Geërfde flat – verkoop, huur of eigen gebruik?

Niet alleen huizen, maar ook condominiums worden steeds vaker geërfd. De vererving van een flat is complexer dan die van huizen, vanwege verschillende bijzonderheden. Als erfgenaam van een flat doet u er ook goed aan om ervaren vastgoedmakelaars te kiezen.

In uw emotioneel en psychologisch gespannen situatie als erfgenaam, hoeft u zich niet bezig te houden met de moeilijkheden van de verkoop van het appartement en het verkrijgen van documenten. Vastgoedmakelaars nemen deze taken van u over en zorgen ervoor dat het appartement snel een nieuwe eigenaar vindt.

Geërfd onroerend goed – de beste manier om te handelen

Met de aanvaarding van de erfenis en de inschrijving van de eigenaar in het kadaster, bent u de wettelijke eigenaar van het appartement. Sluit u zelf verhuizen uit om persoonlijke redenen of in verband met de grootte en de ligging van de flat? Vervolgens hebt u de keuze om het geërfde appartement als investering te verhuren of om het te verkopen. Allereerst is er de taxatie van de marktwaarde, die u een concrete indicatie geeft van de verkoopprijs en de werkelijke waarde van het condominium. Pas als u de werkelijke waarde kent, moet u nadenken over de verdere procedure.

In het geval van appartementen moet u, naast de originele verkoopdocumenten, ook de toestemming van de andere eigenaars verkrijgen. Het voornemen om het appartement te verkopen of te verhuren kan het best worden besproken op een vergadering van eigenaars. In de regel zal een solvabele koper niet worden afgewezen, mits zijn of haar geplande gebruik van het appartement past in het gemeenschapsconcept en de ideeën van de andere eigenaars.

Meer informatie over het onderwerp “erfenis”:

Verdeling van het erfdeel

In gemeenschap geërfde eigendommen vormen een bijzonder probleem bij de verkoop. In het kader van een gemeenschap van erfgenamen zijn er verschillende eigenaars in het kadaster. Deze omstandigheid heeft een ongunstig effect op de belangstelling van potentiële kopers en bemoeilijkt het verkoopproces. Er is een oplossing om de afwikkeling te vereenvoudigen en tegelijkertijd te zorgen voor een duidelijke leidraad van alle erfgenamen met gelijke rechten. De afwikkeling van een nalatenschap betreft de ontbinding van een gemeenschap van erfgenamen, die geschiedt op basis van duidelijke contractuele regelingen en niet aan vorm gebonden is. Alles over de afwikkeling van de erfenis.

Gemeenschap van erfgenamen

Uit de praktijk blijkt dat een gemeenschap van erfgenamen het zelden eens is. Onenigheid en openlijke geschillen over een onroerende nalatenschap leiden echter tot verliezen die u met voorzichtigheid kunt vermijden. Voorkom conflicten over de nalatenschap door advies in te winnen bij een makelaar en de beste manier te vinden met ondersteuning. Indien in het testament niet anders is bepaald, zijn alle mede-erfgenamen gelijkelijk gerechtigd en gehouden. Dit betekent dat een verkoop vaak de beste oplossing is en u de mogelijkheid biedt om de opbrengst van de nalatenschap onder alle mede-erfgenamen te verdelen en zo het probleem van een erfenisgeschil te vermijden. Meer informatie over de gemeenschap van erfgenamen.

Successierechten

Voor veel erfgenamen zijn verdriet, vreugde en smart nauw met elkaar verbonden. Wanneer u een huis erft, gaat dit proces altijd gepaard met een pijnlijk, emotioneel verlies. Na enige tijd breekt er een lichte vreugde uit en realiseer je je dat je een huiseigenaar bent. Tegelijk komt de vrees dat de fiscus successierechten van u zal eisen en dat u dit bedrag alleen zult kunnen betalen als u het huis verkoopt. U hebt een vrijstellingsbedrag waaronder doorgaans geen successierechten verschuldigd zijn. Het bedrag van deze uitkering hangt af van uw graad van verwantschap met de overledene. Echtgenoten kunnen onroerende goederen belastingvrij erven tot 500.000 euro, kinderen tot 400.000 euro. Om te voorkomen dat u speculatiebelasting moet betalen, moet u overwegen of u zelf in het geërfde huis wilt gaan wonen als het minder dan 10 jaar geleden is gekocht. Alles over successierechten.