Bezit op oudere leeftijd: huis en flat verkopen … wat te doen?! 4 alternatieven voor u

Onroerend goed op oudere leeftijd – Het leven heeft vele facetten en het schrijft vele verhalen. Maar op een gegeven moment komt de tijd dat je eigen flat of huis te groot wordt. Tegelijkertijd blijft er van iemands pensioen weinig over en slinken de pensioenvoorzieningen. Wat moet ik doen? Veel eigenaren van onroerend goed worden met deze vraag geconfronteerd.

Onroerend goed verkopen op pensioengerechtigde leeftijd

Voor degenen die voor het eerst te maken krijgen met de verkoop van een woning, wil ik vandaag de verkoop van een woning uitleggen, maar ook twee alternatieven die u als eigenaar van een woning hebt als u nog niet volledig afscheid kunt nemen van uw flatgebouw of huis. De gedeeltelijke verkoop en de onroerend goed lijfrente. Bovendien, een alternatief als het “slechts” om liquiditeit gaat, de hypothecaire lening.

Als je moet verkopen of geld nodig hebt:

  1. Directe verkoop – Volledige verkoop
  2. Gedeeltelijke verkoop – Proportioneel, met optie voor totale verkoop
  3. Onroerend goed pensioen – Compleet met maandelijkse betaling
  4. Hypothecaire lening – financiering met krediet

Daarnaast nog een extra tip over het onderwerp: Op de juiste manier nalaten.

Verkoop van huis / appartement – Optie 1

De uiteindelijke beslissing zou zijn om het eigendom rechtstreeks aan een nieuwe eigenaar te verkopen. Laten we eerst het proces bekijken en vervolgens de vraag: verkopen met of zonder makelaar?

Stap voor stap naar de verkoop

Het typische verkoopproces omvat (eenvoudig uitgelegd) 18 stappen, verdeeld in 3 fasen. Eerst komt de voorbereiding, van het moment van verkoop, tot de berekening van de verkoopprijs, tot het exposé.

Daarna volgt de relatief tijdrovende verkoopfase, die begint met de marketingstrategie, van persoonlijke netwerken tot vastgoedplatforms, de communicatie met belangstellenden, de individuele kredietcontroles en de vastgoedinspecties. Met concrete belangstellenden volgen de verkoopgesprekken en natuurlijk de onderhandeling over de uiteindelijke verkoop- of koopprijs.

Last but not least komt u bij het verkoopproces, waar het koopcontract, de notarisbenoeming, de overdracht van de koopprijs en de overdracht van het onroerend goed volgen.

Checklist in 18 stappen

De 3 fasen bij de verkoop van onroerend goed

  1. Voorbereiding: Voorbereiding eigendom en verkoop
    1. Financiële planning en timing van verkoop
    2. Makelaar huren
    3. Gegevens en documenten
    4. Verhogen waarde eigendom
    5. Bepaal de aanbiedingsprijs
    6. Maak een exposé
  2. Verkoopfase: het pand op de markt brengen en kopers vinden
    1. Markt eigendom
    2. Contact met potentiële kopers
    3. Potentiële kopers filteren en selecteren
    4. Kredietcontrole
    5. Data bekijken
    6. Verkoopgesprek & onderhandeling over aankoopprijs
  3. Verkooptransactie: Koopovereenkomst tot overdracht
    1. Opstellen koopcontract bij notaris
    2. Notaris afspraak
    3. Inschrijving in het kadaster en verwerking van betalingen
    4. Overdracht van het eigendom
    5. Notariskosten en makelaarscourtage
    6. Belasting betalen

Verkopen met of zonder makelaar?

Zonder ervaring in het verkopen van onroerend goed, moet u vertrouwen op de expertise van een makelaar. Zoals u in het verkoopproces ziet, hebt u tijd en documenten nodig, maar ook kennis, bv. over de kredietcontrole van potentiële kopers, zodat u geen 30 bezoeken aflegt die niet tot een verkoop leiden. Daarnaast zijn er factoren zoals de taxatie van het onroerend goed, maar ook het onderhoud van de advertenties en het exposé. Daarnaast is er de emotionele belasting voor sommige mensen.

Zoals in het begin gezegd, als u nog niet volledig afstand kunt doen van uw flatgebouw of huis, zijn er alternatieven.

Gedeeltelijke verkoop: evenredige verkoop / recht van verblijf – Optie 2

In het geval van een gedeeltelijke aankoop of gedeeltelijke verkoop van uw eigendom hebt u het voordeel dat u de enige bewoner en gebruiker van het eigendom blijft. Het zogenaamde “recht van vruchtgebruik” houdt in dat u het alleenrecht heeft om in uw eigendom te wonen en het te gebruiken, ook al bent u de nieuwe mede-eigenaar.

Hoe werkt de gedeeltelijke verkoop?

Tegelijkertijd verkoopt u een deel van uw eigendom aan een financiële onderneming. De financiële onderneming wordt zo mede-eigenaar van uw eigendom. Financiële ondernemingen kopen aandelen in zowat elk type onroerend goed, of het nu gaat om grond, een condominium, een huis, een appartementsgebouw of zelfs commercieel en speciaal onroerend goed. Het verkochte aandeel ligt dan meestal tussen 10% en 50%.

Vaak wordt, naast het verkochte gedeelte, direct gesproken over een volledige verkoop, die dan in 10 jaar, 15 jaar of 20 jaar wordt voltooid.

Snel beschreven:

  • Financiële vennootschap koopt aandelen van het eigendom
  • FU wordt mede-eigenaar; u heeft alleenrecht van verblijf/gebruik
  • Hiervoor betaalt u een gebruiksvergoeding (maandelijks)

Gebruikersvergoeding (quasi huur)

Bij een gedeeltelijke verkoop dient u bijzondere aandacht te besteden aan de voorwaarden. Snel uitgelegd: Jaarlijks betaalt u tussen 3% en 5% van het verkochte bedrag pro rata terug. Dit staat bekend als de gebruikersvergoeding. In vergelijking met een hypothecaire lening die u ook op uw eigendom zou kunnen nemen, is dit 2% tot 4% meer, want met een hypothecaire lening zou u momenteel slechts ongeveer 1% betalen.

Gedeeltelijke Verkoop / Hypothecaire Lening Vergelijking:

  • Gedeeltelijke verkoop: min. 3% – 5% p.a.
  • Hypothecaire lening: momenteel 1% p.a.

p.a. = per jaar

Waarom kiezen sommigen toch voor de gedeeltelijke verkoop? De verkoop aan een financiële maatschappij is relatief snel, geen kredietcontrole, snelle overdracht van de koopprijs, vooral in geval van liquiditeitstekorten op oudere leeftijd, een snel alternatief.

Gedeeltelijke verkoop samengevat:

10% – 50% verkoop met optie 2: gedeeltelijke verkoop.

Onroerend goed pensioen: verkoop / recht van verblijf – optie 3

Het onroerendgoedpensioen is bijzonder interessant voor mensen die al een hogere leeftijd hebben bereikt, meestal vanaf 70, 75 jaar.

Lijfrente op onroerend goed betekent: U verkoopt uw eigendom (direct) volledig, maar behoudt een levenslang recht op bewoning en gebruik. Bovendien ontvangt u maandelijks een klein bedrag. Voor sommigen is dit een goede oplossing. Omdat u ook niets meer te maken heeft met onderhoudskosten, daar zorgt de nieuwe eigenaar voor.

In vergelijking met een gedeeltelijke verkoop, bent u op uw oude dag relatief zorgeloos. Laten we het vastgoedpensioen nog eens samenvatten.

Onroerend goed pensioen eenvoudig uitgelegd:

  • Directe, volledige verkoop
  • Levenslang recht van verblijf en gebruik
  • Klein, maandelijks “extra pensioen” van de verkoper
  • Geen onderhoudskosten

Zorgeloos oud worden, in je eigen huis:

Hypothecaire leningen: Alleen liquiditeit? – Optie 4

Tot slot, optie nummer 4: Als liquiditeit uw enige zorg is.

Indien u uw eigendom op oudere leeftijd wenst te verkopen wegens liquiditeitsproblemen, is het raadzaam een hypothecaire lening aan te gaan in plaats van te verkopen. Een dergelijke hypothecaire lening is aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld de gebruiksvergoeding voor een gedeeltelijke verkoop. U blijft ook 100% eigenaar van het onroerend goed zonder aandelen te geven aan een mede-eigenaar.

Vraag advies aan uw huisbank en, indien nodig, 2, 3 alternatieven.

Extra tip over het onderwerp: Correct nalaten

Hebt u nog kinderen, kleinkinderen, naaste familieleden of andere personen aan wie u uw onroerend goed zou willen nalaten? Dan is het de moeite waard om al in een vroeg stadium over de aarde na te denken! Enerzijds kunt u belastingen besparen en anderzijds kunt u nog steeds de vreugde van het geven ervaren.

Verwachte erfenis: Belastingen & Co.

Tip! Praat met je ouders en grootouders over de erfenis, voor het te laat is. Want een vroege erfenis kan u heel wat kosten besparen, vooral belastingen. Leer hier meer over vroege erfenis:

Voor erfgenamen:

Correct vererven betekent ook vaak ruzies tussen kinderen voorkomen.

Neem voorzorgsmaatregelen!