Naar binnen: Eigen gebruik van een geërfd goed

De normale procedure voor geërfd onroerend goed voorziet zelden in het zelf betrekken van het onroerend goed. Als u zelf een huis bezit, zult u er meestal niet aan denken om het huis van uw ouders of een ander geërfd goed zelf te bewonen. Het is ook moeilijk met gemeenschappen van erfgenamen als u wilt intrekken en de andere erfgenamen moet afbetalen. Toch moet u deze mogelijkheid niet volledig negeren, want er is een voordeel verbonden aan het zelf betrekken van een woning, vooral in het geval van woningen binnen de speculatieperiode.

Belangrijke criteria voor eigenaars van onroerend goed

Je hebt een zeer sterke emotionele band met het huis dat je van je ouders hebt geërfd. Uw hele jeugd en al uw dierbare herinneringen zijn verbonden met het eigendom. Alleen al om deze reden is een rationele beslissing moeilijk en bent u geneigd belangrijke criteria over het hoofd te zien. Wanneer u een huis erft, neemt u alle verplichtingen van de overledene over, die bijvoorbeeld een hypotheek of openstaande rekeningen voor renovatie met zich meebrengen. In het algemeen raden wij u aan de renovatiestatus te controleren en na te gaan of er schulden zijn in verband met het onroerend goed en of u die kunt vereffenen zonder te verkopen. Noodzakelijke renovatiemaatregelen die aan uw behoeften beantwoorden, kunnen ook een reden tot overweging zijn. Indien u het huis niet alleen hebt geërfd, maar in gemeenschap van erfgenamen , moet de betaling van de mede-erfgenamen in aanmerking worden genomen en nauwkeurig worden berekend wanneer u het huis betrekt.

Als u op het moment van de erfenis net nadacht over onroerend goedbezit en besloot te kopen, is verhuizen naar het geërfde huis een goede oplossing. Voor nieuwere eigendommen die minder dan 10 jaar geleden werden verworven, kunt u speculatiebelasting vermijden door er zelf in te gaan wonen en het eigendom zelf te houden.

Meer informatie over het onderwerp “erfenis”:

Successierechten

Voor veel erfgenamen zijn verdriet, vreugde en smart nauw met elkaar verbonden. Wanneer u een huis erft, gaat dit proces altijd gepaard met een pijnlijk, emotioneel verlies. Na enige tijd breekt er een lichte vreugde uit en realiseer je je dat je een huiseigenaar bent. Tegelijk komt de vrees dat de fiscus successierechten van u zal eisen en dat u dit bedrag alleen zult kunnen betalen als u het huis verkoopt. U hebt een vrijstellingsbedrag waaronder doorgaans geen successierechten verschuldigd zijn. Het bedrag van deze uitkering hangt af van uw graad van verwantschap met de overledene. Echtgenoten kunnen onroerende goederen belastingvrij erven tot 500.000 euro, kinderen tot 400.000 euro. Om te voorkomen dat u speculatiebelasting moet betalen, moet u overwegen of u zelf in het geërfde huis wilt gaan wonen als het minder dan 10 jaar geleden is gekocht. Alles over successierechten.

Beargumenteerd

Idealiter betalen de erfgenamen van een gemeenschap van erfgenamen eventuele schulden snel uit de nalatenschap en ontbinden zij vervolgens de gemeenschap van erfgenamen door het overschot naar rato van aandelen te verdelen. Dit is echter vaak niet de realiteit. Geschillen binnen de gemeenschap van erfgenamen zorgen er vaak voor dat zij nog jaren na de erfenis onopgelost blijven. Elk lid van een dergelijke gemeenschap van erfgenamen heeft het recht om te allen tijde ontbinding te vorderen, zelfs zonder geldige reden. Meer informatie over de ontbinding van een gemeenschap van erfgenamen.

Verdeling veiling

De gedeeltelijke veiling is een speciale variant van de gedwongen verkoop en wordt gebruikt wanneer meerdere personen eigenaar zijn van een zaak. Vaak gaat het om een stuk grond of een onroerend goed dat wordt geveild en waarvan de opbrengst onder de eigenaars wordt verdeeld. Deze situatie doet zich vaak voor in gemeenschappen van erfgenamen wier nalatenschap een goed of grond omvat. In gemeenschap van erfgenamen verdelen de erfgenamen de eigendom van de goederen van de nalatenschap. Meer informatie over de scheidingsveiling.