Het scheidingsproces – opties, advies, oplossingen
Echtscheiding, proces, mogelijkheden, advies, oplossingen, huis, onroerend goed, financiering, verkopen, houden, verdeling onroerend goed, huwelijkse voorwaarden, tips
Van alle gemeenschappelijke aanwinsten is het huis het grootste goed in uw bezit. Alleen al om deze reden zal een tijdens de huwelijksperiode gezamenlijk verworven onroerend goed ook het grootste “twistpunt” zijn bij de verdeling van het vermogen in de loop van de echtscheiding.
Verkopen, houden of nalaten? Neem de juiste beslissing!
Zonder huwelijkscontract bezitten beide partijen 50 procent van het huis. Dit betekent, of u
U kunt uzelf beschermen tegen het maken van een verkeerde beslissing door contact op te nemen met ons makelaars en uw zorgen kenbaar te maken. Op basis van uw mogelijkheden en ideeën zoeken wij dan naar de beste manier en de verschillende opties die er zijn in geval van een echtscheiding met betrekking tot uw huis.
Verdeling van goederen via huwelijkse voorwaarden
Aan te raden in geval van mede-eigendom van onroerend goed!
Ook al zijn huwelijkse voorwaarden onromantisch en zelden een gespreksonderwerp voor pasgetrouwden: als het tot een echtscheiding komt, zullen de vooraf gemaakte afspraken uw financiële zaken vereenvoudigen. Ten laatste wanneer u samen een huis koopt en financiert, moet u de huwelijkse voorwaarden niet uitsluiten. Door middel van dit contract kunt u de mogelijkheid van een gedwongen veiling van het onroerend goed uitsluiten en daarmee een verlies van niet zelden 50 procent van de werkelijke waarde in het geval van verharde fronten.
Zo kunt u contractueel vastleggen hoe het huis in geval van echtscheiding moet worden verdeeld en welke maatregelen moeten worden genomen. Op een moment dat u het eens bent en verliefd bent, zijn dergelijke beslissingen altijd gemakkelijker dan in de loop van de echtscheiding.
Alvorens het huis te verkopen/ de partner af te lossen, is het van essentieel belang de marktwaarde te laten bepalen.
Over het algemeen, heb je de waarde van het eigendom nodig. In geval van verkoop, maar ook in geval van uitbetaling aan een uitwonende echtgenoot, komt de marktwaarde in beeld. Bedenk dat de materiële waarde en de prijs die u destijds voor het huis hebt betaald, niet voldoende zijn als basis voor een huidige taxatie. Door de grote vraag en de stijgende vastgoedkosten kunt u ervan uitgaan dat de waarde van uw huis de laatste jaren is gestegen.
Zonder huwelijkscontract zou een marktwaarde van 200.000 euro automatisch leiden tot een aanspraak van beide partners die 100.000 euro in het huis omvat. Als uw eigendom nog wordt gefinancierd, moeten ook deze details worden opgehelderd en niet leiden tot extra meningsverschillen in de loop van de echtscheiding.
Wie blijft de vastgoedfinanciering verzorgen?
In de regel kan er in een huwelijk van worden uitgegaan dat u de lening voor uw huis samen bent aangegaan en deze tot het moment van scheiding gezamenlijk hebt afgelost. Maar wat gebeurt er als u de echtscheiding aanvraagt en de woning niet langer gezamenlijk bewoont? Indien u beiden een gezamenlijke overeenkomst voor een onroerend-goedlening hebt ondertekend, bent u beiden nog steeds verplicht de schulden van de bank te voldoen.
In geval van aflossingsmoeilijkheden behoudt de bank zich het recht voor uw eigendom te verkopen via gedwongen verkoop. Om dit probleem te voorkomen, moet u zelf actief worden en een duidelijke regeling treffen voor de verdere afwikkeling van de aansprakelijkheden. Indien een van de echtgenoten uit het kadaster wordt geschrapt en het huis als gevolg daarvan wordt overgedragen, kan het probleem van de aansprakelijkheid voor de lening worden geregeld. In dit verband is het noodzakelijk dat de ene partner in de loop van de echtscheiding duidelijk maakt dat hij of zij afstand doet en dat de andere partner ook in staat is om zelfstandig en als alleenstaande borg te staan voor de financiering.
Meer over het onderwerp echtscheiding:
Huis verkoop
Een gezamenlijk bewoond en gefinancierd huis is meestal het middelpunt van een echtscheiding. Als geen van beide partners het huis wil of kan houden, komt het in de meeste gevallen neer op een verkoop van het huis. Er zijn verschillende oplossingen die u kunt overwegen en vergelijken. De meeste scheidende echtparen kiezen voor een verkoop van het huis aan een derde, omdat deze methode de minste geschillen met zich meebrengt. U lost samen bestaande schulden af en sluit uit dat u samen een lening op uw huis moet blijven aflossen. Alles over de
Scheiding en huis
Scheiden van je partner is een trauma. Om ervoor te zorgen dat de beslissing over uw gezamenlijk aangekochte en gefinancierde woning geen traumatische wordt, moet u beslist kiezen voor professioneel advies over de verschillende mogelijke oplossingen. Wilt u ondanks de scheiding uw huis behouden en uw ex-partner afbetalen? Of bent u geïnteresseerd in verkoop en wilt u een realistische opbrengst bij verkoop? Meer informatie over het onderwerp
Houd huis
Voor gezinnen met kinderen staat bij een echtscheiding het huishouden vaak bovenaan de agenda. In veel gevallen blijft de partner bij wie de kinderen blijven, in het huis wonen. Opdat de kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en niet extra worden belast door de echtscheiding, blijkt deze optie de beste oplossing te zijn. Maar de wens om het huis te behouden hangt natuurlijk samen met de respectieve financiële situatie en met de gemaakte afspraken. Meer over het