Bepaling van de koopprijs: De belangrijkste criteria voor uw financiering – kredietwaardigheid, eigen vermogen & co.

Het bepalen van de aankoopprijs – Dus u heeft inmiddels besloten of u een opbrengsteigendom of beleggingspand wilt kopen, ongehuurd of verhuurd, en u heeft ook al de locatie van uw nieuwe woning uitgezocht? Voordat u op zoek kunt gaan naar een woning, moet u eerst de koopprijs bepalen. U kunt hier nagaan welke factoren hierbij van belang zijn en hoe deze ook uw financiering beïnvloeden.

Bepaal de maximale aankoopprijs: Belangrijke factoren

Een van de belangrijkste stappen bij de aankoop van een onroerend goed, en een die vaak wordt onderschat, is het bepalen van de maximale aankoopprijs van het onroerend goed. Om ongewenste verrassingen te voorkomen, is het belangrijk dit vast te stellen voordat u op zoek gaat naar een woning. Dit houdt meestal in dat u met uw bankadviseur om de tafel gaat zitten om uw financiën door te nemen. U toont dan een bepaald bedrag aan eigen vermogen en de bank geeft u dan een overeenkomstige lening. Het bedrag van deze lening hangt zowel af van uw kredietwaardigheid (hiervoor moet u een eigen verklaring overleggen ) als van het eigen vermogen dat u moet laten zien. Er wordt ook rekening gehouden met de loan-to-value ratio van het onroerend goed en de maandelijkse hypotheek.

Eigen vermogen X + Banklening Y

Dit zijn de factoren die ertoe doen:

  • Kredietwaardigheid
  • Hypothecaire leenwaarde van het onroerend goed
  • Beschikbaar eigen vermogen
  • Maandelijkse belasting

Laten we nu de afzonderlijke factoren wat meer in detail doornemen:

Kredietrating: activa vs. passiva

Bij de controle van uw kredietwaardigheid worden uw activa en passiva geïnventariseerd en vergeleken. Als het saldo positief is, d.w.z. uw activa zijn groter dan uw uitgaven en passiva, zijn uw kansen om een lening te krijgen zeer groot. En hoe hoger deze kredietwaardigheid, hoe lager uw investering in eigen vermogen. De bank wil immers ook zo snel mogelijk uw geld terug en wil er zeker van zijn dat zij dat ook krijgt.

Activa worden gekoppeld aan passiva

Hypothecaire leenwaarde van het onroerend goed: Marktwaarde & marktwaarde

De hypotheekwaarde van het onroerend goed is doorgaans lager dan de marktwaarde. De marktwaarde is de verkoopprijs van het huis of appartement als het op dit moment verkocht zou worden. Daarom wordt de marktwaarde ook wel de “theoretische marktwaarde” genoemd. De hypotheekwaarde ligt gemiddeld 20% onder deze waarde. Om het risico op wanbetaling zo klein mogelijk te houden, baseren de banken hun kredietverlening op de hypotheekwaarde en niet op de marktwaarde.

Hypothecaire leenwaarde = marktwaarde – 20%

Beschikbaar eigen vermogen: afhankelijkheid van de activabalans

Als algemene regel geldt dat 20% eigen vermogen nodig is. Zoals reeds gezegd, hangt het precieze bedrag van het eigen vermogen uiteindelijk af van uw kredietwaardigheid. Hoe positiever uw balans, hoe minder eigen vermogen u hoeft te tonen. U kunt dus ook investeren in een woning met een eigen vermogen van 10% of 15%.

Hoe beter de kredietwaardigheid, hoe minder aandelenkapitaal

Maandelijkse lasten: inkomsten en uitgaven

De laatste belangrijke factor die de financiering en dus de maximale aankoopprijs beïnvloedt, is uw maandlast. Net als bij de kredietcontrole worden hier inkomsten en uitgaven vergeleken. Dit is belangrijk voor de bank, omdat zij zo de voorwaarden voor terugbetaling, rente en aflossing kan bepalen.

Conclusie: Bepaal maximale aankoopprijs & financiering

Naast uw kredietwaardigheid en het beschikbare eigen vermogen, hangt het ook af van uw maandelijkse financiering en de hypotheekwaarde. Op die manier kunt u niet alleen de maximale aankoopprijs bepalen voordat u op zoek gaat naar een woning, maar ook de voorwaarden voor de terugbetaling van uw lening.

Eigendom kopen: Leren van A-Z

Als u nog meer wilt weten over de maximale aankoopprijs, bekijk dan onze gids:

â Een gids â Alle feiten â Tips van insiders â Koopchecklists over de vragen die nieuwkomers in onroerend goed hebben bij het kopen van de flat: Bezit of huur, financiering van een appartement, huizenjacht, vastgoedportalen, makelaars, taxatie, aankoopprijzen, onderhandelingen en belastingen. Kennis en ervaring van experts, in één gids. Leer stap voor stap het proces van het kopen van een flat en veel insider tips!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.