Kosten gemaakt vóór de verkoop van het huis

Kosten van de verkoop van een huis – Voordat u een huis hebt verkocht en geld hebt verdiend, moet u een aantal kosten maken die niet mogen worden onderschat. Naast de taxatie en het energiecertificaat als twee van de grootste posten op uw factuur, komen er nog talrijke kostenfactoren bij wegens de organisatie van documenten en de publicatie van advertenties. Het kan al snel oplopen tot een hoog bedrag van vier cijfers als u uw huis onderhands verkoopt en alle noodzakelijke taken zelf op u neemt. Tijd is ook een niet te onderschatten factor die van invloed is op de kosten van de verkoop van een huis. Bent u op zoek naar een oplossing waarmee u deze kosten kunt vermijden en uw huis kunt verkopen zonder vooraf kosten te hoeven maken?

Een huis verkopen via een makelaar verlaagt uw kosten

De kosten die bij de verkoop van een huis worden gemaakt, kunnen worden uitbesteed door één enkele beslissing te nemen en uiteindelijk aan de koper over te dragen. Als u een makelaar opdracht geeft, ontvangt hij of zij een commissie na een succesvolle verkoop. Dit dekt alle kosten voor de voorbereiding en de eigenlijke verkoop.

Anders dan bij verhuur betaalt u de kosten voor het inhuren van een makelaar niet uit eigen zak. De makelaarscourtage maakt veeleer deel uit van de bijkomende aankoopkosten die door de koper moeten worden betaald. De berekening van het percentage van de makelaarscourtage is gebaseerd op de kosten in verband met de verkoop van uw huis.

Grootste kostenposten bij de verkoop van onroerend goed

Onroerend goed verkopen zonder taxatie leidt altijd tot een fiasco. Als u de vraagprijs te hoog stelt, zullen geïnteresseerden wegblijven en zult u rekening moeten houden met een lange verkoopfase. Als u uw eigendom voor een veel te lage prijs aanbiedt en onder de werkelijke waarde verkoopt, zijn verliezen een direct gevolg. Voor een taxatie moet je een bedrag van 1.000 euro berekenen. In de tweede positie kost het energiecertificaat ten minste 100 euro, en 300 tot 500 euro voor een certificaat van behoefte.

Vergoedingen: Advertenties, foto’s, bijkomende kosten

Bovendien zijn er kosten voor de publicatie van advertenties in onroerend goed portalen en ontvangt u ook een rekening van de fotograaf voor professionele foto’s die de verkoop bespoedigen. Het maken van afspraken voor bezichtigingen verhoogt uw telefoonrekening, omdat u af en toe moet terugbellen en contact moet leggen met potentiële kopers. In de praktijk blijkt dat de kosten van de verkoop van een huis veel verder gaan dan de bekende posten en problematisch kunnen worden als u als eigenaar vooraf moet betalen en met het geld over de brug moet komen. Bij onderhandse verkoop heeft u geen mogelijkheid om de reeds gemaakte kosten op de koper af te wentelen, tenzij u de vraagprijs van uw huis onnodig wilt verhogen. De situatie is anders wanneer u verkoopt via een makelaar en de koper deze kosten betaalt als een post in de bijkomende aankoopkosten.

Koper betaalt makelaarscourtage – u bespaart kosten!

U kunt zich beschermen tegen alle financiële kosten in verband met de verkoop van uw huis. Het kopersprincipe, d.w.z. dat de klant de courtage van de makelaar betaalt, geldt alleen voor verhuur en niet voor de verkoop van een huis. U kunt dus zonder aarzelen contact met ons opnemen en kiezen voor een bemiddelingscontract waarin alle diensten en de hoogte van de courtage transparant worden opgesomd en met u worden overeengekomen.

Als onderdeel van de bijkomende aankoopkosten wordt de procentuele provisie, die gebaseerd is op de verkoopprijs van het onroerend goed, volledig door de koper betaald. Het huis verkopen via ervaren makelaars bespaart u niet alleen hoge kosten, maar ook veel tijd. Omdat u alle diensten voor de verkoop van het huis uitbesteedt en professioneel laat uitvoeren, verkoopt u sneller en heeft u de zekerheid dat u de gewenste verkoopprijs ook daadwerkelijk behaalt. Makelaars zijn ervaren onderhandelaars en hanteren een strategische aanpak bij de verkoop van een huis. Op die manier wordt de verkoop objectief en niet op een emotionele basis uitgevoerd, zoals bij particuliere verkoop zelden kan worden vermeden. Verlaag uw kosten en vergroot de kans om uw huis snel en tegen de beste prijs te verkopen.

Bespaar tijd met een makelaar

U bespaart ook kosten doordat u geen tijd hoeft te besteden aan de verkoop van uw huis. Terwijl u uw gewone dagelijkse bezigheden verricht, zal de makelaar de verkoop van het huis voor u verzorgen en u helpen om zonder extra investeringen te verkopen en te profiteren van de professionele diensten. Het voordeel van uw kostenbesparing gaat hand in hand met de zekerheid dat u uw huis tegen de juiste prijs aanbiedt en de hoogst mogelijke verkoopopbrengst behaalt.

Meer informatie over het onderwerp makelaars:

Verkopen

Er zijn verschillende redenen die u aan het denken zetten om een eigendom te verkopen. Veel van onze cliënten bezitten al een eigen huis of appartement wanneer zij het huis van hun ouders erven en weten niet hoe zij nu met de erfenis moeten omgaan. Zit u met deze vraag of heeft u een andere reden om uw huis te verkopen? Onze professionele online makelaars zullen u ondersteunen en u helpen om de beste prijs voor het onroerend goed te krijgen en niet te lang te wachten in de loop van de verkoop. Hoewel u als enige eigenaar ook privé kunt verkopen, stelt een huis of appartement dat eigendom is van een gemeenschap van erfgenamen u voor grotere uitdagingen.

Taken van een makelaar

In principe vervult een makelaar alle taken die belangrijk zijn voor en tijdens de verkoop- en verhuurfase. Hij stelt een exposé op, bepaalt de marktwaarde van uw eigendom, maakt reclame voor uw eigendom en fungeert vervolgens als tussenpersoon tussen u en belangstellenden. Terwijl het opstellen en publiceren van een advertentie een tijdrovende maar eenmalige taak is, maakt het beantwoorden van vragen van klanten deel uit van de dagelijkse werkzaamheden van een makelaar.

  • Hier vindt u meer informatie over de taken van een makelaar.

Commissie voor de makelaar – De belangrijkste voorschriften

Meer dan 80 procent van alle eigendommen te koop of te huur worden bemiddeld. Dit betekent dat de eigenaar een makelaar opdracht geeft om het aanbod bekend te maken en alle taken tot aan het sluiten van de overeenkomst voor zijn rekening uit te voeren. Professionele makelaardij is een dienst die wordt overeengekomen tussen de cliënt en de makelaar. Nadat de dienst is verricht, is een commissie, de zogenaamde courtage, verschuldigd. Wie de provisie betaalt, hangt af van het soort provisie en de reden voor de provisie. Als u uw eigendom via een makelaar verkoopt, betaalt de koper meestal. Voor verhuur geldt sinds 2015 het kopersprincipe, zodat de ontvanger van de factuur en de betaler van de commissie identiek is aan de persoon die opdracht heeft gegeven voor een makelaarsdienst.

  • Hier vindt u meer informatie over de courtage van de makelaar.