Woninggrootte: Optimale woonruimte voor eigenaar-bewoners en kapitaalbeleggers – Ervaring & tips

Hoe groot wil je dat je huis wordt? – Een-slaapkamer flat of maisonnette? Micro flat of gedeelde flat met huisgenoten? Het type investering dat u kiest en uw persoonlijke doelstellingen bepalen de grootte van de leefruimte. Ontdek hier welke grootte van appartement het meest geschikt is voor eigenaar-bewoners en kapitaalinvesteerders, welke rol de kamerindeling speelt en waarom de locatie van het pand ook belangrijk is.

Woonruimte voor beleggers: kleine flats op A- en B-locaties

Als investeerder is het voor u niet alleen belangrijk om een hoog huurrendement te behalen en leegstand te voorkomen; u wilt ook dat uw woning snel en gemakkelijk te verhuren is. Daarom moet u hiervoor een optimale woonruimte kiezen.

Belangrijkste: hoge huuropbrengst, geen leegstand & snelle verhuur

Belangrijk: Wanneer u een woning koopt als investering, moet u letten op de verhouding tussen het aantal kamers en de woonoppervlakte. Voorbeeld: Een flat van 120 m² met 2 kamers is even moeilijk te verhuren als een flat van 60 m² met 5 kamers. In plaats daarvan zijn appartementen tussen 50 en 80 m² in het verleden bijzonder succesvol gebleken. Eenkamerappartementen van 20 tot 40 m² op zeer goede A- en B-locaties zijn ook winstgevend. Deze eigendommen zijn vooral populair bij alleenstaanden, jonge professionals en studenten. Het enige nadeel: een frequente wisseling van huurders.

Hier is een samenvatting van onze tips:

  1. Evenwichtige verhouding tussen de grootte van de kamer en de leefruimte
  2. Appartementen tussen 50 en 80 m²
  3. Eenkamerappartementen tussen 20 en 40 m²

Tip: Vermijd leegstand bij gedeelde appartementen

Dus te grote flats zijn moeilijk te verhuren. Waarom? De doelgroep voor dergelijke flats is gewoon kleiner. Als u al zo’n grote flat bezit of van plan bent er een te kopen, kunt u deze moeilijkheden omzeilen door de flat te verhuren als een gedeelde flat. Hoewel dit een frequente wisseling van huurders met zich meebrengt, kunt u zo een effectievere prijs per vierkante meter verdienen.

Meer tips over de optimale grootte van een woning vindt u nu in mijn gids op Immobilien-Erfahrung.de:

Micro-appartementen zijn ook uitstekende investeringsobjecten:

Woonruimte voor eigenaar-bewoners: hoge feel-good factor

In vergelijking met kapitaalinvesteerders speelt de subjectieve gevoelsfactor voor eigenaar-bewoners de grootste rol bij de keuze van de juiste woonruimte. De meeste bewoners van een eigen huis hebben meer woonruimte dan nodig is. Bedenk echter wel dat een grotere woning ook een hogere aankoopprijs met zich meebrengt. Om nog maar te zwijgen van de hoge bijkomende aankoopkosten!

Persoonlijke voorkeur en doelen staan voorop!

Conclusie: Hoe groot moet uw eigendom zijn?

Deze vraag hangt af van uw beleggingsstrategie en van uw individuele doelstellingen. Als u een huis of appartement koopt als investering, moet u ervoor zorgen dat het aantal kamers en de grootte van de leefruimte overeenstemmen. Naast 2-3-kamerappartementen tussen 50 en 80 m² zijn ook appartementen met één slaapkamer op A- en B-locaties succesvol gebleken. Als u investeert in een woning als eigenaar-bewoner, komt uw persoonlijk welzijn op de eerste plaats.

Als u nog meer wilt weten over het kopen van een eigendom, voor eigen gebruik of als investering, vindt u bij ons talrijke artikelen, gidsen over het onderwerp verhuurd vs. onverhuurd, evenals checklists, allemaal gratis en 24 uur per dag online beschikbaar!

Flat, huis, appartementsgebouw, alles voor vastgoed beginners!

Nu nieuw op Immobilien-Erfahrung.de: