Financiële planning en tijdstip van verkoop: bijkomende kosten, makelaarscourtage & Co. – Tips

Financiële planning en timing van de verkoop – Twee aspecten zijn bijzonder belangrijk bij de voorbereiding van de verkoop. Een vooruitziend tijdschema dat realistisch is en een eerste, ruw financieel plan (voor grotere nalatenschappen, kwartjes & co.). Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Dit zal u later stress, tijd en kosten besparen. Laten we beide punten eens nader bekijken. Terug naar: Een woning verkopen.

Tijdstip van verkoop voor huis en flat

Bij de verkoop van uw eigen huis, of het nu een condominium, vrijstaand huis of twee-onder-een-kap woning is, moet de verkoop nauwkeurig worden gepland. Niet alleen de verkoop, maar ook het hele proces rond de bezichtiging, notaris en koopovereenkomst tot en met de overdracht van de koopsom en grondoverdrachtsbelasting voor de koper.

Welke tijdsdruk heb jij persoonlijk? Wat is uw individuele zorg?

 • Verkoop van uw eigen woning (specifieke verhuisdatum)
 • Verkoop uit de vastgoedportefeuille (verkoop met winstmaximalisatie)

Vroege planning: voordelen

Woningen van meer dan twee miljoen kunnen een paar maanden op de markt zijn, boven 10 miljoen kan het een jaar zijn (herinnering: verkopen voor maximale winst). Niet in de hotspots van de steden, natuurlijk, maar zodra je in de periferie bent, moet de juiste kandidaat-koper het juiste aanbod ontmoeten. Dit gebeurt meestal niet van de ene dag op de andere. Hoe vroeger de beslissing wordt genomen om een huis of appartement te verkopen, hoe nauwkeuriger de planning kan zijn en hoe hoger de gerealiseerde verkoopprijs zal zijn. Want één ding is duidelijk:

Verkopen onder druk zorgt voor een lage verkoopprijs.

Daarom is het goed dat u zich in een vroeg stadium informeert over de verkoop van uw woning, de afzonderlijke stappen en de procedure. Laten we de tijd die met de verkoop gemoeid is nog eens samenvatten.

De tijdsplanning voor afzonderlijke fasen en stappen omvat:

Korte termijn verkoop of lange termijn verkoop?

Hoe lang de verkoop van uw eigendom aansleept, heeft dus ook invloed op de verkoopprijs. Als u uw huis of appartement onder tijdsdruk moet verkopen, moet u helaas vaak genoegen nemen met een lagere verkoopprijs. Als u echter vroeg verkoopt, kunt u de verkoopprijs verhogen met een professioneel vastgoedexposé en spontane moderniseringsmaatregelen.

Samengevat:

 • Verkoop op korte termijn = lagere verkoopprijs
 • Verkoop op lange termijn = hogere verkoopprijs

Als u meer tijd uittrekt, kunt u de taxatie van het onroerend goed in alle rust benaderen. Dit hangt ook af van de ligging van uw woning:

Financiële planning: makelaarscourtage, belastingen en co.

De invloed van de verkoopperiode hangt samen met het aantal potentiële kopers en heeft een sterke invloed op de uiteindelijke verkoopprijs. Vooraf ontstaan echter kosten die u als verkoper moet dragen en waarmee u rekening moet houden. Het gaat bijvoorbeeld om advertentiekosten, afhankelijk van de platforms of kanalen die u wilt gebruiken om uw eigendom op de markt te brengen. Met een beetje ervaring zult u niet meer adverteren op de 2 of 3 typische platforms van ten laatste 5 miljoen.

Tip: Overweeg en bereken de kosten van tevoren!

Het aandeel van deze kosten is echter betrekkelijk gering in verhouding tot de tijd die bepalend is voor het verkoopproces.

Bijkomende kosten bij de verkoop van onroerend goed

Helaas kunt u ook als verkoper niet om extra kosten heen. Als u bijvoorbeeld bepaalde documenten voor het exposé mist, moet u die van tevoren aanvragen. De kosten voor het energiecertificaat beginnen bij 40 euro. De kosten voor een uittreksel uit het kadaster zijn iets lager.

Hier is een overzicht:

 • Energiecertificaat
 • Uittreksel kadaster
 • Waardering
 • Makelaarscourtage
 • Maatregelen voor waardevermeerdering
 • Advertenties online & offline
 • Belastingen

Makelaar: Financiële voordelen

Dit betekent dat als het onroerend goed tegen het einde van de maand moet worden verkocht, het des te belangrijker is om een deskundige voor de verkoop van onroerend goed direct aan uw zijde te hebben. Denk niet alleen aan het verkoopproces en de onderhandelingen. Al van tevoren moet een exposé van hoge kwaliteit worden gemaakt, dat niet alleen uit een paar foto’s bestaat. De communicatie moet worden gefilterd, de kredietwaardigheid gecontroleerd, afspraken ter plaatse gemaakt en het koopcontract opgesteld.

Ervaren makelaars besparen u niet alleen tijd, maar ook kosten

Problemen bij particuliere verkoop: gebrek aan deskundigheid

Daarom worden veel mensen bij particuliere verkoop geconfronteerd met het probleem dat 15 van de 20 belangstellenden na de bezichtigingsafspraak geen belangstelling meer hebben. Vijf belangstellenden blijven over, 3 onderhandelen over de vraagprijs van het pand, één zou de vraagprijs betalen en persoon vijf zou er zelfs nog iets bovenop doen. Afgezien van het feit dat u als particulier niet weet hoe kredietwaardig de belangstellenden zijn, een ander probleem, blijkt dat er veel onderhandelingen moeten worden gevoerd tot u de optimale verkoopprijs hebt bereikt. Maar als het 200.000, 2 miljoen of zelfs 20 miljoen is, wordt de verkooptijd steeds relevanter.

Hier volgt een overzicht van de nadelen van een onderhandse verkoop:

 • Gebrek aan deskundigheid
 • Geen ervaring
 • Geen eigen kopersnetwerk
 • Deels geen organisatietalent & onderhandelingsvaardigheden

Dit brengt je ook meteen naar de volgende stap – de makelaarsafspraak:

Ga verder met Stap 2: Huur een makelaar in

Een makelaar begeleidt u tijdens het hele verkoopproces van het onroerend goed. Hij of zij zal u bijstaan met een grote deskundigheid, ervaring en onderhandelingsvaardigheden en zal u ook adviseren op het gebied van belastingen en financiering.

Terug naar overzicht: Onroerend goed verkopen

Als u een appartement of een huis wilt verkopen, is dat niet alleen een kwestie van organisatietalent, maar ook van een realistische waardebepaling, en van kennis van de huidige marktsituatie. Met onze gids bent u perfect voorbereid op de verkoop van uw eigendom.