Fouten bij het huren – Dit is waar je op moet letten

Fout – U wilt snel een nieuwe huurder vinden en de kosten van uw zoektocht zo laag mogelijk houden. Sinds de invoering van het kopersprincipe zien sommige eigenaars ervan af een makelaar in de arm te nemen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel een groot risico blijken te zijn als u onvoldoende ervaring hebt met verhuur. Voordat u uw appartement of huis verhuurt, moet u alle belangrijke feiten over de aanvrager, zijn of haar financiële situatie en kredietwaardigheid te weten komen. De eerste indruk is ook een doorslaggevende indicatie die beslist of u met voordeel zult huren of dat u voorgeprogrammeerde problemen zult krijgen in het appartementsgebouw.

Fouten toelaten – vertrouwen in plaats van controle

U bent goed in het inschatten van mensen en weet of ze u de waarheid vertellen of een situatie verdoezelen? Dat is een voordeel dat van cruciaal belang is wanneer het op huren aankomt. Maar het tekort aan woningen en de daaruit voortvloeiende verstoorde verhouding tussen vraag en aanbod zorgt ervoor dat sommige mensen vindingrijk worden en alles uit de kast halen wanneer zij een flat willen betrekken. Het is van het grootste belang dat u de kredietwaardigheid van alle kandidaat-huurders controleert en niet afgaat op woorden en toezeggingen. Hoewel vertrouwen zeker een positieve eigenschap is, moet u bij het huren als een zakenman denken en controles niet uitsluiten.

Bespaar tijd met makelaars

U heeft geen tijd om in detail in te gaan op de financiële achtergrond van potentiële huurders? Huur een makelaar en besluit om fouten in het algemeen te vermijden en alle relevante taken voor het screenen van huurders in betrouwbare handen te leggen. Zelfs de kleinste vergissingen of nalatigheden kunnen ernstige gevolgen hebben. Indien een kandidaat-huurder bijvoorbeeld in het verleden negatief in de belangstelling is gekomen of schulden heeft bij zijn huidige verhuurder, moet u zich van deze omstandigheid bewust zijn en niet verhuren zonder de belangrijke informatie te hebben ontvangen. Vertrouwen is goed, maar als het om uw geld en uw risico als eigenaar gaat, is controle van de feiten de basis van uw veiligheid en het vermijden van problemen nadat het contract is ondertekend.

Taken vóór het huren: Controleer kredietwaardigheid

Een van de belangrijkste taken vóór elke verhuur is het controleren van de kredietwaardigheid van de aanvragers. Als eigenaar wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat er in de toekomst geen wanbetalingen bij de verhuur zullen zijn en dat u bijgevolg geen verliezen zult lijden. Als u een makelaar inschakelt, bijvoorbeeld experts, kunt u vertrouwen op een professionele controle van de kredietwaardigheid en een correcte evaluatie van de Schufa-score van uw aanvragers. Deskundigen controleren de solvabiliteit van kandidaat-huurders en doen u aanbevelingen die onberispelijk zijn en op grond van hun kredietwaardigheid de eerste keuze zijn voor uw huurwoning. Meer informatie over het controleren van kredietwaardigheid.

Geschikte huurders vinden

De samenhang van vraag en aanbod betekent dat u gegarandeerd niet lang naar een huurder hoeft te zoeken. Vooral als u een woning verhuurt op een gewilde locatie, zult u een ruime keuze aan kandidaten hebben en individueel kunnen beslissen. Toch raden wij u aan uw zoektocht naar een huurder te vereenvoudigen en zonder lang zoeken een geschikte kandidaat voor uw woning te vinden. Meer informatie over het zoeken van een huurder.

Tips voor het huren

Sinds het beginsel “de koper betaalt” van kracht is geworden voor de verhuur van woningen, zien sommige eigenaars ervan af een makelaar in de arm te nemen. Maar zelfs als u voor de dienst betaalt, moet u de voordelen overwegen en nagaan waarom een makelaar de beste oplossing is. Meer tips over hurenvindt u hier

Opstellen contract

U hebt een kandidaat gekozen en bent er zeker van dat u het appartement of huis wilt verhuren aan de persoon die uw voorkeur geniet? Dan staat u voor de uitdaging om een rechtsgeldige en foutloze huurovereenkomst op te stellen. Hoewel de scheidbaarheidclausule al lang deel uitmaakt van elke huurovereenkomst, moet u ook fouten in de andere punten van het contract vermijden en een juridische betwisting onmogelijk maken. Leer meer over het onderwerp contract.