Makelaarscourtage voor particuliere aankopen: Nieuwe wet – verkoper betaalt 50%+ van de makelaarscourtage

Makelaarscourtage voor particuliere aankopen – Veel zaken zijn in Duitsland extreem gereglementeerd, maar de makelaarscourtage is anders. In de meeste gevallen was het duidelijk wie de kosten voor de makelaar moest dragen: de koper van een onroerend goed. In het nieuwe jaar zal er het een en ander veranderen, want voor het eerst zal de verdeling van de makelaarscourtage tussen koper en verkoper van een onroerend goed duidelijk door de wetgever worden geregeld. Wat zegt de nieuwe wet over de provisie van de makelaar? Hier is een snel inzicht!

Kosten voor de makelaar: nieuwe regelgeving in het BGB

Zoals reeds beschreven, is de provisie van de makelaar in Duitsland niet duidelijk geregeld. De laatste decennia is het gebruikelijk geworden dat de koper de commissie van de makelaar betaalt bij de aankoop van een onroerend goed. Dit betekent dat 100% van de kosten worden doorberekend aan de koper.

De nieuwe wet, die op 23 december 2020 in werking treedt, bepaalt nu dat de verkoper ten minste de helft van de courtage van de makelaar moet dragen.

Particuliere aankoop, niet-commerciële handel in onroerend goed

De nieuwe verordening is echter alleen van toepassing op particuliere aankopen. Als u een onroerend goed commercieel koopt, bent u dus niet onderworpen aan deze nieuwe bepaling in het BGB. Secties 656c en 656d zijn alleen van toepassing indien de koper een consument is. Lees hier meer, ook over de nieuwe bepalingen in het BGB, over de makelaarscourtage: Nieuwe wet (extern).

Voor particuliere kopers van onroerend goed betekent dit enige veranderingen, aangezien de makelaarscourtage een groot deel van de bijkomende aankoopkosten uitmaakt. Bij de aankoop van een huis, maar ook bij de aankoop van een appartement of een stuk grond, is de koper tot 7,14% verschuldigd.

Makelaarscourtage gewoonlijk 7,14

Voorbeeld berekening: 3.570 euro bespaard

Zelfs met een onroerend goed met een koopprijs van 3.570 euro hebt u met deze nieuwe wet uw bijkomende kosten bij de aankoop van een onroerend goed effectief verlaagd.

  • Aankoopprijs: 100.000 euro
  • Makelaarscourtage: 7,14 %.
  • Kosten voor makelaar: 7.140 euro

Voor een condominium met een aankoopprijs van 100.000 euro moet u een makelaarscourtage van 7.140 euro uit eigen zak betalen.

Met de nieuwe wet moet de verkoper nu ten minste de helft van deze kosten betalen wanneer hij een eigendom onderhands koopt.

Dit vermindert uw bijkomende aankoopkosten rechtstreeks met een hele 3570 euro.

Makelaar in onroerend goed privé?! Procedure

Koper, verkoper en koopcontract – U kent 1) een pand dat verkocht moet worden en 2) een koper? Nu heb je het idee dat je het eigendom zou kunnen makelen en de commissie van de agent innen. Maar is dat mogelijk? De verkoop van een onroerend goed verloopt volgens een vaste procedure, van het onroerend goed-exposé tot de verkoopfase, de bezichtiging, de onderhandelingen, de benoeming bij de notaris, het koopcontract en de betaling van de rekeningen, de notaris, de makelaar en de grondoverdrachtsbelasting. Lees hier meer over alle 3 de fasen: Verkopend eigendom. Het is een feit dat u, zelfs als u geen makelaar bent, een commissie kunt krijgen voor de bemiddeling in een onroerend goed. Het belangrijke motto is: Alleen zij die schrijven, blijven. Laten we daarom eens kijken naar het makelaarsproces en het makelaarscontract, dat u ook als particulier moet hebben om recht te hebben op commissie.

  • Makelaarseigendom particulier

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.