Verkoop je flat en blijf: Vastgoed pensioen modellen – vergelijking

Een flat verkopen en blijven zitten – Een flat verkopen kan voor veel mensen een goede manier zijn om extra inkomen of liquiditeit te creëren, vooral als zij zich in een financieel moeilijke situatie bevinden. In de meeste gevallen is het echter niet zo gemakkelijk om afscheid te nemen van uw vertrouwde woning en naar een nieuwe omgeving te verhuizen. Er zijn verschillende opties waarmee u uw huis kunt verkopen en er toch in kunt blijven wonen. Wij leggen uit hoe. Hier krijgt u inzicht in lijfrentes, gedeeltelijke verkoop, omgekeerde hypotheken & Co. Uw eigen woning verkopen en er nog steeds in wonen is een ideale manier om uw onroerend goed vrij te maken zonder te hoeven verhuizen.

Je flat verkopen en blijven: Is dat mogelijk?

Door uw appartement te verkopen kunt u uw financiële situatie verbeteren en toch in uw huis blijven wonen. Maar naast een betere liquiditeit kunt u ook profiteren van allerlei andere voordelen.

Voordelen: Verbeterde liquiditeit & meer vrijheid

Zo kunt u bij sommige modellen uw verkochte eigendom later terugkopen. Ook uw erfgenamen kunnen een prioritair recht op terugkoop krijgen. Bovendien kan het vrijgekomen kapitaal worden gebruikt om leningen af te lossen, worden u en uw gezin financieel ontlast en kunt u zorgeloos van uw pensioen genieten.

Dit zijn de voordelen:

 • Verbeterde liquiditeit
 • Geen verhuizing nodig
 • Flexibiliteit
 • Afwikkeling van de erfenis
 • Terugbetaling van leningen

Nadelen: Verlies van eigendom & vaste kosten

U moet echter ook rekening houden met de nadelen. Afhankelijk van het model kunt u ondanks een verleend verblijfsrecht niet meer over het gehele appartement beschikken en kan het u bijvoorbeeld verboden zijn uw eigendom te verhuren of te verpachten. Tegelijkertijd moet u nog steeds het onderhoud van de woning, de onderhoudskosten en de onroerende voorheffing betalen.

Alle nadelen op een rijtje:

 • Verlies van eigendom
 • Verhuur / leasing verboden
 • Doorlopende kosten

Al met al zijn er dus zowel voor- als nadelen aan het verkopen van uw flat en er toch in blijven wonen. Met welke voor- en nadelen u precies rekening moet houden, hangt uiteindelijk af van het model dat u kiest.

De belangrijkste modellen in één oogopslag

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende mogelijkheden om uw huis te verkopen zonder dat u uit uw vertrouwde omgeving hoeft te verhuizen. Wij stellen ze aan u voor.

Gedeeltelijke verkoop: eenmalige onmiddellijke betaling

Bij de deelverkoop van uw flat wordt tot 50% van uw flat verkocht aan een professionele deelverkoopmaatschappij. U ontvangt de koopsom onmiddellijk. Het levenslange vruchtgebruik wordt u gegarandeerd in het kadaster en u betaalt een maandelijkse vergoeding aan de deelkoper. Het bijzondere van de gedeeltelijke verkoop: u kunt uw flat blijven huren en verhuren en zo extra cashflow genereren. Bovendien kunt u het verkochte deel volledig terugkopen.

De gedeeltelijke verkoop in één oogopslag:

 • Verkoop van maximaal 50% van de woning
 • Een onmiddellijke uitbetaling ontvangen
 • Zekerheid van het vruchtgebruik volgens het kadasterrecht
 • Betaling van een maandelijkse gebruiksvergoeding

Lijfrente: Regelmatige lijfrente-uitkeringen

Een alternatief voor de gedeeltelijke verkoop is de lijfrente. Dit is een regeling waarbij u uw huis verkoopt en in ruil daarvoor voor de rest van uw leven een regelmatige betaling ontvangt. De hoogte van de maandelijkse betaling hangt meestal af van de leeftijd van de verkoper en de waarde van het huis. Hoe ouder de verkoper, hoe hoger de maandelijkse betaling. In vergelijking met de gedeeltelijke verkoop garandeert de lijfrente u echter niet het recht van vruchtgebruik, maar alleen het recht van bewoning.

De lijfrente in het kort:

 • Verkoop van de volledige flat
 • Extra pensioenbetaling
 • Het bedrag hangt af van de waarde en de leeftijd van het pand
 • Zekerheid van het verblijfsrecht

Een gedeeltelijke verkoop of een lijfrente – een flat verkopen zonder te verhuizen is ideaal om een financiële buffer te creëren zonder uit uw huis te hoeven verhuizen.

Omgekeerde hypotheek: woning als onderpand voor de lening

Met een omgekeerde hypotheek kunt u ook in uw huis blijven wonen na een succesvolle verkoop. Als u kiest voor een omgekeerde hypotheek, wordt uw huis gebruikt als onderpand om geld te krijgen van een geldschieter. In tegenstelling tot traditionele hypotheken waarbij de kredietnemer rente en aflossingen betaalt, hoeft de kredietnemer bij een omgekeerde hypotheek geen betalingen te doen. In plaats daarvan wordt het geleende bedrag in de loop van de tijd verhoogd met de rente en kosten en wordt het verschuldigd wanneer de lener overlijdt of verhuist.

Alles wat u moet weten over omgekeerde hypotheken:

 • Plat als onderpand voor de geldschieter
 • Geen extra betalingen door de lener

Vruchtgebruik of verblijfsrecht bij verkoop en schenking

U kunt echter ook uw appartement verkopen of weggeven en het alleenrecht van vruchtgebruik laten registreren. In het geval van een woning stelt het recht van vruchtgebruik de vruchtgebruiker in staat de woning te bewonen en naar eigen goeddunken te gebruiken, huurinkomsten te verwerven of deze te verhuren. Het vruchtgebruik is vaak niet beperkt tot een bepaalde periode en eindigt zodra de vruchtgebruiker overlijdt.

In plaats van een recht van vruchtgebruik kan ook een recht van bewoning worden geregistreerd. In tegenstelling tot het recht van vruchtgebruik geeft het recht van verblijf alleen het recht om het goed te gebruiken en te bewonen, maar niet het recht om inkomsten uit het goed te verwerven of het te verhuren.

Conclusie: De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen

Als u binnen uw eigen vier muren wilt blijven en daarbij uw financiële middelen wilt vergroten, zijn er verschillende mogelijkheden. Daartoe behoren de gedeeltelijke verkoop, de omgekeerde hypotheek, de lijfrente, het vruchtgebruik en het recht van opstal. Elk van deze concepten heeft zijn voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om de voorwaarden goed te bestuderen om de juiste beslissing te nemen. Enkele voordelen zijn extra inkomen, continuïteit en geen verhuizing, terwijl enkele nadelen zijn: verlies van eigendom, beperkingen en kosten.

Neem dus voldoende tijd om de verschillende modellen te vergelijken en de voor u beste beslissing te nemen.