Financiering van een villa in het buitenland: krediet-, aandelen- en rente-effecten Verhuurrendement + voorbeelden

U wilt een villa kopen in Spanje? Of het nu Mallorca, Marbella of Ibiza is, de voorwaarden voor vastgoedfinanciering verschillen aanzienlijk. Indien u uw villa niet koopt voor 100% persoonlijk gebruik, maar deze geheel of gedeeltelijk verhuurt als investering, dan moet u de bijzondere voorwaarden in Spanje kennen. Daarnaast zal ik u ook enkele inzichten uit de VS geven, ter vergelijking. Op die manier kunt u zien hoe goedkoop financiering in eigen land is en hoe duur leningen als buitenlander in andere landen worden, in verhouding tot uw rentevoet en uw eigen vermogen. Uiteindelijk gaat het altijd om het rendement.

Rendement leverage: eigen vermogen en rente

De grootste hefbomen voor het rendement zijn 1) het aandelenaandeel, 2) de rentevoet en 3) de vaste renteperiode. Hoe “hoger de kosten”, hoe slechter het rendement.

Een aanvullende gids voor het kopen en huren van een villa.

Wat betekent opbrengst?

Rendement, simpel gezegd, vergelijkt uw kapitaalinvestering met wat u verdient met uw eigendom (verhuur). Als het rendement (inkomen / investering) 6% of meer per jaar is, genereert uw villa genoeg voor de huurder(s) om voor uw villa te betalen.

Negatieve rendementseffecten als gevolg van rente en co.

Hoe hoger de maandelijkse kosten (aflossing, rente en onderhoud), hoe lager het rendement. Dus als de rente die u moet betalen voor een lening stijgt, heeft dat een negatief effect op het rendement.

Negatieve effecten in een oogopslag:

 1. Belegging in aandelen
 2. Terugbetaling
 3. Rente
 4. Onderhoud

Het is hetzelfde met aandelen, natuurlijk. Want zoals u zo dadelijk zult vernemen, moet u in het buitenland aanzienlijk meer eigen vermogen als onderpand geven. Hoe meer eigen vermogen u moet verschaffen, hoe meer activa er vastzitten in uw eigendom.

Verhuur en extra’s in het zuiden: zwembad, tuin & co.

Daarnaast zijn er de typische onderhoudskosten, uiteraard uitgebreid, en aspecten zoals tuinonderhoud en zwembadonderhoud. Bijvoorbeeld, als u uw villa slechts 2, 3 of 4 maanden per jaar zelf gebruikt en hem de rest van de tijd verhuurt.

Ontdek alles wat u moet weten over de financiering van een villa in Spanje.

Aandelenparticipaties in het buitenland: Spanje

Het gebruik van aandelenkapitaal verschilt aanzienlijk in het buitenland. De belangrijkste reden hiervoor is dat banken in geval van twijfel (wanbetaling) alleen met meer moeite toegang kunnen krijgen tot het onroerend goed. Duitse banken financieren dan ook zelden onroerend goed in het buitenland en verwijzen u door naar een lokale partner.

Vergelijking van de aandelen: Duitsland, Spanje en de VS

Voor de financiering van onroerend goed in Duitsland heeft u ongeveer 15% eigen vermogen nodig voor uw eerste, tweede en derde onroerend goed.

In Spanje, of het nu Mallorca, Ibiza, Marbella of andere hotspots zijn, rekent de bank aanzienlijk meer, meestal 50-60%.

 • Eigen vermogen in Duitsland: 10-15
 • Eigen vermogen in Spanje: 50-60
 • Eigen vermogen in de VS: 100%

Als u uw eigendom in de VS wilt kopen, moet u nog meer verwachten. Vaak moet je zelfs met 100% kopen. Waarom is dat?

Veiligheid, toegang en rechtsstelsels

Zoals reeds beschreven in de inleiding: Het eigen vermogen dient als onderpand voor de bank. Hoe “riskanter” de lening, hoe slechter de voorwaarden. In dit land is een goede kredietwaardigheid voldoende om de gebruikelijke voorwaarden van 10-15% te krijgen. In het buitenland spelen veel factoren een rol, bijvoorbeeld het rechtssysteem. Binnen Europa, of de Europese Gemeenschap, is het iets gemakkelijker dan in derde landen zoals de VS.

Leenfactoren:

 • Rentevoet
 • Vastrentende periode
 • Aandeel in het eigen vermogen

Rentevoet en vaste rentevoet

Rentevoet en vaste rentevoet – Het is een feit dat je als buitenlander in andere landen slechtere voorwaarden krijgt, het risico neemt immers toe. Rentetarieven, of hogere rentetarieven, hebben een extreem effect op de winstgevendheid.

Rente-effect: kostenstijging van slechts 1% plus

Laten we zeggen dat u 500.000 euro leent als lening voor de financiering. Elk jaar (elke maand) betaalt u een beetje van het geleende bedrag terug. Hoe kleiner deze resterende schuld, hoe kleiner het bedrag dat u aan rente betaalt.

Rentevoet voorbeeld in het 1e jaar:

 • 500.000 euro tegen 1% pa. = 5.000 euro / 1e jaar
 • 500.000 euro tegen 2% pa. = 10.000 euro / 1e jaar

Resterende schuld en renteberekening p.a. (per jaar)

Laten we zeggen dat u na jaar 1 5% van het geleende bedrag hebt terugbetaald, d.w.z. 25.000 euro. Dan blijft er nog een lening over van 475.000 euro. De basis voor de renteberekening in het volgende jaar.

Rente voorbeeld in het 2e jaar:

 • 475.000 euro tegen 1% pa. = 4.750 euro / 2e jaar
 • 475.000 euro aan 2% pa. = 9.000 euro / 2e jaar

Conclusie: 1% meer rente = 94,9% meer rentekosten

Het verschil wordt groter met elk jaar dat uw lening loopt.

 • 1e + 2e jaar aan 1% pa = 9.750 euro rente
 • 1ste + 2de jaar aan 2% pa. = 19.000 euro intrest
 • Verschil = 9.250 euro (94,9%)

Rentevaststelling kort uitgelegd

Tegen 5% aflossing pa. gaat u uit van een lening met een looptijd van 20 jaar (zonder ongeplande aflossing). Dit is waar de vaste rentevoet in het spel komt.

Daarom is de vaste rentevoet (de debetrentevoet) zo belangrijk. Hierbij wordt de rentevoet vastgesteld voor periode X en blijft hij ongewijzigd binnen de periode. Na X jaar moet je dan op zoek naar vervolgfinanciering.

Dit zal u meer vertellen over het eigen vermogen dat u nodig hebt, de aflossing en uw renteblok. Ik heb een aparte gids geschreven over het onderhoud van villa’s in landen als Spanje.

Negatieve effecten in een oogopslag:

 1. Belegging in aandelen
 2. Terugbetaling
 3. Rente
 4. Onderhoud – meer in de gids:

Koop en huur een villa in het buitenland

Opbrengst, seizoen, servicekosten, renovatie, financiering… Koop en huur villa – Een populair model bij veel eigenaren, vooral villa’s gelegen op plaatsen waar anderen op vakantie gaan. Bijvoorbeeld Spanje als hotspot, vooral Mallorca, Ibiza maar ook Marbella, afhankelijk van de persoonlijke banden die je met een van de plaatsen hebt.

Wie zijn villa wil verhuren, koopt deze niet alleen voor eigen gebruik, maar ook klassiek als investering met als doel dat het pand inkomsten genereert. Zoveel (opbrengst) dat de kosten gedekt zijn (aflossing van de lening, rente en onderhoud van de villa). Leer alles wat u moet weten over de opbrengst, de seizoenshuur van een villa, uw bijkomende kosten van onderhoud tot zwembadonderhoud en feiten over financiering. Ook de Spaanse onroerendgoedbelasting bij aankoop van onroerend goed.

Makelaars: Villa Portfolio Ibiza, Mallorca & Marbella

Als makelaar ben ik op klantenwerving, we geven exposés, plannen bezichtigingen en helpen met het koopproces ter plaatse, van notaris tot financiering indien nodig. Een kleine selectie van mijn villa’s in Mallorca, Marbella en Ibiza vindt u hier:

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.