Gescheiden leven: alimentatie, belastingsklasse, kinderen en huis – Gids
Echtscheiding is tegenwoordig geen uitzonderlijke situatie meer. In 2017 scheidde ongeveer 38 procent van de huwelijken. Naast de emotionele achtbaanrit die de betrokkenen doormaken, hebben juridische vragen ook de neiging mensen van hun nachtrust te beroven. Wat gebeurt er met de gemeenschappelijk verworven inboedel? Hoe zit het met onderhoudsvorderingen? Wat gebeurt er met het gemeenschappelijke huis waarin het echtpaar samenwoonde en samen oud wilde worden? Terug naar de gids:
Wat gebeurt er met het gezamenlijke huis na de scheiding?
Er gelden duidelijke voorwaarden met betrekking tot het vermogen indien de echtgenoten de scheiding van de goederen zijn overeengekomen in een huwelijkscontract. Hoewel de scheiding van goederen de zenuwen kan sparen, is zij in Duitsland vandaag nog steeds de uitzondering.
- Tip! Onze gids voor huis en flat: Onroerend goed
verkopen na echtscheiding .
In plaats daarvan leven de meeste echtgenoten volgens het beginsel van gemeenschap van goederen. Concreet betekent dit dat de echtgenoten de tijdens het huwelijk verworven goederen, bezittingen en schulden delen. Tijdens de echtscheiding zorgen advocaten ervoor dat geen van beide echtgenoten financieel nadeel ondervindt van het jarenlange huwelijk.
Wat gebeurt er met bezittingen die niet zomaar kunnen worden verdeeld?
Onroerend goed kan een enorm conflict veroorzaken tijdens een echtscheiding, omdat het niet zomaar kan worden verdeeld.
Gescheiden wonen maar nog steeds onder hetzelfde dak: Bijna geen enkele fase is emotioneel aangrijpender en moeilijker dan de nieuwe scheiding en de fase waarin beiden nog steeds in hetzelfde huis wonen.
Wie plotseling gescheiden gaat wonen, moet er rekening mee houden dat het vertrek van een van de twee partners de eigendomssituatie niet verandert. Gezamenlijke goederen blijven gezamenlijke goederen, terwijl eenmansgoederen in handen van de enige eigenaar blijven. Degene die verhuist, kan zelfs een vergoeding voor het gebruik eisen van de andere partner. Dit is gebaseerd op de huurvoorwaarden van de plaats.
Het geval dat het onroerend goed reeds vóór het huwelijk eigendom was van een van de echtgenoten, komt in Duitsland zelden voor.
In plaats daarvan zijn beide echtgenoten meestal juridisch eigenaar van het huis. In dit geval kunnen de echtgenoten niet eisen dat de ander verhuist. Als beiden emotioneel gehecht zijn aan het huis en het onroerend goed en geen van beiden de vier muren definitief wil verlaten, kan dit uitgroeien tot een stressvolle ruzie.
Wat gebeurt er met de gemeenschappelijke woning in geval van echtscheiding?
Wie mag er in het appartement blijven in geval van scheiding?
Mogelijke oplossingen voor erfgenamen
In deze situatie zijn de volgende oplossingen mogelijk:
- Het huis wordt vóór de echtscheiding overgedragen aan een van de echtgenoten. De laatste betaalt de andere echtgenoot uit
- Het huis wordt tijdens of na de scheiding verkocht, het bedrag wordt verdeeld
- Als een overeenkomst niet mogelijk is, kan een gedeeltelijke veiling van het huis worden aangevraagd
- Het huis is verdeeld in condominiums (door omzettingsmaatregelen)
- Het huis blijft in het bezit van de echtgenoten en wordt verhuurd
De woning bij elkaar houden
Het idee om eigenaar te blijven van het onroerend goed kan verleidelijk lijken, maar het brengt een enorm nadeel met zich mee. Het doet er niet toe of de woning zodanig wordt verbouwd dat er twee condominiums in komen of dat de echtgenoten de woning verhuren: Beide betekenen dat het paar in de toekomst met elkaar verbonden zal zijn.
Echtgenoot wil in het huis blijven wonen?
Indien een van de twee in het gekochte huis wil blijven wonen, is deze partner verplicht de andere partner de helft van de waarde van het huis te betalen. Dit brengt voor de betrokkenen vaak grote financiële moeilijkheden mee. Bovendien moet de persoon die in de toekomst in de woning wil blijven wonen, zijn of haar financiën controleren. Naast de afbetaling van de echtgenoot zijn er extra kosten als gevolg van belastingen, alimentatiebetalingen en bijkomende kosten. Ook moet rekening worden gehouden met eventuele reparatiekosten van het pand.
Het is niet altijd mogelijk voor de afzonderlijke echtgenoten om deze hoge uitgaven te dragen.
De verkoop van het
Geschillen worden voorkomen, omdat geen van beiden zich benadeeld voelt ten opzichte van de ex-partner. Bovendien vervallen de gezamenlijke verplichtingen, zoals de lening die door beiden werd ondertekend voor de aankoop van het huis.
Er zij op gewezen dat de verkoop van de gemeenschappelijke eigendom alleen gezamenlijk kan plaatsvinden. Alleen met wederzijdse instemming van beiden kan het huis aan een derde worden verkocht.
U hoeft overigens niet te wachten tot u de echtscheiding heeft aangevraagd om het onroerend goed te verkopen; u kunt dit al doen na de scheiding.
De procedure voor de verkoop van een huis vóór de echtscheiding
De ervaring leert dat losse beloften vaak niet worden nagekomen als het om emotionele zaken gaat. Indien gezamenlijk is besloten dat het huis zal worden verkocht, is het zinvol dat de echtgenoten specifieke data overeenkomen voor het verlaten van het huis. Dit zorgt ervoor dat het huis leeg zal zijn op het nodige moment.
Bovendien is het in het belang van beiden als er een minimumverkoopprijs voor het huis wordt vastgesteld.
De volgende stap is het opstellen van een energiecertificaat voor de woning. Dit is een voorwaarde voor de verkoop van het eigendom. Daarna kan contact worden opgenomen met de makelaar. Hij of zij kan de echtgenoten inlichten over de vraagprijs en alle verdere stappen uitleggen.
Wij geven u ook graag persoonlijk advies over uw eigendom. Neem contact met ons op.
Echtscheiding: gids, hulp en tips
Echtscheiding is ingewikkeld, dat is waar. Maar je bent niet alleen! Veel mensen gaan scheiden en de meesten vinden altijd een goede oplossing. Slechts een klein percentage eindigt met vechten. Zodat u zich goed kunt voorbereiden, vindt u hier onze kleine gidsen en tips over echtscheiding, familie, geld en onroerend goed.