Bestaande koop of nieuwbouw? Voordelen en nadelen toegelicht – definitie & aanbeveling

Bestaande bouw of nieuwbouw – Bij het kopen van een woning kunt u kiezen tussen twee soorten onroerend goed: Bestaande eigendommen en nieuwbouw eigendommen. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Bovenal zijn uw persoonlijke beleggingsstrategie en uw persoonlijke doelstellingen doorslaggevend. Of u nu een eigenaar-bewoner bent of een investeerder, kom meer te weten over de voor- en nadelen van bestaande en nieuwe eigendommen, inclusief aanbevelingen.

Bestaand eigendom kopen: Van oud tot nauwelijks gebruikt

Een bestaand onroerend goed is een project dat reeds is gebouwd – of het nu gaat om een huis, een flat of een appartementsgebouw. Hier kan het bouwjaar van het onroerend goed enorm verschillen. In vergelijking met nieuwbouw is het belangrijkste kenmerk hier dat het pand bewoond wordt of in het verleden bewoond is geweest. Hier worden de voor- en nadelen vergeleken.

Voordelen: Lage aankoopprijs, hoge huuropbrengst

In vergelijking met nieuwbouw zijn bestaande eigendommen veel goedkoper om te kopen. De lage aankoopprijs gaat ook gepaard met lagere bijkomende aankoopkosten. Dit heeft een bijzonder positief effect op de financiering van het onroerend goed. Er is veel minder eigen vermogen vereist dan voor de aankoop van een nieuw gebouw.

Alle voordelen in een oogopslag:

 • Lage aankoopprijs
 • Minder bijkomende aankoopkosten
 • Weinig eigen vermogen vereist
 • Hoog huurrendement
 • Klaar om in te trekken

Nadelen: Hoge kosten voor onderhoud en reparaties

Veel bestaande eigendommen zijn oude gebouwen – d.w.z. eigendommen die tot 1953 zijn gebouwd. De hoge leeftijd van deze huizen en flats leidt vaak tot hoge onderhoudskosten. Ook na de aankoop moeten regelmatig reparaties worden uitgevoerd. Sommige vastgoedbeleggers maken hier misbruik van. Zij kopen een bestaand pand, renoveren en knappen het op en verhuren het uiteindelijk met een hoog huurrendement.

Hier zijn de nadelen:

 • Hoge onderhouds- en reparatiekosten
 • Technische controle vóór aankoop

Koop een nieuwbouw woning: Vers gebouwd en onbewoond

Natuurlijk heeft u ook de mogelijkheid om in nieuwbouw te investeren. Dit zijn gebouwen die ofwel volledig nieuw zijn en nog niet zijn bewoond, of gebouwen die nog in aanbouw zijn.

Voordelen van nieuwe eigendommen: Moderne technologie, geen reparatiekosten

Aangezien de nieuwbouwwoningen volledig nieuw zijn, zijn er na de aankoop nauwelijks reparatiekosten. De technologie is state-of-the-art en er zijn geen tekenen van gebruik. Afhankelijk van de bouwfase kunt u ook inspraak hebben in het ontwerp van het interieur.

U kunt genieten van de volgende voordelen bij de aankoop van een nieuwe en nog onbezette woning:

 • Hoge technische standaard
 • Laag risico voor reparaties
 • Lage onderhoudskosten
 • Medezeggenschap in de bouwfase

Nadelen van nieuw onroerend goed: Hoge aankoopprijs met groot waardeverlies

Tegelijkertijd zijn de investeringskosten voor nieuwbouw aanzienlijk hoger. De aankoopprijs is veel hoger dan die van bestaande eigendommen. Dit leidt ook tot hogere bijkomende aankoopkosten en een grotere investering in eigen vermogen. Tegelijkertijd is de huuropbrengst zeer laag en daalt de waarde van het pand snel na de eerste ingebruikneming.

Dus hier zijn de nadelen:

 • Hoge aankoopprijs en hoge bijkomende aankoopkosten
 • Groot waardeverlies na eerste inzameling
 • Lage huuropbrengst
 • Niet direct bewoonbaar indien nog in bouwfase

Conclusie: Een bestaand gebouw kopen of een nieuw gebouw?

Het antwoord op deze vraag hangt af van uw persoonlijke doelstellingen. Als u een inkomstenpand wilt kopen, dan moet u kijken naar bestaande panden op B- en C-locaties. Vooral als het uw eerste vastgoedinvestering is, is het raadzaam te investeren in bestaand onroerend goed. Als een hoge technische standaard en inspraak in de binnenhuisarchitectuur voor u belangrijk zijn, dan is nieuwbouw voor u de juiste keuze.

Op mijn nieuwe project voor vastgoedkopers (Immobilien-Erfahrung.de) kunt u nu nog meer feiten vinden over nieuwbouw en bestaand vastgoed:

Als u nog meer wilt weten over het kopen van een eigendom, voor eigen gebruik of als investering, vindt u bij ons talrijke artikelen, gidsen over het onderwerp verhuurd vs. onverhuurd, evenals checklists, allemaal gratis en 24 uur per dag online beschikbaar!

Flat, huis, appartementsgebouw, alles voor vastgoed beginners!

Nu nieuw op Immobilien-Erfahrung.de:

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.