Koop je eerste huis: Huis & appartement als investering of als eigenaar-bewoner

Kopen van onroerend goedhuis kopen of appartement kopen, elke week krijgen we veel vragen van lezers en klanten – tijd voor een gids! Het hele proces van A-Z, met alle tips, formules, definities voor eigenaar-bewoners (eigenwoningbezit) en kapitaalinvesteerders (koop en huur). Persoonlijke doelstellingen, criteria voor het zoeken van onroerend goed, snelle waardebepaling, evenals gedetailleerd onderzoek van de cijfers en de inhoud van het onroerend goed, tot aan de onderhandelingen met de verkoper van het onroerend goed. Financiering, aankooptransactie, koopcontract, kadaster, belastingen en overhandiging van de sleutels. Alles voor vastgoed beginners op Immobilien-Erfahrung.de.

Onroerend goed kopen voor beginners: Nu nieuw!

Voor het eerste onroerend goed, huis of flat, als investering of voor eigenaar-bewoners, hier verzamelen we nu kennis en hulpmiddelen (formules, enz.) voor onroerend goed beginners. Wij ontvangen inderdaad vele e-mails, de vragen worden steeds talrijker, vandaar het idee om een nieuw project op te zetten dat uitsluitend in dit onderwerp is gespecialiseerd:

Natuurlijk, met een focus op vastgoed als investering (voor verhuur, verder verkoop), u wilt tenslotte geld verdienen met vastgoed! Het eerste flatgebouw, de tweede flat, de derde en de vierde. Leer hier de basis, met tips, ervaringen en fouten. Zo bent u optimaal voorbereid op de aankoop van uw eerste woning! U vindt de hele gids nu op Immobilien-Erfahrung.de.

Na de omslag (link naar de pagina), zal ik u nog de afzonderlijke stappen voorstellen die komen kijken bij het kopen van een condominium en een huis.

PS: De omslag van het boek door mij is alleen ter verduidelijking, het gaat om heel veel kennis! Ik wens u veel succes bij de aankoop van uw eerste appartement(en) of huis(en)!

Laten we de inhoud eens samen bekijken, in een kort overzicht.

Criteria van het eigendom: Doelen?

Stap nummer 1: We bepalen uw persoonlijke doelstellingen. Simpel gezegd:

  • Onroerend goed voor eigen gebruik en/of
  • Onroerend goed als investering
  • Onroerend goed als kapitaalbelegging (met voldoende kredietwaardigheid)

Dus voordat u begint met het zoeken naar vastgoed, denk na over uw doelen als een vastgoedbelegger. Gaat het u alleen om eigenbelang of wilt u de beroemde “financiële vrijheid”, “nooit meer werken” en “leven van onroerend goed”, d.w.z. “heel goed leven”.

Pensioenvoorziening Eigenbelang – Stop!

Het is interessant dat velen een huis kopen voor eigen gebruik en dan denken: “Ik hoef nooit meer huur te betalen!”

Veel mensen maken de vergissing te denken dat als ik een huis koop voor eigen gebruik, ik op mijn oude dag goed voorzien zal zijn en huurvrij zal wonen! Een fatale vergissing, want er zijn altijd bedrijfskosten. Als de woning later 20, 30 of zelfs 40 jaar oud is, zullen er ook veel reparaties, renovaties en moderniseringen zijn.

Daarom, zelfs met het doel van “slechts” eigen bewoning, denk na over een tweede woning als een kapitaalinvestering!

Tenminste om de lopende kosten op oudere leeftijd te betalen, evenals reparaties en voor een kleine maandelijkse opbrengst van de huur op het onroerend goed, dat tegen die tijd al is afbetaald.

Het gaat niet alleen om eigenbelang versus kapitaalinvestering, maar ook om het onderzoeken van de eigen financiële situatie. De grote vraag:

Hoeveel onroerend goed kunt u zich veroorloven?

Maar je leert ook parameters kennen, bijvoorbeeld de locatie.

De perfecte overgang naar de criteria van uw zoektocht naar onroerend goed.

Locatie, type flat en staat

Het volgende gaat over het vinden van de juiste locatie voor uw eigen onroerend goed investering. Er zijn verschillende soorten kampen.

Wat zijn de 3 soorten locaties voor onroerend goed?

U kent het gezegde van alle makelaars en investeerders in onroerend goed: “Locatie, locatie, locatie”. Zij hebben gelijk, want locatie is een belangrijke parameter in uw (latere) rentabiliteitsberekening.

In 99,9% van de gevallen spreken we van A-, B- en C-posities.

A-locatie: vastgoedbeleggingen

A-locatie in onroerend goed betekent:

  • Prijs: Zeer hoge aankoopprijzen / prijzen per vierkante meter
  • Aankoop van vastgoedbeleggingen (speculatie op de toekomst)
  • Locaties zoals München

B-locatie: Opbrengend eigendom

B-locatie in onroerend goed betekent:

  • Prijs: Hoge / “gemiddelde” aankoopprijzen
  • Aankoop van inkomstenvastgoed (cashflow uit verhuur)
  • Locaties zoals Wiesbaden

C-locatie: Risico eigendom

C-locatie in onroerend goed betekent:

  • Kleine steden/gemeenten in structureel zwakke regio’s
  • Demografische, stagnerende of afnemende ontwikkeling

Keuze van de locatie en de nabijheid van de woning(en)

Idealiter zoekt/koopt u een woning op een locatie die niet te ver van uw “leven” verwijderd is. U woont in Hannover, maar uw familie woont in München? Dan kunnen ook locaties die onderweg zijn in het geding komen. Praktisch voor bezichtigingen en ook voor het werken aan en met het eigendom later.

Op de weg, hier in het voorbeeld, liggen goede steden op B-locaties (rendabeler dan Hannover, München zelf), zoals:

  • Kassel
  • Neurenberg
  • Ingolstadt
  • Göttingen
  • Würzburg
  • Erfurt
  • Jena
  • Bamberg

Hier is hoe uw plaats selectie werkt als een onroerend goed beginner, simpel gezegd.

Dit betekent dat de keuze van de locatie terug te voeren is op de voorbereiding in stap 1. Een pand dat honderden kilometers ver weg ligt en veel bezoek vergt, is niet aan te bevelen als eerste pand.

Welk type vastgoed past bij uw locatie, financiële situatie en demografische gegevens? Als vastgoedbelegger zijn er veel verschillende soorten flats en huizen voor u beschikbaar. De vraag is, welk type woning het beste past bij uw persoonlijke doelen die u in stap 1 hebt gedefinieerd.

Eigen vermogen: financiering? Kredietwaardigheid?

We hebben het al gehad over de vraag “hoeveel onroerend goed kan ik mij veroorloven? Gewoonlijk eist de bank ongeveer 15% eigen vermogen, afhankelijk van kredietwaardigheid, bank en contactpersoon (+/- 5%). Met een goede kredietwaardigheid kunt u er echter ook in slagen om met 0% eigen vermogen te financieren.

Kredietwaardigheid, d.w.z. kredietwaardigheid en beschikbaar eigen vermogen, zijn een belangrijke kwestie voor nieuwkomers in onroerend goed, want wie kan contant betalen voor een onroerend goed?

Tegelijkertijd lopen de meningen hier uiteen: eigenaars-bewoners moeten zoveel mogelijk kapitaal inbrengen. Investeerders daarentegen moeten proberen zo weinig mogelijk eigen vermogen in de financiering te steken, idealiter 0%.

Lees gratis waarom en waarom op Immobilien-Erfahrung.de!

Zoek een flat: Makelaars, portalen, …?

U hebt uw doelstellingen bepaald, de locatie gecontroleerd en de voor u optimale regio’s en locaties gevonden. U hebt uw kredietwaardigheid gecontroleerd, de financiering en misschien zelfs een eerdere financieringsbevestiging voor bedrag XY.

Tip! Met een voorafgaande bevestiging van financiering van uw bank, kunt u veel sneller goede, winstgevende eigendommen krijgen.

Dit betekent dat de bank vooraf bevestigt: Wij zouden de heer of mevrouw XY een onroerend goed ter waarde van XY financieren.

De meeste mensen zoeken eerst een eigendom en gaan dan naar hun bank. Dit neemt veel tijd in beslag en soms vindt de verkoper snel iemand anders, vooral in een vastgoedmarkt als Duitsland, die het pand koopt en onmiddellijk voor de bijbehorende financiering kan zorgen.

Daarna zijn er verschillende manieren en mogelijkheden om aan onroerend goed te komen.

  • Advertenties in kranten
  • Advertenties op Ebay
  • Onroerend goed portalen de ImmobilienScout24, Immonet en anderen
  • Contact privé netwerk, “wie kent iemand die iemand kent?”
  • Onroerend goed makelaar, ook voor toegangen, onroerend goed portaal publicatie

Meer informatie over het zoeken naar een woning en de mogelijkheden voor u als kandidaat-koper vindt u nu op Immobilien-Erfahrung.de.

Taxatie van een condominium: Aankoopprijs?

U heeft een woning gevonden op de door u voorspelde locatie tegen een prijs die goed voor u is, perfect! Maar is er iets wat je aan de prijs kunt doen? In het algemeen:

Is het eigendom, of het nu een flat of een huis is, het geld waard?

Onthoud het volgende:

Een biedprijs (bijv. onroerend goed portal) is geen verkoopprijs.

Voordeel voor jou!

Tenminste als je weet hoe je moet pleiten voor een lagere verkoopprijs, met zinvolle feiten. De grootste factor bij de verlaging van de aankoopprijs is natuurlijk de inhoud van het onroerend goed. Maar hoe waardeer je een eigendom? Welke aspecten worden in een taxatie van onroerend goed opgenomen? Waar moet je rekening mee houden als het gaat om gemeenschappelijke bezittingen, woonkamer, badkamer, keuken, zolder…?

Een goed onderbouwde taxatie van een onroerend goed heeft de meest effectieve impact bij het vaststellen van de aankoopprijs. Je kunt geen betere argumenten vinden dan duidelijke feiten.

U zult ook leren hoe u een woning moet “taxeren” vanaf de eerste blik op de offerte. Meer precies berekent u de rentabiliteit van het onroerend goed wanneer het wordt verhuurd. Deze waarde (huurrendement) geeft een inzicht, door slechts 2 factoren: aankoopprijs en jaarlijkse huur.

Tip voor toekomstige investeerders in onroerend goed!

Er zijn twee dingen die je constant nodig zult hebben en horen: Huurrendement, of beter gezegd bruto huurrendement, en de aankoopprijsfactor. Beiden helpen om snel aanbiedingen van onroerend goed te evalueren. Leer hier meer over het verschil en maak kennis met mijn aanbeveling voor u, als beginner in onroerend goed:

  • Factor huurrendement versus aankoopprijs

Aankoopproces, notaris, kadaster, overhandiging van sleutels?

Last but not least komt de aankoopprocedure. Alles van de notaris, tot het voorlopige koopcontract, de koopovereenkomst, de inschrijving in het kadaster, de overhandiging van de sleutels en natuurlijk alle kosten die u als koper van onroerend goed aan de verschillende bureaus moet overmaken.

Naast de aankoopprijs zijn er ook nog de bijkomende aankoopkosten. De bijkomende aankoopkosten, ongeacht of het om een huis of een condominium gaat, bestaan in de meeste gevallen uit:

Voor kopers van onroerend goed is de eerste belangrijke stap de overdrachtsbelasting. De belasting op de overdracht van onroerend goed verschilt naar gelang van de deelstaat; zij bedraagt momenteel tussen 3,5% en 6,5% van de aankoopprijs.

Zodra de verkoper, de notaris, de makelaar (indien van toepassing) en het belastingkantoor (overdrachtsbelasting) zijn betaald, kan de inschrijving in het kadaster worden verricht.

Gefeliciteerd, u bent de eigenaar van uw eerste woning!

Leer dit proces tot in detail kennen, met insider tips, checklists en nog veel meer. En het beste van alles is, dat het allemaal gratis is.

Eerste flat / eerste huis: gratis leren

Mijn gedachte achter de website? Het hele koopproces, op één pagina, in detail, met tips en insider tips. Niet slechts één pagina met de typische 1, 2, 3 processen.

Leer online volledig gratis, 24 uur, 7 dagen per week. Met belangrijke berekeningen, natuurlijk ook berekeningen en formules, en hun berekeningsmethoden, checklists maar ook waardevolle ervaringen en fouten.

Als u nog vragen hebt, kunt u mij en mijn team altijd schrijven op de website. Wij zullen deze aanvullende vragen dan opnemen in onze vragen en antwoorden.

Dit betekent dat met elke vraag die je stelt, ons platform beter wordt! Van de voorbereiding van de aankoop van onroerend goed, tot de onderhandelingen over de aankoopprijs, tot de latere verhuur, indien u uw onroerend goed koopt als investering.