Gedeeltelijke verkoop van grond: procedure, belastingen, kosten voor gedeeltelijke aankoop

Gedeeltelijke verkoop van grond [jaar] – Kan ik een deel van mijn grond verkopen? Ja! Veel mensen denken dat het alleen mogelijk is om een deel van een huis of condominium te verkopen. De technische term hiervoor is gedeeltelijke verkoop of gedeeltelijke aankoop. Maar in feite is het ook mogelijk om grond gedeeltelijk te koop aan te bieden. Als u eigenaar bent van een stuk grond, bv. landbouwgrond of bosgrond, en u wilt het verkopen, dan kunt u het in zijn geheel verkopen of slechts een deel ervan. Hier kunt u alles te weten komen over de gedeeltelijke verkoop van grond.

Gedeeltelijke verkoop van grond

Laten we eerst beginnen met de basis, voor degenen die alleen maar gehoord hebben van de “gedeeltelijke verkoop van een onroerend goed”.

Wat betekent gedeeltelijke verkoop? Hoe werkt een gedeeltelijke aankoop?

Een kleine definitie – Het principe achter de gedeeltelijke verkoop is gebaseerd op de verkoop en een daaropvolgende gebruikersvergoeding die u betaalt aan de nieuwe eigenaar van het onderdeel. Voor een goed begrip wordt de “gebruiksvergoeding” dus eenvoudig uitgelegd, met de vergelijking met huur of pacht.

Gedeeltelijke verkoop in een oogopslag:

  • U verkoopt een aandeel (meestal 10% – 50%)
  • Financiële onderneming wordt mede-eigenaar
  • U behoudt het volledige gebruiksrecht
  • U betaalt een gebruikersvergoeding voor deze

Nog steeds in bedrijf, in NRW of elders:

Verschillen in de gebruikersvergoeding

Bij de aankoop van een stuk grond is er één basisfactor die van belang is: hoe hoog is de gebruiksvergoeding? Indien u niet zeer snel moet verkopen wegens liquiditeit, moet u toch het alternatief van een hypothecaire lening overwegen. Dit komt omdat de gebruiksvergoeding (nadeel) gewoonlijk tussen 3 en 5% bedraagt bij de verkoop van een deel van het onroerend goed.

  • Gebruikskosten afhankelijk van de leverancier: 3-5% per jaar.

Voorbeeld:

  • Verkocht aandeel: 100.000 euro
  • Gebruikersvergoeding: 3-5% per jaar.
  • Kosten: 3.000 – 5.000 euro / jaar

U betaalt dus een jaarlijkse vergoeding van 3.000 tot 5.000 euro voor het verkochte aandeel ter waarde van 100.000 euro.

Hoe wordt de waarde van uw eigendom bepaald?

Als u de huidige waarde van uw grond niet kent, moet deze nog worden bepaald. Kerncijfers (zoals de oppervlakte van het perceel), het gebruik ervan (braakliggende grond of gebruikte landbouwgrond, bos, bronnen, enz. Belangrijk is de standaard grondwaarde, die u kunt vinden in de standaard grondwaardenkaart, maar ook een advies van een deskundige. Dit is wat uiteindelijk de concrete waardebepaling bepaalt.

Lees hier meer over het onderwerp:

De meest gezochte percelen liggen uiteraard in het stedelijk gebied, maar velen verkopen ook landbouwgrond.

Vergelijking: Hypothecaire lening op grond

In vergelijking met de hypothecaire lening, waarbij u slechts 1% betaalt, is dit een duidelijk nadeel van de gedeeltelijke verkoop. In ruil daarvoor hoeft u niet door de kredietcontroles van de banken te gaan. Een ander voordeel is dat u de aankoopprijs vrijwel onmiddellijk ontvangt.

Bij 1% is de jaarlijkse besparing al 2.000 – 4.000 euro. In 10 jaar, een aanzienlijk verschil.

  • Voordeel: gunstigere omstandigheden
  • Nadeel: kredietcontroles

Dus als u een gebrek aan liquiditeit heeft, zodat u genoodzaakt bent een stuk grond onmiddellijk te verkopen, dan is een gedeeltelijke aankoop een mogelijke optie. Omdat je veel stappen bespaart bij de verkoop van onroerend goed.

Aan de andere kant heb je hoge follow-up kosten. Daarom is een vergelijking de moeite waard! Verkoop? Gedeeltelijke verkoop? Hypothecaire lening op het eigendom? Mijn aanbeveling is duidelijk de hypothecaire lening, want die bespaart u 2/3 van de kosten (vergelijking: gedeeltelijke verkoop). Als u snel geld nodig heeft, echt snel, is de gedeeltelijke verkoop zeker een optie.

Overweeg dus altijd beide opties, gedeeltelijke verkoop en eigendomslening.

Stap 2: Totale verkoop van het onroerend goed

Alle aanbieders van gedeeltelijke verkoop bieden u ook de directe mogelijkheid om uw eigendom binnen afzienbare tijd volledig te verkopen. De koper is dan de vorige mede-eigenaar, die de enige eigenaar van het eigendom wordt.

Hier geef ik nog 2 waardevolle tips in de gids Partiële Verkoop van Onroerend Goed:

  1. Totale omzet en inflatie
  2. Vruchtgebruik regelen

Snel uitgelegd:

Totale omzet en inflatie

In de veronderstelling dat u over 15 jaar verkoopt, is de inflatie (demonetisatie) met ~ 32% gestegen, tegen 2% / jaar. Dus als u minder dan 32% waardestijging wordt geboden, wordt zelfs de inflatie niet gecompenseerd. Daarom is het de moeite waard om eens te kijken naar de providervergelijking.

Vruchtgebruik regelen

Als u uw eigendom volledig verkoopt, maar het wilt blijven gebruiken “tot het einde van uw leven”, spreek dan een vruchtgebruik af. Het vruchtgebruik garandeert u een gebruiksrecht tot het einde van uw leven (niet-overdraagbaar).

Vloeibaar blijven.

Hoe werkt de verkoop van een onroerend goed gedeelte?

Laten we de bevindingen nog eens kort samenvatten:

Verschil verkoop en gedeeltelijke verkoop

Bij een gewone verkoop van grond verkoopt u uw hele eigendom, dat wil zeggen 100% van de aandelen in de grond. Bij de gedeeltelijke verkoop van een stuk grond verkoopt u slechts een deel van het onroerend goed (stuk grond).

De meeste verkopers van gedeeltelijke verkoop kopen tussen 10%, 20%, 25% of zelfs 50%, d.w.z. de helft van uw eigendom. In ruil daarvoor ontvangt u meestal snel en gemakkelijk de aankoopprijs. Dat is het grote voordeel van een gedeeltelijke verkoop!

Gebruiksvergoeding na de gedeeltelijke verkoop

Voor verder, uitsluitend gebruik moet u een maandelijkse gebruiksvergoeding betalen, de zogenaamde gebruiksvergoeding. Afhankelijk van de aanbieder die u kiest voor de gedeeltelijke verkoop van uw eigendom, varieert het bedrag tussen 3% en 5% (van de aankoopprijs per jaar). In vergelijking met de hypothecaire lening op uw grond (slechts 1%), is dit al een aanzienlijk verschil voor de verkoop van grond.

Conclusie: gedeeltelijke verkoop van grond heeft zin? 3 opties

Gedeeltelijke verkoop – Als u snel geld nodig hebt, echt snel (binnen een paar weken), wegens liquiditeitsbeperkingen, dan is de gedeeltelijke verkoop van uw eigendom een optie.

Verkopen en verhuren – Als u een beetje tijd hebt (meer dan een paar weken) moet u eerder denken aan het verkopen van uw eigendom en het dan verhuren. Want vooral wat de inflatie betreft (totale verkoop in de tweede stap), heeft u enkele nadelen bij de gedeeltelijke verkoop.

Hypothecaire lening op uw eigendom – Belangrijk, praat met uw bank. U kunt ook op oudere leeftijd leningen krijgen. Veel mensen zijn hier bang voor en zeggen: “Ik krijg toch geen lening van de bank”. Fout! Praat daarom met uw bank en met 2 of 3 alternatieven. Op die manier betaalt u slechts 1% in plaats van 3-5% (bij de huidige rentetarieven).

Tip! Ook een optie voor bosgebieden in geval van verdere teelt:

Gedeeltelijke verkoop XL: speculatiebelasting, gemeenschap van erfgenamen & Co.

Lees hier meer over de gedeeltelijke verkoop – Een blik op gebruikskosten, voordelen, nadelen, belastingen, verkoop van mede-erfgenamen, echtscheiding en nog veel meer. Mijn aanbevelingen voor verkopers!