Huis verbouwen + waardevermeerdering voor verkoop: analyse, renovatie, kosten, hoe verder?

Een woningverbouwing kan een oud pand een nieuwe bestemming geven. Is het de investering waard voordat je het huis verkoopt? Kleine kamers kunnen gecombineerd worden. Als alternatief kunnen nieuwe kamers worden gecreëerd. Dakverbouwingen of kelderverbouwingen kunnen zelfs nieuwe vierkante meters toevoegen. Dit biedt veel mogelijkheden voor de huidige bewoners van het huis, maar kan soms ook zinvol zijn als u uw huis wilt verkopen. Vooral in het geval van oude gebouwen met kleine kamers kan een verbouwing wonderen doen en meer kopers aantrekken. Verbouwing vergt echter veel inspanning en een hoge financiële inspanning. U moet het dus alleen gebruiken om de waarde van uw eigendom te verhogen als het uw kansen op de vastgoedmarkt merkbaar verbetert.

Correcte planning van verbouwing – analyse, budget en doelbepaling

Als eigenaar die zijn huis wil verkopen en de best mogelijke prijs wil krijgen, moet u overwegen om vooraf renovatiewerkzaamheden te laten uitvoeren. Dit kan het huis aantrekkelijker maken voor de koper en de algemene belangstelling vergroten. Soms is het echter zinvol om van de renovatie af te zien en deze in handen van de koper te laten. In dit geval kan echter meestal een aanzienlijk lagere aankoopprijs worden bereikt. Hier is het van belang de kosten en baten zorgvuldig tegen elkaar af te wegen.

Door een goed geplande woningverbouwing kunnen oude panden op een nieuwe manier worden vormgegeven. Voor het welslagen van het project is een gedegen planning en samenwerking met vakmensen van groot belang. Win advies in bij architecten, bouwkundig ingenieurs en ambachtslieden en kies een bedrijf dat u vertrouwt en dat aan uw wensen en ideeën voldoet. Of een verbouwing van het huis zin heeft wanneer u het pand verkoopt, moet u individueel beslissen. Mocht u het pand niet kunnen verkopen zonder verbouwing, dan is de inspanning de moeite waard. Als u op zoek bent naar professionele ondersteuning bij de verkoop van uw huis, bel ons dan gewoon even!

Voordat u met de conversie begint, moet u aan een paar dingen denken. Maak duidelijk wat uw ideeën zijn en in welke mate u het bestaande pand wilt veranderen. Indien nodig, kunt u advies inwinnen bij een ervaren architect. Maak een lijst van alles wat u wilt veranderen en welke delen van het huis daarbij betrokken zijn. Overweeg ook of u naast de verbouwing een uitbreiding plant om de woonruimte te vergroten.

  • Hoeveel kost het om een huis te verbouwen?
  • Hoeveel kost het om een oud huis te verbouwen?
  • Waar moet ik op letten bij de conversie?
  • Wat kost een architect voor een verbouwing?

Ontwerpfase en analyse van het gebouw

Maak een voorlopige dienstregeling bij benadering en neem vertragingen op in de berekening. Deze kunnen onverwacht optreden als gevolg van onontdekte defecten. Stel ook uw budget vast. Zodra u uw ideeën hebt gedocumenteerd, kan de concrete planningsfase beginnen. Dit omvat absoluut een bouwkundige analyse door een deskundige. Een bouwmeester is hiervoor de ideale contactpersoon. Hij zal gebreken en structurele schade herkennen en kan u een nauwkeuriger kader geven voor de periode van de verbouwing. Het is ook nodig om met een statisticus te praten. Deze persoon zal u informeren over de bouwvoorschriften en de statica van het gebouw controleren. Het is van essentieel belang dat de dragende muren blijven staan. Nu zal het snel duidelijk worden welke van uw ideeën haalbaar zijn en welke structureel onmogelijk zijn. Vergelijk uw nieuwe bevindingen met uw oorspronkelijke planning en stel op basis daarvan een nieuw omschakelingsplan op.

Financieringsplan – ambachtslieden, materiaalkosten & financiële reserve

Nu kunt u een financieringsplan opstellen. Daartoe kunt u verschillende offertes aanvragen bij ambachtslieden en bouwbedrijven. Vergelijk de prijzen en houd uw budget in de gaten. Naast de kosten voor de ambachtslieden zijn er natuurlijk ook materiaalkosten. Creëer een buffer en zorg voor een financiële reserve van ongeveer tien procent van het totale budget. Deze zijn bedoeld voor onvoorziene kosten.

Vergunningen voor verbouwingswerkzaamheden

Voor de verbouwing moeten een aantal vergunningen worden verkregen. Niet voor alle verbouwingswerkzaamheden is een vergunning nodig. Indien u echter van plan bent een verdieping of een aanbouw aan het huis toe te voegen, zult u in bijna alle gevallen toestemming nodig hebben. U hebt ook vaak toestemming nodig als u het huis verbouwt om er een oma-bijgebouw van te maken of als u een serre laat bouwen. Aangezien deze voorschriften van federale staat tot federale staat verschillen, kunnen geen algemene uitspraken worden gedaan. Het is daarom van essentieel belang dat u de bevoegde bouwinstantie raadpleegt. Als u uw verbouwing samen met een architect of ingenieur plant, kunt u op hun deskundigheid vertrouwen. Ook de ambachtslieden die gemachtigd zijn bouwdocumenten in te dienen, zijn met de voorschriften vertrouwd.

Hoe vindt u competente dienstverleners voor de conversie

Voor de verbouwing van uw huis wendt u zich best tot meesterbedrijven. Zij staan voor kwaliteit en beschikken over de nodige vakmensen. Let bij uw keuze op de focus van het bedrijf van de betreffende meester-vakman en welke projecten hij gewoonlijk uitvoert. Referenties zijn altijd een goede indicatie van de kwaliteit van een bedrijf. Ook kleinere renovatiewerkzaamheden die u in de loop van de verbouwing wilt laten uitvoeren, zoals het leggen van nieuwe vloeren, kunt u overlaten aan onafhankelijke ambachtslieden. Neem contact op met regionale meester-ambachtslieden en maak persoonlijk kennis met een contactpersoon. Met het verbouwen van een huis zijn grote sommen geld gemoeid. Een ontmoeting om elkaar te leren kennen kan vertrouwen scheppen en twijfels wegnemen. Wanneer u denkt dat u het juiste bedrijf hebt gevonden, kunt u een offerte aanvragen nadat u samen het pand hebt geïnspecteerd. Het is het beste om citaten te krijgen van verschillende bedrijven.

Verzoek om alternatieve aanbiedingen van ambachtslieden

Het kan zijn dat u toch verschillende bedrijven moet inhuren. Het hangt er altijd vanaf wat en hoeveel u wilt verbouwen. Een bedrijf dat uw muren verplaatst, kan de badkamer misschien niet betegelen. Zodra u een offerte hebt gekozen, zal een contract worden ondertekend. Alle geplande renovatiemaatregelen moeten schriftelijk worden vastgelegd. Aangezien elke omschakeling individueel is, moet ook het contract individueel worden opgesteld. Modelcontracten kunnen de complexiteit van het project niet weergeven en zijn daarom nutteloos. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u het contract door een advocaat laten controleren. U moet er echter rekening mee houden dat dit verdere hoge kosten met zich mee kan brengen.

Vertragingen en vaste prijs

Als er tijdens de conversie vertragingen optreden, is dat niet altijd te wijten aan de dienstverlener. Bouwmaatregelen verlopen zelden zonder problemen en bijkomende hinderpalen. Daar zijn vele redenen voor. Onontdekte gebreken die tijdens de conversie aan het licht komen, veroorzaken bijvoorbeeld vertragingen. Bovendien kunt u als bouwer tijdens de verbouwing uw mening over details wijzigen en opdracht geven voor extra werkzaamheden. Dit kan er ook toe leiden dat het schema wordt opgeblazen. In dit scenario moet u altijd in de gaten houden of er extra kosten op u afkomen en de dienstverlener vragen u te waarschuwen als er nieuwe kosten ontstaan. Op die manier houdt u uw budget in het oog en komt u uit op een rekening die u niet failliet zal laten gaan. Als alternatief kunt u met de aannemer onderhandelen over een vaste prijs.

Aanvaarding van de constructie na voltooiing

Na de voltooiing van het project, is de bouwinspectie verschuldigd. Kijk eens naar het resultaat in vrede. Zelfs als u geen expert bent, kunt u tenminste beoordelen of alles er goed uitziet en naar behoren functioneert. Als u met een architect werkt, kan hij of zij u uiteraard begeleiden en adviseren. Als u gebreken constateert, moeten die door de vakman worden verholpen. Stel hiervoor een termijn vast, tenzij dit in het contract is bepaald. Pas als alles naar wens is, wordt de factuur betaald.

Verschil tussen een renovatie en een opknapbeurt

Een renovatie is een visuele verbetering waarbij zichtbare schade wordt hersteld en het wooncomfort wordt verhoogd door een betere inrichting, bijvoorbeeld van de badkamer of de keuken. In dit opzicht verschilt renovatie van renovatie, waarbij structurele gebreken worden weggewerkt. Renovatie is dus niet absoluut noodzakelijk, maar kan leiden tot een visuele opwaardering en het pand interessanter maken voor potentiële kopers. Het behangen van muren, het herstellen van kleine beschadigingen aan de gevel of het leggen van nieuwe vloeren maken allemaal deel uit van een renovatie. Een renovatie betekent dus niet de volledige vernieuwing van het huis. In plaats daarvan worden de details geoptimaliseerd, zodat de woning er over het geheel genomen uitnodigender uitziet. De eerste indruk telt en kan niet worden herhaald. Om een zo breed mogelijke kring van mensen aan te spreken, moet de renovatie leiden tot een zo tijdloos en verzorgd mogelijk resultaat. Extravagante muurkleuren en vergulde armaturen in de badkamer spreken slechts een klein percentage van de bevolking aan. Helderheid, netheid en een onberispelijke staat van de woning worden daarentegen door iedereen als positief beoordeeld.

Luxe, normale of eenvoudige inrichting

Upscale, normale of eenvoudige apparatuur?

Aanpassing renovatie aan eigendom

Je hebt vast wel eens advertenties gezien met luxe voorzieningen.

In andere aanbiedingen is er sprake van basis- of normale uitrusting. Dit verwijst naar verschillende normen, die uiteraard van invloed zijn op de aankoopprijs en een verschillend cliënteel kunnen aantrekken. Met een doelgerichte renovatie kunt u uw woning de gewenste standaard geven. Het is zinvol de inrichting zoveel mogelijk aan te passen aan de woning.

Een villa of een ruim appartement in het centrum van de stad, bijvoorbeeld, wordt beter geadverteerd met een chique inrichting. Potentiële kopers zijn bereid om vanaf het begin veel geld uit te geven en willen dat het interieur van hun droomhuis aan hun eisen voldoet. Een klein rijtjeshuis in de buitenwijken daarentegen is beter geschikt voor een normale of eenvoudige inrichting.

Locatie en omgeving: invloed op bouwelementen

De omgeving en de locatie spelen ook een belangrijke rol bij de keuze van de inrichting. Door in de buurt rond te kijken, is het meestal gemakkelijk te zien of uw eigendom in de omgeving past. Als het huis in een gebied staat met overwegend chique huizen, zullen kopers die in een chique omgeving willen wonen er waarschijnlijk meer belangstelling voor hebben. Voordat u actie onderneemt, moet u uw renovaties dienovereenkomstig plannen.

Upscale uitrusting

De chique inrichting moet aan hoge eisen voldoen. Badkamer, centrale verwarming en dubbele ramen zijn hier verplicht. De vloerbedekking kan bestaan uit tapijt van hoge kwaliteit, natuursteen of parket. In de badkamer en de keuken ligt een tegelvloer. Bovendien mogen er geen toevoerleidingen zichtbaar zijn. Ze verdwijnen onzichtbaar onder het gips. Met de juiste renovatiewerkzaamheden kunt u uw woning een chiquere uitstraling geven. Verdere extra’s, zoals een inbouwkeuken, geïntegreerde lampen of een alarmsysteem dragen ook bij tot een chique interieur en worden door kopers als luxe beschouwd.

Normale uitrusting

Huizen met een normale inrichting zijn voorzien van dubbele ramen, althans aan de windzijde. Ook hier lopen de leidingen grotendeels onder het pleisterwerk. De badkamer en keuken hebben betegelde vloeren. Er is ook centrale verwarming. De basisuitrusting bestaat uit huizen met enkele ramen, linoleum- of PVC-vloeren en geen centrale verwarming. Veel toevoerleidingen lopen boven het pleisterwerk. Een minder dan optimale indeling van de kamers kan ook leiden tot een classificatie als eenvoudige inrichting. Door renovatiewerkzaamheden kunt u een huis met een eenvoudige inrichting omtoveren tot een woning met een normale of luxe inrichting en zo totaal verschillende groepen kopers aanspreken.

Verschillende woonruimtes renoveren

Bij het renoveren van verschillende woonruimtes moet u de kosten en baten goed tegen elkaar afwegen.

Juiste afweging van kosten en baten

Er zijn veel bouwplaatsen in een huis die in aanmerking komen voor renovatie. Een van hen is de badkamer. Renovatie is zinvol als er zichtbare schade is of als de inrichting niet meer van deze tijd is.

Badkamer: Tegel, WC, bad & douche

Badkamers met kleine tegeltjes en bomen op de wandtegels beantwoorden niet meer aan de huidige smaak en worden als verouderd beschouwd. Ze kunnen er onaantrekkelijk uitzien voor de koper. Nieuwe tegels zijn dus een investering die de moeite waard is. De vervanging van het toilet, de badkuip en de douche is echter zeer duur en niet altijd zinvol. Hier moeten de kosten grondig tegen de baten worden afgewogen en moet de noodzaak in twijfel worden getrokken. In een huis met een chique inrichting moeten echter ook de sanitaire voorzieningen worden gemoderniseerd. Verouderde badkamers zijn een reden voor kopers in dit prijssegment om de woning niet te kopen.

Keuken: renovatie en moderne look

De renovatie van de keuken kan ook positief doorwerken in de aankoopprijs. Een moderne keuken kan de aankoopprijs met 4,5 procent doen stijgen. Op die manier kan bij de verkoop van een onroerend goed in vele gevallen een paar duizend euro worden gewonnen. De kosten voor de keuken moeten echter worden afgetrokken. Als er al een keuken bestaat, hoeft er niet noodzakelijk een nieuwe te worden geïnstalleerd. Oude fronten kunnen gemakkelijk worden vervangen door nieuwe. Een betere binneninrichting geeft een meerwaarde aan de keuken. Moderne elektrische apparaten completeren de oppervlakkige renovatie.

Woonkamers: Behang, laminaat & Co

Het renoveren van woonruimtes is bijna altijd de moeite waard. Het maakt een nette en opgeruimde indruk. Afhankelijk van de staat waarin het huis verkeert, hoeven niet alle muren opnieuw te worden behangen en alle vloeren opnieuw te worden gelegd. Behang dat in goede staat is, kan worden overschilderd en houten vloeren kunnen worden geschuurd. Beschadigingen aan het laminaat kunnen worden geëgaliseerd met laminaatplamuur en defecte tegels kunnen afzonderlijk worden vervangen. Als u echter de kwaliteit van de inrichting wilt verbeteren, kan het nodig zijn om bijvoorbeeld de vloeren te vervangen. Bedenk ook dat bepaalde vloerbedekkingen niet meer als up-to-date worden beschouwd, ondanks hun hoge kwaliteit. Tapijten, linoleum en kurkvloeren zijn niet langer gewenst door de meeste kopers en drukken alleen al om die reden de aankoopprijs, zelfs als ze in goede staat zijn.

Behangen is altijd aan te raden

Het behangen van de woonkamers daarentegen is altijd aan te bevelen wanneer het oude behang geen kleur meer aanneemt of niet meer overschilderbaar is. Behang met houtspaanders is bijvoorbeeld bestand tegen ongeveer zes verflagen. Als u besluit uw woonruimte opnieuw in te richten, kunt u kiezen uit verschillende soorten behangpapier. Voor de woon- en slaapkamer komt normaal behangpapier of vliesbehang in aanmerking. In de keuken of de gang is watervast latexbehang een goede keuze. Ze kunnen gemakkelijk worden afgeveegd en zijn daarom de perfecte keuze voor intensief gebruikte ruimten.

Verbouwing van oudere huizen en flats

Veel oudere huizen en flats hebben een groot potentieel voor een nieuw ontwerp. Het is niet altijd nodig om het gebouw af te breken en opnieuw te bouwen. Deze variant wordt vaak gekozen door bouwers. Het is echter niet erg winstgevend. Sloop gaat soms gepaard met hoge kosten, vooral als schadelijke stoffen moeten worden verwijderd. Daarnaast zijn er de kosten van nieuwbouw. In veel gevallen is het zinvol om conversie te overwegen. Als de inhoud van het gebouw in goede of zeer goede staat is, kan het pand worden gestript en opnieuw worden ingericht. Indien u een ouder gebouw bezit dat u wenst te verkopen, maken wij graag een afspraak met u voor een individuele inspectie. Samen met een bouwkundige kunnen wij beslissen of het gebouw geschikt is voor een uitgebreide verbouwing en dienovereenkomstig op de markt kan worden aangeboden. Aangezien de vraag naar onroerend goed in Hessen en Rijnland-Palts groot is, kunnen wij u in de meeste gevallen met succes bijstaan bij de verkoop van uw onroerend goed. Neem vrijblijvend het eerste contact met ons op. We kijken uit naar uw telefoontje.

Voorwaarden voor een succesvolle conversie

Voordat u besluit een ouder huis te verbouwen, is het belangrijk dat u zich op de hoogte stelt van de haalbaarheid. U hebt vast veel ideeën die u zou willen uitvoeren. Maar wat mogelijk is en wat niet, hangt af van de staat van het gebouw en de statica. Voor veel eigenaars van gebouwen speelt ook de kwestie van de kosten een zeer belangrijke rol.

De statica controleren

Voordat u met de eigenlijke ombouw begint, is een beoordeling van de statica vereist als onderdeel van de haalbaarheidsstudie. Het is hier een groot voordeel als u in het bezit bent van bouwtekeningen. Deze maken een statement over de manier waarop het gebouw tot stand is gekomen. In principe is het mogelijk muren uit te breken en opnieuw op te bouwen. Dit mogen echter geen dragende muren zijn. Als je ze verwijdert, kan het gebouw of sommige delen ervan instorten. Als u een dragende muur wilt verwijderen, is het belangrijk dat u het gebouw van tevoren ondersteunt. Je bent nauwelijks beperkt in wat je kunt doen. Het veranderen van de statica is echter een kwestie van kosten. Veel maatregelen voor het onderhoud van de statica zijn duur en mogen alleen door een vakman worden uitgevoerd. Een uitgebreide renovatie moet in ieder geval worden begeleid door een ervaren bouwkundig ingenieur. Beperkt u zich echter tot uitgebreide renovatiewerkzaamheden, dan kunt u zonder bouwkundig ingenieur en bespaart u de kosten.

Bereken de kosten op voorhand

Als u besloten hebt te renoveren omdat een nieuw huis bouwen te duur was, zijn uw middelen soms beperkt. Een uitgebreide renovatie kan echter ook heel mooie resultaten opleveren. Een volledige verbouwing kost soms evenveel als een vrijstaande woning of overtreft zelfs de kosten. Maar in principe kunt u handelen binnen uw speelruimte. Zelfs als je maar een klein budget hebt, kun je er veel uit halen. Overweeg ook of u bereid zou zijn om zelf wat werk te verrichten. U zult geld besparen op de werkuren die u aan de ambachtslieden zou moeten betalen. Technische vaardigheden en een goede hand zijn belangrijke voorwaarden om het werk zelf te kunnen doen.

Wanden en vloeren herinrichten

Het verbouwen van een huis brengt vele kleine investeringen met zich mee. Als u besluit het huis volledig te verbouwen en het interieur opnieuw in te richten, zult u rekening moeten houden met een bedrag van vijf cijfers in de lage tot middenklasse. Alleen al het ontwerp van de muren en vloeren kost 10.000 euro of meer. De hoge financiële uitgaven voor de uren van de ambachtslieden zijn reeds in dit bedrag begrepen. Het heeft echter weinig zin om zelf de vloeren te leggen en het behang te doen als u daar geen ervaring mee hebt. In dat geval moet u een ervaren vakman inhuren en elders naar kostenbesparingen zoeken.

Planning van badkamer en keuken

Er zijn tal van mooie designopties voor de badkamer en de keuken, maar ze zijn zeer kostbaar. Het voordeel van het verbouwen van het huis is dat u leidingen en elektrische bedrading kunt verleggen. Dit maakt het mogelijk om kranen, WC en douche op een andere plaats te installeren. U kunt zelfs een andere kamer kiezen als de vorige indeling u niet bevalt. Maar plan ook hier met een bedrag van vijf cijfers in het lagere of middensegment.

Bepaal de kosten in reële termen

De totale kosten voor een verbouwing kunnen al snel oplopen tot meer dan 100.000 euro. Een uitgebreide herinrichting met de hulp van een bouwkundig ingenieur overtreft al snel de kosten die u zou moeten dragen voor een nieuwe constructie van het huis. Het is belangrijk dat u de kosten en baten vergelijkt en werkelijk alle kleine dingen in uw planning meeneemt. Bedraag royaal door flink naar boven af te ronden. Voeg dan een bedrag van 10.000 euro toe voor de dingen die je vergeten bent. Dan bent u beschermd tegen onaangename verrassingen en houdt u misschien zelfs wat kapitaal over waarmee u enkele speciale wensen kunt vervullen.

Inclusief buffer: planningskosten + 10%

Het verbouwen van een huis kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor het kopen van een nieuw huis. Het is belangrijk dat u vóór de aankoop van het onroerend goed duidelijk maakt welke planning u kunt uitvoeren en welke kosten u daarvoor moet maken. U moet de aankoop pas voltooien als u er zeker van bent dat u de juiste woning hebt gevonden. Neem contact op met een bouwkundig ingenieur en laat een haalbaarheidsstudie maken. Pas als alle plannen naar uw tevredenheid kunnen worden gerealiseerd, is het juiste moment om het onroerend goed te kopen. Wilt u advies van een professional? Wij zullen u graag helpen. Maak gewoon een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Conclusie: Renovatie voor verkoop van het huis

Renovatiewerkzaamheden voordat het huis wordt verkocht, worden positief weerspiegeld in de verkoopprijs. De kosten en baten moeten echter vooraf grondig worden onderzocht. Als u besluit te renoveren, moet u zich onthouden van extravagante experimenten. U kent immers de smaak van de koper niet. Tijdloze, lichte en goed onderhouden kamers spreken de meeste potentiële kopers aan. Bovendien moet u nadenken over de gewenste standaard van inrichting en dienovereenkomstig de renovatie plannen. Door vloeren en behang te vervangen en de badkamer en keuken te renoveren, kunt u de inrichting gericht verbeteren en zo uw kansen op de woningmarkt vergroten.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.