Een appartement particulier verkopen: Waar moet ik rekening mee houden? – Belasting, exposé & Co.

Een appartement particulier verkopen – Bij de verkoop van een appartement zijn er verschillende manieren om het proces te organiseren. Naast het inschakelen van een professionele makelaar kunt u ook kiezen voor een particuliere verkoop, waarbij u afziet van de ondersteuning van een makelaar en de verkoop in eigen hand neemt. Zo bespaart u de kosten van de makelaar en kunt u het verkoopproces altijd zelf in goede banen leiden. Hier vindt u alles wat u moet weten over het particulier verkopen van uw huis, inclusief tips over het proces, de kosten, de documenten en het exposé. Alles over het verkopen van een flat vindt u verder in onze gids: Een flat verkopen.

Dit is waarom een particuliere flatverkoop de moeite waard is

Een appartement particulier verkopen biedt de verkoper vele voordelen. Door geen gebruik te maken van een makelaar bespaart men de makelaarscommissie, die normaal gesproken een aanzienlijk bedrag kan bedragen. Bovendien behoudt men de controle over het verkoopproces en kan men zelf beslissen hoe het appartement wordt gepresenteerd en welke prijsstrategie wordt gevolgd.

Deze voordelen spreken in het voordeel van een onderhandse verkoop van een flat:

 • Geen makelaarscommissie
 • Controle over het verkoopproces
 • Persoonlijk contact
 • Flexibiliteit
 • Meer winst
 • Snellere verwerking

Particuliere verkopers beschikken echter niet altijd over de nodige expertise om een onafhankelijke flatverkoop zonder problemen en vertragingen tot een goed einde te brengen. Gebrek aan ervaring is echter geenszins een belemmering. Hier vindt u wat u moet weten over het proces, de kosten, de documenten en meer.

Een appartement particulier verkopen: Waar u rekening mee moet houden

Een appartement particulier verkopen kan een goede optie zijn om te besparen op makelaarskosten en de verkoop in eigen hand te nemen. In dit geval neemt de eigenaar alle taken met betrekking tot de verkoop over, zoals het opstellen van advertenties, het organiseren van bezichtigingsafspraken en onderhandelingen, alsmede het opstellen en controleren van de benodigde documenten en papieren.

Bepaal de waarde van het onroerend goed

Er zijn echter enkele zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij de particuliere verkoop van een flat. Een belangrijk punt is de taxatie van het appartement: de eigenaar moet de huidige marktwaarde van het appartement kennen om ervoor te zorgen dat het tegen een eerlijke prijs wordt verkocht. Een professionele taxatie kan helpen om de exacte waarde van de flat te bepalen.

U kunt een dergelijke taxatie van het onroerend goed zelf uitvoeren of toevertrouwen aan professionele handen.

Bereken vooraf de kosten

Als u besluit een professionele taxateur opdracht te geven om uw woning te taxeren, is dit slechts een fractie van de kosten die u zult maken. Immers, ook bij de onderhandse verkoop van een woning gelden belastingen en kosten.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende kosten waarmee u rekening moet houden:

 • Kosten voor het energiecertificaat
 • Vergoedingen voor het uittreksel uit het kadaster
 • Honorarium van de deskundige voor de taxatie
 • Notariskosten
 • Belastingen
 • Marketingkosten
 • Renovatiekosten, indien van toepassing

De flat klaarmaken voor de verkoop

Het is ook belangrijk om de flat voor te bereiden op de verkoop en in goede staat te houden. Kleine reparaties en renovaties kunnen de waarde van de flat verhogen en de belangstelling van potentiële kopers wekken. Een aantrekkelijke presentatie van de flat, zoals professionele foto’s en virtuele rondleidingen, kan ook helpen om de flat sneller en voor een betere prijs te verkopen.

Kleine reparaties, renovatie of modernisering – om het beste uit uw huis te halen, moet u voldoende tijd nemen.

Dit brengt ons bij het volgende punt: het maken van een exposé.

Maak een zinvolle uiteenzetting

Om potentiële kopers aan te trekken is het belangrijk een overtuigend exposé te maken. Dit is een belangrijk verkoopinstrument dat de flat op een aantrekkelijke manier presenteert en potentiële kopers aantrekt.

Daar moet je rekening mee houden als je een exposé maakt:

 • Gebruik foto’s van hoge kwaliteit
 • Beschrijf de flat in detail
 • Lijst van de belangrijkste kenmerken
 • Gebruik een aantrekkelijk ontwerp

Belangrijke documenten verzamelen

Ten slotte is het belangrijk om de nodige documenten voor te bereiden en te controleren om de verkoop vlot te kunnen afhandelen. Dit zijn bijvoorbeeld het koopcontract, het energiecertificaat en andere relevante documenten.

U moet deze documenten vooraf samenstellen:

 • Uittreksel uit het kadaster
 • Energiecertificaat
 • Perceelkaart en plattegrond
 • Beschrijving van het gebouw
 • Berekening van de woonruimte
 • Onderhoudsmaatregelen Installatie
 • Overzicht van de huisbetalingen
 • Koopcontract

Zoals reeds vermeld, zijn er ook kosten verbonden aan de verkoop van een particuliere flat. Een van de belangrijkste kosten: Belastingen. Laten we dus eens kijken welke belastingen u als particuliere flatverkoper kunt verwachten.

Zijn er belastingen verschuldigd bij een onderhandse verkoop?

Het antwoord: Ja, ook bij de verkoop van een particuliere woning kan belasting verschuldigd zijn. Het soort en het bedrag van de belasting is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van de woning en de duur van het bezit.

Speculatiebelasting: verkoop binnen 10 jaar

Speculatietaks is verschuldigd als u uw flat verkoopt binnen de speculatieperiode van 10 jaar. Als u speculatiebelasting wilt vermijden, moet u ervoor zorgen dat er minstens tien jaar zit tussen de aankoop van uw appartement en de verkoop. Uitzondering: U hebt zelf in de flat gewoond en deze niet verhuurd.

Limiet van drie objecten: handel in commercieel vastgoed

Er moet ook rekening worden gehouden met de zogenaamde drie-eigendomsgrens. Als u binnen 5 jaar 3 of meer panden verkoopt, telt uw flatverkoop niet langer als particulier vermogensbeheer, maar als commerciële vastgoedhandel, waarvoor extra belastingen moeten worden betaald.

Conclusie: een goede voorbereiding is het halve werk

Samengevat kan de particuliere verkoop van een flat een goede optie zijn om de commissie van een makelaar uit te sparen en de verkoop in eigen hand te nemen. Het vergt echter wel wat werk en kennis om de verkoop tot een goed einde te brengen. Als u voldoende tijd neemt om u vooraf voor te bereiden, staat niets een succesvolle flatverkoop in de weg.