zich zelf met de verkoop van huizen en appartementen bezighoudt, hoe sneller u beseft hoe complex de materie is. Van verstandige verbouwingen in het huis voor de verkoop, tot moderne marketing in de klantenkring maar ook via de digitale media. Een eenvoudige zoekopdracht naar “huis verkopen” slaat al snel om in een meer complexe zoekopdracht naar “huis particulier verkopen” en het besef dat een huis particulier verkopen veel tijd kost, mogelijk lagere koopprijzen oplevert en natuurlijk risico’s inhoudt.

Bij de verkoop van onroerend goed, particulier of via een makelaarskantoor, rijzen veel vragen. Van eenvoudige kwesties over de verkoopprijs tot meer complexe fiscale kwesties zoals:

 • Kan men zich uit een notariële koopovereenkomst terugtrekken?
 • Welke documenten heb ik nodig om een huis te kopen?
 • Welke documenten heb ik nodig om een appartement te verkopen?
 • Wat zijn het tijdstip en de duur van een huisverkoop?
 • Wie betaalt de notaris bij de verkoop van een huis?
 • Welke documenten heeft de notaris van mij nodig?
 • Waar kan ik een onderhandse modelovereenkomst vinden voor de verkoop van mijn huis?
 • Een huis verkopen zonder makelaar – kan dat?

Geen tijd? Lees meer over het onderwerp: Snel een huis verkopen.

Speciale gids? Huis, flat, appartementsgebouw

Huizen worden gekenmerkt door het feit dat zij slechts bewoond worden door één gezin, één echtpaar of één alleenwonende persoon. Ze hebben een tuin die ook eigendom is van de eigenaar. Niet alle vrijstaande huizen worden bewoond door hun eigenaars. Er is ook de mogelijkheid om een vrijstaand huis met tuin te huren. In bijna alle federale staten zijn eengezinswoningen zeer populair als vorm van huisvesting. De vraag op de vastgoedmarkt is navenant hoog.

Hier zijn gratis gidsen voor alle veel voorkomende gevallen van verkoop:

Verkopen van onroerend goed: winstgevend, veilig en snel

Zodra de verkoopprijs is bepaald en het exposé is opgesteld, ontvangen wij graag namens u vragen van belangstellenden. Wij regelen ook bezichtigingsafspraken met geïnteresseerden en voeren de bezichtigingen uit. Het is voor ons belangrijk dat uw huis wordt verkocht volgens uw ideeën en wensen. Zodra een geschikte koper is gevonden, begeleiden en ondersteunen wij u graag bij het afsluiten van het koopcontract bij de notaris en de inschrijving in het kadaster.

U hebt nu duidelijk gezien hoe ingewikkeld en omvangrijk de verkoop van een onroerend goed is, en daarom kunt u beter afzien van onderhandse verkoop zonder een makelaar met de nodige kennis. Als u toch zonder makelaar wilt verkopen, dan is hier onze XXL gids voor het verkopen van een huis. Voor:

 • Vrijstaand huis
 • Appartement huis
 • Rijtjeshuis
 • Twee-onder-een-kap woning
 • Stedelijke villa
 • Villa
 • Designwoning
 • Landhuis
 • Vakwerkhuis
 • Bauhaus / Kubus
 • Mediterraan Huis
 • Meer speciaal (kapiteinshuis, Fries huis, pentakhuis, Zweeds huis of bungalow)

Waardebepaling van een huis: berekening van de aankoopprijs

Er zijn veel vragen te beantwoorden, het beste antwoord is om een deskundige aan uw zijde te hebben voor de taxatie van onroerend goed. Het centrale criterium is vaak de locatie. De prijzen van onroerend goed verschillen per regio, soms aanzienlijk. Daarom mogen alleen eigendommen in de nabijheid in de vergelijking worden opgenomen.

Aspecten van de micro- en de macrolocatie, alsmede de onmiddellijke ligging van het onroerend goed, zijn even belangrijk bij de taxatie van woningen: achtergrondlawaai, uitzicht en lichtomstandigheden zijn interessant voor potentiële kopers en beïnvloeden de waarde van onroerend goed en de haalbare prijs.

Voor we dieper ingaan op het onderwerp van de waardering van de locatie, de structuur van het gebouw, de marktwaarde & co., laten we beginnen met de basis 3 vragen die we krijgen in consultaties met klanten:

 • Hoe kan ik een eigendom taxeren?
 • Wie bepaalt de marktwaarde van een onroerend goed?
 • Hoe waardeert de bank een eigendom?

De marktwaarde wordt gedefinieerd als de prijs die op een bepaald tijdstip volgens verschillende criteria wordt berekend en die voor het goed in het kader van een normale bedrijfsuitoefening kan worden gerealiseerd.

Huis verkopen: basisprincipes en procedure

Particulier verkopen – Als beginner met succes een woning verkopen is moeilijker dan u denkt. Er zijn veel zaken waarmee rekening moet worden gehouden en veel fouten die kunnen worden gemaakt. U moet zich dus vanaf het begin op de hoogte stellen van de procedures en er zeker van zijn dat u alles goed doet. Voor ondersteuning kunt u natuurlijk een makelaar raadplegen, maar dit is niet altijd de beste keuze.

De juiste advertentie is de enige manier om een eigendom zelf aan de man te brengen. Maar ook andere aspecten moeten in aanmerking worden genomen. Als u de verkoop van een huis zonder hulp aanpakt, moet u rekening houden met veel tijd en organisatie. Dit proces kan alleen worden vergemakkelijkt als u over de juiste specialistische kennis ter zake beschikt.

Laat zien: Kop, inhoud en aandacht

Er is niets erger dan dat uw advertentie verloren gaat in de massa. Korte, sobere beschrijvingen vervelen potentiële kopers en zijn niet uitnodigend. Besteed daarom aandacht aan een ontspannen maar toch serieuze formulering al in de titel. Om dit te bereiken moet u taal gebruiken die zo rijk mogelijk is aan beeldspraak, die emoties opwekt en zo de aandacht trekt.

Bedenk op welke kop je zou blijven steken. Speciale voordelen van uw eigendom kunnen worden benadrukt met zinnen als

Elegant oud gebouw met stucwerk” of “zonovergoten terras op het zuiden

worden uitgelicht, omdat u enthousiast overkomt en de woningzoekende direct uitnodigt. Probeer de koper al met de kop aan te trekken, zodat hij op uw advertentie blijft klikken.

Zodra de potentiële koper uw advertentie heeft gezien, kunnen twee andere factoren hem overtuigen van het eigendom. De tekst van de advertentie en de foto’s. In uw tekst moet u belangrijke kerngegevens over het onroerend goed en de eigendomscriteria toelichten.

De belangrijkste gegevens zijn:

 • Aantal kamers
 • District
 • Balkon
 • Ingerichte keuken
 • Vloer
 • Volledig bad
 • Kelder kamers
 • Etc.

Beschrijf de ligging van de flat, de voordelen en noem ook de apparatuur zo precies mogelijk. Bijzonder hoogwaardige apparatuur moet bij de fabrikant worden aangemeld. Dit omvat keukenapparatuur, verwarmingssystemen, maar ook andere voorwerpen die in het pand zullen blijven. Vermeld daarbij de kosten voor de vergoedingen voor bestaande apparatuur en makelaarskosten.

Informatie zoals de huurprijs, de servicekosten en de grootte van de flat in vierkante meter is ook belangrijk. Nogmaals, vraag jezelf af: “Wat zou ik willen weten over een flat?” en beschrijf alles in detail.

 • Meitpreis
 • Dienstverleningskosten
 • Grootte van de voetafdruk
 • Grootte van de leefruimte

Foto’s: Daglicht, open ruimte en diversiteit

Maar de belangrijkste factor zijn waarschijnlijk de foto’s. Een koper wil natuurlijk zoveel mogelijk van de woning zien om een idee te krijgen of de woning iets voor hem zou kunnen zijn.

Om geweldige foto’s van uw eigendom te maken, zijn er een paar dingen die u moet overwegen. Allereerst moeten de kamers netjes en schoon zijn. Niemand wordt aangetrokken door foto’s van een rommelig huis, want potentiële kopers zullen zich bij het bekijken van de foto’s willen voorstellen dat zij in het huis wonen.

U moet de foto’s zeker bij daglicht nemen, zodat de kamers echt goed te zien zijn en de kopers kunnen beoordelen hoeveel daglicht er in de kamers valt. Uw omslagfoto moet het meest expressief zijn en het beste van de flat weergeven.

De mooiste kamer, het dakterras, de open keuken of misschien de erker met uitzicht. De eerste foto moet indruk maken en ervoor zorgen dat de potentiële koper het appartement wil zien. Foto’s van alle kamers en, indien beschikbaar, van de tuin/balkon/terras, een buitenaanzicht en, vooral, een plattegrond mogen nooit ontbreken.

De plattegrond mag nooit ontbreken, omdat het potentiële kopers een indruk geeft van de verhoudingen van de afzonderlijke kamers ten opzichte van elkaar en het gemakkelijker maakt de indeling van de kamers te zien. Een video is ook mogelijk, en hoewel deze de bezichtigingsafspraak niet vervangt, geeft hij de aspirant-koper wel een goed overzicht.

Foto tips in een oogopslag:

 • Kamers schoon en netjes
 • Daglicht (spreekt voor heldere kamers)
 • De eerste foto moet de beste foto zijn
 • Bedek alle kamers en oppervlakken
 • Plattegrond

Voorbeeld: Huis na renovatie (waardestijging)

Voorbeeld: Buitenruimte en eigendom in volledig scherm

Voorbeeld: Interieur met open haard

Voorbeeld: Tuin met vijver

Belastingen: gedurende 2 jaar niet belast

Wie zijn eigendom wil verkopen, moet ook rekening houden met een aantal fiscale aspecten. Deze zorgen worden onderverdeeld in onroerend goed voor eigen gebruik en onroerend goed dat door anderen wordt gebruikt.

Voor onroerend goed dat door de eigenaar wordt bewoond, geldt een termijn van twee jaar. Dit verwijst naar de notarisdatum voor de aan- en verkoop van het onroerend goed bij de notaris.

Tussen deze twee data moeten ten minste twee jaar liggen, zodat u geen belasting hoeft te betalen over de winst uit de verkoop.

Voor onroerend goed dat door derden wordt gebruikt, geldt een andere termijn. Hier moet tussen de twee data een volle tien jaar liggen. Maar voorzichtigheid is hier geboden, want er zijn speciale voorschriften. Wie binnen vijf jaar meer dan drie eigen woningen verkoopt, wordt door de belastingdienst geacht een commerciële bedoeling te hebben en de winst uit de verkoop moet worden belast; dit geldt ook met terugwerkende kracht als de belastingdienst pas later erkent dat de verkoop kan worden toegeschreven aan commerciële handel in onroerend goed.

Tijd en moeite: goed voorbereiden

Indien u gewoon een advertentie op het internet plaatst, zijn uw kansen op een succesvolle verkoop eerder klein. U moet zich goed van tevoren voorbereiden en de nodige deskundigheid verwerven. Daartoe moet u informatie inwinnen over de regionale vastgoedmarkt, zodat u kunt inschatten binnen welke marge uw eigendom zich beweegt. Bovendien moet u alle belangrijke documenten al klaar hebben liggen, want geïnteresseerden zullen ze willen inzien en ze zijn nodig voor de verdere verkoop van het huis. Dit omvat kopieën van:

 • Plattegrond en terreinplattegrond
 • Uittreksel kadaster
 • Energiecertificaat
 • Berekening van woonruimte en eigendom

Neem deze documenten zelf nog eens door om eventuele vragen te kunnen beantwoorden. Maak uw woning klaar voor foto’s en bezichtigingen, maak schoon en ruim op.

Een makelaar inhuren: ja of nee?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een makelaar en het verkopen zonder makelaar: De beslissing om uw huis met of zonder makelaar te verkopen heeft veel verschillende aspecten.

Een makelaar kan u advies geven, zijn deskundigheid gebruiken en u werk uit handen nemen en u helpen. Hij krijgt echter een commissie, wat uw winst kan verminderen. Dus als u besluit om uw huis zonder makelaar te verkopen, moet u de volgende punten in overweging nemen, zodat u geen ongewenste fouten maakt.

Hoewel u bij een onderhandse verkoop de makelaarscourtage uitspaart, hebt u te maken met extra kosten die u niet mag onderschatten, want ze kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Het gaat om belastingen (speculatiebelasting), renovatiewerkzaamheden, schrapping van de grondrente in het kadaster, advertenties en reclame, taxaties (taxatiewaarde, energiecertificaat) of boetes voor vervroegde aflossing in geval van een voortijdig beëindigde lening.

Als u particulier verkoopt, is hier mijn lijst van aanbevelingen voor online onroerend goed portals voor particuliere verkoop.

Checklist: Verkoopproces in 12 stappen

Checklist huis verkopen: 12 stappen voor het verkopen van huizen en flats. Dit is hoe we uw eigendom op de markt brengen.

 1. Realistische tijdsplanning en doordachte strategie voor de verkoopfase
 2. Verkoop met of zonder makelaar?
 3. Heb je alle documenten voor de verkoop?
 4. Is uw eigendom klaar voor de verkoop?
 5. Is de verkoopprijs die u hebt vastgesteld realistisch?
 6. Plan de marketingstrategie voor het onroerend goed en plaats gerichte advertenties
 7. Contacten leggen met belanghebbende partijen en zich voorbereiden op vragen
 8. Voorbereiden op vragen en contact leggen met belanghebbende partijen
 9. Het organiseren en uitvoeren van bezichtigingen en het overtuigend in de markt zetten van het onroerend goed
 10. Verkoopgesprekken met belangstellenden en kredietwaardigheidscontroles
 11. Opstellen van het koopcontract en het klaarmaken voor ondertekening
 12. Afspraak voor notariële akte bij de notaris en overhandiging aan de nieuwe eigenaar

Documenten: Energiecertificaat, kadaster en co.

Wie een huis wil verkopen, moet veel documenten bij de hand hebben. De plattegrond en het energiecertificaat zijn er slechts enkele van. De presentatie van uw woning is ook belangrijk, daarom hebben wij mooie en sprekende foto’s nodig voor het exposé. Laat ons u helpen uw exposé op te stellen en profiteer van onze ervaring. Een exposé is in feite de eerste indruk die een potentiële koper van het onroerend goed krijgt, en daarom is het zo belangrijk.

Wij weten wat belangrijk is voor potentiële kopers, wij zien onmiddellijk welke speciale kenmerken hun aandacht verdienen en moeten worden belicht en welke aspecten niet mogen ontbreken in het exposé. Want alleen als het huis aantrekkelijk geadverteerd wordt, zal er een koper gevonden worden. En alleen als er een koper wordt gevonden, kunt u geld verdienen met het eigendom.

Verkoopprijs: Bepaal aanbiedingsprijs

Veel mensen baseren de prijs op wat zij ooit voor het onroerend goed hebben betaald en hopen de waarde die zij hebben geïnvesteerd terug te krijgen. Dit kan echter ver onder of ver boven de huidige waarde van het onroerend goed liggen.

U kunt de waarde van het onroerend goed laten schatten of de huidige prijzen van soortgelijke eigendommen als leidraad gebruiken. De huidige vraag- en aanbodsituatie is echter bepalend voor de prijs. Probeer dus te wachten op het juiste moment en verkoop uw eigendom met winst.

Waardebepaling: ligging, inrichting en de bijzondere charme

Maar hoeveel brengt het eigendom u eigenlijk op? Taxatie is onze grootste kracht, maar het hangt ook af van waar uw eigendom zich bevindt, welk type het is, hoe oud het is, welke kwaliteit het heeft en in welke staat de inrichting verkeert. Helaas doet het er niet altijd toe wat u al hebt geïnvesteerd in renovatie en verbouwing of welke prijs u hebt betaald toen u het pand kocht, maar wel wat de huidige vraag en het huidige aanbod zijn.

Juist daarom is het bij de verkoop van uw eigen woning bijna onontbeerlijk een beroep te doen op deskundigen die de taxatie uitvoeren met behulp van plaatselijke kennis en branchekennis, zodat u niet te weinig geld binnenhaalt, maar ook niet te veel teleurstelling ondervindt.

Wist je dat al? Wij evalueren en analyseren gratis voor u

Wist je dat al? Wij evalueren en analyseren gratis voor u! Allereerst is het van belang te weten welke basiscriteria van invloed zijn op de taxatie van een huis of appartement. Voor de taxaties worden alle voorwaarden in detail gevraagd. Deze omvatten:

 1. Objectgegevens van de flat
 2. Binnenuitrusting
 3. Staat van het gebouw en faciliteiten
 4. Moderniseringsmaatregelen
 5. Individuele objectcriteria van uw flat
 6. Wijk en plaatselijke bereikbaarheid (school, supermarkt, enz.)

Om een vergelijking te kunnen maken, kunt u hier verschillende onroerendgoedprijzen in Duitsland vinden. Gericht op de grote agglomeraties van de afzonderlijke federale staten.

Onroerend goed prijzen: Vergelijking Duitsland

 • Berlijn
 • Düsseldorf
 • Frankfurt
 • Keulen
 • Hamburg
 • Hannover
 • München
 • Stuttgart

Marketing van het aanbod

Het plaatsen van de online advertentie op slechts één portaal verkleint uw kansen op een goede verkoop. U wilt een zo groot mogelijk publiek bereiken met de advertentie en moet deze daarom op verschillende platforms aanbieden.

Maar online portalen zijn niet de enige optie. Krantenadvertenties kunnen ook effectief zijn. De klassieke krantenmarkt raakt echter steeds meer in onbruik, dus als u particulier verkoopt, richt u zich vooral op online onroerendgoedportalen voor particuliere verkoop.

Gebruik ook uw sociale omgeving om het nieuws van de verkoop te verspreiden. Misschien is een vriend van een vriend op zoek naar een woning net als degene die je te bieden hebt. Gebruik alle mogelijke platforms en vergroot uw bereik en uw kans op een verkoop.

Bezichtiging afspraak tot sluiting van het contract

Het is altijd verheugend wanneer het door u voorbereide exposé belangstelling wekt en de eerste kandidaat-kopers zich beginnen te roeren. Als de vraag groot is, kan het voor u als verkoper snel stressvol worden, vooral als u tegelijkertijd een baan en privéverplichtingen hebt.

Op bezoek: Eerste indruk en eenvoudige tips

Bovendien voeren we dan ook de afgesproken bezichtigingen uit in uw belang. Natuurlijk, we hebben hetzelfde doel als jij: Om uw eigendom succesvol en snel te verkopen.

Ongeacht of uw makelaar de bezichtiging alleen doet, of dat u zelf bij de bezichtiging aanwezig bent of deze door ons laat doen: zorgvuldigheid en voorbereiding zijn het allerbelangrijkste.

Uw woning moet goed worden onderhouden, zodat de potentiële koper er een goede indruk van krijgt. Een aspirant-koper wil vóór de bezichtiging in gedachten al plannen maken voor de inrichting en ervan dromen met zijn gezin aan de eettafel te zitten. Als de woning dan onverzorgd of vuil is, kan de interesse snel verloren gaan.

Conclusie: aankoopprijs, koopovereenkomst en kredietwaardigheid

Zodra de inspectie is uitgevoerd en enkele geïnteresseerden zijn gevonden, is de volgende stap na te gaan of deze geïnteresseerden ook in staat zijn het onroerend goed tegen de gewenste prijs te kopen. Hier zal uw makelaarskantoor alle nodige stappen voor u ondernemen om de koopkracht van de potentiële klanten te controleren.

Zodra deze stap is gezet en de ideale koper is gevonden, is de volgende stap de gang naar de notaris.

Bij de verkoop van een huis zijn er een paar regels die gevolgd moeten worden om de verkoop van het huis zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Verkopers van een appartementsgebouw moeten bepaalde fiscale kwesties ophelderen.

Wie minder dan 10 jaar eigenaar is van een huurwoning, moet de winst op een verkoop laten belasten.

Alleen eigenaar-bewoners zijn vrijgesteld van deze verordening. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de bijkomende kosten voor de verkoop.

Bijkomende aankoopkosten: overdrachtsbelasting, notariskosten & Co.

De beslissing om een huis te verkopen brengt kosten met zich mee, maar de koper draagt een groot deel van die kosten. De inschrijving in het kadaster wordt vaak door beide partijen gedragen, evenals de kosten voor de makelaar. U moet met deze punten rekening houden als u van plan bent uw eigendom te verkopen. Belastingen zijn in principe niet verschuldigd over de aankoopprijs.

De koper betaalt de overdrachtsbelasting en de kosten voor het verlijden van het notariële contract.

Als u het huis echter hebt geërfd en het wilt verkopen voordat er tien jaar zijn verstreken, kan het zijn dat u successierechten moet betalen. Het bedrag van de belasting is gebaseerd op uw relatie tot de overledene en uw individuele uitkering. Het wordt verminderd met het bedrag dat u al hebt opgeëist als deel van de erfenis.

Incidentele aankoopkosten verschillen in de federale staten

Incidentele aankoopkosten zoals overdrachtsbelasting of notariskosten verschillen van federale staat tot federale staat.

Terwijl deze extra kosten in Sleeswijk-Holstein tot 15% van de verkoopprijs kunnen oplopen, is dat in Beieren slechts ongeveer 10%.

Indien een lening voor het huis nog niet is afbetaald, is het raadzaam om met de verkoper te onderhandelen over een leningovername. Indien men de lening zelf wil afbetalen na de verkoop, moet in de meeste gevallen een vergoeding voor vervroegde aflossing worden betaald aan de bank. Om tot een billijke marktprijs te komen, moet een advies van een deskundige worden ingewonnen.

Visueel verbeteren van de woning

Een belangrijk onderdeel van het verkoopproces is ook de presentatie van het onroerend goed. Indien mogelijk, fotografeer je huis vanuit verschillende perspectieven. Let op de lichtomstandigheden. Indien u niet zeker bent of de foto’s van voldoende kwaliteit zijn, raadpleeg dan een fotograaf.

Voordat u uw huis verkoopt, moet u de nodige herstelwerkzaamheden uitvoeren. Vooral belangrijk zijn de werken die uw eigendom visueel verfraaien.

Functie van leidingen en installaties

Natuurlijk moeten ook alle leidingen en installaties in perfecte staat verkeren. De noodzaak van renovatie zal de waarde van uw eigendom zeker doen dalen. Zorg er ook voor dat de ingang en de voortuin er visueel onberispelijk uitzien.

Dit is enorm belangrijk voor de eerste indruk die een potentiële koper krijgt. Ontruim je huis zorgvuldig. Oud meubilair moet worden verwijderd. Als u zelf niet meer in de woning woont, kunt u het beste een bedrijf inhuren voor het volledig opruimen.

Documenten en contracten

Stel al voor de verkoop van het huis een lijst op van de noodzakelijke taken. Dit zal u een overzicht geven van de dingen die moeten gebeuren om de verkoop vlot te laten verlopen. Dit omvat voornamelijk de volgende punten:

 1. Plattegronden
 2. Plattegrond
 3. Uittreksel kadaster
 4. Certificaat van brandverzekering
 5. Een overzicht van de bijkomende kosten
 6. Lijst van alle renovatiewerkzaamheden
 7. Foto’s
 8. Het huidige energiecertificaat
 9. De aanduiding van de leefruimte
 10. Alle bestaande huurcontracten
 11. In het geval van meerdere eigenaars, de vermelding van de eigendomsstructuur
 12. Een gedetailleerde beschrijving van het object

Plattegrond en terreinplattegrond

De plattegrond toont de afzonderlijke verdiepingen en een doorsnede door de verdiepingen van het huis. De plattegrond geeft aan hoe het huis in zijn omgeving past en welke bijgebouwen aan het hoofdgebouw vastzitten. Deze omvatten garages of tuinhuisjes en gereedschapsschuren. U dient vóór de verkoop een bijgewerkt uittreksel uit het kadaster te verkrijgen en de vermeldingen daarin grondig te lezen. Brandverzekering is een verplicht document voor onroerend goed in Duitsland. Voor de koper kan het ook nuttig zijn voor de financiering. In dit geval omvatten de bijkomende kosten de gemaakte exploitatiekosten, zoals voor water, elektriciteit of gas.

Verwarmingssysteem

Het type verwarming is ook van cruciaal belang. Is het een oliegestookt systeem, een elektrisch verwarmingssysteem of een verwarmingssysteem op vaste brandstof?

Verschillende soorten verwarming veroorzaken ook verschillende bedrijfskosten. Wanneer u een lijst van recente renovatiewerkzaamheden opstelt, moet u alles opnoemen wat onlangs is gerenoveerd of gerepareerd. Dit omvat vooral alle sanitaire installaties of loodgieterswerk. De beschrijving van het gebouw is facultatief. Als het nog beschikbaar is, voeg het dan ook toe aan de verkoopdocumenten.

De berekening van de woonruimte kan al beschikbaar zijn bij uw financierende bank. U moet het energiecertificaat en de foto’s verkrijgen of laten verkrijgen. Een passend ontworpen exposé maakt deel uit van de beschrijving van het eigendom. In al deze zaken is het raadzaam een makelaar te raadplegen.

 • Verwarmingssysteem

Storting

Er zijn twee mogelijkheden voor de aanbetaling. Eén wordt opgemaakt vóór de notariële akte en één daarna. Een verkoop van een huis is echter pas rechtsgeldig wanneer de notariële akte is verleden.

Een storting vóór de notariële akte heeft dus geen zin.

De koper zou de aanbetaling kunnen terugvorderen. Een waarborgsom na notariële akte kan in bepaalde gevallen worden overwogen. Als men zijn huis verkoopt en er nog een tijdje in moet wonen, kan in dit geval een aanbetaling worden gedaan. Dit geeft u tijd en geld om uw eigen verhuizing voor te bereiden. Ook kan de koper, als hij renovatiewerkzaamheden wil uitvoeren voordat hij zijn intrek neemt in het nieuwe huis, een aanbetaling doen. Dit geeft hem het recht om de werkzaamheden in het huis uit te voeren.

Afhaling is evenwel niet toegestaan zolang de koopprijs niet volledig is betaald.

Huurovereenkomsten

Een huis verkopen is ook moeilijker en complexer als er huurders in wonen. Natuurlijk verandert door de verkoop ook de eigendomssituatie. Als algemene regel geldt dat een verkoopovereenkomst de bestaande huur niet kan verbreken.

Een huurder kan alleen uit het pand worden gezet door middel van een kennisgeving van opzegging, en dat alleen als de nieuwe eigenaar een persoonlijke behoefte aan het pand aangeeft.

In sommige gevallen hebben huurders het recht van eerste weigering indien dit in de huurovereenkomst is bepaald. Bij de verkoop van het huis moeten deze huurders dus eerst van dit voornemen in kennis worden gesteld. De beëindiging van huurovereenkomsten moet echter als een laatste redmiddel worden beschouwd. Opzeggingen zijn gerechtvaardigd wanneer een huurder problemen veroorzaakt. Dit is meestal het geval wanneer huurachterstanden zich opstapelen. Het is ook belangrijk om bij de beëindiging van huurovereenkomsten met een aantal punten rekening te houden. Deze zijn:

 • Beëindig de huurder wegens eigen behoefte
 • De huurder beëindigen wegens economische uitbuiting
 • Beëindiging wegens verbouwing of afbraak
 • Beëindiging wegens ernstig wangedrag van de huurder

Een kennisgeving van eigen behoefte is mogelijk indien de eigenaar zelf in het gehuurde appartement wil gaan wonen of zijn naaste familieleden deze woning nodig hebben. Deze eigen behoefte kan echter ook door de huurder voor de rechter worden onderzocht. De eigen behoefte van de huurder moet derhalve uitvoerig worden gemotiveerd. Een voorwendsel van eigen behoefte rechtvaardigt eisen tot schadevergoeding door de huurder. Er is ook sprake van economische exploitatie in geval van verkoop.

Vertraging als gevolg van bestaande huurovereenkomsten

Een bestaande huurovereenkomst kan een verkoop vertragen of zelfs verhinderen. Deze verkoop moet echter daadwerkelijk door de eigenaar worden gerechtvaardigd. U moet dus aantonen waarom u het pand absoluut wilt verkopen. Een beëindiging wegens renovatie- of sloopwerkzaamheden moet ook worden gemotiveerd. Dit kan het geval zijn als het onroerend goed dringend moet worden gerenoveerd in verband met bouwvoorschriften. Er is sprake van ernstig wangedrag van de huurder in geval van voortdurende huurachterstand, geluidsoverlast of verstoring van de huisvrede. In dergelijke gevallen kunt u de huur van de huurder gemakkelijk beëindigen.

De 8 grootste fouten

Hier is waar u op moet letten – De beslissing om een huis te verkopen is voor velen geen gemakkelijke, maar als ze eenmaal is genomen, rijzen er plotseling duizend vragen.

Zij zijn onervaren en onbekend met de verkoop van huizen, het papierwerk en de moeite die ermee gepaard gaat. Vaak worden op dit punt onzorgvuldige fouten gemaakt en draait het verkopen van een huis uit op een nachtmerrie.

Om dit scenario te voorkomen, zijn er een paar fouten die u meteen kunt vermijden en uzelf zo een hoop stress kunt besparen. De meeste huizenverkopers zijn nogal onervaren op dit gebied en weten niet waar te beginnen. Ze nemen vaak een paar foto’s en zetten die op een onroerend goed portal. De huiseigenaren weten echter niet wat zij kunnen verwachten, waar zij op moeten letten en wat hen allemaal te wachten staat.

Om deze onzekerheid te vermijden, is het vóór de verkoop van een huis van het grootste belang dat u zich informeert en de hulp inroept van deskundigen op dit gebied.

Makelaar is rechtstreeks uitgesloten

Natuurlijk is het ook mogelijk om een verkoop van onroerend goed zonder makelaar tot een goed einde te brengen. Dus voordat u beslist voor of tegen een makelaar, denk na over wat voor u in uw situatie het meest zinvol is. Een makelaar kan u veel werk en tijd besparen bij de verkoop van een woning. Zij kunnen u ook adviseren over financiële en marketingkwesties.

Dus stel jezelf de vragen:

 1. Heb ik de tijd om de hele verkoop van mijn huis alleen te organiseren, te begeleiden en af te ronden?
 2. Is mijn kennisniveau en mijn beroepsbekwaamheid echt voldoende om de verkoop zonder makelaar tot een goed einde te brengen?
 3. Kan ik de verkoop alleen coördineren in de snel veranderende, regionale en doelgerichte vastgoedmarkt?

U moet zich ervan bewust zijn dat de verkoop van onroerend goed veel tijd, organisatie en deskundigheid vergt. Een makelaar ontvangt een commissie op een succesvolle verkoop, maar dit kan worden vastgelegd in een makelaarscontract. Daarnaast neemt de makelaar dan werkzaamheden van u over, zoals het op de juiste wijze adverteren van de woning, het regelen en uitvoeren van bezichtigingsafspraken, het opstellen van koopcontracten en het bijwonen van de notarisafspraak. Dit betekent dat u altijd iemand met voldoende deskundigheid aan uw zijde heeft om u in alle zaken te adviseren.

Verkeerde tijd.

Het tijdstip van de verkoop van het onroerend goed houdt rechtstreeks verband met de verkoopprijs. Om de beste verkoopprijs te krijgen, moet u dus een paar dingen in gedachten houden. In de eerste plaats moet u de vastgoedprijzen in uw streek enige tijd voor de verkoop in het oog houden. Ook deze fluctueren en vertonen bepaalde trends. Bied uw huis op het juiste moment aan om niet verloren te gaan in de concurrentie. Maar u moet ook de rente in de gaten houden. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat u uw huis voor de beste prijs verkoopt.

Het juiste moment moet echter ook fiscaal worden overwogen, want er bestaat een zogenaamde speculatiebelasting. Dit betekent dat de belasting op het onroerend goed na tien jaar vervalt. U betaalt dus geen belasting vanaf 2018 over een woning die u vóór 2008 hebt gekocht. Het is dus zinvol om het pand na de periode van tien jaar te verkopen om meer winst te maken. Het is dus raadzaam om rekening te houden met belangrijke wetgevingen en kostenaspecten van de vastgoedmarkt om de beste verkoopprijs te krijgen.

Onvoorbereid op bezichtigingsafspraken

Potentiële kopers staan voor de beslissing om al dan niet een grote investering te doen. Dus willen ze op veilig spelen en 100% zeker zijn van hun beslissing. Om de huisverkoop tot een succes te maken, moet u potentiële kopers zoveel mogelijk zekerheid geven.

Bij een bezichtigingsafspraak moet u dus voorbereid zijn op veel vragen van de koper en op al die vragen een goed antwoord hebben. Vaak gaat het om de staat van het huis – hoe oud zijn de ramen/deuren? Wanneer was de laatste renovatie en opknapbeurt? Wat voor soort isolatie is er? Hoe hoog zijn de servicekosten? en en – wees op al deze vragen voorbereid en informeer u vanaf het begin uitvoerig over uw huis.

Onwetendheid kan potentiële kopers afschrikken of een voorwendsel zijn om de prijs te drukken. Wees ook open tegenover taxateurs en begrijp dat hun kopers gewoon op veilig willen spelen.

De marktwaarde is onbekend

Iedere huiseigenaar herinnert zich hoeveel hij voor zijn huis heeft betaald en hoeveel renovatie, opknapbeurt enz. heeft gekost. Het komt echter vaak voor dat de waarde van het onroerend goed afwijkt van de oorspronkelijke aankoopprijs, aangezien de prijzen van onroerend goed worden bepaald door vraag en aanbod. Dus voordat u uw eigendom te koop aanbiedt, moet u de waarde ervan kennen.

U kunt de waarde van het onroerend goed laten schatten door een taxateur, maar ook door een makelaar en zo beter weten in welke marge u zich in de prijs kunt bewegen.

Kleine gebreken aan het huis kunnen de waarde van het pand doen dalen en voor potentiële kopers een reden zijn om de aankoopprijs te drukken. Overweeg daarom vóór de verkoop of u kleine gebreken vooraf kunt laten repareren en zo een hogere verkoopprijs kunt vragen. Taxateurs of makelaars kunnen u echter ook helpen bij deze beslissing en beoordelen of een dergelijke investering de moeite waard is.

Zij zijn niet bereid te onderhandelen

Natuurlijk wilt u als verkoper uw eigendom zo winstgevend mogelijk verkopen. Maar tegenover u staat een koper die uiteindelijk het liefst winst wil maken.

Verpest uw kansen om een huis te kopen dus niet door onwillig te zijn om te onderhandelen, maar kom uw koper ook tegemoet. Er is maar één ding dat helpt bij onderhandelingen en dat is een goede voorbereiding.

U moet van meet af aan nagaan wat u zich kunt veroorloven en wat voor u het absolute minimum is. U moet ook met goede argumenten komen om uw verkoopprijs te rechtvaardigen. Daartoe behoren bijvoorbeeld een goede infrastructuur, de ligging van het huis of bijzondere voordelen van uw eigendom. Een makelaar met onderhandelingservaring kan u ook helpen bij de voorbereiding van een succesvolle onderhandeling of u zelfs ter plaatse bijstaan. Koppigheid kan veel bederven en de onderhandelingen onnodig rekken.

Benader elkaar en vind een prijs waar beide partijen tevreden mee zijn.

Verkeerde / te weinig belanghebbende partijen

Elk pand is bijzonder interessant voor een specifieke groep kopers. Dit is enerzijds te wijten aan de verschillende kenmerken van de eigendommen, zoals grootte, ligging en kamerindeling, maar ook aan de prijsklasse waarin zij zich bevinden. S

U moet zich ervan bewust zijn dat uw eigendom slechts een bepaalde groep belangstellenden zal aanspreken. Om uw aanbod zo wijd mogelijk te verspreiden en zo veel mogelijk van uw belangengroep te bereiken, moet u uw exposé op veel verschillende platforms publiceren. Hieronder vallen bijvoorbeeld onroerendgoedportalen, advertenties in kranten, maar ook sociale media. Dit zal u een groter bereik geven en meer potentiële kopers aantrekken.

Ontmaskeren geeft valse indruk

Het exposé is een van de belangrijkste zaken voor een succesvolle verkoop van uw eigendom. Het exposé is het eerste wat een potentiële klant ziet en moet daarom de perfecte eerste indruk maken.

Een slecht exposé kan zelfs het mooiste huis in de war sturen. Waar je zeker op moet letten zijn goede foto’s. Het helpt om ze door een fotograaf te laten maken, maar zelfgemaakte foto’s kunnen er ook geweldig uitzien. Zorg ervoor dat de foto’s bij daglicht worden genomen en dat de kamer goed te zien is. Het moet ook opgeruimd en schoon zijn, zodat de potentiële koper zich onmiddellijk op zijn gemak voelt en zich kan voorstellen dat hij er woont. Maak foto’s van alle kamers en bij voorkeur ook van de plattegrond, zodat de koper zich een duidelijk beeld kan vormen van de woning. Foto’s van de tuin of speciale kenmerken van het huis zien er ook goed uit.

In de tekst van je exposé, wees in ieder geval eerlijk. Geef de klant geen valse hoop en overdrijf niet, want dat leidt alleen maar tot teleurstelling bij de bezichtigingsafspraak.

Aankoopcontract niet naar behoren onderzocht

Het koopcontract en de afspraak met de notaris zijn de laatste stappen op weg naar een succesvolle woningverkoop.

Bij de notarisafspraak wordt het koopcontract nogmaals door de notaris voorgelezen en door beide partijen ondertekend. Na deze afspraak is het contract juridisch bindend en is de koop gesloten.

Vóór deze afspraak dient u het koopcontract grondig te controleren en alle punten duidelijk te noteren.

Als u twijfelt, raadpleeg dan vooraf een makelaar die het contract zal doornemen en u advies zal geven. U kunt altijd vragen stellen op het kantoor van de notaris, maar de notaris zal u niet adviseren. Hij is alleen verantwoordelijk voor de juridische juistheid van het contract.

Om er absoluut zeker van te zijn dat er geen verborgen onzekerheden zijn, is het dus beter om het contract vooraf te laten controleren.

Help. 10 makelaarstips voor de verkoop

Alles wat u zeker moet overwegen – De kinderen zijn het huis uit en het is gewoon te groot en te veel werk voor u geworden?

Misschien kunt u het zich financieel niet meer veroorloven om het huis te behouden of wilt u gewoon verhuizen naar een andere plaats. Dit zijn allemaal redenen om uw eigendom te verkopen, maar een dergelijke verkoop is geen eenvoudige zaak en moet goed gepland en georganiseerd worden. Om niets te vergeten en op alle eventualiteiten voorbereid te zijn, hebben wij de top 10 tips voor de verkoop van uw woning samengevat.

Bereken de verkoopwaarde realistisch

De prijzen voor onroerend goed in Duitsland lopen sterk uiteen. Dit hangt vooral af van de ligging en de grootte van het pand. Op het platteland bijvoorbeeld zijn de prijzen veel lager dan direct in een grote stad. Het is dus het beste om de prijzen per vierkante meter in uw streek te kennen en ze te vergelijken met de prijzen voor soortgelijke eigendommen. Raadpleeg in geval van twijfel een adviseur die uw huis kan bekijken en de waarde voor u kan schatten.

Gebruik een makelaar

Met een makelaar heb je zelf de minste moeite. Hij regelt de verkoop van het huis van begin tot eind, maakt afspraken voor bezichtigingen en regelt de formaliteiten. De makelaar kan bijvoorbeeld bezichtigingen doen, zelfs als u geen tijd heeft, omdat dit u tijd bespaart en uw woning een grotere kans heeft om snel te worden verkocht. Bovendien heeft een makelaar meer specialistische kennis dan u en kan hij ook vragen van potentiële kopers beantwoorden over de structuur van het gebouw, de locatie of de technologie.

Kijk eens goed naar de kosten

Als eigenaar van onroerend goed moet u met veel dingen rekening houden. Daarbij gaat het vooral om fiscale en kostenaspecten. Een eigenaar van een appartementsgebouw bijvoorbeeld moet belasting betalen over de winst uit de verkoop van het pand als hij het minder dan tien jaar in bezit heeft gehad. Bovendien zal hij of zij bijkomende aankoopkosten moeten betalen. Voor eigenaars-bewoners is de verkoop belastingvrij, maar ook hier moeten richtlijnen worden gevolgd en moet het krediet worden gecontroleerd. Het beste is om contact op te nemen met de bank en rechtstreeks om advies te vragen.

Wees positief tegenover beoordelaars

Zij moeten in staat zijn de gedachten van potentiële kopers te begrijpen, want zij doen een grote investering en willen er natuurlijk zeker van zijn dat alles in orde is. Daarom doen potentiële kopers vaak een beroep op taxateurs om het huis van dichtbij te bekijken. Laat u hierdoor niet intimideren of bedreigen, ook al komt de landmeter naar uw huis, hij wil alleen neutraal vaststellen of alles in orde is. Sta dus open voor taxateurs en sluit je niet af, want dat zouden zij als koper zeker ook willen doen.

Verfraai uw huis

Een huis in goede staat heeft meer kans om snel verkocht te worden dan een huis met veel gebreken. Het helpt om een grondige schoonmaakdag te houden voordat potentiële kopers het huis komen bezichtigen, en natuurlijk om het op te ruimen. Maar een beetje meer grondige verfraaiing kan ook geen kwaad, met inbegrip van kleine dingen zoals het oliën van de piepende deur of het wegwerken van het onkruid op de oprit. Tegenwoordig zijn er zelfs deskundigen die een huis speciaal klaarmaken voor de verkoop.

Toon uw eigendom in het beste licht

Een van de belangrijkste tips voor het verkopen van uw woning is om er goede foto’s van te maken. Goede foto’s en veel foto’s zullen potentiële kopers uw huis in het beste licht laten zien en zij zullen een eerste indruk kunnen maken, want, zoals we allemaal weten, is dat wat het meest telt. Neem de foto’s bij daglicht en zorg ervoor dat alle details en de voordelen van het huis duidelijk zichtbaar zijn. U kunt de hulp inroepen van een professionele fotograaf of het zelf proberen. Het is ook vaak nuttig om de woning gemeubileerd te fotograferen om kopers een direct inzicht te geven in hoe uw nieuwe woning eruit zou kunnen zien.

Maak schoon, en doe het grondig

Dit kan moeilijker zijn als u nog in het huis woont, maar u moet tijdig een container voor het huis plaatsen en u ontdoen van overbodige ballast. Maak de kelder, zolder, garage en bergruimten grondig schoon en gooi alles weg wat onnodig ruimte verspilt. Maar zorg ook voor voldoende ruimte in de woonkamers door decoraties – zoals foto’s – in dozen op te bergen. De slaapkamers in het bijzonder moeten mooi luchtig zijn en ingericht met zo weinig mogelijk privé-artikelen. De potentiële koper moet niet het gevoel hebben dat hij bij u op bezoek is, maar moet zich de nieuwe inrichting direct kunnen voorstellen.

Bekijk je huis eens van de buitenkant

De eerste indruk is de belangrijkste, en potentiële kopers krijgen die van de buitenkant. Voordat u een afspraak maakt voor een bezichtiging, moet u uw huis nog eens van buiten bekijken en het zo neutraal mogelijk beoordelen. Probeer de voortuin en de voordeur zo mooi mogelijk voor te bereiden om een verzorgde indruk achter te laten. Dit omvat bijvoorbeeld het opruimen van het speelgoed van de kinderen van de oprit, het vegen van bladeren of gewoon het plaatsen van een mooie krans op de voordeur.

Controleer de solvabiliteit van uw koper

U moet zeker de solvabiliteit van een potentiële koper controleren, want u wilt niet voor onaangename verrassingen komen te staan na de verkoop van het huis. Om dit te doen, kunt u de koper vragen een eigen verklaring in te dienen. Maar een kredietcontrole kan u ook inzicht geven in de vraag of de koper voor u riskant kan zijn. Het is het beste als uw koper u de financieringsverbintenis van de bank kan tonen dat hij een banklening heeft gekregen om het huis te kopen. Op die manier kunt u er zeker van zijn dat de koper u geen onaangename verrassingen zal bezorgen.

Hou belangrijke documenten klaar

Als u uw eigendom zelf verkoopt, moet u alle belangrijke documenten klaar hebben. Dit is belangrijk om een snelle en ongecompliceerde verkoop te garanderen. De belangrijkste documenten zijn:

 • Officiële kadastrale kaart
 • Uittreksel kadaster
 • Plattegronden / Bouwplan
 • Berekening leefruimte
 • Berekening van de ingesloten ruimte
 • Energiecertificaat
 • Bouwcontract
 • Bewijs van bescherming van monumenten
 • Erfpacht

… voor gehuurde woningen:

 • Kopieën van de huurcontracten en bewijzen van huurinkomsten
 • Overzicht van de exploitatiekosten over de afgelopen 3 jaar
 • Lijst van moderniseringen / herinrichtingen
 • De facturen van de ambachtslieden voor alle grote reparaties en verbouwingen
 • Garantiedocumenten
 • Facturen en gebruiksaanwijzingen voor armaturen zoals verwarming, open haard of keuken en natuurlijk de onderhoudsgegevens

Individueel leven: Verkoopfactor Huiseigendom (Onderhandeling)

Onder de term eengezinswoning wordt in eerste instantie een woning verstaan die wordt bewoond door mensen met een familieband. In tegenstelling tot een gehuurd appartement of flatgebouw, zijn er in een eengezinswoning geen ruimtes die met andere mensen worden gedeeld. Een uitzondering is een eengezinswoning met een oppasflat. Dit is een op zichzelf staand appartement binnen de eengezinswoning met een eigen ingang, keuken en badkamer. Deze flats worden echter vaak bewoond door familieleden, zoals de ouders of de kinderen van de eigenaar.

De eengezinswoning wordt vaak de koning van het onroerend goed genoemd.

Dit geldt vooral voor vrijstaande eengezinswoningen. Deze vorm van huisvesting is zeer individueel. Het biedt veel ruimte en een grote tuin. De vrijstaande eengezinswoning is echter ook de duurste vorm van huisvesting. De prijzen voor de eigendommen zijn hoger dan wanneer u besluit een flat te kopen.

Twee-onder-een-kap en rijtjeshuizen

Als alternatief voor de vrijstaande eengezinswoning zijn er twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen. Deze woonvormen zijn vooral populair aan de rand van grote steden en in structureel sterke regio’s. De percelen zijn iets kleiner en worden verdeeld over verschillende partijen. De leefruimte is ook wat kleiner. In vergelijking met flats bieden twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen echter het voordeel dat het gebouw alleen bewoond wordt. Gangen, kelders en entrees hoeven niet met andere mensen gedeeld te worden.

Individueel wonen: Verkoopfactor

Eengezinswoningen worden ook beschouwd als een zeer individuele vorm van huisvesting. Dit geldt vooral wanneer de eengezinswoning door een architect is ontworpen op basis van de ideeën van de toekomstige eigenaar. De ontwerpmogelijkheden voor een eengezinswoning kunnen net zo individueel worden gerealiseerd als de grootte en het gebruik van bouwmaterialen. Naast de klassieke varianten van steen en beton kan ook hout of grootschalige beglazing worden gebruikt.

Voltooide eigenschappen: Move in onmiddellijk

Eengezinswoningen die worden verkocht als afgewerkte woningen zijn zeer populair. Aangezien het bouwen van een huis veel planning vergt en veel tijd en energie kost, besluiten veel klanten die graag in een eengezinswoning willen wonen, te kopen.

Eengezinswoningen halen vaak een goede of zeer goede aankoopprijs.

De waarde van het onroerend goed hangt af van veel verschillende factoren en wordt soms vóór de verkoop vrij uitvoerig bepaald. Uiteindelijk is het echter de wet van vraag en aanbod die de koopprijs bepaalt. Dit betekent dat u in de praktijk meer geld kunt krijgen voor een eengezinswoning die renovatie behoeft en op een zeer goede locatie staat, dan voor een woning die zo goed als nieuw is en niet gerenoveerd hoeft te worden.

Naast de vrijstaande eengezinswoning zijn er twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen, die goedkoper zijn om te bouwen of te kopen, maar nog steeds zeer populair zijn.

Vrijstaand huis

De vrijstaande eengezinswoning wordt gekenmerkt door vier buitenmuren. Het staat op enige afstand van de buurman en is dus de woonvorm met de grootste vrijheid en individualiteit. Dit geldt vooral wanneer het vrijstaande huis op een groot stuk grond staat en er geen buurman binnen zicht- of hoorafstand is.

Vrijstaande eengezinswoningen brengen in vergelijking met andere soorten woningen zeer hoge prijzen op bij de verkoop van onroerend goed. Dit is niet alleen te danken aan de individualiteit van deze vorm van huisvesting. De vrijstaande eengezinswoning biedt vele mogelijkheden om de eigen wensen en woonideeën te realiseren. Dit geldt vooral als het huis eigendom is van de bewoner.

Vrijstaande eengezinswoningen kunnen worden onderverdeeld volgens hun bouwtype. Als u een vrijstaand huis wilt verkopen, is het type constructie van invloed op de prijs. Voor een door een architect ontworpen huis kunt u doorgaans een hogere koopprijs vragen dan voor een geprefabriceerd huis.

Het huis van de architect

Het bouwen van een architectenhuis is de beste manier om uw individuele ideeën te realiseren. Zet uw ideeën op papier en laat dan een architect een ontwerp maken. U kunt bijna alle onderdelen van het huis zelf bepalen. Kies de woonruimte, het aantal kamers, het dakontwerp en de bouwmaterialen. Het huis wordt gebouwd volgens uw specificaties. De kosten voor een door een architect ontworpen huis kunnen twee keer zo hoog zijn als voor een prefab-huis dat u uit een catalogus kiest. Maar in ruil daarvoor worden uw individuele ideeën precies uitgevoerd.

Solide huis uit de catalogus

Er zijn een groot aantal bedrijven op de markt die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling en marketing van vrijstaande huizen. U kunt een model kiezen en in veel gevallen individuele aanpassingen doen. De afmetingen van de woonruimte en de dragende muren liggen echter vast en kunnen niet worden gewijzigd.
De massieve constructiemethode kan in verschillende varianten worden toegepast. Hoge kwaliteit wordt bereikt met de traditionele baksteen-op-steen bouwmethode. Als alternatief worden kant-en-klare elementen van beton gebruikt. Deze kunnen de bouwtijd tot een paar weken terugbrengen.

 • Massief huis

Eengezinswoningen in lichtgewichtconstructie

Lichtgewicht bouwen wordt beschouwd als de goedkoopste en snelste vorm van het bouwen van een eengezinswoning. De huizen zijn verkrijgbaar in veel verschillende varianten en de prijzen zijn zeer redelijk in vergelijking met de andere woningtypes. De bouwer viert de topping-out ceremonie al na een paar dagen. Lichtgewicht huizen hebben een levensduur tot 100 jaar en hun plattegrond kan nadien niet meer worden gewijzigd.

Vrijstaande huizen met oma-bijgebouw

Vrijstaande eengezinswoningen kunnen worden voorzien van een omaflat. Deze huizen hebben een grotere vloeroppervlakte. Het oma bijgebouw is al gepland tijdens de bouwfase. Latere integratie van het bijgebouw is mogelijk als het huis voldoende ruimte biedt.

Granny flats kunnen worden gepland op zolder, in de kelder of aan een puntgevel. Het belangrijkste is dat ze op zichzelf staan. Beide partijen wonen alleen en zijn niet afhankelijk van de woning van de andere partij.

Veel omaflats hebben een eigen ingang. Dit is een noodzakelijk kenmerk, vooral als de omaflat verhuurd gaat worden. De oppasflat kan ook worden bereikt via een eigen ingang en trap of een andere deur.

De woonruimte van een vrijstaande eengezinswoning kan sterk variëren. Kleine vrijstaande woningen van één verdieping in bungalowstijl beginnen bij woonoppervlaktes van 80 tot 100 vierkante meter. De gemiddelde woonoppervlakte bedraagt tussen 120 en 160 vierkante meter. Architectenhuizen in opdracht van rijke opdrachtgevers kunnen woonoppervlakken van enkele honderden vierkante meters hebben. Huizenbouwers bieden hun modellen aan met woonoppervlaktes tot 250 vierkante meter.

Twee-onder-een-kapwoningen

Een twee-onder-een-kap woning is gebouwd op een stuk grond. De eigenaar verwerft een aandeel in de mede-eigendom van het perceel. Of het perceel wordt verdeeld.

De twee helften van een twee-onder-een-kapwoning zijn identiek van constructie. De leefruimtes zijn vaak spiegelbeeldig gerangschikt. De leefruimte is gemiddeld tussen 100 en 160 vierkante meter.

Twee-onder-een-kapwoningen zijn vaak voorzien van een kelder en hebben een dakvorm waaronder de zolder kan worden uitgebreid. Op deze manier is het mogelijk de leefruimte uit te breiden.

Het voordeel ten opzichte van een rijtjeshuis is dat er een puntgevel is en dat de tuin niet alleen via de woonkamer kan worden bereikt, zoals bij tussenwoningen het geval is. Er is ook een grotere tuin, en een garage of carport kan gemakkelijker worden gebouwd.

De bouwkosten en de kosten van de grond zijn aanzienlijk lager. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de buren in een twee-onder-een-kapwoning naast elkaar wonen binnen gehoorsafstand. Dit geldt met name voor balkons en terrassen, die in een twee-onder-een-kapwoning meestal vlak naast elkaar liggen.

 • Twee-onder-een-kap woning

Rijtjeshuizen

Rijtjeshuizen zijn wat hun bouwvorm betreft identiek aan de twee-onder-een-kapwoning. Het stuk grond wordt verdeeld of hermeten onder de mede-eigenaars. Dit vermindert de bouwkosten voor het huis en het perceel. De architectuur van de rijtjeshuizen, die aaneengebouwd zijn, verschilt onderling niet. Ook hier zijn de buitenste huizen vaak spiegelbeelden van elkaar, omdat dit een mooiere aanblik biedt.

Naast het probleem van de nabijheid van de buren, heeft het rijtjeshuis ook een slechte toegankelijkheid van de tuin in de tussenwoningen. Het pad leidt door de woonkamer of, indien mogelijk, rond de hele rij huizen. Bovendien zijn er twee buren binnen gehoorsafstand in de middelste huizen.

Kelder of bijkeuken

Het verwarmingssysteem, de boiler voor de warmwaterbereiding en alle aansluitingen die nodig zijn voor de voeding van het huis kunnen in de kelder of in de bijkeuken worden geïnstalleerd. De kelder brengt verschillende voordelen met zich mee. Het vergroot de beschikbare leefruimte en biedt vele mogelijkheden voor individueel gebruik. Denk hierbij aan het uitbreiden van de woonruimte of het creëren van een ruimte voor het beoefenen van hobby’s. De kelder kan worden voorzien van een eigen toegang en biedt opslagruimte voor fietsen of tuingereedschap. Het is ook mogelijk om een kantoor in te richten.

Een kamer in de kelder wordt regelmatig gereserveerd voor de huishouding. De kelder biedt dus vele voordelen. Het nadeel is de hoge kostprijs van de bouw van een kelder. Zeer grote huizen kunnen ook een gedeeltelijke kelder hebben. Niettemin liggen de extra kosten in vergelijking met een vloerplaat meestal in de orde van grootte van vijf cijfers.

Indien er geen kelder is, moet op de begane grond een ruimte worden ingericht voor alle aansluitingen en de installatie van het verwarmingssysteem. Dit is een nadeel omdat er minder leefruimte beschikbaar is. Aan de andere kant zijn de kosten voor de bouw van het huis niet zo hoog.

Bij doorverkoop voegt de kelder altijd waarde toe aan een huis. Als u als bouwer besluit een kelder te laten bouwen, wordt dat zeker beschouwd als een financiële investering die de moeite waard is.

Garage, carport en bijgebouw

Eengezinswoningen worden vaak uitgebreid met een carport of een garage voor het parkeren van voertuigen. De bijgebouwen kunnen worden uitgebreid met ruimtes voor tuingereedschap of fietsen. Oudere eengezinswoningen hebben vaak aangebouwde bijgebouwen die vroeger als bijkeuken werden gebruikt. Deze gebouwen hebben vaak een zeer goede solide structuur en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Zij verhogen de waarde van het onroerend goed bij een verkoop, vooral als zij in goede of zeer goede gerenoveerde staat zijn.

 • Carport

Tuin: Natuur en ontspanning in uw eigen huis

Elk vrijstaand huis heeft een aangrenzende tuin, die sterk in grootte kan variëren. Oudere huizen hebben vaak zeer grote tuinen. De reden hiervoor is dat de eigenaars zelfvoorzienend waren en hun eigen fruit en groenten in de tuin verbouwden. In nieuwere eigendommen zijn de tuinen kleiner en gemakkelijker te onderhouden. Dit is te wijten aan een verandering in de levensstructuren.

Veel huiseigenaren zijn gebonden aan hun werk en moeten grotere afstanden afleggen dan in het verleden. Een tuin die zeer arbeidsintensief is, is niet langer gewenst. Kleine tuinen die weinig onderhoud vergen, worden gebruikt voor recreatie en ontspanning. Ze zijn aangelegd met gazon of groenblijvende planten. De arealen waar groenten en fruit worden geteeld, zijn veel kleiner dan in vroeger tijden.

In het kader van de verkoop van onroerend goed heeft een tuin een waardeverhogend effect, vooral als hij zeer goed onderhouden en tegelijk gemakkelijk te onderhouden is. De grootte van de tuin moet tussen 600 en 1.500 vierkante meter liggen, wil hij een waardeverhogende component hebben.

Verkopen geërfd huis

In de meeste gevallen beslissen de erfgenamen om te erven. Zelfs als het eigendom ver verwijderd is van de woonplaats van de erfgenaam. Maar juist in deze situatie rijst de vraag wat er met het eigendom moet gebeuren. Als bewonen of verhuren van het huis geen optie is, is de meest voorkomende overweging het geërfde huis te verkopen.

Na het erven van een huis is de eerste stap voor de erfgenaam de gang naar de arrondissementsrechtbank. Daar kan de verklaring van erfrecht worden aangevraagd. Deze maatregel moet ook worden genomen als de erfgenaam alleen aanspraak maakt op het verplichte deel. Uit de verklaring van erfrecht blijkt dat de erfgenaam de rechtmatige eigenaar van het goed is.

De verklaring van erfrecht wordt afgegeven door de probate rechtbank. De bevoegde rechtbank voor de erfopvolging is altijd de rechtbank van de laatste woonplaats waaronder de overledene was ingeschreven.

Bij de benoeming voor de probatierechter moet de erfgenaam zijn of haar aanspraak op de erfenis bewijzen. Dit kan geschieden door middel van het openbaar testament, het erfcontract of door het bewijs van de verwantschap met de bijbehorende wettelijke erfopvolging.

Huis verkopen na echtscheiding

Wie besluit te trouwen en in het huwelijk te treden, is in de meeste gevallen van plan voor altijd met zijn echtgenoot samen te leven en alles te delen wat hem toebehoort. Wanneer men trouwt, denkt niemand eraan dat er uiteindelijk een echtscheiding zal komen en mogelijk zelfs een geschil over bezittingen. Maar in 2017 bedroeg het scheidingspercentage in Duitsland meer dan 36 procent, wat aantoont dat helaas niet alle huwelijken eeuwig stand houden. Vaak zijn vreemdgaan, het dagelijkse leven inclusief routine of zelfs financiële problemen de redenen voor een scheiding.

 • Verkoop van onroerend goed in geval van echtscheiding

Waardevermeerdering door conversie?

Een oud pand kan worden herbestemd door middel van een woningverbouwing. Kleine kamers kunnen gecombineerd worden. Als alternatief kunnen nieuwe kamers worden gecreëerd. Dakverbouwingen of kelderverbouwingen kunnen zelfs nieuwe vierkante meters toevoegen. Dit opent vele mogelijkheden voor de huidige bewoners van het huis, maar kan soms ook nuttig zijn als u uw huis wilt verkopen. Vooral in het geval van oude gebouwen met kleine kamers kan een verbouwing wonderen doen en meer kopers aantrekken. Verbouwing vergt echter veel inspanning en een hoge financiële inspanning. U moet het dus alleen gebruiken om de waarde van uw eigendom te verhogen als het uw kansen op de vastgoedmarkt merkbaar verbetert.

Verkopen van onroerend goed: XXL Gids + Checklists

Procedure, kosten en tips – alles in één groot gratis artikel voor onroerend goed, flat, huis, villa, appartementsgebouw. Leer stap voor stap hoe u een woning kunt verkopen: woning verkopen.

Een huis verkopen: checklist in 3 fasen

Kent u de 3 fasen van de verkoop van een onroerend goed al?

 1. Voorbereiding: Voorbereiding eigendom en verkoop
  1. Financiële planning en timing van verkoop
  2. Makelaar huren
  3. Gegevens en documenten
  4. Verhogen waarde eigendom
  5. Bepaal de aanbiedingsprijs
  6. Maak een exposé
 2. Verkoopfase: het pand op de markt brengen en kopers vinden
  1. Markt eigendom
  2. Contact met potentiële kopers
  3. Potentiële kopers filteren en selecteren
  4. Kredietcontrole
  5. Data bekijken
  6. Verkoopgesprek & onderhandeling over aankoopprijs
 3. Verkooptransactie: Koopovereenkomst tot overdracht
  1. Opstellen koopcontract bij notaris
  2. Notaris afspraak
  3. Inschrijving in het kadaster en verwerking van betalingen
  4. Overdracht van het eigendom
  5. Notariskosten en makelaarscourtage
  6. Belasting betalen

In deze gids leert u alle stappen stap voor stap. Perfect voor diegenen die hun eerste eigendom verkopen.

 • Eigendom verkopen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.