Taken van een makelaar – van exposé tot makelaardij

Taken van een makelaar – In principe vervult een makelaar alle taken die belangrijk zijn voor en tijdens de verkoop- en verhuurfase. Hij stelt een exposé op, bepaalt de marktwaarde van uw eigendom, maakt reclame voor uw eigendom en fungeert vervolgens als tussenpersoon tussen u en belangstellenden. Terwijl het opstellen en publiceren van een advertentie een tijdrovende maar eenmalige taak is, maakt het beantwoorden van vragen van klanten deel uit van de dagelijkse werkzaamheden van een makelaar.

Uitbesteding van taken voor verkoop en verhuring

De makelaardij van een onroerend goed is niet mogelijk zonder veel bureaucratische en organisatorische inspanningen. Als eigenaar hebt u zeker niet de tijd om de klok rond, de hele dag door, voor de marketing van uw eigendom te zorgen. Potentiële kopers stellen veel vragen, verwachten onmiddellijke antwoorden en uw voortdurende bereikbaarheid online en per telefoon. Als u geen “voltijdse eigenaar” bent, is het alleen mogelijk om deze taken naast uw hoofdbaan te realiseren onder de moeilijkste omstandigheden. Naast het beantwoorden van vragen, moet je ook bezichtigingsafspraken maken en uitvoeren.

Ervaren makelaars maken reeds een voorselectie en houden bezichtigingen met solvabele, potentieel geïnteresseerde kandidaat-kopers of -huurders. Op die manier bespaart u tijd en bent u er zeker van dat uw eigendom geen ontmoetingsplaats wordt voor “vastgoedtoeristen” die niet echt van plan zijn om te kopen. Van de succes-geoptimaliseerde beschrijving van uw woning, over de aantrekkelijke illustratie, tot het verkrijgen van alle documenten en het uitvoeren van de afspraken, een makelaar is uw steun als de verkoop of verhuur van het huis snel, veilig en op uw voorwaarden moet plaatsvinden.

Tijdsbesparing en zekerheid door makelaars

Alleen al het verkrijgen van de documenten neemt veel tijd in beslag en vereist dat u letterlijk van het kastje naar de muur moet rennen. Wilt u fouten vermijden, alle nodige documenten bij de hand hebben en hiervoor geen tijd verliezen bij instanties en kantoren? Als u een makelaar in de arm heeft genomen, neemt deze de taken van u over en zorgt bijvoorbeeld voor het bestellen van het energiecertificaat, het opvragen van de kadastrale uittreksels, het doen van het kredietwaardigheidsonderzoek bij Schufa en het controleren van de inkomensverklaringen van potentiële kopers.

Door de ervaring en kerncompetentie van een makelaar profiteert u van het voordeel dat u alleen aanbevelingen krijgt van echte, solvabele prospects die aan uw zoekopdracht voldoen. Wilt u een makelaar inhuren, maar uw vermogen om te handelen niet volledig uitbesteden? Dan kunt u besluiten om afzonderlijke taken over te nemen en u het recht voorbehouden om de verkoop ook zelfstandig uit te voeren als een kandidaat-koper zich rechtstreeks tot u wendt. Wij raden u echter aan beter een makelaar te vertrouwen en de kans op kostbare fouten bij de verkoop van uw eigendom uit te sluiten.

Prijsonderhandeling: Verkoopsucces door onderhandelingsvaardigheden

Op basis van de taxatie van het pand, heb je een biedprijs in gedachten. De prijsbepaling is authentiek, aangezien zij uitdrukkelijk gericht is op de marktwaarde. Potentiële kopers willen echter meestal onderhandelen en proberen de biedprijs in hun voordeel te wijzigen en u letterlijk “in de prijs te drukken”. Met onderhandelingsvaardigheden kunt u het gewenste bedrag bereiken zonder dat een koper zich beperkt voelt in zijn mogelijkheden. U hebt immers reeds een kleine prijsvermindering in de aanbiedingsprijs opgenomen en kunt er op die manier zeker van zijn dat u de koper tevreden stelt en zelf ook tevreden bent.

Bij prijsonderhandelingen zijn knowhow en mentale kracht, een overtuigende stem en zelfvertrouwen bij het overbrengen van de prijsargumenten belangrijk. Een makelaar heeft elke dag te maken met mensen die prijsvoorstellen willen doen en de aankoopprijs van een onroerend goed willen verlagen. Terwijl u als eigenaar snel nerveus en onzeker wordt, vooral in een persoonlijk gesprek over de vraagprijs, blijft uw makelaar sterk en stuurt de communicatie met psychologische vaardigheid in de gewenste richting.

Kredietbeoordeling, bepaling van de biedprijs, bepaling van de marktwaarde

Bij de verkoop van een huis raden wij makelaarsdiensten aan die alle taken omvatten en u op een heel niveau ontlasten. Houd in gedachten dat er een aantal valkuilen en moeilijkheden zijn in elk proces van notering tot ondertekening van het contract.

Wilt u tijd besparen en er zeker van zijn dat uw vraagprijs niet wordt “onderboden” en dat uw huis uiteindelijk ver onder zijn waarde van eigenaar zal veranderen? Om een te hoge of te lage prijs uit te sluiten, heeft uw eigendom een deskundige taxatie nodig. De prijs staat vast, maar kan de kandidaat-koper de financiering garanderen en de door u vastgestelde koopprijs betalen? Het is begrijpelijk dat u zich deze vraag stelt en natuurlijk wilt weten of het koopcontract niet op het laatste moment vanwege de financiering zal sneuvelen. Een makelaar controleert de kredietwaardigheid van de aspirant-koper en vraagt ook om een bewijs van inkomen en een eigen verklaring van de financiële situatie.

Tips voor makelaars

U wilt een huis of appartement verkopen, hebt geen ervaring op de vastgoedmarkt en wilt koste wat kost fouten vermijden? Dan doet u er goed aan gebruik te maken van de uitgebreide diensten van een makelaar en de tijdrovende en ingewikkelde verkoop van uw woonhuis te vereenvoudigen. Wanneer u een vastgoedmakelaar inschakelt, hoeft u de verkoop van uw eigendom niet in uw tijdschema op te nemen, aangezien alle taken rechtstreeks door uw makelaar worden overgenomen en in uw belang worden uitgevoerd. Meer informatie over het onderwerp makelaars.

Makelaarscourtage: de belangrijkste voorschriften

Meer dan 80 procent van alle eigendommen te koop of te huur worden bemiddeld. Dit betekent dat de eigenaar een makelaar opdracht geeft om het aanbod bekend te maken en alle taken tot aan het sluiten van de overeenkomst voor hem uit te voeren. Professionele makelaardij is een dienst die wordt overeengekomen tussen de cliënt en de makelaar. Nadat de dienst is verricht, is een commissie, de zogenaamde courtage, verschuldigd. Wie de provisie betaalt, hangt af van het soort provisie en de reden voor de provisie. Als u uw eigendom via een makelaar verkoopt, betaalt de koper meestal. Voor verhuur geldt sinds 2015 het kopersprincipe, zodat de ontvanger van de factuur en de betaler van de commissie identiek is aan de persoon die opdracht heeft gegeven voor een makelaarsdienst.