Laat je kredietwaardigheid controleren: Mogelijkheden, kopers, ervaring en wat wordt er gecontroleerd?

Controleer de kredietwaardigheid – Een van de belangrijkste taken vóór elke verhuur is de kredietwaardigheid van de kandidaat-huurders te controleren. Als eigenaar wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat er in de toekomst geen huurachterstand optreedt en dat u daardoor geen economische schade lijdt. Als u een beroep doet op een makelaar, kunt u rekenen op een professionele kredietcontrole en een correcte evaluatie van de Schufa-score van uw aanvragers. Wij controleren de solvabiliteit van kandidaat-huurders en doen aanbevelingen voor huurders die op grond van hun kredietwaardigheid geen bezwaar hebben en de eerste keus zijn voor uw huurwoning.

Kredietwaardigheid: Wie controleert hier wat?

In het moderne zakelijke verkeer is een controle van de kredietwaardigheid niet meer weg te denken. De betrouwbaarheid van de betaling wordt reeds gecontroleerd bij elke aankoop met een kredietkaart. Zelfs de aankoop op afbetaling in een elektronicawinkel, bijvoorbeeld, werkt voor de klant alleen als de kredietwaardigheid onmiddellijk wordt gecontroleerd. De klassieke instelling voor informatie over kredietwaardigheid van allerlei aard is Schufa. Sinds 1927 houdt deze particuliere kredietinstelling, georganiseerd in de vorm van een naamloze vennootschap, de betrouwbaarheid van de mensen bij met betrekking tot hun vermogen en hun betrouwbaarheid om te betalen.

Voordat iemand anders mijn eigen kredietwaardigheid controleert, kan ik het altijd zelf doen. Ook hier is de klassieke manier een aanvraag in te dienen bij Schufa. De eerste aanvraag (meestal per post) bij Schufa is gratis. Voor elke bijkomende aanvraag rekent Schufa een vergoeding van 30 euro aan. Het antwoord wordt dan eveneens per post toegezonden. Voor zowel verhuurders als huurders biedt Schufa speciale servicepakketten aan waarmee kredietwaardigheidsinformatie op een formeel correcte wijze kan worden opgesteld.

Natuurlijk zijn er nu ook tal van manieren om iemands kredietwaardigheid online te bepalen. Het voordeel: het is sneller en ik kan mijn eigen gegevens op elk moment bekijken. Als daar een fout wordt geconstateerd, kan die zeer snel worden gecorrigeerd. Het maakt niet uit of het Schufa is of een van de online aanbieders: Niemand kan zijn kredietwaardigheidsgegevens krijgen zonder zijn identiteitskaart te gebruiken.

Leningen: Kortlopende en langlopende schulden

In de eerste stap wordt bijvoorbeeld informatie over lopende of beëindigde leningen, kredietkaarten of krediettermijnen in de kredietcontrole opgenomen.

Rekeningen: Bank, Share Deposit & Co.

Voorts verkrijgen de controleurs informatie van de koper over zijn eigen bank- of lopende rekeningen, alsmede over debetfaciliteiten, postorderrekeningen of opzeggingen van rekeningen.

Contracten: Telefoon, leasing, betaling in termijnen.

Hier wordt bijvoorbeeld informatie verzameld over het sluiten van contracten, de beëindiging van contracten en individuele contracten.

Schulden: Schuldregisters (zoals Schufa)

In deze stap wordt nagegaan of er reeds vermeldingen in de debiteurenlijsten zijn aangebracht. Dergelijke bedrijven slaan echter ook informatie op over dagvaardingen bij verstek, insolventieaanvragen, gedwongen executies en ook over beëdigde verklaringen.

Schufa opvragen en gegevens correct evalueren

Door het verkrijgen van een Schufa rapport, creëer je een basis. Maar voordat u een huurder kiest, moet u de gegevens correct evalueren, waarvoor u veel deskundigheid en ervaring in het “lezen” van de scorewaarden nodig hebt. Als u op dit punt een verkeerde beslissing neemt, kan dit leiden tot hoge vervolgkosten en een hoop ellende.

Bij onroerendgoedtransacties – en ook bij verhuur – hoort bij het inschakelen van een makelaar natuurlijk ook een controle van de kredietwaardigheid van kandidaat-huurders. Dit geeft u de zekerheid van het verhuren aan een echt solvabele aanvrager. U hebt zelf geen werk met de Schufa query, daar deze dienst deel uitmaakt van de diensten van de makelaar in opdracht.

Nummerspelletjes: Wat de scoretabellen zeggen

 • De SCHUFA-scoretabellen geven een overzicht van wat de persoonlijke SCHUFA-score zegt over de kans op wanbetaling in geval van een zakelijke transactie.
 • Er zijn verschillende soorten SCHUFA-scoretabellen. De SCHUFA-basisscoretabel laat zien hoe u uw persoonlijke SCHUFA-score kunt indelen. Er zijn ook branchespecifieke SCHUFA-scoretabellen die uw kredietwaardigheid voor bedrijven weergeven.
 • Met behulp van een kredietrapport en de SCHUFA scoretabel kan gemakkelijk worden beoordeeld of ik een goede kredietwaardigheid heb en hoe waarschijnlijk het is dat ik een contract met een bedrijf zal ondertekenen.

Evenzo kunt u er zeker van zijn dat u alleen aanbevelingen ontvangt voor aanvragers die op grond van hun inkomen en kredietwaardigheid in aanmerking komen. De evaluatie van de kredietwaardigheid wordt uitgevoerd volgens uw criteria als eigenaar. Hebt u een zeer specifiek idee van het inkomen of het inkomensniveau van uw nieuwe huurder? Dan zal deze belangrijke basis voor uw huurdersonderzoek in aanmerking worden genomen en worden meegenomen in de screening van potentiële kandidaten. De u toegezonden voorselectie bespaart u dus veel tijd en zenuwen. U krijgt maximale zekerheid dat u de juiste huurder voor uw woning heeft gevonden.

Huren met makelaars? Alle voordelen in een oogopslag

Eigenaars van onroerend goed die erover denken hun eigendom te verhuren, hebben in eerste instantie niet altijd een makelaar in gedachten. Het inschakelen van een makelaar kost immers geld: sinds 1 juni 2015 geldt voor de makelaardij in woningen in Duitsland het “Bestellerprinzip”: als u een makelaar aanstelt, betaalt u hem ook. Als de huisbaas een makelaar inhuurt om een flat voor hem te vinden, moet hij hem ook betalen. Als de makelaar een kandidaat-huurder vindt, hoeft de toekomstige huurder de makelaar niets te betalen.

Wat kost de makelaar bij verhuur

Het bedrag van de commissie is in principe vrij onderhandelbaar voor verhuurders. In de regel ligt het echter tussen 1,5 en 2 netto koude huren plus BTW. Voor huurders is het bedrag van de commissie duidelijk bij wet beperkt: Zij mag niet meer bedragen dan twee netto koude huren, vermeerderd met BTW.

Maar: Een makelaar…

 • Bespaart tijd en moeite!
  Een goede makelaar zal de tijdrovende zoektocht naar huurders ter plaatse overnemen.
 • Zorgt voor meer veiligheid!
  Een goede makelaar controleert de kredietwaardigheid van potentiële huurders.
 • Top huurcontract!
  Een goede makelaar zorgt voor een goede huurovereenkomst.
 • Brengt fiscale voordelen met zich mee!

Makelaarskosten zijn fiscaal aftrekbaar voor de verhuurder.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.