Onroerend goed verkopen in Frankfurt am Main: Procedure, kosten, vergelijkingen van huis, flat – Tips

Onroerendgoed verkopen in Frankfurt am Main – U wilt uw appartement, uw appartementsgebouw of uw stuk grond in Frankfurt verkopen? Ontdek hier waar u rekening mee moet houden bij de verkoop van uw woning in Frankfurt. Ook: Onze gratis gidsen en tips over taxatie van onroerend goed, off market en alle prijzen per vierkante meter in Frankfurt – Welkom in Frankfurt! Terug naar overzicht: Onroerend goed Frankfurt.

Flat en huis verkopen in Frankfurt

Hier vindt u feiten en cijfers over de voormalige hoofdstad van Hessen en beursstad Frankfurt am Main.

 • Staat: Hessen
 • Administratief district: Darmstadt
 • Hoogte: 112 m boven zeeniveau
 • Oppervlakte: 248,31 km2
 • Bevolking: 753.056 (31 dec. 2018)
 • Bevolkingsdichtheid: 3033 inwoners per km2
 • Postcodes: 60306-60599, 65929-65936
 • Gebiedscodes: 069, 06101, 06109
 • Registratienummer van het voertuig: F
 • 16 lokale districten
 • 46 districten
 • 124 gemeenten

Frankfurt am Main: Kaart en ligging

Met ongeveer 750.000 inwoners en een oppervlakte van iets minder dan 750 vierkante kilometer is Frankfurt am Main een van de belangrijke Duitse metropolen naast Berlijn, Hamburg en München. De stad werd bijna volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het huidige Frankfurt wordt gekenmerkt door moderne wederopbouw. Alleen de “Römer” (marktplein van de oude stad) is grotendeels bewaard gebleven. Met het “Dom-Römer-Quartier” werd onlangs de hele oude stadskern rond de Römer gereconstrueerd.

Hier is de mesolocatie van Frankfurt am Main:

Populairste wijken in Frankfurt: Overzicht

Hier ziet u de tien districten van Frankfurt met de hoogste prijsstijgingen voor onroerend goed. Door de zeer dynamische ontwikkeling van de stad, met name de bouw van de ECB, is Oostende sterk in waarde gestegen. Höchst en Nied daarentegen worden nog steeds als probleemwijken beschouwd. Maar ook hier, net als in Griesheim of Bonames, is de microlocatie van uw eigendom een beslissende factor voor de verkoopprijs die u kunt bereiken. Niet alleen staan hier de meest exclusieve panden van de stad bij elkaar, maar ook de duurste straten van Frankfurt.

De tien populairste wijken in een oogopslag:

 1. Bockenheim
 2. Oostende
 3. Griesheim
 4. Westend
 5. North End
 6. Frankfurt Hill
 7. Niederrad
 8. Bornheim
 9. Sindlingen
 10. Gallus

Gallus: handelsbeursdistrict met internationale flair

Er is de laatste jaren veel gebeurd in deze traditionele binnenstadswijk. Oude industriegebouwen zijn gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor nieuwe woonwijken, of zijn – zoals de voormalige Adlerwerke – gevestigde culturele podia geworden. Met de mengeling van restaurants, agentschappen voor creatieve beroepen, werkplaatsen en zelfs dienstencomplexen, tot aan het nummer 1 winkeladres van Frankfurt – het Skyline Plaza – is er bijna een soort modelstadwijk ontstaan. U kunt hier dicht bij elkaar wonen, werken en spelen! Bovendien zijn er uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer via het centraal station en met het nationale wegennet via de Mainzer Landstraße.

Oostende: diverse en opkomende wijk

Vooral hier in het oosten wordt de ware kracht van Frankfurt duidelijk: de Hessische manier van leven gaat heel natuurlijk samen met de polsslag van een moderne zakenmetropool. Het uitgestrekte park langs de rivier gaat ongemerkt over in de binnenhaven van Frankfurt. In de Europese Centrale Bank worden beslissingen genomen die de ontwikkeling van naties mede bepalen, terwijl naast de deur, in een traditionele slagerij, bankiers en ambachtslieden schouder aan schouder hun runderworst eten, de hartige specialiteit waar echte Frankfurters veel meer van houden dan van de worsten die naar de stad zijn genoemd.

Westend: locatie van internationale bedrijven en populaire plek om te wonen

De bedrijven en ondernemingen in het Westend van Frankfurt hechten veel waarde aan een mooi stadsbeeld, en daarom wordt de hoofdstraat gekenmerkt door cafés en restaurants. Bovendien is hier alles te vinden wat naast voedsel nodig is voor het persoonlijk welzijn: fitnessstudio’s, zonnestudio’s en nog veel meer. Dus lichamelijk welzijn is zeker gegarandeerd. Ook de populaire wijken Nordend en Gallus zijn niet ver weg. U kunt dit zelf zien. De Goethestraße, Frankfurt’s topplek voor designer- en luxemode, is ook niet ver weg. Deze straat grenst direct aan het oude operagebouw en leidt naar de Goetheplatz in het centrum van de stad. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de stad relatief klein is in Duitsland en dus een vrij gecondenseerd stadscentrum heeft.

Nordend: Moderne wijk vol art nouveau-gebouwen

Het straatbeeld van Frankfurt’s Nordend wordt helemaal niet gekenmerkt door de typische Frankfurtse wolkenkrabbers. Flatgebouwenen herenhuizen bieden ruimte voor gezinnen, gepensioneerden en alleenstaanden. Direct grenzend aan de Nordend ligt de bekende Westend, waar banken als UBS, KfW en meer, alsmede grote adviesbureaus als de Boston Consulting Group hun kantoren hebben. Ongetwijfeld bevindt zich hier een van de grootste economische centra van het Rijn-Maingebied en dit komt ook tot uiting in de vastgoedprijzen. Voor de omgeving van de Glauburgstraße, gelegen in de Nordend, zijn de prijzen van onroerend goed vergelijkbaar met die van de Westend en de wijk Innenstadt.

Offenbach am Main: Onroerend goed in de populaire buitenwijk van Frankfurt

De stad telt ongeveer 126.000 inwoners en staat daarmee op de vijfde plaats van de steden in de deelstaat Hessen. De stad, die vroeger bekend stond als het centrum van de lederwarenindustrie, maakt deel uit van de agglomeratie Rijn-Main en grenst in het westen direct aan de metropool Frankfurt. Momenteel profileert Offenbach zich vooral als universiteitslocatie en dienstencentrum. De nabijheid van Frankfurt biedt ongekende mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bovendien stijgen de prijzen van onroerend goed in Offenbach steeds meer, wat betekent dat investeren in een woning in de mooie Hessische stad de moeite waard is.

Onroerend goed verkopen: belangrijkste stappen

De huurprijzen en de koopprijzen voor onroerend goed in Frankfurt am Main behoren dan ook tot de duurste van heel Duitsland. Tegelijkertijd zijn de prijzen per vierkante meter in het centrum van Frankfurt natuurlijk vaak heel anders dan in de aangrenzende districten. Vooral in het stadscentrum en in de districten langs de Main zijn de prijzen voor het kopen van onroerend goed in Frankfurt zeer hoog. Het hoge prijsniveau heeft zich allang uitgebreid tot de buitenste stadsgrenzen en tot het omliggende platteland.

Stadsgewesten in vergelijking: cijfers en statistieken

Als u in Frankfurt am Main wilt wonen, kunt u kiezen uit 43 verschillende districten! Voor elk van deze wijken is de vastgoedmarkt – of het nu gaat om een enkele flat of een heel huis – verschillend in termen van vraag, prijzen en aanbod. Ook de verkoper van het onroerend goed moet zich hiervan bewust zijn, aangezien de te behalen verkoopprijs in deze wijken van talrijke factoren afhangt.

Elk district verschilt wat betreft vraag, prijzen en aanbod

Hier vindt u een overzicht van woonwijken in Frankfurt. Een overzicht van de tien dichtstbevolkte districten in Frankfurt (in aflopende volgorde van inwonertal):

Nee. District Gebied
in km²
Inwoners Vrouw Mannelijk Inwoners
per km²
1 Bockenheim 8031 40792 20482 20310 5097
2 Gallus 4112 40250 18866 21384 9788
3 Sachsenhausen Noord 4232 32484 16626 15858 7676
4 Bornheim 2786 30533 16110 14423 10959
5 Nordend-West 3100 30518 15625 14893 9845
6 Oostende 5561 29171 14980 14191 5246
7 Sachsenhausen Zuid 3471 28440 14682 13758 819
8 Niederrad 3182 25557 12809 12748 8032
9 Griesheim 5100 24028 11121 12907 4711
10 Nordend Oost 1532 23028 11947 11081 15031

(Bron: Stad Frankfurt, per 31.12.2018)

Overwegingen vóór de verkoop – checklist

Je eigen huis verkopen een fluitje van een cent? Dat is wat veel huiseigenaren geloven – ongeacht of het om een vrijstaand huis of een flatgebouw gaat! U verhuist nu naar een andere plaats en wilt daar een woning kopen? Of u bent van plan te investeren in onroerend goed als kapitaal belegging en wilt nu een appartementsgebouw kopen om het lucratief te verhuren? Wat ook de reden is voor de verkoop van uw eigendom, de verkoop moet snel en efficiënt verlopen. Al bij de eerste blik op het pand kunnen de horden beginnen voor de niet-deskundige.

Dit zijn de drie dingen waar u op moet letten aan het begin van uw verkoopintenties:

 • Emoties die de aankoopprijs beïnvloeden
 • Objectief zicht op de ligging en de staat van het onroerend goed
 • Verplaats jezelf in de schoenen van de koper

Een ervaren makelaar in Frankfurt heeft de nodige ervaring en afstand om uw eigendom professioneel op de markt te brengen! Altijd in het oog: de best mogelijke verkoopprijs voor uw eigendom.

Voorbereiding en planning

Een goede makelaar begeleidt u niet alleen door het hele verkoopproces, maar geeft u ook advies over financiën en belastingen. Uw vertrouwde makelaar zal u ook helpen met zijn ervaring en deskundigheid bij het bepalen van de aankoopprijs, het opstellen van het exposé en het afhandelen van de aankoop.

Een makelaar zal u ook vanaf het begin adviseren over de volgende punten:

 • Noodzakelijke renovaties voor de verkoop
 • Mogelijke doelgroepen van kopers
 • Succesvolle marketingkanalen
 • Correcte vaststelling van de verkoopprijs
 • Professionele voorbereiding van het exposé
 • Organisatie en uitvoering van bezichtigingsafspraken

Tip! Leer alles wat u moet weten om uw eigendom dienovereenkomstig te taxeren: Taxatie van onroerend goed uitgelegd!

Taxatie onroerend goed: bepalen aankoopprijs

Het district waarin het onroerend goed is gelegen speelt een centrale rol in de verkoopprijs van een onroerend goed in Frankfurt am Main. Het volgende is hier van toepassing:

Locatie, locatie, locatie

Naast de verscheidenheid aan nationaliteiten onder de bewoners is ook de beschikbaarheid van parkeerplaatsen in de nabijheid van de woning van belang. S-Bahn- en U-Bahn-verbindingen in de onmiddellijke omgeving verhogen de waarde van het pand, net als een intacte lokale bevoorradingsstructuur die op korte afstand bereikbaar is. In Frankfurt speelt het effect van vliegtuiglawaai ook een centrale rol bij het bepalen van de prijs, aangezien de luchthaven relatief dicht bij de binnenstedelijke nederzetting ligt.

Waardering van onroerend goed: factoren, berekening en waardevolle informatie.

Verkopers van onroerend goed mogen zich echter niet laten afschrikken door zogenaamd negatieve verkoopcriteria! Want meer dan bijna overal in de Duitse steden speelt de individuele beoordeling van het onroerend goed en de ligging door de koper en zijn of haar doelstellingen een aanzienlijke rol bij de vraagprijs.

Hier is een lijst van andere factoren die de waarde van uw eigendom beïnvloeden:

 • Locatie
 • Infrastructuur
 • Jaar van vervaardiging
 • Gebouw
 • Uitrusting

Procedure: Marketing en kredietbeoordeling

Als u weinig of geen gelegenheid hebt om het verkoopproces zelf te begeleiden en af te ronden – bijvoorbeeld omdat uw huis te ver van Frankfurt ligt, u in het buitenland woont of u terugschrikt voor de vermoeiende klantenvergaderingen – schakel dan een makelaar in als full-service partner bij de verkoop van het huis.

Hier is een overzicht van alle taken van de makelaar:

 • Organisatie van bezichtigingsafspraken
 • Voeren van verkoopgesprekken
 • Taxatie van onroerend goed
 • Opstelling van het koopcontract
 • Verwerking

Tip: Onroerend goed buiten de markt

Een huis verkopen zonder het publiekelijk bekend te maken – hoe moet dat werken? Goede en discrete makelaars weten hoe ze de twee werelden kunnen samenbrengen. In de meeste gevallen heeft maximale discretie ook een positief effect op de verkoopprijs en de snelheid waarmee een onroerend goed van eigenaar verandert.

Discretie heeft de hoogste prioriteit bij een verkoop buiten de markt om

De discrete makelaar is bijzonder nuttig wanneer niet iedereen in een goed functionerende buurt verondersteld wordt uw plannen om te verkopen op te merken. Als een eigendom te koop staat en tijdens deze periode niet wordt bewoond, zorgt het werk van de discrete makelaar ervoor dat er geen “ongenode gasten” in het eigendom komen.

Op de internationale vastgoedmarkt is deze werkwijze reeds lang bekend en gewaardeerd als een “geheime verkoop”.

Discreet makelaar: taken & voordelen

Het inschakelen van een Discreet Makelaarskantoor voor de verkoop van een woning heeft vele voordelen. Wij hebben hieronder enkele van deze voordelen opgesomd.

 • Verkoop van onroerend goed met discretie
 • Verlaten van de gebruikelijke onroerend goed portalen
 • Uitgebreid bestand van belanghebbende partijen
 • Vaak snelle verkoop van het eigendom
 • Onroerend goed in alle soorten en maten

Particuliere woningverkoop: fouten

Zoals u zich kunt voorstellen, liggen er vele gevaren op de loer die een succesvolle verkoop van uw eigendom in de weg kunnen staan. Bij goede makelaars kunt u eenvoudig en vrijblijvend nagaan hoe een makelaar u op deze en vele andere plaatsen kan helpen. Zij verlenen diensten die noodzakelijk en nuttig zijn voor de succesvolle verkoop van uw eigendom. Door een makelaar in de arm te nemen, verkoopt u uw eigendom zonder stress en professioneel. U heeft het onroerend goed – de makelaars hebben de kennis en ervaring voor uw succesvolle verkoop!

Lees hier meer! Verkopend eigendom: Fout

Hier is een overzicht van alle bronnen van fouten:

 1. Slechte voorbereiding
 2. De verkoopprijs van het eigendom is verkeerd
 3. Moeilijk te bereiken zijn voor belangstellenden
 4. Verberg mogelijke defecten
 5. Onderschatting van extra kosten
 6. Laat het koopcontract over aan de notaris

Inbeslagname in Frankfurt: Erbe & Co.

De beslissing om een eigendom te verkopen is gewoonlijk gebaseerd op verschillende overwegingen. Misschien heeft u het pand uit een erfenis gekregen of wilt u naar een andere stad verhuizen en niet huren. Het einde van een afschrijvingsperiode kan ook een reden zijn om een eigendom te verkopen. Er zijn ook zeer dramatische redenen waarom eigenaars van onroerend goed besluiten te verkopen.

Bijzonder geval van verkoop van onroerend goed: gedwongen verkoop

Indien de verkoop van een onroerend goed bijvoorbeeld het gevolg is van financiële knelpunten bij de eigenaar, is het van belang dat de verkoop op zeer korte termijn kan worden afgerond. Dit geldt met name in het geval dat een executie dreigt. In de resterende tijd tot de veilingdatum proberen veel eigenaren hun eigendom massaal op de markt aan te bieden. Vaak, uit deze hachelijke situatie, gaan ze “slordig” te werk bij het grondig bepalen van de verkoopprijs. Ofwel is de verkoopprijs te laag (“het belangrijkste is dat het huis verkocht is”), ofwel precies het tegenovergestelde!

Als u de inbeslagname openbaar maakt, zal de koper proberen de koopprijs te drukken.

Dit laatste kan zelfs succesvol zijn indien de “markt” – d.w.z. de potentiële groep kopers – nog niet op de hoogte is van de gedwongen verkoop. Dan heeft u ook een zeer goede kans om een goede prijs voor uw woning in Frankfurt am Main te krijgen. Wanneer echter bekend wordt dat een verplichte veiling nodig is, doet zich vaak het probleem voor dat de koper de prijs wil drukken. Hij kan ook wachten om te zien of hij het eigendom tijdens de veiling tegen een lagere prijs kan verwerven.

Makelaar bij gedwongen verkoop: Voordelen

Om fouten te vermijden die uw verkoopkansen verslechteren, moet u zich zelfs bij een (dreigende) gedwongen verkoop tot vastgoeddeskundigen wenden. Zij zullen u adviseren met al hun professionele know-how en – bovenal – de nodige discretie! Zij zullen ervoor zorgen dat anderen geen munt slaan uit uw (noodlijdende) situatie!

U bepaalt zelf van welke diensten van het makelaarsteam u gebruik wenst te maken

Vastgoedmakelaars kunnen ervoor zorgen dat uw eigendom niet via een gedwongen veiling hoeft te worden verkocht, wat meestal zeer kostbaar is. Zelfs indien in individuele gevallen haast geboden is, zullen zij al hun kennis en ervaring aanwenden om tot een succesvolle verkoop te komen.

 • Grondige taxatie
 • Situatie-analyse Financiering
 • Voorbereiding van een exposé
 • Directe plaatsing van aanbiedingen via onze database van geïnteresseerden
 • Voorbereiding van alle verkoop- en contractdocumenten
 • Snelle verwerking van de verkoop

U beslist van welke diensten van het vastgoedteam u gebruik wenst te maken en welke u zelf wenst over te nemen. Diepgaande kennis van de vastgoedmarkt in Frankfurt am Main kan in uw voordeel worden aangewend!

Onroerend goed prijzen in Frankfurt

Stijgende huurprijzen en vastgoedprijzen: dit geldt nu niet alleen voor de agglomeraties, maar ook voor de omliggende gebieden van de grote steden. In Frankfurt am Main is dit een ontwikkeling die lang voor de huidige hausse is begonnen. En toch geloven vastgoeddeskundigen dat er een einde is gekomen aan de snelle prijsontwikkeling, en spreken zij zelfs van een prijszeepbel die dreigt te barsten. Dus als u uw huis in Frankfurt am Main wilt verkopen, moet u profiteren van het huidige hoge prijsniveau en uw verkoop nu plannen!

Vraag vandaag nog een makelaar voor een eerste, vrijblijvende taxatie van uw woning in Frankfurt am Main. De jarenlange expertise van de potentiële makelaar op de onroerend-goedmarkt van het Rijn-Maingebied garandeert een snelle, professionele en objectieve taxatie van uw onroerend goed – idealiter natuurlijk met de nodige discretie.

Tip! Lage rente en stijgende huren: Er zijn veel argumenten die pleiten voor onroerend goed als kapitaalbelegging in Frankfurt am Main. De veilige en winstgevende investering. Lees nu meer: Onroerend goed als kapitaalbelegging

Steden in Duitsland met hoge koopprijzen: Vergelijking

Meer en meer huurders willen kopen. Profiteer van de positieve situatie en verkoop uw oude woning nu tegen een goede verkoopprijs. Frankfurt kent een sterke groei: ook in eersteklas onroerend goed.

Frankfurt am Main is een van de duurste steden in Duitsland

Wist je dat al? Niet alleen voor huurders, maar ook voor kopers. Frankfurt am Main is de op twee na duurste stad. Hier ziet u de steden met de hoogste prijzen per vierkante meter voor condominiums in een vergelijking van 2010 en 2018* (in euro per vierkante meter).

Hier is een vergelijking van de ontwikkeling van de prijzen in Frankfurt:

 • 6.060 euro per vierkante meter 2018
 • 4.373 euro per m² 2014
 • Stijging 1,687 euro per m² (+38,58%)

Statistik: Städte mit den höchsten Quadratmeterpreisen für Eigentumswohnungen im Vergleich der Jahre 2010 und 2018* (in Euro pro Quadratmeter) | Statista

Ontwikkeling van de Duitse huurindex voor woningen: statistieken

Hoge huren – Door de stijgende vraag naar huisvesting en woonruimte blijven de huren stijgen. Dit is goed voor de gestaag groeiende woningmarkt van Frankfurt.

Hier zijn alle cijfers over de ontwikkeling van de woninghuurindex voor Duitsland tussen de jaren 1995 en 2020:

 • 1995: 76,7
 • 2000: 83,9
 • 2005: 87,7
 • 2010: 93,7
 • 2015: 100
 • 2020: 105,5

Statistik: Entwicklung des Mietpreisindex für Deutschland in den Jahren von 1995 bis 2017 (2010 = Index 100) | Statista

Frankfurt am Main: Onroerend goed in de financiële metropool

Frankfurt is zeker de meest indrukwekkende Duitse stad. Als je in het centrum van Frankfurt staat, als je hier binnenrijdt, zijn de wolkenkrabbers iets heel indrukwekkends. Hierdoor lijkt de stad twee keer zo groot als Berlijn, drie keer zo groot als München en vier keer zo groot als Keulen. De aantrekkelijke ligging direct aan de Main en in het centrum van Midden-Europa blijft mensen uit heel Duitsland en de hele wereld naar de stad lokken. Frankfurt a.M. staat bekend om zijn unieke skyline, wolkenkrabbers en een bloeiende financiële markt. Maar de stad biedt zoveel meer. Musea, groenzones, de opera, kunstzalen. Cultuur zo ver als het oog kan zien.

Verkopen in Frankfurt am Main: Wijken in de buurt

U wilt een woning verkopen in een van de andere districten? Lees dan hier verder:

Kopen in Frankfurt am Main: Populaire woongebieden

Meer informatie over de respectieve districten vindt u hier:

 • North End
 • Westend