Filteren en selecteren van potentiële kopers: Tips

Filter en selecteer potentiële kopers – Niet eerder is uw eigendom geadverteerd dan zullen de eerste potentiële kopers contact met u opnemen. Maar niet elke koper voldoet aan het kopersprofiel. Laten we eens kijken hoe u de juiste potentiële kopers kunt selecteren uit de massa aanvragen. Terug naar: Een woning verkopen.

Waarom niet-kopers filteren en screenen?

Een groot deel van de tijd wordt besteed aan het filteren van de juiste prospects. Maar dat kan niet op basis van een enkele e-mail. Hier moet een communicatieproces tot stand worden gebracht dat het mogelijk maakt de aspirant-koper, of zijn financiële situatie, van tevoren te beoordelen. Afhankelijk van de exclusiviteit van het onroerend goed kan dit communicatieproces met elke individuele belangstellende uren of zelfs weken duren.

Plan een paar weken voor het sorteren en selecteren van belangstellenden!

Bij potentiële kopers gaat het niet alleen om de kwantiteit, maar ook om de kwaliteit. Niet elke potentiële koper die reageert op uw advertentie is echt geïnteresseerd in het kopen van het onroerend goed. En in het ergste geval trekt de koper zich op het laatste moment terug op de dag van de notarisafspraak. Daarom moet u zich in een vroeg stadium beveiligen en alle potentiële kopers screenen en een voorlopige selectie maken. Wees niet bang om sommige potentiële kopers te diskwalificeren. Dit zal u later tijd, stress en kosten besparen.

Daarom is het de moeite waard een voorselectie te maken:

  • Geen weglopen van de koper op de laatste seconde
  • Meer individuele rondleidingen mogelijk
  • Minder stress tijdens zetting

In aanmerking komende kopers: Voorkennis, financiering & co.

Een geschikte koper is gemakkelijk te vinden. Is hij bekend met de huidige situatie op de onroerend goed markt? Bezit de koper reeds onroerend goed? Heeft hij genoeg eigen vermogen? En weet de bank van het project? In het ideale geval ontmoet u een kandidaat die precies weet wat hij wil, die al voor de financiering heeft gezorgd en wiens behoeften ook bij het pand passen. Als het een éénkamerflat is, maar hij wil er intrekken met zijn vrouw, broer, zus, kinderen en hond, dan kunt u zich voorstellen dat uw flat minder geschikt zal zijn.

Dit is hoe je een geschikte koper herkent:

  • Voorkennis van de vastgoedmarkt en het vastgoedproces
  • Ervaring met de aankoop van onroerend goed
  • Financieringsplan al klaar
  • Afstemming op huisvestingsbehoeften

Diskwalificeer niet-kopers: Tips

Als het een betrekkelijk alledaags flatgebouw is, met een goede snit, drie tot vier kamers, ca. 80 tot 120 vierkante meter, dan is de kring van mensen met voldoende financiële achtergrond betrekkelijk groot. Als het om een stadsvilla van 400 vierkante meter gaat, is de kring van kopers die zich deze woning echt kunnen veroorloven aanzienlijk kleiner. Als het u dus snel duidelijk wordt dat de kandidaat-koper niet over voldoende financiële middelen beschikt, kunt u hem ook vriendelijk afwijzen vóór de bezichtiging. U kunt ook een compromis vinden: De datum van bezichtiging wordt pas vastgesteld nadat met de bank duidelijkheid is verkregen over de financiering.

Tip: compromissen zoeken!

Een van de belangrijkste stappen hier is de kredietcontrole, die u zeker moet uitvoeren vóór de bezichtigingsafspraak.

Ga verder naar stap 10: Kredietwaardigheidscontrole

Om er zeker van te zijn dat de potentiële koper ook kan betalen, moet eerst zijn economische kredietwaardigheid worden gecontroleerd. Wat wordt bedoeld met het proces van kredietbeoordeling en hoe het werkt – dat is wat u hier zult leren:

Terug naar Stap 8: Contact met potentiële kopers

Niet eerder is uw eigendom geadverteerd, dan beginnen potentiële kopers contact met u op te nemen. Lees hier meer.