Eengezinswoning: kopen of bouwen? Alles over plattegrond, grootte en voor- en nadelen
De eengezinswoning – is waarschijnlijk het meest populaire type woning in Duitsland. Naast andere woningtypes zoals de bungalow, villa of
Eengezinswoning: wat houdt dat in? Definitie en kenmerken
Wat is een vrijstaand huis? Het eerste waar mensen aan denken wanneer zij deze term horen is een rijtjeshuis of een twee-onder-een-kapwoning, wat juist is, maar de term niet voldoende verklaart. De eengezinswoning beschrijft eenvoudig dat het in principe is ontworpen voor een gezin, en u bent vrij om de grootte, vorm of locatie te kiezen. Kies een luxueuze stadsvilla of een nuchtere bungalow. Bouwen of kopen en alles in overeenstemming brengen met de nieuwste en modernste normen. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over dit type gebouw.
Kenmerken: een huis voor het hele gezin met meer leefruimte
In de meeste gevallen zal een vrijstaand huis het eerste huis van een klein gezin zijn. Het maakt niet uit of het om een groot of een klein pand gaat. Vaak verhuis je van een flat naar je eerste eigen huis en heb je de mogelijkheid om je leven vrij te leven. Daarom moet u het huis zorgvuldig plannen en bedenken wat voor u belangrijk is in een huis. U krijgt een ruim aanbod van eengezinswoningen en u moet nu op zoek gaan naar de perfecte woning.
U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, van bungalow tot
Voordelen & nadelen van een vrijstaand huis: tuin, leefruimte & co.
Voordat u een grote investering doet, moet u erover nadenken en voor uzelf uitmaken of u het zich kunt veroorloven. Dit geldt ook voor het bouwen of kopen van een huis. Om u te helpen de juiste beslissing te nemen, hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen van een vrijstaande woning voor u op een rijtje gezet. Denk erover na en vind je droomhuis.
Voordelen: Vrijheid en individuele vormgeving
Een eengezinswoning is een van de meest voorkomende en diverse woningtypes die er zijn. In veel gevallen trek je er als jong gezin in en woon je voor het eerst binnen je eigen vier muren. De daaruit voortvloeiende vrijheid is waarschijnlijk het grootste voordeel dat je krijgt in een vrijstaand huis. Je hebt de ruimte om je individualiteit uit te leven en creatief te zijn. Vooral wanneer u uw droomhuis laat bouwen, kunt u alles naar uw eigen wensen en ideeën inrichten. Bepaal hoe u wilt dat uw huis eruit ziet, hoe groot het is en wat de ideale kamerindeling is. Een ander voordeel is de tuin. De meeste mensen verhuizen van een flat naar een huis en hebben nu hun eigen groene ruimte. Vooral met kinderen is dit een groot pluspunt.
- Vrijheid
- Meer individualiteit/ creativiteit
- Meestal een tuin
Tip! Lees hier meer over het onderwerp: Het ontwerpen van een harmonieuze tuin!
Nadelen: grote investering en veel verantwoordelijkheid
Het bouwen of kopen van een huis gaat altijd gepaard met een grote investering. Zodra u van plan bent binnen uw eigen vier muren te gaan wonen, moet u van tevoren duidelijk maken of u dit financieel aankunt. Hoewel het bouwen of kopen van een huis het meeste geld kost, mag u de bijkomende kosten die u moet maken om er te wonen niet over het hoofd zien. U zult meer moeten betalen voor verwarming en zelfs als er reparaties nodig zijn, zult u alleen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering en financiering. Denk er dus goed over na voor je zo’n grote beslissing neemt.
- Grote investering
- Hogere verwarmingskosten
- Geen huisbaas voor reparaties
Verschillende subtypes van een vrijstaand huis: Bungalow & Co.
Onder het type vrijstaand huis zijn er verschillende subtypes die erbij horen. Deze kunnen verschillen in grootte, prijs of locatie. Wij hebben drie verschillende soorten vrijstaande woningen voor u op een rijtje gezet, zodat u zelf kunt beslissen wat u voor uzelf en misschien voor uw gezin wilt. Vind uw droomhuis en investeer in de toekomst.
Bungalow: gelijkvloers en duurzaam
Een bungalow is ook een type vrijstaand huis, dat vooral duurzaam is en een investering in de toekomst. Vergeleken met andere types, is het belangrijkste kenmerk van een bungalow de gelijkvloersheid en toegankelijkheid. In de meeste gevallen vereist dit onroerend goed een groter stuk grond, omdat het vrijstaand is en dus duurder. Vaak zijn de zolder en de kelder ook bebouwd, maar worden zij alleen voor opslag gebruikt. Als u meer over dit onderwerp wilt weten, kunt u hier een geschikt artikel vinden.
Stadsvilla: luxueus, groot en open
De villa is de luxe woning in het gebied van vrijstaande huizen. Kenmerkend voor dit type huis zijn het grote terrein, de ruime tuin en de bouw in mediterrane stijl. De plattegrond is bijvoorbeeld groter dan die van een twee-onder-een-kapwoning, en een villa is vrijstaand. Het biedt veel ruimte en is meestal gelegen in chique villawijken. Als u geïnteresseerd bent in het bouwen of kopen van een villa, kunt u hier nuttige artikelen vinden.
Twee-onder-een-kapwoning: klassiek, populair en goedkoper
Een twee-onder-een-kapwoning is het meest populaire type vrijstaande woning en is in veel gevallen goedkoper en praktischer dan bijvoorbeeld een bungalow of een villa. Bij deze woning deelt u de erfgrens en een muur met uw buurman, wat het voordeel heeft dat warmteverlies en verwarmingskosten lager kunnen zijn. Met dit type huis leeft u direct samen met uw buren en moet u dus ook met hen kunnen opschieten. Bent u geïnteresseerd in een twee-onder-een-kap woning? Meer informatie vindt u hier.
Grond: het juiste perceel kiezen en kopen
U hebt besloten uw eigen huis te bouwen en bent nu op zoek naar het perfecte stuk grond? Wij willen u graag helpen bij deze beslissing en hebben een checklist opgesteld met de belangrijkste aspecten. Denk na over de plaats waar uw eigendom zal worden gebouwd en let op het soort grond dat u hebt. Om de perfecte plek voor uw toekomstige huis te vinden, kunt u hier de belangrijkste aspecten vinden.
Als u meer wilt weten over het kiezen van de juiste woning, kunt u hier veel nuttige informatie en tips vinden!
Keuze van locatie: Stad of liever platteland?
Ten eerste, overweeg uw keuze van locatie. Wil je in het centrum wonen of daarbuiten? In de stad of meer landelijk? Als u deze vraag voor uzelf hebt beantwoord, moet u de juiste plaats vinden. Controleer de infrastructuur van uw potentiële woning. Hoe ver weg is de dichtstbijzijnde school en je werk? En wat zijn de openbaar vervoer verbindingen? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten die u voor uzelf moet ophelderen. Als u een auto tot uw beschikking hebt, bent u minder snel afhankelijk van trein of bus. Last but not least moet u beslissen of u in een woonwijk of in een nieuwbouwwijk wilt wonen. Beide hebben hun voor- en nadelen.
- Centraal of Buiten
- Infrastructuur (werk, school)
- Openbaar vervoer
- Woongebied of nieuwe ontwikkeling
Checklist voor het kiezen van het juiste perceel: waar moet u op letten
Naast de keuze van de locatie is de keuze van het juiste stuk grond bijna nog belangrijker. De staat van de grond moet goed zijn, daarom raden wij u aan de geschiedenis en de kwaliteit ervan te onderzoeken voordat u tot aankoop overgaat. Kijk eerst in het ontwikkelingsplan om te zien of het perceel al is ontwikkeld. Dan moet u het kadaster bekijken om eventuele rechten van overpad uit te sluiten en de hypotheek tussen u en uw bank vast te leggen. Daarna raden wij u aan een bodemonderzoek te laten uitvoeren, aangezien dit bijzonder belangrijk is bij de bouw van een kelder. Tenslotte moet u verontreinigde terreinen, zoals chemicaliën, olie of schroot, kunnen uitsluiten.
- Ontwikkelingsplan
- Kadaster
- Bodemonderzoek
- Verontreinigde locaties
Bouwen van een eengezinswoning: financiering, leningen & co.
Als u eenmaal het juiste stuk grond hebt gevonden, staat niets de bouw van uw droomhuis meer in de weg. Bij de bouw van elk type huis moet u echter met een aantal aspecten rekening houden. Naast de financiële kosten die met een dergelijke investering gepaard gaan, is het ook belangrijk dat u uw ogen open houdt op de bouwplaats, zodat er geen fouten worden gemaakt. Wij hebben een checklist voor u opgesteld met de belangrijkste punten, zodat er niets mis kan gaan.
Servicekosten, leningen & Co.
Om een huis te bouwen, moet u altijd een bouwlening afsluiten, aangezien u de volledige investering niet uit uw eigen kapitaal kunt betalen. Laat u vooraf adviseren door de bank die u vertrouwt en ga na of u de hypotheek op lange termijn zult kunnen afbetalen. Bovendien zijn er een aantal voorwaarden voor het verkrijgen van een lening, die u van uw bank zult vernemen. Naast deze investering mag u de extra kosten die tijdens het bouwproces zullen ontstaan, niet over het hoofd zien. Een makelaar, notariskosten of de overdrachtsbelasting worden meestal betaald uit het eigen vermogen en u moet rekening houden met deze extra kosten.
Tip! Als u meer wilt weten over nieuwbouwprojecten, vindt u hier een geschikt artikel met informatie over het proces en de kosten voor projectontwikkelaars en bouwprojecten.
Building Partner, Building Surveyor & Co.
De bouwpartner en de bouwdeskundige zijn ook twee belangrijke personen die u persoonlijk moet kiezen. Wilt u alles zelf ontwerpen, een architect raadplegen of kiezen voor een
Beslissingen zoals een garage, carport of kelder moeten ook op voorhand worden genomen. Heeft u de extra opslagruimte van een kelder nodig en een plek om uw auto te parkeren? Denk ook hier toekomstgericht en houd rekening met de daaruit voortvloeiende kosten.
Een huis bouwen vs. een huis kopen: een vergelijking van voor- en nadelen
Een huis bouwen of een huis kopen is een grote investering. Voordat u een dergelijke beslissing neemt, moet u zorgvuldig nagaan wat de kosten zijn en of deze in uw budget passen. Wij zullen u hier de respectieve voor- en nadelen van deze beleggingen laten zien, zodat u de belangrijke keuze kunt maken.
Huizenbouw: ontwerpvrijheid alleen voor hogere kosten
Een van de voordelen van het bouwen van een huis is de vrijheid om het huis en de kamers te ontwerpen. U heeft de mogelijkheid om alles naar eigen inzicht in te richten en kunt vanaf het begin de nieuwste technologie installeren. U hebt ook een vrije keuze bij het zoeken naar een stuk grond en kunt zelf bepalen wat voor u de beste omgeving en de beste locatie is.
- Ontwerpvrijheid
- Landkeuze
Bij het overwegen van de nadelen moet u altijd rekening houden met de hogere kosten. Aangezien u al uw wensen wilt combineren, kan uw budget al snel overbelast raken en de financiële investering hoger uitvallen dan verwacht. U moet ook rekening houden met de tijd die nodig is om een huis te bouwen. Er kan altijd iets gebeuren dat tot onverwachte kosten leidt.
- Hogere kosten
- Meer tijd nodig
- Onverwachte kosten
Huis kopen: sneller en goedkoper voor minder individualiteit
Een huis kopen is in de meeste gevallen goedkoper, en vooral het ontbreken van onverwachte kosten die tijdens de bouw kunnen ontstaan is een groot voordeel. U hebt veel minder werk en hoeft geen tijd en energie te besteden aan planning.
- Goedkoper en sneller
- Weinig persoonlijke tijdsinvestering
Er zij echter op gewezen dat huizen vaak gerenoveerd moeten worden en dat u er extra geld in moet investeren. Bovendien hebt u niet de mogelijkheid om uw eigen kamers in te richten en kunt u niet altijd de ideale locatie voor uw woning kiezen. U zult gedwongen zijn compromissen te sluiten en uw verwachtingen zo nodig te temperen.
- Moet misschien gerenoveerd worden
- Geen individueel huis/kamer ontwerp
- Mogelijk slechtere locatie