Gedeeltelijke verkoop van onroerend goed particulier: huis, flat en grond

Gedeeltelijke verkoop van onroerend goed, particulier [jaar] – Kun je delen van een huis verkopen? Ja. De particuliere gedeeltelijke verkoop van een onroerend goed is uiteraard mogelijk. Met de gedeeltelijke verkoop van een eigendom bent u niet langer de enige eigenaar, maar wordt u mede-eigenaar, in een vereniging van twee partijen. Leer hier de eerste belangrijke feiten over het voordeel van de gedeeltelijke verkoop van een onroerend goed aan een particuliere eigenaar.

Wat is het voordeel van gedeeltelijke verkoop?

Denkt u aan de gedeeltelijke verkoop van uw eigendom? In onze gids hebben wij al veel bericht over de gedeeltelijke verkoop van onroerend goed en natuurlijk ook antwoord gegeven op de vraag, heeft een gedeeltelijke verkoop van onroerend goed zin? Verkopen aan je eigen kinderen, engelenkinderen – hoe werkt dat?

Het grote voordeel van gedeeltelijke verkoop is de snelle overdracht van de aankoopprijs. Tenslotte bespaart u heel wat stappen bij de verkoop van onroerend goed. Bijvoorbeeld, een groot deel van de communicatie met potentiële kopers, de daaropvolgende kredietcontroles, zodat u een serieuze koper vindt.

Gedeeltelijke verkoop aan privé mogelijk?

In principe is de gedeeltelijke verkoop van onroerend goed aan particulieren mogelijk. Iedereen kan aandelen in uw eigendom verwerven en zo mede-eigenaar worden. In principe ook een goed idee, de verkoopprijs is immers snel overgemaakt. U omzeilt het typische kopersonderzoek bij de verkoop van onroerend goed als u een direct contactpersoon hebt voor de gedeeltelijke verkoop.

Privé verkopen via een portaal?

Niet iedereen heeft familie, meestal kinderen, die een deel van het eigendom kopen. Wat zijn de alternatieven?

De meeste particuliere kopers die op zoek zijn naar aanbiedingen via onroerend goed portalen zullen geen gedeeltelijke verkoop accepteren, maar willen het gehele pand kopen. Als u een woning gedeeltelijk wilt verkopen, moet u op zoek gaan naar mensen in de onmiddellijke omgeving die misschien geïnteresseerd zijn om mee te doen. In dat geval moet u contact opnemen met een van de aanbieders van gedeeltelijke verkoop.

Gedeeltelijke verkoop van flat, huis, land – allemaal mogelijk.

Voorbeeld: 20% aandeel verkocht aan kinderen:

Verblijfsrecht en gebruiksrecht: kosten?

Na de gedeeltelijke verkoop moet u het alleen nog eens worden over het gebruik van het onroerend goed.

Wat zijn de kosten van de gedeeltelijke verkoop?

Indien u het alleenrecht op bewoning en gebruik van het onroerend goed wenst te behouden, zal de gedeeltelijke koper gewoonlijk een gebruiksvergoeding van u eisen, de zogenaamde “gebruiksvergoeding”. Uiteraard kunt u bij een onderhandse gedeeltelijke verkoop, bijvoorbeeld een gedeeltelijke verkoop aan uw kinderen, afspreken dat er geen gebruiksvergoeding hoeft te worden betaald.

De gebruiksvergoeding is vrij onderhandelbaar.

De typische gebruikersvergoeding bedraagt ongeveer 3% per jaar.

Aanbieders rekenen gewoonlijk 3-5% per jaar.

De verschillende gebruikerstarieven van de grotere aanbieders (financiële ondernemingen) hebben wij reeds berekend in de gids over het onderwerp gedeeltelijke verkoop aanbieders in vergelijking. Als u een deel van uw eigendom verkoopt aan een vennootschap, zoals een financieringsmaatschappij, bedraagt de gebruiksvergoeding gewoonlijk tussen 3% en 5% (van het verkochte aandeel) per jaar.

Eenvoudig gezegd: als u 100.000 euro van uw eigendom gedeeltelijk verkoopt, betaalt u een jaarlijkse gebruiksvergoeding van 3.000 tot 5.000 euro.

Tip! Beveilig jezelf, het vruchtgebruik recht

In alle gevallen moet u echter uzelf beschermen, vooral wat betreft uw levenslange verblijfsrecht en gebruiksrecht. De technische term hiervoor is het zogenaamde “vruchtgebruik”. Het recht van vruchtgebruik bepaalt dat u een volledig verblijfsrecht en gebruiksrecht op het goed hebt tot de dag van uw overlijden. Bijgevolg bent u onafhankelijk van alle beslissingen die uw toekomstige mede-eigenaars nemen. Zelfs als het je kinderen of kleinkinderen zijn.

Koopcontract bij de notaris:

Belastingen op gedeeltelijke verkoop aan particulieren

De naam zegt het al, deze belasting is bedoeld om speculatie op de vastgoedmarkt te beperken.

Speculatiebelasting uitgelegd

Met de speculatietaks zegt de wetgever: als u een eigendom koopt, mag u het pas na X jaar belastingvrij verkopen – zelfs bij een gedeeltelijke verkoop. X = jaar verschilt naargelang u het vastgoed als investering hebt gekocht (verhuren) of er zelf in woont (eigen woning).

Speculatie periode:

  • Gebruik door derden – 10 jaar
  • Eigenbelang – 3 jaar

Bedrag van de speculatiebelasting

Het bedrag van de speculatiebelasting hangt altijd af van uw eigen belastingtarief. Dit betekent dat de speculatietaks al snel meer dan 25% kan bedragen, en voor veelverdieners zelfs 40%.

Lees meer over de hier:

  • Speculatiebelasting

Gedeeltelijke verkoop van onroerend goed. De gids

Wilt u meer weten over de gedeeltelijke verkoop van onroerend goed? Bekijk dan hier mijn grote gids, waarin ik werkelijk alle aspecten belicht, van de voor- en nadelen tot mogelijke alternatieven, zoals hypothecaire leningen of onroerendgoedpensioenen. Natuurlijk, ook alles over het onderwerp van belastingen bij de verkoop van een deel van uw huis. Alle ervaringen:

  • Gedeeltelijke verkoop van onroerend goed