Woonruimte verhuren – tips

Verhuren van woningen – Aangezien voor het verhuren van woningen het kopersprincipe geldt, zien sommige eigenaars ervan af een agent in te schakelen. Maar zelfs als u voor de dienst betaalt, moet u de voordelen overwegen en nagaan waarom een makelaar de beste oplossing is.

Waar moet je op letten als je huurt

In de regel gaat het bij verhuur om appartementen in flatgebouwen of een huis dat u niet zelf gebruikt en dat u bijvoorbeeld als belegging hebt gekocht. Door te verhuren wilt u enerzijds een rendement op uw investering behalen, maar anderzijds ook de risico’s en kosten van leegstand vermijden. De woningnood heeft de markt veranderd en geleid tot talrijke gegadigden voor één aanbod. Hoewel dit uw beslissing kan vergemakkelijken omdat u veel kandidaat-huurders hebt om uit te kiezen, kan het ook een negatief effect hebben als u door het aantal kandidaten niet met de grootste zorg op onderzoek uitgaat.

Fouten bij het huren: kredietwaardigheid, huurschulden

Het inschakelen van een makelaar is altijd voordelig en voorkomt dat u fouten maakt in het selectieproces en bijvoorbeeld kiest voor een kandidaat-huurder met kredietwaardigheidsbeperkingen of huurschulden. Als u toch particulier wilt huren, houd er dan rekening mee dat u veel aandacht besteedt aan het doorlichten van een bevoorrechte kandidaat.

U wilt snel een nieuwe huurder vinden en de kosten van uw zoektocht zo laag mogelijk houden. Sinds de invoering van het kopersprincipe zien sommige eigenaars ervan af een makelaar in de arm te nemen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel een groot risico blijken te zijn als u onvoldoende ervaring hebt met verhuur. Voordat u uw appartement of huis verhuurt, moet u alle belangrijke feiten over de aanvrager, zijn of haar financiële situatie en kredietwaardigheid te weten komen. De eerste indruk is ook een doorslaggevende factor bij de beslissing of u een appartement verhuurt met een voordeel of voorgeprogrammeerde problemen in een flatgebouw. Alles over de fouten bij het huren.

Taken vóór het huren: Controleer kredietwaardigheid

Een van de belangrijkste taken vóór elke verhuur is het controleren van de kredietwaardigheid van de aanvragers. Als eigenaar wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat er in de toekomst geen wanbetalingen bij de verhuur zullen zijn en dat u bijgevolg geen verliezen zult lijden. Als u een makelaar inschakelt, bijvoorbeeld experts, kunt u vertrouwen op een professionele controle van de kredietwaardigheid en een correcte evaluatie van de Schufa-score van uw aanvragers. Deskundigen controleren de solvabiliteit van kandidaat-huurders en doen u aanbevelingen die onberispelijk zijn en op grond van hun kredietwaardigheid de eerste keuze zijn voor uw huurwoning. Meer informatie over het controleren van kredietwaardigheid.

Geschikte huurders vinden

De samenhang van vraag en aanbod betekent dat u gegarandeerd niet lang naar een huurder hoeft te zoeken. Vooral als u een woning verhuurt op een gewilde locatie, zult u een ruime keuze aan kandidaten hebben en individueel kunnen beslissen. Toch raden wij u aan uw zoektocht naar een huurder te vereenvoudigen en zonder lang zoeken een geschikte kandidaat voor uw woning te vinden. Meer informatie over het zoeken van een huurder.

Tips voor het huren

Sinds het beginsel “de koper betaalt” van kracht is geworden voor de verhuur van woningen, zien sommige eigenaars ervan af een makelaar in de arm te nemen. Maar zelfs als u voor de dienst betaalt, moet u de voordelen overwegen en nagaan waarom een makelaar de beste oplossing is. Meer tips over hurenvindt u hier

Opstellen contract

U hebt een kandidaat gekozen en bent er zeker van dat u het appartement of huis wilt verhuren aan de persoon die u verkiest? Dan staat u voor de uitdaging om een rechtsgeldige en foutloze huurovereenkomst op te stellen. Hoewel de scheidbaarheidclausule al lang deel uitmaakt van elke huurovereenkomst, moet u ook fouten in de andere punten van het contract vermijden en een juridische betwisting onmogelijk maken. Leer meer over het onderwerp contract.