Zonne-energie – Is een zonnesysteem op het huis de moeite waard?

Koken, verwarmen, wassen en TV kijken met elektriciteit die u zelf produceert. Onafhankelijk zijn van energiebedrijven en, het beste van alles, een beetje extra geld verdienen. Tot voor kort waren deze voordelen voorbehouden aan ondernemers. Nu werkt de aankoop van een fotovoltaïsch systeem echter ook zonder de belastingdienst en brengt het vele voordelen voor de eigenaars met zich mee.

Fotovoltaïsche systemen en de voordelen voor u

De aanschaf van een zonnesysteem voor uw eigen huis is niet alleen de moeite waard om redenen van belastingbesparing. Een dergelijk systeem heeft ook andere voordelen. Maar voor de onervarenen blijven er nog veel vragen open. Hoe zit het met de kosten? Is er financiering? Hoe zal het systeem worden geïnstalleerd? Kan ik echt al mijn elektriciteit opwekken met een zonnesysteem? En wat is een fotovoltaïsch systeem precies? Wij zullen vandaag al deze vragen beantwoorden en u wegwijs maken in de wereld van de zonne-energiesystemen en hoe u groene energie in uw eigen voordeel kunt gebruiken. Bent u ook geïnteresseerd in een energiezuinig huis om nog meer voor het milieu te doen? Meer informatie over het onderwerp vindt u hier: “Energiebesparend huis – energie-efficiënte woning”.

De uitgangssituatie voor particulieren – wat valt er te overwegen?

Door de aankoop van een fotovoltaïsche installatie wordt een particulier sneller ondernemer dan de meeste mensen beseffen. Maar waarom eigenlijk? Dit is vrij eenvoudig te verklaren, omdat een fotovoltaïsch systeem gewoonlijk meer elektriciteit produceert dan één huishouden van een particulier kan verbruiken. Er wordt dus meer elektriciteit geproduceerd dan kan worden gebruikt en het overschot aan elektriciteit komt in het openbare net terecht. Voor deze elektriciteit, die door de particulier aan het net wordt geleverd, ontvangt hij een vergoeding, aangezien de elektriciteit niet zomaar kan worden weggegeven. Dit is een bedrag van ongeveer 10 tot 12 cent per kilowattuur (kWh). En daar ligt nu juist het probleem, want wie in elektriciteit handelt en geld verdient met de verkoop ervan, drijft een bedrijf, ook al gebeurt dat min of meer automatisch. Op die manier wordt de particulier ondernemer en dat brengt een aantal nadelen met zich mee, vooral op fiscaal en bureaucratisch gebied. Voor de meeste particulieren is dit al te ingewikkeld, omdat het hen echt moeilijk wordt gemaakt. Gelukkig is er echter een alternatief dat particulieren kunnen gebruiken om belastingen te besparen en deze ingewikkelde formaliteiten te vermijden. Alleen indien de particulier de fotovoltaïsche installatie vrijwel uitsluitend voor eigen gebruik aanwendt en er geen winst mee maakt, is het zijn privé-aangelegenheid en wordt hij niet als ondernemer beschouwd. De belastingdienst blijft dus buiten schot. Particulieren doen er goed aan een zonnesysteem te installeren dat alleen groot genoeg is om genoeg elektriciteit te produceren voor hun eigen huishouden. Zo vermijdt u moeilijkheden en kunt u toch iets doen voor het milieu en uw geweten.

Fotovoltaïsch systeem – hoe werkt het systeem op het dak?

Eenvoudig gezegd zet een fotovoltaïsch systeem lichtkracht om in elektrische energie en levert de elektriciteit voor verbruik. Als je dieper op de materie ingaat, heb je het over rendement, want hoe beter het rendement, hoe meer energie het systeem omzet. De stroom die hier loopt zijn de elektronen. Zij raken het fotovoltaïsche systeem met de energie van het licht en hoe hoger het rendement, hoe beter de elektronen van de lichtenergie kunnen stromen. Hoe beter deze stromen, hoe meer lichtenergie in elektrische energie wordt omgezet en door de eindgebruiker kan worden gebruikt. Dit is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig uit te leggen, maar in de praktijk zijn er natuurlijk nog enkele technische uitdagingen waar de eindgebruiker zich gelukkig geen zorgen over hoeft te maken.

De kosten – een fotovoltaïsch systeem voor stroomopwekking en wanneer het echt loont

De volgende zaken zijn nodig voor een zonne-installatie: De zonnepanelen, de onderconstructie, de omvormer en de bedrading. De kosten bestaan ook uit deze dingen. Daarnaast zijn er nog de kosten voor installatie en arbeid. Particuliere huishoudens krijgen meestal een kleiner systeem omdat zij alleen hun elektriciteitsproductie willen dekken. Deze zijn meestal iets duurder dan de installatie van een groter systeem. Het vermogen van dergelijke kleine systemen bedraagt gewoonlijk ongeveer vijf tot maximaal acht kilowatt. Voor een dergelijk systeem is een dakoppervlak van ongeveer 40 tot 70 vierkante meter nodig. De kosten voor een dergelijk voorbeeld bedragen tussen 8.500 en 13.000 euro. Dergelijke systemen hebben een levensduur van ongeveer 20 jaar of langer. Een dergelijk systeem is echt de moeite waard als de elektriciteit wordt gebruikt voor eigen gebruik. Over zo’n lange periode kan een enorm bedrag aan elektriciteitskosten worden bespaard. Bovendien kan een energieopslagsysteem worden geïnstalleerd om energie op te slaan en later beschikbaar te maken. U hebt ook andere voordelen, zoals geen afhankelijkheid van energiebedrijven en u doet iets goeds voor het milieu door groene stroom te gebruiken.

Installeer een fotovoltaïsch systeem zonder de belastingdienst

Vooral particulieren willen zich niet belasten met de taken die het ondernemerschap met zich meebrengt. Om een zonnesysteem te kunnen installeren, moeten zij kunnen aantonen dat het fotovoltaïsche systeem niet wordt aangelegd om later inkomsten te genereren. Een particulier die een kleine fotovoltaïsche installatie op zijn eigendom installeert om de elektriciteit zelf te gebruiken en dus niet van plan is winst te maken, en die bovendien voldoet aan de voorwaarden om een kleine ondernemer te zijn, hoeft zelfs niet actief te worden bij de belastingdienst. Voor alle zekerheid is het echter raadzaam een langetermijnplan op te stellen waarin de kosten en de opbrengsten of de hoeveelheid geproduceerde en de hoeveelheid verbruikte elektriciteit worden vermeld. Zo weet u zeker dat u aan de veilige kant zit. U hoeft er geen belasting over te betalen, aangezien u de elektriciteit gebruikt zonder winstoogmerk.

Financieringsmogelijkheden voor fotovoltaïsche systemen – hoe u uw zonne-installatie kunt financieren

Vooral voor particulieren rijst al snel de vraag hoe een dergelijk project moet worden gerealiseerd. Vaak ontbreekt het aan het nodige geld. Aangezien dit echter iets is dat een positieve invloed heeft op het milieu, zijn er financieringsmogelijkheden voor particulieren die geïnteresseerd zijn in de bouw van een fotovoltaïsch systeem. De Kreditanstalt für Wiederaufbau, bijvoorbeeld, biedt leningen tegen lage rente waarvan particulieren gebruik kunnen maken. Hoeveel u gesubsidieerd krijgt, hangt af van het systeem zelf en van uw huis. Grootte en type van het systeem en nieuwbouw of renovatie zijn argumenten die de rentevoet kunnen beïnvloeden. Voor gedetailleerd advies over uw individuele project kunt u contact opnemen met adviseurs of gespecialiseerde bedrijven in uw regio, die u kunnen informeren over alle financieringsmogelijkheden voor dergelijke systemen.

Checklist: Wat is er nodig om elektriciteit op te wekken met fotovoltaïsche energie?

Voor de installatie van een fotovoltaïsch systeem zijn een aantal dingen nodig. Gespecialiseerde bedrijven die dergelijke systemen installeren, kunnen u van tevoren individueel adviseren en u helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Voor de installatie van het zonnesysteem zijn echter enkele basisvoorzieningen nodig. De materialen die nodig zijn om een fotovoltaïsch systeem op uw eigendom te installeren zijn:

  • Zonnepanelen/ zonnemodules
  • Opslagbatterij
  • Juiste bedrading
  • Inverter
  • Elektriciteitsmeter
  • Onderconstructie voor het dak