Uitleg over makelaarscourtage: kosten per deelstaat bij aankoop onroerend goed

Makelaarscourtage uitgelegd – Als er een makelaar bij het aankoopproces betrokken is, is er een makelaarscourtage verschuldigd. Dit is een van de bijkomende aankoopkosten die u altijd bij de uiteindelijke aankoopprijs moet optellen. Het bedrag van de makelaarscourtage varieert naar gelang van de waarde van het onroerend goed en de federale staat. Zoek hier uit wie de kosten voor de makelaar op zich neemt en hoeveel u in welke deelstaat moet betalen.

Makelaarscourtage: kosten en uitsplitsing

Indien een makelaar betrokken is bij de aankoop van uw eigendom, zullen er kosten aan verbonden zijn. Deze worden makelaarscourtage genoemd. Het bedrag van de commissie hangt af van de aankoopprijs en van de federale staat. Voor particuliere aankopen wordt de commissie van de makelaar 50/50 verdeeld tussen de koper en de verkoper. Voor commerciële aankopen kan over deze splitsing afzonderlijk worden onderhandeld.

  • Onderhandse aankoop: 50/50 tussen koper en verkoper
  • Commerciële aankoop: vrij bespreekbaar

Vergoedingen per federale staat: Tabel

Afhankelijk van de federale staat waarin het onroerend goed is gelegen, zijn verschillende vergoedingen verschuldigd. In principe kunt u een makelaarscourtage tussen 3,57% en 7,14% verwachten.

Makelaarscourtage: 3,57% – 7,14%

Voor particuliere aankopen zijn deze waarden dus van toepassing:

Staat Commissie
Baden-Württemberg 3,57 %
Beieren 3,57 %
Berlijn 7,14 %
Brandenburg7,14 7,14 %
Bremen 5,95 %
Hamburg 6,25 %
Hesse 5,95 %
Mecklenburg-Vorpommern 3,57 %
Nedersaksen 3,57 %
Noordrijn-Westfalen 3,57 %
Rijnland-Palts 3,57 %
Saarland 3,57 %
Saksen 3,57 %
Saksen-Anhalt 3,57 %
Sleeswijk-Holstein 3,57 %
Thüringen 3,57 %

Eigendom kopen: Leren van A-Z

Hier vindt u alles wat u moet weten voor de aankoop van onroerend goed, van A tot Z: koop of huur, financiering van een appartement, zoeken naar appartementen, vastgoedportalen, makelaars, taxatie, aankoopprijzen, onderhandelingen en belastingen. Kennis en ervaring van experts, in één gids.

✓ Een gids
✓ Alle feiten
Tips van insiders
✓ Aankoop checklists

Leer stap voor stap het proces van het kopen van een flat en veel insider tips!