Een appartement belastingvrij verkopen: speculatieperiode, speculatiebelasting en 3-voorwerpenregel (commerciële handel)

In Duitsland zijn er bepaalde manieren om een appartement belastingvrij te verkopen, afhankelijk van of je de flat zelf hebt gebruikt, hebt verhuurd of dat er sprake is van commerciële activiteiten. Hier zijn de relevante aspecten voor elke situatie voor de verkoop van je flat.

Speculatieperiode voor eigenaar-bewoners

Als je een appartement zelf hebt gebruikt en het wilt verkopen, geldt een speculatieperiode van 3 jaar. Dit betekent dat je het appartement op elk moment na aankoop belastingvrij kunt verkopen, zolang je er in de tussentijd zelf in hebt gewoond. Dit is een voordelige regeling omdat je je niet aan een specifieke bezitsperiode hoeft te houden om van de belastingvrijstelling te kunnen profiteren.

Speculatieperiode van 3 jaar

Speculatieperiode voor kapitaalinvestering (verhuurd)

Als je een appartement hebt gebruikt als investering en het hebt verhuurd, is de speculatieperiode 10 jaar. Dit betekent dat je de flat pas belastingvrij kunt verkopen nadat deze periode is verstreken. Als je het appartement verkoopt voordat deze periode is verstreken, moet je mogelijk speculatiebelasting betalen over de opbrengst van de verkoop.

Speculatieperiode van 10 jaar

Commerciële handel in Duitsland

Als de verkoop van appartementen een commerciële activiteit wordt, kan de winst uit de verkoop onderworpen zijn aan inkomstenbelasting. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je regelmatig appartementen koopt, renoveert en doorverkoopt met de bedoeling om winst te maken (meer over de 3-objectregel). In zo’n geval zou je kunnen worden gecategoriseerd als een commerciële handelaar en zou de winst belastbaar zijn.

Directe intentie om winst te maken “of” 3 eigendommen in 5 jaar

Houd er rekening mee dat belastingwetten complex kunnen zijn en dat er rekening moet worden gehouden met individuele omstandigheden. Om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de best mogelijke fiscale situatie voor jouw specifieke geval, is het raadzaam om een belastingadviseur te raadplegen. Een professionele belastingadviseur kan je informeren over alle fiscale gevolgen van de verkoop van een appartement in Duitsland en je helpen met een optimale planning.