Een flat verkopen zonder makelaar: checklist en tips over het proces, de kosten & co.

Een flat verkopen zonder makelaar – Als u uw flat wilt verkopen, kan dat op verschillende manieren. Eén manier is om een makelaar in te huren die de verkoop voor u regelt. Er is echter ook de mogelijkheid om uw appartement zonder makelaar te verkopen. Dit kan een bijzonder goede optie zijn als u wilt besparen op makelaarskosten en genoeg tijd en middelen hebt om het verkoopproces zelf te regelen. Ontdek alles wat u moet weten over het verkopen van uw huis zonder makelaar, van het proces tot de kosten en de belangrijkste documenten – inclusief een checklist. Meer informatie vindt u in onze gids: Een flat verkopen.

Een flat verkopen zonder makelaar: Dit spreekt voor zich

In dat geval moet u zelf het verkoopproces verzorgen, inclusief het maken van advertenties en het organiseren van bezichtigingen.

Laten we de voor- en nadelen eens nader bekijken.

Voordelen: Bespaarde kosten & snellere verwerking

Een van de grootste voordelen is dat De belangrijkste factor is zeker dat u zich de makelaarscommissie kunt besparen die gewoonlijk bij een geslaagde verkoop ontstaat. Deze commissie bedraagt meestal enkele duizenden euro’s en kan dus een aanzienlijk deel van de verkoopprijs uitmaken. Bovendien heeft u altijd de volledige controle over het verkoopproces en kunt u zelf beslissen over de bezichtiging, koper & co.

De grootste voordelen in één oogopslag:

 • Besparing op de commissie van de makelaar
 • Controle over het verkoopproces
 • Direct contact met potentiële kopers
 • Meer persoonlijke uitstraling
 • Snellere verwerking van formaliteiten

Nadelen: Gebrek aan professionele ondersteuning

Verkopen zonder makelaar brengt echter ook enkele nadelen met zich mee. U moet bijvoorbeeld zelf zorgen voor het maken van advertenties en het organiseren van bezichtigingen, en u heeft niet de steun van een professionele makelaar bij het beoordelen van het appartement en het afhandelen van het contract. Bovendien kan het moeilijk zijn om een geschikte koper te vinden als u niet beschikt over een uitgebreid netwerk of ervaring met de verkoop van onroerend goed.

Alle nadelen samengevat:

 • Tijd- en middelenrovend
 • Geen ondersteuning van een professionele makelaar
 • Gebrek aan netwerk en ervaring in de verkoop van onroerend goed

Zie je wel: Verkopen zonder makelaar is de moeite waard. Zelfs als je geen ervaring hebt, is een particuliere flatverkoop niet onmogelijk. Als u de onderstaande stappen volgt, staat niets uw verkoopsucces in de weg.

Procedure: van taxatie tot koopovereenkomst

Als u besluit uw flat te verkopen zonder de hulp van een makelaar, moet u de volgende stappen volgen.

Een overzicht van het proces:

 1. Laat uw flat taxeren
 2. Maak een verkoop advertentie
 3. Rondleidingen organiseren
 4. Onderhandelen over de aankoopprijs
 5. Aankoopcontract maken
 6. Flat overgedragen aan koper

Laat uw flat taxeren

Het eerste wat u moet doen is uitzoeken hoeveel uw appartement waard is. Hiervoor kunt u verschillende online tools of vastgoedportalen gebruiken om uw flat te taxeren en de gemiddelde prijs per vierkante meter in uw omgeving te achterhalen. Een professionele taxatie door een taxateur is ook mogelijk.

Maak een verkoop advertentie

Zodra u de waarde van de flat hebt bepaald, moet u een advertentie opstellen om potentiële kopers bewust te maken van uw flat. U kunt advertenties plaatsen in kranten, online onroerend goed portals of op social media platforms. Zorg ervoor dat u zinvolle foto’s en gedetailleerde informatie over de flat toevoegt.

Rondleidingen organiseren

Zodra u aanvragen van potentiële kopers hebt ontvangen, moet u bezichtigingsafspraken maken. U moet flexibel zijn en afspraken aanbieden in het weekend of ’s avonds om zoveel mogelijk geïnteresseerden tegemoet te komen.

Onderhandelen over de aankoopprijs

Zodra een koper is gevonden, moet u onderhandelen over de verkoopprijs. Het is belangrijk een realistische prijs vast te stellen en niet te veel te vragen. Zorg er ook voor dat u alle vragen van de koper beantwoordt en indien nodig verdere documenten of informatie verstrekt.

Aankoopcontract maken

Zodra koper en verkoper het eens zijn geworden over de prijs, moet u het koopcontract opstellen. U kunt hiervoor gestandaardiseerde contractsjablonen gebruiken of advies inwinnen bij een advocaat. Het contract moet alle belangrijke informatie over het appartement en de verkoopvoorwaarden bevatten.

Flat overgedragen aan koper

Nu moet u alleen nog een afspraak maken bij de notaris om de verkoop af te ronden. Nadat het koopcontract is ondertekend, moet u de flat overdragen aan de koper. U moet alle noodzakelijke documenten en sleutels overhandigen en ook een overdrachtsrapport opstellen om eventuele schade of gebreken vast te leggen.

Het is belangrijk dat u bij elke stap van het verkoopproces zorgvuldig te werk gaat en voldoende tijd neemt voor de organisatie en uitvoering ervan. Als u niet zeker bent of hulp nodig hebt, kunt u ook een notaris of een advocaat raadplegen om ervoor te zorgen dat alle wettelijke formaliteiten worden vervuld.

Kosten: notaris, energiecertificaat & Co.

Zoals reeds gezegd, kunt u de makelaarscommissie besparen als u besluit zonder makelaar te verkopen. U zult echter nog steeds een aantal kosten moeten dragen die met de verkoop gepaard gaan. Hier zijn enkele van de kosten waarmee u als verkoper kunt worden geconfronteerd:

 • Notariskosten
 • Kosten voor de aanvraag van het energiecertificaat
 • Marketing- en reclamekosten

In het algemeen kunnen de kosten voor de verkoop van een flat zonder makelaar variëren, afhankelijk van de waarde van de woning en de omvang van de gebruikte diensten. Het is raadzaam om vooraf te informeren naar de mogelijke kosten om een realistische berekening van de verkoopopbrengst te maken.

Belangrijke documenten in een oogopslag

Zoals we allemaal weten, is een goede voorbereiding het halve werk. Dat geldt ook voor de documenten. Het beste is om ze vooraf samen te stellen en ze te bewaren in een belangrijke map waar je altijd bij kunt.

U mag in geen geval zonder deze documenten:

 • Uittreksel uit het kadaster
 • Energiecertificaat
 • Koopcontract
 • Perceelkaart
 • Plattegrond
 • Beschrijving van het gebouw
 • Berekening leefruimte
 • Lijst van onderhoudsmaatregelen
 • Overzicht van de huisbetalingen

Zorg ervoor dat alle documenten altijd volledig zijn. Er kunnen extra kosten ontstaan, met name voor de aanvraag van het energiecertificaat en het uittreksel uit het kadaster.

Hier vindt u alles wat u moet weten over de belangrijkste documenten:

Checklist: Dit is waar je op moet letten

Hier volgt een checklist met enkele belangrijke vragen die u zich moet stellen wanneer u overweegt uw huis te verkopen zonder makelaar:

 1. Heeft u de tijd en de middelen om de verkoop van de flat zelf uit te voeren?
 2. Heb je ervaring met de verkoop van onroerend goed?
 3. Kunt u de waarde van uw huis realistisch inschatten?
 4. Heeft u alle benodigde papieren en documenten bij elkaar?
 5. Ben je klaar om te onderhandelen met potentiële kopers?
 6. Heeft u een duidelijk idee van wat u wilt bereiken in termen van verkoop?
 7. Beschikt u over de nodige kennis om juridische kwesties in verband met de verkoop op te helderen?

Conclusie: een flat verkopen zonder makelaar is de moeite waard

Kortom, een appartement verkopen zonder makelaar is een optie die veel voordelen biedt. Ten eerste bespaart u op de makelaarscourtage die anders verschuldigd zou zijn en die vooral bij dure woningen een aanzienlijk bedrag kan zijn.

Tegelijkertijd vergt verkoop zonder makelaar ook veel tijd en werk, omdat de verkoper alle taken zelf op zich moet nemen. Dit omvat bijvoorbeeld het adverteren van het appartement, het houden van bezichtigingen en onderhandelingen, alsmede het opstellen en controleren van de nodige documenten. Als men echter bereid is deze taken op zich te nemen en over de nodige kennis en vaardigheden beschikt, kan verkopen zonder makelaar een verstandige beslissing zijn die leidt tot een succesvolle en bevredigende verkoopervaring.