Met of zonder makelaar? Een huis verkopen + checklist

Particulier verkopen of met een makelaar? Je huis verkopen is ongetwijfeld een grote stap in het leven van elke huiseigenaar. Een van de fundamentele beslissingen die je moet nemen is of je particulier moet verkopen of dat je gebruik moet maken van de diensten van een makelaar. Deze beslissing hangt af van een aantal factoren, met name van je beschikbare tijd en persoonlijke voorkeuren. In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van beide opties om je te helpen een beslissing te nemen. Geen tijd en meteen op zoek naar een goede makelaar? Aarzel niet, schrijf me of bel me: Contact.

Een appartement particulier of via een makelaar verkopen?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag voor verkopers. Beide zijn mogelijk, het hangt af van je tijd. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen.

Een flat verkopen zonder makelaar: de doe-het-zelf-uitdaging

Kun je een flat verkopen zonder makelaar?

Als je besluit om je appartement te verkopen zonder de hulp van een makelaar, moet je voorbereid zijn op een intensieve en tijdrovende fase van zelfwerkzaamheid. Het proces omvat stappen zoals het evalueren van het condominium, het bepalen van een biedprijs, het verzamelen van documenten en verslagen, het maken van een aantrekkelijk exposé en het nemen van foto’s. Je moet ook vertrouwd raken met online portals, communiceren met potentiële kopers, onderscheid maken tussen echte geïnteresseerden en nieuwsgierigen en voorbereidende gesprekken voeren.

Je hebt tijd (en zenuwen) voor de voorbereiding en het verkoopproces

Dit is echter nog maar het begin. Je moet ook kredietcontroles uitvoeren om ervoor te zorgen dat potentiële kopers de aankoop kunnen financieren. Er zullen ook een groot aantal bezichtigingen zijn, wat tijdrovend kan zijn. Tot slot moet je ook onderhandelingen voeren, die kunnen doorgaan tot het koopcontract en de notariële afspraak rond zijn.

Beslis voor verkoop zonder makelaar als:

  • Je voldoende tijd en geduld hebt voor het hele voorbereidings- en verkoopproces.
  • Je bent bereid om je intensief bezig te houden met de vastgoedmarkt en de juridische aspecten van de verkoop.

Een appartement verkopen met een makelaar: professionele ondersteuning

Moet ik een makelaar inschakelen?

Je kunt ook een makelaar inhuren om je huis te verkopen. Dit kan een zeer voordelige keuze zijn, vooral als je tijd wilt besparen en de stress wilt vermijden die vaak gepaard gaat met het verkoopproces.

Als je tijd wilt besparen en je zenuwen wilt sparen, huur dan een makelaar in. Zo eenvoudig is het.

Door een makelaar in te huren, delegeer je de meeste van de bovenstaande taken aan een professional. De makelaar beoordeelt de woning, stelt de optimale vraagprijs vast, maakt een professioneel exposé, maakt foto’s van hoge kwaliteit en presenteert de woning op verschillende online portals. Hij of zij verzorgt de communicatie met geïnteresseerden, selecteert alleen echte potentiële kopers, voert kredietcontroles uit en organiseert bezichtigingen.

Kies voor een makelaar als:

  • Je kostbare tijd wilt besparen en toch verzekerd wilt zijn van professionele expertise in het verkoopproces.
  • Je wilt profiteren van de marktkennis en onderhandelingsvaardigheden van een ervaren makelaar.

In het algemeen is er geen universeel antwoord op de vraag of je je huis particulier of via een makelaar moet verkopen. Alles hangt af van hoeveel tijd, toewijding en expertise je kunt en wilt investeren in het verkoopproces. Ongeacht je beslissing is het belangrijk dat je je onderzoek doet en de optie kiest die het beste past bij je individuele behoeften en doelen.

Kosten: koper, verkoper en distributie

De kosten voor een makelaar in Duitsland kunnen variëren, omdat ze afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals de regio, de waarde van het onroerend goed en de individuele afspraken met de makelaar. Er zijn in principe twee soorten makelaarscommissies:

  1. Koperscommissie: deze wordt betaald door de koper van de woning
  2. Verkoperscommissie: deze wordt betaald door de verkoper van de woning
  3. Kostendeling: Meestal de helft van 3% tot 7% van de aankoopprijs in elk geval

Kopersprincipe in het makelaarsrecht

Sinds 23 december 2020 is in Duitsland het zogenaamde kopersprincipe van toepassing onder het makelaarsrecht. Dit betekent dat degene die de makelaar de opdracht geeft, de commissie betaalt. Bij de verkoop van appartementen betekent dit meestal dat de verkoper de commissie betaalt. Bij de verhuur van appartementen worden de kosten meestal gedragen door degene die de makelaar de opdracht geeft, d.w.z. ofwel de verhuurder ofwel de huurder, afhankelijk van de overeenkomst.

Commissie is bespreekbaar

De exacte commissiebedragen zijn onderhandelbaar en er zijn ook makelaars die met vaste bedragen werken. De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van de makelaar en de individuele overeenkomst. Het is daarom aan te raden om vooraf de exacte kosten en voorwaarden uit te zoeken en meerdere offertes aan te vragen voordat je een makelaar kiest.

Checklist: Vind een gerenommeerde makelaar

Gebruik deze checklist om gerenommeerde makelaars bij jou in de buurt te vinden. En als je twijfelt, kun je me gewoon schrijven of bellen: Contact.

Aspecten Aanbevelingen
Onderzoek en aanbevelingen Doe online onderzoek en zoek naar lokale advertenties. Vraag aanbevelingen aan vrienden, familie en kennissen.
Ervaring en deskundigheid Vraag naar de ervaring van de makelaar en hoe lang ze al in de sector werken. Vraag naar vergelijkbare transacties in het verleden.
✅ Referenties en recensies Vraag naar referenties van eerdere klanten met vergelijkbare transacties. Zoek online naar klantbeoordelingen en feedback.
✅ Kennis van de lokale markt Zorg ervoor dat de makelaar de lokale vastgoedmarkt goed kent.
Professionaliteit Besteed aandacht aan een professionele uitstraling, communicatie en punctualiteit.
✅ Diensten en voordelen Verduidelijk welke diensten de makelaar precies aanbiedt. Bespreek de voorbereiding van exposities, de organisatie van bezichtigingen, enz.
✅ Transparantie met vergoedingen Vraag naar de commissie- of vergoedingsstructuur van de makelaar. Vraag om de kosten schriftelijk vast te leggen.
✅ Netwerk van hoge kwaliteit Informeer naar het netwerk van potentiële kopers en investeerders van de makelaar. Dit kan het verkoopproces vergemakkelijken.
Chemie en vertrouwen Kies een makelaar met wie je een goede persoonlijke relatie hebt en die je kunt vertrouwen.
✅ Vergelijking en selectie Vraag meerdere offertes aan bij verschillende makelaars en vergelijk ze. Maak je beslissing op basis van feiten en referenties.