Een villa verkopen: Procedure, kosten, solvabele kopers en speculatiebelasting

Verkoop van een villa [jaar] – Verhuizing, administratieve uitgaven, liquiditeit, geërfd ouderlijk huis, echtscheiding… er zijn vele mogelijke redenen om uw villa te verkopen, maar slechts één proces voor de verkoop van onroerend goed. Leer hier alle 18 stappen, van het voorbereiden van uw villa, tot koopovereenkomst en belastingen. Inclusief de vraag: verkopen met of zonder makelaar? U zult ook leren over off-market onroerend goed, marketing zonder onroerend goed portals en de openbare aanwezigheid van de verkoop. Hier worden villa’s alleen aangeboden binnen discrete koperskringen. Vooral voor mensen met een publieke aanwezigheid is dit een belangrijk criterium bij de verkoop van uw villa.

Verkoop Villa [jaar]: Op of uit de markt?!

Als u overweegt voor de eerste keer een villa te verkopen, stelt u zich waarschijnlijk de typische vragen die bij de verkoop van een huis opkomen, en nog een paar meer. Vooral als u een geërfd huis of een geërfde villa wilt verkopen en dus geen eerdere ervaring in de onroerendgoedsector hebt, volgt hier een klein inzicht in het proces en de kosten waarmee u als verkoper te maken zult krijgen.

Procedure: Verkoop van een villa in Duitsland

Om dit te doen, gaat u, of uw makelaar, in 3 fasen te werk (voorbereiding, verkoop en afsluiting). Meer details over de verkoop vindt u hier door op de afzonderlijke stappen te klikken:

 1. Voorbereiding: Voorbereiding villa en verkoop
  1. Financiële planning en timing van verkoop
  2. Makelaar huren
  3. Gegevens en documenten
  4. Verhogen waarde eigendom
  5. Bepaal de aanbiedingsprijs
  6. Maak een exposé
 2. Verkoopfase: “marketing” van de villa en het vinden van kopers
  1. Markt eigendom
  2. Contact met potentiële kopers
  3. Potentiële kopers filteren en selecteren
  4. Kredietcontrole
  5. Data bekijken
  6. Verkoopgesprek & onderhandeling over aankoopprijs
 3. Verkooptransactie: Koopovereenkomst tot overdracht
  1. Opstellen koopcontract bij notaris
  2. Notaris afspraak
  3. Inschrijving in het kadaster en verwerking van betalingen
  4. Overdracht van het eigendom
  5. Notariskosten en makelaarscourtage
  6. Belasting betalen

Wil je nog meer leren over het verkopen van onroerend goed? Lees hier meer over huizen en appartementsgebouwen. Afhankelijk van het type villa dat u hebt, zijn er ook speciale kenmerken waarmee u rekening moet houden. Lees hier meer: Verhuur van een appartementsgebouw.

 1. Huis te koop: Villa voor een huishouden
 2. Appartementenhuis: Villa voor meerdere gezelschappen

Villa verkopen op de markt of uit de markt

Niet op de markt – Een niet op de markt verkoop betekent dat de verkoop van uw eigendom nooit publiekelijk zichtbaar zal zijn. Uw eigendom zal alleen worden aanbevolen aan een interne, solvabele groep kopers met een ideale constellatie. Verkopen buiten de markt om worden vooral gebruikt door vooraanstaande personen die de verkoop, alsmede het adres, de foto’s en nog veel meer geheim willen houden. Ook particulieren maken gebruik van deze dienst, bijvoorbeeld als zij niet willen dat hun familie of buren op de hoogte zijn van de aanstaande verkoop. Uw voordeel: niemand komt achter de verkoop.

Op de markt – Bij verkoop op de markt wordt uw villa door de makelaar gepresenteerd via de gebruikelijke marketingkanalen. U kent zeker de typische marketingkanalen:

 • Advertentievertoning op het kantoor van de makelaar
 • Advertenties in regionale kranten
 • Supraregionale onroerend goed portalen
 • Portaalsites voor advertenties zoals Ebay

Dus aan het gebruikelijke 18-stappen proces, is +1 vraag voor u toegevoegd:

Op de markt of uit de markt verkopen?

Om goede off market makelaars te vinden, moet u vooral letten op referenties, woningen die verkocht zijn. U kunt deze vaak vinden op de websites van de makelaars. Het is dus de moeite waard om de website van de makelaar eens nader te bekijken in plaats van alleen maar naar “Contact” te gaan.

Voorbeeld object, zoals ons huidige hoogtepunt in Berlijn.

Villa te koop voor een huishouden

Kopers van villa’s zijn speciaal. Klassieke eigendommen, moderne gebouwen van architecten en villa’s die geheel volgens de wensen van de eigenaars zijn gebouwd. In vergelijking met huizen en condominiums vereist de makelaardij van villa’s veel betere, kwalitatieve netwerken dan de typische makelaars “om de hoek” meebrengen. Niettemin, alles begint met de eerste stap.

Lees hier meer:

Tip! Lees zo dadelijk meer over “Verkopen als meergezinswoning”. Als u het onroerend goed dienovereenkomstig aanpast of als u al de mogelijkheid hebt om het in verschillende condominiums te verdelen, kunt u de winst op de verkoop verhogen door het afzonderlijk te verkopen.

Villa voor meerdere gezelschappen (appartementsgebouw)

Als u besluit uw huis particulier te verkopen, betekent dit dat u veel tijd moet investeren. Van de taxatie tot de voorbereiding van het exposé, tot de benadering van de klant en de verkoopfase, gaan maanden voorbij zonder enige kennis van de markt. Op alle gebieden is de locatie de belangrijkste factor, niet alleen bij de verkoop van appartementsgebouwen.

Vooral voor erfgenamen kan de opsplitsing in verschillende condominiums een sterke rendementsfactor zijn als u overstelpt wordt met het beheer van een villa die ook nog eens ver weg kan zijn.

Lees hier meer:

Onroerend goed met meerdere eigenaars

De situatie wordt iets moeilijker wanneer een eigendom meerdere eigenaars heeft.

Vooral in het geval van villa’s kan dit het geval zijn. Als het eigendom wordt verkocht, moet dit altijd unaniem gebeuren tussen de eigenaars. Indien dit niet het geval is, moet de eigenaar die het goed wil verkopen een vordering tot verdeling instellen.

Verdelingsactie is tijdrovend en kostbaar

Erfgenamen: gemeenschap van erfgenamen en gedeeltelijke gemeenschap

Villa’s zijn vaak eigendommen die geërfd zijn. Het kan dus gebeuren dat meerdere erfgenamen in het kadaster worden ingeschreven. In dat geval worden de eigenaars opgesomd overeenkomstig § 47 van de kadastrale code. Hun aandelen worden idealiter geheven. Als er meerdere eigenaars zijn ingeschreven, is er sprake van een deelgemeenschap volgens §§ 741 e.v. van het Burgerlijk Wetboek.

In het geval van een gemeenschap van erfgenamen is de situatie enigszins anders. Als een erfgenaam een vordering tot verdeling instelt, wordt het goed geveild en krijgt de erfgenaam alleen zijn deel van de verkoopopbrengst. In het koopcontract moeten alle aandeelhouders aan de kant van de verkoper bij naam worden genoemd. De respectieve aandelenverhoudingen staan ook vermeld in het koopcontract. Dit is vooral belangrijk voor de verkopers, omdat de opbrengst van de verkoop na de verkoop pro rata onder hen zal worden verdeeld.

Voor de koper van het onroerend goed is deze omstandigheid echter irrelevant. Er kunnen zich echter problemen voordoen tijdens de notariële procedure. Vooral als een mede-eigenaar door een ander wordt vertegenwoordigd bij de notarisafspraak. Dan is een schriftelijke volmacht in ieder geval noodzakelijk.

Een villa geërfd? Lees hier meer over het onderwerp

Echtscheiding: Verkoop na scheiding

Indien echtparen in het kadaster zijn ingeschreven, moet worden aangenomen dat zij het onroerend goed alleen gezamenlijk kunnen verkopen. Dit gebeurt vooral in geval van echtscheiding. De wetgever gaat ervan uit dat beide echtgenoten stilzwijgend een gezamenlijke eigendomsovereenkomst hebben gesloten bij de aankoop van het onroerend goed. Dit is geregeld in artikel 749, lid II, van het Burgerlijk Wetboek.

Als één echtgenoot als enige eigenaar is geregistreerd, kan hij of zij het onroerend goed ook alleen verkopen. De niet-geregistreerde echtgenoot hoeft alleen in te stemmen als het goed de volledige eigendom van de huwelijksgemeenschap is. (§ 1365 BGB).

Een villa verkopen na een echtscheiding? Lees meer over de bijzonderheden in het onderwerp hier:

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.