Kosten voor de verkoop van een appartement: notaris, makelaar, energiecertificaat & Co – voor verkoper & koper

Kosten voor de verkoop van een appartement – Aan de verkoop van een appartement zijn verschillende kosten verbonden, die kunnen variëren afhankelijk van het type en de omvang van de transactie. De belangrijkste kostenposten zijn meestal de makelaars- en notariskosten en de eventuele kosten voor het verkrijgen van de documentatie. U kunt hier nagaan welke bijkomende kosten u kunt verwachten en wie ze moet betalen – inclusief een checklist.

Servicekosten bij de verkoop van een appartement: checklist

Aan de verkoop van een woning zijn diverse kosten verbonden, die per land en regio kunnen verschillen.

Voordat we de afzonderlijke vergoedingen nader bekijken, volgt hier een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

  1. Makelaarskosten
  2. Notariskosten
  3. Belasting op de overdracht van onroerend goed
  4. Kosten voor de taxatie
  5. Kosten voor de belangrijkste documenten

In de meeste gevallen besluiten eigenaars hun flat niet particulier te verkopen en huren zij in plaats daarvan een makelaar in om de flat te verkopen. Daarom vormen de makelaarskosten meestal ook een groot deel van de extra kosten. Laten we ze eens nader bekijken.

Makelaarskosten voor marketing en verkoop

Als u een makelaar inschakelt om uw huis te verkopen, moet u meestal een makelaarscommissie betalen. Deze commissie varieert per makelaar en kan tussen de 3% en 7% van de verkoopprijs bedragen. De makelaarskosten omvatten meestal de kosten voor de marketing van de woning, het houden van bezichtigingen, het helpen bij de onderhandelingen over de aankoopprijs en het opstellen van het koopcontract.

Tussen 3% en 7% van de aankoopprijs

Notariskosten tijdens de afwikkeling

Bij de verkoop van een appartement is het wettelijk verplicht om via een notaris te gaan. Ook hier kunt u dus niet om de notariskosten heen. De notariskosten bestaan uit verschillende vergoedingen die afhankelijk zijn van de aankoopprijs van het onroerend goed en bij wet zijn vastgesteld. Ze bedragen 1,5 – 2 % van de aankoopprijs. Deze omvatten bijvoorbeeld het basistarief, dat gebaseerd is op de waarde van het onroerend goed, en de kosten voor het opstellen van akten en certificaten.

Tussen 1,5 en 2% van de aankoopprijs

In de meeste gevallen betaalt de koper de notariskosten.

Overdrachtsbelasting: te betalen door de koper

Bij de verkoop van een flat is ook overdrachtsbelasting verschuldigd. Deze wordt ook door de koper betaald. Het bedrag van de overdrachtsbelasting varieert per deelstaat en ligt tussen 3,5% en 6,5% van de koopprijs. Zij wordt berekend op basis van de aankoopprijs en moet binnen enkele weken na de aankoop aan het belastingkantoor worden betaald.

Tussen 3,5% en 6,5% van de aankoopprijs

Alles over belastingen vindt u hier:

Kosten voor de taxatie van het onroerend goed

Of het nu gaat om een maisonnette of een microflat – voordat u uw flat verkoopt, moet u eerst weten hoeveel de woning waard is. Daartoe wordt de flat door een gecertificeerd taxateur geïnspecteerd op staat en eventuele gebreken en wordt een taxatie opgesteld. Deze vormt de basis voor de latere koopprijs. De kosten voor een taxatie kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang en het type taxatie.

Tarieven voor de belangrijkste documenten

Voor de verkoop van een flat heeft u ook verschillende documenten nodig die u niet alleen aan de nieuwe eigenaar moet overhandigen. Het gaat bijvoorbeeld om het energiecertificaat, een uittreksel uit het kadaster en het bestemmingsplan. Het verbruiksgerichte energiecertificaat kunt u voor minder dan 100 euro krijgen, maar voor het vraaggerichte certificaat moet u rekenen op enkele honderden euro’s. Vergeet ook het uittreksel uit het kadaster niet. Dit kost 10 euro ongecertificeerd en 20 euro gecertificeerd.

Enkele kosten voor de aankoop van verkoopdocumenten in één oogopslag:

  • Verbruiksgericht energiecertificaat: minder dan 100 euro
  • Vraaggericht energiecertificaat: meer dan 100 euro
  • Niet-gecertificeerd uittreksel uit het kadaster: 10 euro
  • Gewaarmerkt uittreksel uit het kadaster: 20 euro

Facultatief: Renovatie- en moderniseringskosten

Om de waarde van de woning en de aankoopprijs te verhogen, besluiten sommige eigenaren hun flat kort voor de verkoop te renoveren en te moderniseren. De kosten hiervan hangen af van de omvang van de renovatiewerkzaamheden, de gebruikte materialen en de grootte van de flat.

Conclusie: Bereken vooraf de kosten

Kortom, de verkoop van een appartement brengt verschillende kosten met zich mee die vooraf nauwkeurig moeten worden berekend. Met een nauwkeurige planning en voorbereiding kunnen onaangename verrassingen en onnodige kosten worden voorkomen. Het is daarom raadzaam om u vooraf uitgebreid te informeren en een nauwkeurig kostenoverzicht op te stellen.