Balkonzonnesysteem: voordelen, installatie, onderhoud en kosten + 3 tips op Amazon

Zonnestroomsysteem op het balkon – Zonnestroomsystemen op het balkon (terras of tuin), vaak balkoncentrales genoemd, zijn een kosteneffectieve manier om uw eigen huis te verlichten. Het gebruik van zonne-energie verlaagt namelijk niet alleen het elektriciteitsverbruik, maar vermindert ook de CO2-uitstoot. Bovendien is de aanschaf van een balkonzonnestroomsysteem relatief goedkoop en de installatie meestal ongecompliceerd. Het beste van alles is dat u met de installatie van een balkonzonnesysteem uw elektriciteitskosten met wel 80% kunt verlagen.

Voordelen van een balkonzonnesysteem

Zonnepanelen op het balkon zijn een geweldige manier om elektriciteit op te wekken en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Zonne-energie is namelijk een duurzame energiebron die geen uitstoot veroorzaakt. Het is ook goedkoop en gemakkelijk te installeren.

Een balkonzonnesysteem heeft vele voordelen. Enerzijds is het milieuvriendelijk, omdat het geen uitstoot veroorzaakt. Anderzijds is het kosteneffectief, aangezien de investeringskosten voor een systeem relatief laag zijn. Ook de exploitatiekosten voor onderhoud en service zijn laag.

Bovendien is een balkonzonnesysteem gemakkelijk te installeren. U hebt alleen een stevige onderbouw nodig waaraan de panelen kunnen worden bevestigd. Zelfs voor niet-professionals is de installatie meestal geen probleem.

Dus als u overweegt te investeren in een balkonzonnesysteem, moet u goed nadenken over de bovengenoemde voordelen. Zonne-energie is immers niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoop en gemakkelijk te installeren.

Voordelen van een balkonzonnesysteem

Balkonzonnesystemen besparen geld: Door een balkonzonnesysteem te installeren, kunt u uw elektriciteitskosten tot 80% verlagen. Ze zijn milieuvriendelijk: Zonne-energie is een regeneratieve energiebron en draagt dus aanzienlijk bij tot de bescherming van het klimaat. Je bent onafhankelijk: Zonnestroom wordt direct ter plaatse opgewekt en u bent dus niet meer afhankelijk van prijsontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt. U heeft een hoge return on investment: de investering in een Balkon zonnesysteem is al na 5-7 jaar terugverdiend.

De voordelen van een balkoncentrale in één oogopslag:

 1. Balkonzonnesystemen besparen geld
 2. U leeft milieuvriendelijker
 3. Je bent onafhankelijker
 4. Je hebt een hoge winstgevendheid

Nadelen van een balkonzonnesysteem

De nadelen van een balkonzonnesysteem op een rijtje:

 1. Een balkonzonnesysteem is relatief duur in aanschaf.
 2. De installatie van een balkonzonnesysteem kan complex zijn.
 3. Een balkonzonnesysteem heeft regelmatig onderhoud en verzorging nodig om optimaal te functioneren.
 4. Bij slecht weer kan een balkonzonnesysteem minder elektriciteit opwekken dan bij goed weer.
 5. Een zonne-installatie op het balkon neemt ruimte in beslag en kan het uitzicht belemmeren

Dit zijn de voor- en nadelen van een balkonzonnesysteem. Nu mijn 3 aanbevelingen op Amazon.

Aanbevelingen op Amazon: Mijn Top 3

Veel kopers, 4-5 sterren in de beoordeling, met deze zonnesystemen kun je zelfvoorzienend worden.

EcoFlow: zonnepaneel van 400 W

Het 400 W zonnepaneel van EcoFlow is uiterst krachtig en kan een aanzienlijke hoeveelheid stroom leveren aan uw centrale. Hij is opvouwbaar en wordt geleverd met een draagtas met verstelbare standaard, zodat hij comfortabel kan worden vervoerd. Het zonnepaneel is ook zeer efficiënt en weegt slechts 16 kg.

Dokio: zonnemodule van 110 W (tot 300 W)

Het zonnepaneel is superpraktisch en kan worden opgevouwen om ruimte te besparen. In je rugzak, fietstas, auto of camper: deze mobiele energiecentrale neem je overal mee naartoe.

Firefly: 100 W zonnepaneel

De zonnelader van heeft een celomzettingsrendement tot 23% en is bijzonder efficiënt dankzij ons geavanceerde productieproces. Dit resulteert in een beter uitgangsvermogen dan bij conventionele zonnepanelen. Het apparaat is compact en gemakkelijk te vervoeren, zodat u het overal mee naartoe kunt nemen. De bijgevoegde steunen ondersteunen het paneel en maken het mogelijk de hoek aan te passen voor de beste prestaties. Drie USB-poorten en twee DC-uitgangen geven u meer oplaadmogelijkheden.

Extra tip! Flexibel zonnemodel van Dokio

Heb je dit ooit eerder gezien? Een flexibele zonnemodule met 4+ sterren. Balkon, caravan, onderweg met het gezin – Het semi-flexibele zonnepaneel weegt slechts 1,1 kg en kan dankzij de dunne maar robuuste celstructuur zelfs tot 30% worden gebogen. Het heeft een speciale oppervlaktecoating die het beschermt tegen externe invloeden zoals zout water, hagel, regen en wind. Het kan gemakkelijk worden bevestigd aan oogjes of gelijmd met lijm. Dit maakt het ideaal voor caravans, boten, gebogen en kleine oppervlakken.

Installatie van het balkonzonnesysteem

Het installeren van een balkonzonnesysteem is relatief eenvoudig en kan meestal door iedereen worden gedaan. Er zijn echter een paar punten waarmee rekening moet worden gehouden voordat met de werkzaamheden wordt begonnen. Allereerst moet u zich informeren over de grootte van het systeem en ervoor zorgen dat u voldoende ruimte hebt voor de installatie. Ten tweede moet men ervoor zorgen dat de plant op een stabiele ondergrond wordt geplaatst, zodat hij niet kan omvallen. Ten derde moet men ervoor zorgen dat alle onderdelen goed zijn aangesloten alvorens de elektriciteit aan te sluiten.

Nadat u zich hebt geïnformeerd over de bovengenoemde punten, kunt u beginnen met de installatie van het balkonzonnesysteem. Eerst moet u het zonnesysteem op de gewenste plaats op het balkon plaatsen en ervoor zorgen dat alle onderdelen aanwezig zijn. Daarna moeten de zonnecellen op het oppervlak worden bevestigd en vervolgens moet de verbinding tussen de zonnecellen en de omvormer worden gemaakt. Nadat alles is aangesloten, kunt u de stroom aansluiten en het systeem starten.

Installatie: Instructies in 6 stappen

De instructies in het kort:

 1. Positie bepalen voor zonnestelsel (richting zon)
 2. Veilig / schoon gebied voor installatie
 3. Meten, aanschaffen van gereedschap
 4. Installatie van het frame
 5. Zonnepaneel installeren
 6. Aansluiting van het zonnesysteem

Positie bepalen voor zonnestelsel (richting zon)

Stap 1 – Bepaal de beste plaats voor het zonnesysteem op uw balkon. Houd rekening met de loop van de zon en de schaduwen die andere delen van het gebouw werpen om een optimaal resultaat te bereiken.

Veilig / schoon gebied voor installatie

Stap 2 – Zorg ervoor dat het gebied veilig is en voldoet aan de instructies van de fabrikant. Controleer bijvoorbeeld of er geen vuil is of dat er een obstakel in de buurt is dat de installatie zou kunnen hinderen.

Meten, aanschaffen van gereedschap

Stap 3 – Meet alle onderdelen opnieuw op en schaf alle benodigde gereedschappen en materialen aan.

Installatie van het frame

Stap 4 – Begin met de installatie van het frame met het gezicht naar de zon en pas het aan volgens de grootte en de hoek die u hebt gemeten. Zorg ervoor dat het frame goed vastzit; controleer de stabiliteit meerdere malen, vooral in de wind.

Zonnepaneel installeren

Stap 5 – Installeer nu de zonnepanelen op het frame en verbind ze met kabels. Zorg ervoor dat alle aansluitcontacten goed geïsoleerd zijn en dat de connectoren vrij zijn van storingen – losse modules kunnen schade veroorzaken!

Aansluiting van het zonnesysteem

Stap 6 – Sluit ten slotte de omvormer aan, sluit hem aan op het lichtnet en regel de spanningstransformatoren voor een maximaal rendement van het systeem. Test aan het einde nogmaals alle functionele eenheden van het zonnestelsel op hun goede werking!

Onderhoud en verzorging van het balkonzonnesysteem

Het onderhoud en de verzorging van het balkonzonnesysteem is betrekkelijk eenvoudig en ongecompliceerd. Alles wat je daarvoor nodig hebt zijn een paar gebruiksvoorwerpen en middelen die je in elk huishouden kunt vinden. Allereerst moet u uw systeem regelmatig controleren en ervoor zorgen dat alles in orde is. Daarvoor hoeft u alleen maar op het balkon te controleren of alle onderdelen op hun plaats zitten en of er geen schade is. U moet ook controleren of de plant volledig bedekt is, zodat hij niet kan worden beschadigd.

Bovendien moet u uw systeem regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat zich vuil of aanslag vormt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen: Ten eerste kunt u het systeem wassen met lauw water en vervolgens droogwrijven met een doek. U kunt ook een mild reinigingsmiddel gebruiken om het systeem te reinigen. Zorg er echter voor dat dit middel niet te sterk is en geen negatieve effecten heeft op de bestanddelen.

Kosten-batenanalyse van het balkonzonnesysteem

Een balkonzonnesysteem kan zichzelf op lange termijn terugbetalen. De aankoop van een zonnesysteem is een investering en kan zich op verschillende manieren terugbetalen voor de eigenaar. De besparingen door het gebruik van het systeem kunnen aanzienlijk zijn als u de juiste grootte kiest en goed gebruik maakt van de opgewekte energie.

Kosten voor installatie door vaklui

De kosten van een balkonzonnesysteem variëren afhankelijk van de aanbieder en het type systeem. Gemiddeld kost een volledig geïnstalleerd balkonzonnesysteem tussen 8.000 en 12.000 euro. Er zijn echter tal van factoren die de prijs beïnvloeden, zoals de grootte van het systeem, de kosten van het installatieproces en eventuele subsidieprogramma’s van de overheid.

In termen van besparingen wordt geschat dat een balkonzonnestroominstallatie ongeveer 10.000 tot 15.000 euro aan energiekosten kan besparen gedurende de levensduur van ongeveer 20 jaar. Afhankelijk van het respectieve verbruik en de efficiëntie van het systeem kan deze waarde variëren. De besparingen zijn groter naarmate er meer elektriciteit wordt geproduceerd, dus kan het zinvol zijn te investeren in een iets groter systeem dan oorspronkelijk gepland.

Goedkope balkonzonnesystemen: zelf bouwen

Als u op zoek bent naar een goedkope manier om elektriciteit op te wekken op uw balkon en tegelijkertijd iets nieuws wilt leren – waarom overweegt u dan niet een zonnesysteem op te zetten? Met Amazon’s ruime aanbod van hoogwaardige producten is het snel en goedkoop!

Hierboven vindt u mijn tips voor zonnesystemen met goede beoordelingen!

Verlichting van milieuproblemen op lange termijn

Daarnaast zijn er nog andere voordelen verbonden aan de installatie van een balkonzonnesysteem: Zonnesystemen helpen bijvoorbeeld fossiele brandstoffen te sparen en de koolstofuitstoot te verminderen – wat op zijn beurt de milieuproblemen op lange termijn kan helpen verlichten. Bovendien kunnen mensen met zonnesystemen inkomsten genereren door overtollige elektriciteit in het openbare net te “pompen”. Dit concept staat bekend als grid parity en maakt het mogelijk voor huiseigenaren om geld te verdienen door hun zonne-energie te verkopen aan regio’s met weinig dekking of deze aan andere huiseigenaren te geven.

Investeringskosten en besparingen op lange termijn

Hoewel de initiële investering in een Balkon-zonnesysteem hoog is, biedt het veel mogelijkheden voor financiële besparingen en positieve effecten op het milieu en de gemeenschap – waardoor het een lonende investering is. Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds belangrijker om alternatieve energiebronnen te gebruiken – waardoor het des te belangrijker wordt om te investeren in zonnesystemen om de vruchten te plukken van schone energieproductie!

Zonne-energie in de elektriciteitsmix: jaarlijkse toename

Hier ziet u het aandeel van fotovoltaïsche energie in de bruto elektriciteitsproductie in Duitsland van 2002 tot 2021. Elk nieuw zonnepaneel voedt het systeem meer.

Statistik: Anteil der Photovoltaik an der Bruttostromerzeugung in Deutschland in den Jahren 2002 bis 2021 | Statista

U vindt meer statistieken op Statista