Een huis verkopen na een scheiding: Informatie en tips

Huis verkopen na echtscheiding – Scheiden van je partner is een trauma. Om ervoor te zorgen dat de beslissing over uw gezamenlijk aangekochte en gefinancierde woning geen traumatische wordt, moet u beslist kiezen voor professioneel advies over de verschillende mogelijke oplossingen. Mocht u besluiten uw huis te verkopen, dan vindt u hier alle belangrijke informatie.

Echtscheiding – huis verkopen? Wat u in gedachten moet houden

Een gezamenlijk bewoond en gefinancierd huis is meestal het middelpunt van een echtscheiding. Als geen van beide partners het huis wil of kan houden, komt het in de meeste gevallen neer op een verkoop van het huis. Er zijn verschillende oplossingen die u kunt overwegen en vergelijken. De meeste scheidende echtparen kiezen voor een verkoop van het huis aan een derde, omdat deze methode de minste geschillen met zich meebrengt. U lost samen bestaande schulden af en sluit uit dat u samen een lening op uw huis moet blijven aflossen.

Is het de moeite waard om het huis te verkopen in geval van een echtscheiding?

Of u het huis ten minste een bepaalde tijd moet aanhouden of het onmiddellijk moet verkopen, hangt af van verschillende factoren. Als u de lening in 10 jaar nog niet hebt afgelost, kan de verkoop van het huis tot financiële moeilijkheden leiden en gepaard gaan met een boete voor vervroegde aflossing aan de bank. Indien u voornemens bent het gemeenschappelijk verworven en gefinancierde onroerend goed in de loop van een echtscheiding te verkopen, moet u zorgvuldig nagaan of u de lening al kunt aflossen zonder een boete voor vervroegde aflossing.

Anders is het mogelijk een solvabele koper te vinden en het huis inclusief de bestaande lening te verkopen. Als de koper en de bank ermee instemmen de aansprakelijkheid op zich te nemen, kunt u uw huis ook vóór het einde van de rentevaste periode van 10 jaar verkopen en hoeft u geen vervroegde aflossingsboete te verwachten.

Meer over het onderwerp echtscheiding:

Echtscheidingsprocedure

Van alle gemeenschappelijke aanwinsten is het huis het grootste goed in uw bezit. Alleen al om deze reden zal een tijdens de huwelijksperiode gezamenlijk verworven onroerend goed ook het grootste “twistpunt” zijn bij de verdeling van het vermogen in de loop van de echtscheiding. Leer alles over het scheidingsproces.

Houd huis

Voor gezinnen met kinderen staat het huishouden bij een echtscheiding vaak bovenaan de agenda. In veel gevallen blijft de partner bij wie de kinderen blijven, in het huis wonen. Opdat de kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en niet extra worden belast door de echtscheiding, blijkt deze optie de beste oplossing te zijn. Maar de wens om het huis te behouden hangt natuurlijk samen met de respectieve financiële situatie en met de gemaakte afspraken. Meer over het houden van een huis.

Scheiding en huis

Scheiden van je partner is een trauma. Om ervoor te zorgen dat de beslissing over uw gezamenlijk aangekochte en gefinancierde woning geen traumatische wordt, moet u beslist kiezen voor professioneel advies over de verschillende mogelijke oplossingen. Wilt u ondanks de scheiding uw huis behouden en uw ex-partner afbetalen? Of bent u geïnteresseerd in verkoop en wilt u een realistische opbrengst bij verkoop? Meer informatie over het onderwerp scheiding en huis.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.