Waarde van onroerend goed verhogen: flat en huis klaarmaken voor verkoop

De waarde van uw eigendom verhogen – Van visuele verfraaiing tot waardevermeerdering door renovatie en modernisering, er is veel dat u kunt doen om de verkoopprijs van uw eigendom positief te beïnvloeden. Ontdek hier hoe u de waarde van uw eigendom kort voor de verkoop kunt verhogen en zo de verkoopprijs kunt verhogen. Terug naar: Een woning verkopen.

Waardevermeerdering vóór verkoop: leidraad

In de laatste stap van de checklist, over de documenten, hebben we het al gehad over het exposé en de foto’s van het onroerend goed. Naast de juiste documenten voor de verkoop van een huis, appartement of flatgebouw, is vooral een overtuigend “product” nodig! Nu zult u zeggen, een product? Precies!

Het “product” onroerend goed

Zoals altijd in marketing zijn er 2 aspecten van toepassing op de evaluatie van “producten”.

 • Kwantitatieve factoren – prijs, leefruimte, enz.
 • Kwalitatieve factoren – welzijn, herinneringen, enz.

Verhoog de aankoopprijs: Voorbeeld

Staat u mij deze kleine vergelijking toe met de handel of marketing van auto’s: Een schone en goed onderhouden auto verhoogt de aankoopprijs met 20%, 30%. Dit betekent dat reeds een grote winstmarge kan worden behaald indien de dealer een relatief vuile auto reinigt. Met een beetje interieur- en exterieurreiniging stijgt de doorverkoopwaarde van de auto, alleen al door de visuele verandering, aanzienlijk. Het is niet anders met onroerend goed. Kopers willen natuurlijk hun eigen ideeën hebben; hoe netter, gesorteerd en schoner een woning is, hoe hoger de prijs zal stijgen, gezien de overeenkomstige vraag.

Hoe aantrekkelijker het eigendom, hoe hoger de aankoopprijs

Verbetering van het interieur: muren, vloeren en meubilair

Er is zeker iets in uw bezit dat u kunt vernieuwen of zelfs uitbreiden. Hoe zien de deur en ramen eruit? Heeft het laminaat in de woonkamer krassen? Zijn de tegels in de badkamer en keuken verouderd? Dan raden wij een kleine renovatie of opknapbeurt aan. U kunt uw woning ook opwaarderen door een paar extra’s toe te voegen, zoals een modern alarmsysteem of, als er ruimte is, een sauna.

Zo kunt u uw leefruimtes verfraaien:

 • Verf muur
 • Tegels in keuken en badkamer vernieuwen
 • Leggen van een nieuwe vloer
 • Leefruimte uitbreiden
 • Extra’s installeren

Verbetering van de buitenruimte: tuin, terras & co.

Het is niet alleen de modernisering van het interieur die de waarde van uw eigendom verhoogt – maar ook de buitenfaciliteiten! Trim uw heggen, bemest het gazon en renoveer het tuinhuisje. Kijk ook eens naar de garage of carport. Heeft de muur een nieuw likje verf nodig? Misschien ontbreekt een mooi dak om uw auto te beschermen tegen slecht weer? Hetzelfde geldt natuurlijk voor het balkon en het terras.

Kijk ook eens naar deze gebieden:

 • Tuin
 • Garage / Carport
 • Terras
 • Balkon

Voorbereiding eigendom – checklist

Om begrijpelijke redenen kan ik u hier geen gestandaardiseerde checklist geven. Afhankelijk van het eigendom, het soort bouw, de staat en de mogelijkheden, strekt het gamma zich uit van visuele verbeteringen, bijvoorbeeld door gespecialiseerd schoonmaakpersoneel, tot renovatie en modernisering om de waarde van het eigendom te verhogen. Hier zijn we ook direct terug bij de planning, als u genoeg tijd en kapitaal inbrengt, kunt u de waarde van uw eigendom verhogen en zo een nog hogere verkoopprijs bereiken.

Voor een snel inzicht in de materie van de verkoop van onroerend goed volstaat echter de vuistregel: orde en netheid! Omdat dat de juiste sfeer creëert.

Voor de verkoop:

 1. Bestel
 2. Netheid
 3. Minimaliseer visuele defecten
 4. Tot opknapbeurt en modernisering voor waardevermeerdering

Eingerichtetes Wohnzimmer mit Einbauküche und großen Fenstern zur Terrasse, Couch, Tisch und Designerlampe

Tip! Professionele foto’s voor de exposé

Het is dus niet voldoende om “zomaar” een goede vastgoedfotograaf in te huren voor deze klus, bij deze afspraak dient er vooraf een grondige schoonmaak plaats te vinden, bijvoorbeeld door gespecialiseerd personeel. Wanneer orde, netheid en het oog van de fotograaf samenkomen, worden de beste foto’s gemaakt. Deze trekken op hun beurt meer aandacht. Het zou natuurlijk geweldig zijn als er nog meer geïnteresseerde aanvragen zouden komen en daarmee de kans op een hogere verkoopprijs. Ook hier geldt het klassieke principe van vraag en aanbod.

Leestip! Mijn testwinnaar voor krachtige video’s van onroerend goed: Drone voor foto- en video-opnamen

Ga verder met stap 5: Bepaal de biedprijs

Hoe wordt de aankoopprijs van een onroerend goed bepaald? Welke criteria zijn hier van invloed? En zijn vraagprijs en verkoopprijs hetzelfde? Ontdek hier hoe u de verkoopprijs van uw woning bepaalt en welke factoren voor de koper bijzonder belangrijk zijn.

Terug naar Stap 4: Documenten en dossiers

Voordat u het exposé maakt en reclame maakt voor het onroerend goed, moet u alle documenten en bescheiden ordenen en verzamelen. Een volledig overzicht vindt u in onze checklist.