Vastgoedmarkt Wiesbaden-Schierstein: renoveren of opslaan?

“Riviera aan de Rijn” of “Poort naar de Rheingau”: Wiesbaden-Schierstein heeft een goede reputatie voor het mondaine leven! De wens om er woningen te bezitten is navenant groot – om ze zelf te gebruiken of om ze te verhuren. Het verkopen van uw eigen woning in Wiesbaden-Schierstein zou daarom geen probleem moeten zijn. Wie zich als beginner op de hete vastgoedmarkt begeeft, kan echter zeer snel schipbreuk lijden. Vooral als het te koop staande pand geen nieuw gebouw is. “Renoveren of niet” is een van de vragen hier. Homestaging” kan ook een overweging zijn. Wie moet, wie mag weten van de huisverkoop? Wat is het juiste evenwicht tussen actie en discretie? Hier zijn de belangrijkste tips van de expert.

Huisverkoop en discretie – twee werelden ontmoeten elkaar?

Een huis verkopen zonder het openbaar te maken – hoe moet dat werken? Een“discrete makelaar” weet hoe hij de twee werelden moet samenbrengen. In de meeste gevallen heeft maximale discretie ook een positief effect op de verkoopprijs en de snelheid waarmee een onroerend goed van eigenaar verandert.

Hoe werkt een Diskret makelaar?

 • Diskret-Makler von Lukinski verkopen uw huis met absolute discretie
 • Lukinski’s discrete makelaars doen het zonder de gebruikelijke internetportalen voor vastgoedaanbiedingen
 • Diskret-Makler vonLukinski heeft een uitgebreid bestand van belanghebbende partijen
 • Lukinski’s discrete makelaars zorgen zo vaak voor een snellere verkoop van uw woning
 • Discrete makelaars van Lukinski verkopen onroerend goed in alle soorten en maten
 • Lukinski’s discrete makelaars werken ook als de verkoper in het buitenland woont

Op de internationale vastgoedmarkt is deze manier van werken reeds lang bekend en gewaardeerd als een “geheime verkoop”. Sebastian Mathias is een van de weinige regionale makelaars die met Lukinski samenwerkt als discrete makelaar. En hij doet dat zonder af te zien van de klassieke deugden van een serieuze en klantgerichte makelaar.

Huisstyling of renovatie – wat is het verschil?

Eén ding is zeker: een top gerenoveerde flat brengt een hogere verkoopprijs op dan een pand met een renovatieachterstand. Gemiddeld zijn woningen met een “luxe inrichting” ongeveer 17% duurder dan woningen op dezelfde locatie en grootte met een “normale inrichting”. Daarentegen zijn appartementen met “eenvoudige inrichting” ruim 14% goedkoper dan die met “normale inrichting”. Dat is althans wat gerenommeerde vastgoeddeskundigen, waaronder Lukinski, zeggen.

Dit maakt al duidelijk dat renovatie niet alleen gaat om het schilderen van muren en het schoonmaken van ramen. Renovaties hebben betrekking op de basiskenmerken van uw woning, zoals verwarming, vloeren, elektrische installaties, ramen in het algemeen, enz. Alvorens uw eigendom te verkopen en eventuele renovaties uit te voeren, moet iedereen eerst een schatting maken van de kosten! Het kost immers meestal veel geld om van een “eenvoudige” woning een “luxe” woning te maken. Meer geld dan later kan worden verdiend door de meerwaarde in de verkoopprijs. In veel gevallen kan “homestaging” een alternatief zijn.

Duitsers zijn aan het renoveren

Statistik: Anzahl der Personen in Deutschland, die in den nächsten 2 Jahren eine Mietwohnung (oder einzelne Räume darin) renovieren wollen, von 2015 bis 2019 (in Millionen) | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

“Simpel” – “normaal” – “hoogwaardig”: In welke staat verkeert uw eigendom?

Hier zijn enkele kenmerken van de staat van een woning:

 • Met een inrichting die aan de laatste eisen van het hedendaagse leven voldoet. Er is een badkamer, centrale verwarming, dubbele ramen, tapijt of parketvloer. De toevoerleidingen zitten onder het gips. Bovendien heeft de flat een goede indeling.
 • Bij een normale inrichting zijn de badkamer en/of keuken betegeld. De toevoerleidingen zijn grotendeels weggewerkt en er zijn dubbele ramen, althans aan de loefzijde. De flat moet een goede bruikbare snede hebben.
 • Een appartement met een eenvoudige inrichting heeft geen centrale verwarming. De vloerbedekking kan ook ontbreken, dus er is geen tapijt, geen parket. In plaats van dubbele ramen zijn er enkele ramen, en de keuken en badkamer zijn zonder tegels. De toevoer- en elektriciteitsleidingen liggen meestal op het pleisterwerk. Bovendien is de indeling van de flat niet optimaal.

Onze tip: Bekijk voordat u actie onderneemt de omgeving of de locatie in Wiesbaden-Schierstein. Past uw flat in de omgeving? Welke eisen hebben de mensen in de directe omgeving?

In de regel heeft het weinig zin om een “luxepaleis” te bouwen in een omgeving met veel eenvoudige appartementen. Er zou geen koper voor zijn in een eenvoudiger woonomgeving.

Uw woning als podium – home staging als alternatief voor renovatie

Wat in de jaren zeventig in de VS begon, heeft allang zijn weg naar Duitsland gevonden: de enscenering van het interieur van een woning met het oog op een succesvolle verkoop – kort gezegd: home staging. En het appartement of huis hoeft niet eens leeg te staan! Dit doeltreffende verkoopinstrument kan ook worden gebruikt voor bewoonde eigendommen.

Met behulp van licht, fleurige elementen en meestal zeer eenvoudige meubels kunnen lege panden snel en gemakkelijk worden omgetoverd tot gezellige woonruimten. Het is belangrijk dat meubels en ander meubilair overeenstemmen met de smaak van de meerderheid. Op die manier kunnen de meeste mensen, die gewoonlijk ook de meerderheid van de kandidaat-kopers uitmaken, zich in de kamers bevinden.

Huisstyling in bewoonde eigendommen is iets uitgebreider. Hier raadt Lukinski aan om zo weinig mogelijk individualiteit zichtbaar te laten. Met andere woorden: exotische reissouvenirs van over de hele wereld hebben net zo weinig plaats in home staging als bijzonder ongewone designstukken onder de meubels. Particuliere flats zijn vaak te “vol” met inventaris. Hier – althans voor de periode van foto’s voor de expositie of de bezichtiging – is reductie tot het essentiële aan de orde van de dag.

Maar voordat de hele flat op zijn kop wordt gezet, laat Lukinski u ook hierover adviseren. Want één trend is in opkomst: home staging wordt steeds populairder!

Verkoopprijs: de staat van het pand is belangrijk

Als algemene regel geldt dat een goede en verzorgde algemene indruk van het huis en het onroerend goed zorgt voor een goede verkoopprijs. Een goede makelaar zal hier tips over geven voordat een exposé wordt opgesteld.

Hier zijn Lukinski’s belangrijkste tips:

 • Indien het huis een tuin heeft, moet deze goed onderhouden zijn volgens de conventionele normen
 • Vermijd piepende tuinhekjes
 • Gangen/trappenhuizen moeten worden schoongemaakt
 • Ventileer leefruimtes goed
 • Indien nodig en mogelijk, zorg voor verse verf binnen
 • Vervallen vloeren moeten worden vervangen, of bedekt

Vastgoedprijzen in het algemeen: is er een zeepbel aan het barsten?

Onroerend goed in Wiesbaden-Schiersteinbrengt nog steeds topprijzen op! Het aandeel van de eengezinswoningen in het district is immers niet bijzonder hoog. Maar ook appartementencomplexen zijn gewilde objecten in Wiesbaden-Schierstein. Wat levenskwaliteit en recreatieve waarde betreft, staat Schierstein bovenaan de lijst van populaire wijken in Wiesbaden. Wegens plaatsgebrek is ook het tempo van de nieuwbouw niet bijzonder hoog.

Vraag en aanbod regelen de prijzen. Een einde aan de opwaartse trend is momenteel nog niet in zicht. Maar de prijsstijgingscurve vlakt af en de eerste deskundigen waarschuwen voor een “barstende vastgoedzeepbel”. Tot de risico’s voor de vastgoedprijzen behoort vooral de economische ontwikkeling in het land. En de “vette jaren” zijn waarschijnlijk voor nu voorbij. Het hoge prijsniveau voor onroerend goed wordt momenteel nog steeds in stand gehouden door het zeer lage renteniveau.

Huis te koop in tijden van Corona

Het is nog te vroeg om de effecten van de crisis in Corona op de vastgoedmarkt te benoemen. Momenteel zijn er twee verschillende standpunten onder onroerend goed deskundigen. Sommigen zeggen dat onroerend goed als “betonnen goud” nog steeds zijn waarde behoudt en in waarde blijft toenemen, vooral op locaties zoals Wiesbaden en omstreken.

Anderzijds wordt gezegd dat de waarde van een onroerend goed ook sterk afhangt van het besteedbaar inkomen van de potentiële kopers. Als dit inkomen daalt, bijvoorbeeld tegen de achtergrond van de huidige crisis, dan daalt de vraag naar onroerend goed – en daarmee de prijzen. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, moet daarom nu zijn verkoopplannen ten uitvoer leggen.

Conclusie: Nu zijn goede tijden om een huis te verkopen

Gerenoveerd of niet: in principe zijn de tijden nog steeds gunstig voor de verkoop van uw woning in Wiesbaden-Schierstein. Tenminste wat betreft de verkoopprijzen die gehaald kunnen worden. Indien de economische omstandigheden in Duitsland echter verslechteren, kan op langere termijn een daling van het aantal potentiële kopers worden verwacht. Op een gegeven moment zal dit ook dalende prijzen betekenen. Een eerste vrijblijvende en kosteloze taxatie van uw woning in Wiesbaden-Schierstein is bij gerenommeerde makelaars altijd gratis. Uiteindelijk beslist natuurlijk alleen u wat voor u het juiste moment is om uw huis te verkopen.